Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Wannabe indonéz rizs

2013.09.25. 07:00 Blogkocsma

Babette_-tõl kaptuk ezt a receptet.

Nincsen most energiám irodalmi értékű művet rittyenteni hozzá, úgyhogy egyszerűen csak leírom, hogy készül. Az ötlet egyébként egy étterembõl jött, ami a 13. kerületben a Trófea helyén állt (ha még az van ott, nem vagyok naprakész), ugyanitt isteni volt az eperkrém leves is túrógaluskával, nem is értem, miért szûnt meg, állandóan tele volt.

A receptet nem kaptam, hanem kitaláltam a kajából, ilyet szoktam csinálni.

A hagymát vékonyra szelem, olívaolajon kicsit megfuttatom, egyik sarka kicsit megpirulhat (de nem több).

101.jpg

A sárgarépát és fehérrépát julienre szelem, és rádobom a hagymára pár percre. Ezalatt vékony csíkokra vágom a húst.

105.jpg

A legjobb hozzá a csirkemell (ami egyébként véleményem szerint semmi másra nem jó – na jó, darálva esetleg rakottasba), de nekem most nyúlcomb akadt a kezembe, ilyenkor nyár végén eléggé tele a fagyasztó, és utálok benne derékig behajolva turkálni.

A zöldségre, hagymára közben rászórom a fûszereket: currypor (rengeteg kell hozzá), római kömény, görögszéna (lepkeszegmag), bors, apróra vágott chili.

108.jpg

Amikor felszáll a fûszerek illata, ráteszem a húst. Körbepirítom. Amikor kifehéredett, felöntöm kis vízzel, és pár percig megrotyogtatom.

Közben megfõzöm a rizst.

A végén beleteszem a zöldborsót, megkóstolom, utánasózok, fûszerezek (ilyenkor mindig kissé kevésnek találom a curryt.

109.jpg

Legvégül összekeverem a rizzsel.

114.jpg

Tádámm! Kész.

Mennyiségeket direkt nem írtam, ízlés kérdése, egyedül a SOK curry a fontos. Meg az, hogy más zöldségekkel nem érdemes kísérletezni, mert elviszi az ízét.

82 komment

Címkék: hagyma curry

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr725532406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 07:27:04

hát ételfotózásban nem vagyok túl jó...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.09.25. 08:01:40

Szerintem meg teljesen rendben van. Meg az étel is! :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 08:14:16

és nyilván só is kell bele, amit nem írtam bele.

na ilyenek az összecsapott írások:(

Topy 2013.09.25. 08:18:33

@Babette_: a lényeg látszik, a kaja meg igencsak szimpatikus! :)

Ágnes.V 2013.09.25. 08:25:27

@Babette_: Nagyon jó recept, s még olyan is, amit akár én is meg tudok csinálni:) Van amit nem kell túlragozni, s a lényeg itt van.
Ügyes vagy!

örülök, hogy megosztottad velünk.
Mindenkinek derűs és szép napot, ahogy elnézem olyan is lesz!

Ágnes.V 2013.09.25. 08:30:19

Nagyon szeretem ezt a julennre vágást, már a leveseknél is így vágom, így megesszük a fehérrépát is. Szebb is jobb is gusztább is.

2013.09.25. 08:55:56

Igen. Pontosan az, amiről beszélgettünk, erre jó a csirkemell. Vagy bármilyen fehér száraz hús, ami másra nem. Pl. tyúkmellet is kicsontozom és félre szoktam ilyenekre tenni.
Zöldségekről szólva, írod, hogy nem szabad elvinni az ízét, nekem már a zöldborsó is "sok", de rendben van.
Köszi a receptet, felveszem a listámra.
A "bakancslistának" mi lenne a gasztronómiai megfelelője? :)))
Kés-villa lista? Szalvétalista? ...
:)))

Az én kedvenc apróra vágott csirkemelles receptem is egy variáció a csirkemell mire jó témára.
Az hagymás, paradicsomos, paprikás, erős, babos, kukoricás. Ugyanígy rizzsel keverhető.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 09:22:55

@pizzaszeletvágó: azt hiszem, a zöldborsó a curry miatt van benne, meg a színek miatt. azt hiszem, pont így kerek tőle.
a színek lehetnének kontrasztosabbak, de az idei répák finomak, de nem túl sárgák.

szerintem fontos, hogy egy hétköznapi ételnek is legyenek összhangban a színei, és pl ne egyszínű legyen.

2013.09.25. 09:33:07

@Babette_: igaz. A színek nagyon fontosak. Én egyszerűen csak nem szeretem ha sok zöldborsó van benne.
Az olyan ételt, aminek fő eleme a zöldborsó, azt kétpofára tolom, levest, pürét, ... de ilyen ételbe csak picit, vagy egyáltalán nem.
A "risi e bisi"-t is kerülöm, ha rizibizi néven csinálják. Amúgy nem. :)
Ez csak ízlés, ettől még a recepted így lesz kipróbálva, zöldborsósan. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 09:34:37

@pizzaszeletvágó: akkor tegyél bele keveset. ilyen egyszerű:)
én szeretem, azért van benne sok.

2013.09.25. 09:45:46

@Babette_: "...pont így kerek tőle."

Ez nagyon jó volt. Persze, hogy a zöldborsótól kerek. :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.25. 09:50:53

@pizzaszeletvágó: Lelőtted a poénomat!! persze kellett nekem ilyen késön jönni, kommentelni.
@Babette_: Nem akartam photoshoppolni, hisz a te képeid. Sajnos nagyon kell a vaku a konyhában

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.25. 09:55:03

A recept nagyon jó, tetszik. Főzném is, ha nem csak egyedül enném. Nekem is az a tapasztralatom, hogy a currypor soha nem elég az ételbe, és a végén mindig adok még hozzá. Persze utána meg visszhangzik a lakás a curryillattól :)
A julient a thay curryknél szerettem meg, és abba használom. Levesbe legfeljebb thai-ba teszem, mert túl hamar megfő, azok pedig gyors levesek. Bár lehet, hogy ez éppen jó is lehetne egy könnyű tavaszi zöldséglevesbe.

2013.09.25. 10:03:34

@Andrass9: a julienre vágás gyors zöldség köretnek is jó módszer, sült mellé például, serpenyőben zsiradékra dobva, kicsit megpirítva, vízzel vagy éppen borral felöntve pár percig párolva és csak odahajítva a tányérra.

Ágnes.V 2013.09.25. 10:27:48

@Babette_: nagyon egyetértek, nálam is alap, hogy a szinek látszódjanak és ezért is fontos, hogy vagdalok, zöldet rá, a kiskertből, ha egy krumpli leves is az. Az ilyen ételeknél, meg nagyon fontos, hogy a serpenyőben a szinek hangsúlyosak legyenek, ezzel is az étvágyat, a gusztusosságát növeled.

A mai napig úgy tálalok hogy legyen kedvünk enni az ételből, tálakra rakom, jénai és szépen mutatósan rakom az asztalra.

süllőcske 2013.09.25. 11:45:41

Jó. Kérek én is!
A színek, igen.
A vágás is fontos. Nagyon fontos.
Leírom én hogyan vágom ilyes ételbe:
Olyasmi, mint a julien, picit vastagabb, három, vagy négyoldalú hasáb, 4-7 centi hosszú, a végek ferdén vannak nyesve, szóval, egy nyújtott paralelogrammát formáz. Japán zöldségvágási mód, nagyon szép, remekül puhul, nem törékeny. PO-nak már mutattam.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.25. 15:04:33

Ez az étel nagyon jó, különösen, hogy nyúl húsából készült.
Nem tudom azonban értelmezni azt, miért wannabe, és miért indiai.
Szerintem ez egyszerűen, nyusszancs a'la Babette. Evéskor egyébként sem a név a lényeg.:)

Kedves szakács! Erre a finom ételre lehet inni répalevet ( miután répapálinka meg répabor általam nem ismert? Vagy csak a falmelléki rezeset ( akarom mondani arzénosat )?:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 15:09:09

@látjátok feleim szümtükkel: az étteremben indonéz rizs volt a neve. szerintem meg csak csak wannabe.

valószínűleg a fűszerezés miatt.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.25. 15:15:20

@Babette_:

Szerintem egyébként nagyon találó ez a szó. A fűszerezés valószínű. A nyúllal azonban csak is Babette-es lehet. Keresem a frigóban a nyusszancsot.

2013.09.25. 18:24:37

@látjátok feleim szümtükkel: amíg te keresed a nyusszancsot...

@Babette_: ...én találtam egy "nyúlelejét" a fagyasztóban, azaz gerince, combja már a múlté, sőt, hm, régmúlté, de lehet ezzel kezdeni valamit?

Ágnes.V 2013.09.25. 18:29:43

Most ezt csak nyúlból lehet csinálni? csak kérdezem, mert akkor én csirke mellből fogom.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.25. 18:33:42

@pizzaszeletvágó:

Persze, egy jó wannabe indonéz nyúllevest.:) Ez nem vicc!

Ha nem szereted a keleti ízeket, akkor csak símán nevezzük ragulevesnek ( és mellőzendők a különleges fűszerek ). Régen becsináltnak is mondották.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.25. 18:50:44

@Ágnes.V: Bármiből, ami a kezed űgyébe esik. Azért - ha nem nyúl - akkor csirkecomb lefejtve a csontról szaftosabb alapanyag, mint a csirkemell :)

Ágnes.V 2013.09.25. 18:53:41

@Andrass9: kivétel lehetek, mert én szeretem kicsit a csibemellet is:) Tudod már írtuk, régen ezt kaptuk gyerekként a testvéremmel a családi asztalnál a többi jutott a szüleimnek. Az én Anyám, sokszor evett rántott farhátat:(

Ágnes.V 2013.09.25. 18:57:27

@látjátok feleim szümtükkel: na valami ilyesmi becsináltat fogok én holnap főzni, tárkonyosan, meg almás rétest. Most vasárnapig nincs férjem, de vinni kell az ételt neki, ezt gondoltam holnapra, hogy jó lesz.

2013.09.25. 19:14:51

@látjátok feleim szümtükkel: levesfélére gondoltam én is, de milyet, még nem tudom, jó lenne valami "új"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.25. 19:33:14

@pizzaszeletvágó: Van itt egy pár thai leves recept, amiben helyettesítheted a csirkét a nyúl maradékával, csak találj ki valami jó nevet neki :)
blogkocsma.blog.hu/2012/12/04/monstre_csirkeaprolek-_es_thai_leves_egy_fust_alatt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.25. 19:34:48

@Ágnes.V: A becsinált jó tartalmas, amellé tényleg elég az almás rétes.
Rántott farhát finom! Farhát általában finom. Ha lehet, csirkéből szárnyát és hátát eszem - a mellét széles ívben kikerülöm.

Ágnes.V 2013.09.25. 19:53:34

@Andrass9: látod, mondom én, hogy kívétel vagyok, most is azt ettünk, a lányom barátja dobott össze vacsorát, nagyon jó salátát, csirke csíkok, csípős mártással és krumpli is. Megszegtem az esti 6 óra utáni tilalmat az evés terén. de ezt nem hagyhattam ki.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 19:53:55

@pizzaszeletvágó: leves vagy ragu. azt lehet vele kezdeni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 19:55:03

@Ágnes.V: dehogyis, csirkemellből jobb. csak én nem túrtam le a fagyasztóban, ilyenkor nyár végén tele van. igazából gerincből akartam, de rossz csomagot vettem ki:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 19:56:16

mi a különbség a becsinált és a ragu között?

Ágnes.V 2013.09.25. 19:58:00

@Babette_: értelek. most azon gondolkodom miféle agyszülemény volt az, aki kitalálta ezt a ládás fagyasztót:) Mert a szekrény szerintem, a fiókos kicsit praktikusabb, ezt a búvárkodást a mélyhűtött dolgok között kész kabaré. S akkor össze-vissza van vagdalva sz ember keze...

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.25. 20:00:35

@Ágnes.V: ebbe mondjuk bele lehet tenni egy fél kecskét.
igaz, az is hülye, aki egy fél kecskét egyben tesz bele.

nagy a befogadóképessége, az előny.
én a fiókosban is eltévedtem mindig. anyám csinálja jól, kis füzetben vezeti, mit tett bele, és mit vett ki.

Ágnes.V 2013.09.25. 20:00:40

@Babette_: semmi az égvilágon, én a ragu szót használom, az a jobb...

Ágnes.V 2013.09.25. 20:03:45

@Babette_: nekem van egy nagy több dobozos, abban is elfér minden, a dobozokban a zöldségeket külön, a húsokat is külön tárolom. A benti leolvadt, de van kint egy nagy, abban fagyasztok most.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.25. 20:12:03

Azért van különbség a ragu, és a becsinált közt, ezt irja a Wikipédia:

"A becsinált puhára vagy félpuhára párolt fehér húsból (csirkéből vagy halból) dinsztelt zöldséggel lében készített leves vagy húsétel. Lehet liszttel meghintve tojássárgával elkeverni, vagy világos vajas rántással sűríteni, tejszínnel dúsítani. A szó eredetileg azt jelentette: „befőzött”."

"A ragu (franciául ragout, angolul ragout, németül ragout, olaszul stufato) olyan húsétel, amelynek az állaga leginkább a magyar pörköltökhöz, tokányokhoz hasonlít, de a húst nem csíkokra (nem tokányra vágva), hanem apró kockákra (ragura vágva) darabolják, és fűszerpaprikát nem tesznek bele. A ragut ellentétben a pörkölttel nem pirítják vissza többször a zsírjára, másként fogalmazva a ragu, apróra vagdalt hús (vagy gomba) sűrű, fűszeres lében."

Persze becsináltat már régen nem csak csirkéből vagy halból készítenek, hanem más "gyenge" húsból is, pl. bárány, galamb, nyúl.

Ágnes.V 2013.09.25. 20:13:41

@Babette_: A kis füzet okos valóban, én volt, hogy matricát raktam, az is jó, de volt, hogy mikor megfagyott szépen lesett, a túrkáláskor és utána már nem ragad rá, meg össze-vissza van. Már ráhajtom a nylont, úgy címkézek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.25. 20:21:21

@Ágnes.V: Én dupla zacskót használok. Így nem lesz annyira hűtőszagú az étel és a cimke is olvasható marad a két zacskó között.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.25. 20:30:10

Szép estét!
Pöpec! Igen csinos egyveleg, hús, zöldség és rizs. Jöhet.

2013.09.25. 20:30:38

@Andrass9: pontosan, én is, dupla zacsi, tisztább szárazabb érzés..a papírnak is :)

2013.09.25. 20:33:04

@Ágnes.V: @Babette_: @Andrass9:

Vagy esetleg lehetne olyan fagyasztó, ami Linuxot futtat, és kiírja, hogy mi van benne és hol. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.25. 21:31:36

@pizzaszeletvágó: Van már ilyen - és tényleg Linuxot futtat :)
Még azt is be lehet programozni benne, hogy ha valami fogytán van, akkor megrendeli a boltból - persze attól függően, milyen gyakran vettél ki belőle.
Receptet is beadhatsz neki, megmondja, mi nincs hozzá :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.26. 06:59:08

@Ágnes.V: én alkoholos filccel, de előfordul, hogy olvashatatlanra fagy.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.26. 07:29:20

@Babette_:

Már úgy is főzik, de szerintem az a lényeg, hogy a végeredmény ehető legyen. Gazdag ízeket jó, és sok alapanyagból lehet nyerni.

Ágnes.V 2013.09.26. 07:35:52

@látjátok feleim szümtükkel: elnézést, az elhamarkodott véleményért, tévedtem. Azt gondoltam ugyanaz!

Ágnes.V 2013.09.26. 07:36:21

Jó reggelt mindenkinek!:) Borult napra keltünk.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.26. 07:48:18

@Ágnes.V:
Jó reggelt neked is!

Szerintem már majdnem ugyan az, láttam már amikor a ragut is meghintették liszttel, és tejszínt is adtak hozzá.

Gyerekkorom raguja valóban az volt, amikor pörköltszerűen kezdték főzni a húst és nem került rá őrölt paprika. Becsinált leves meg csak gyenge csirkéből és galambból főtt, és azt mondták azért kell "becsinálni" lisz és tejföl segítségével, mert egyébként nem ad elég erős ízt a benne főtt zöldség és a gyenge hús.

Ágnes.V 2013.09.26. 07:54:34

@látjátok feleim szümtükkel: mondasz valamit! A becsinált levest valóban fehér húsból volt nálunk is. A raguknak nevezem amikor zöldséggel együtt készítek húst, s azt tokánynak vágom. A becsinált levesnek kockára, most átgondoltam.

Mondjuk a nagymamám emlékszem ha tejfeles karfiolt levest főzött, akkor a tányérban kaptunk rá, egy kanál pörköltet,s utána krumpli lángost. Mindig így párosította, s nem tudom miért nem csinálok én is ilyet. Még krumpli lángost nem is csináltam, csak a kefíreset.

Ágnes.V 2013.09.26. 07:57:05

Mindenkinek jó főzést, megyek az almás rétest megcsinálni. S közben még a nap is kisütött:) Főzzetek jót ma is!

Topy 2013.09.26. 08:18:10

@Babette_: ez így jó egymás után, így kora reggel csak néztem ki a fejemből, hogy mi van:
"én a ragut is zöldségekkel tudom... "
"én alkoholos filccel, de előfordul, hogy olvashatatlanra fagy."
:D:D:D

Pinka-Panka 2013.09.26. 11:32:10

Azt hiszem elég jól eltaláltam a rétest, igaz bolti, de a töltelék, amit nyírfa cukorral próbáltam édesíteni, először azt hittem édesre sikeredett, de megsülve pont jó volt. rengeteg apró almát pucoltam, s diósan készítettem.Már ajándékoztam is el belőle, a többi nagy részének is az lesz a sorsa.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.26. 17:31:36

Mintha az eső elmosta volna a kommentelőket ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.26. 17:47:02

@Andrass9:

Most ért ide. Egyébként használtál már elektromos metszőollót?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.26. 18:17:10

@látjátok feleim szümtükkel: Azt még nem. Mire jó?
Azon kívül, hogy ha több hektár szőlőt kell vele megmetszeni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.26. 18:25:52

Szép estét!
Itt még nem esik. A főnököm ma kitalálta, hogy egy négy éves lemaradást jövő hétig pótoljunk (pótoljak) be. Wehehe. Csak a hozzá tartozó dokumentáció 1600 ív. Egy vigasztal. Neki kell aláírnia. Egyenként. Mindet. Jövő keddig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.26. 18:27:47

@Waka: Már kinyomtattad neki, vagy hétfőig vársz vele?
Kevés eső volt, viszont 5 kiló megint lejött a bikaszívről :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.26. 18:28:12

@Waka:
Nem vagy te egy kissé kárörvendő?

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.26. 18:30:25

@Andrass9:
Ez nem a több hektárra való, csak házi célokra, a hektáros az nagyon drága. Egyébként arra jó, hogy nem kell a kézzel erőt kifejteni, csak fogni kell az ollót, és a billentyűket nyomkodni, ragyogóan vág. Szóval igazi kézkímélő műszer.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.26. 18:32:49

@látjátok feleim szümtükkel: Van is valami link, amin meg lehet nézni/rendelni?

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.26. 18:33:45

@Andrass9:
Erre már a másodtermés érne, ha még lenne egy hónap napos idő. Szilva van még fán,és most ért be az utolsó őszibarack. Kezdődhet az őszi takarítás.

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.26. 18:38:14

@Andrass9:

www.argep.hu/popup.asp?pid=247164566&pnr=10001&foto=1

Én debrecenből rendeltem vasárnap, tegnap itt volt. Van több fajta az árgépen, de ez látszott a legkisebbnek, és a súly miatt ez szempont. Jó vele dolgozni.Rózsa mettszéshez kiváló lesz ( sok rózsánk van ).

2013.09.26. 19:44:07

@látjátok feleim szümtükkel:

Csak az a kérdés, hogy Linux van rajta? :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.09.26. 19:44:16

@Andrass9: Másolni kell, de majd talál rá rabszolgát.
@látjátok feleim szümtükkel: Az vagyok. Az elmaradás jórészt neki köszönhető.

2013.09.26. 19:49:21

@Andrass9: pont hogy ástam, rotáltam még eső előtt, mert errefelé utána egy hétig nem lehet. Csúszós, hideg, agyagos föld. Nem is föld, valami idegen bolygó. :) Ha jobban megázik, kiváló korsókat lehetne belőle égetni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.26. 20:28:58

@látjátok feleim szümtükkel: Megrendeltem, jónak tűnik. Ez nagyjából a legkisebb, de ebben a kategóriában a legerősebb darab.
Azért vannak a neten félmillióért is elektromos metszőollók. Az ész megáll!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.26. 20:36:15

@pizzaszeletvágó: Vagy tíz-tizenöt éve a kertésszel teljesen átforgattuk a földet, mert itt is agyag volt. Lehet fazekasnak kellett volna mennem? Hozattunk bele 15 köbméter gombaföldet. Ez abban az időben nagy sláger volt - a letermett gombás zacskókat ingyen adták, csak a szállítást kellett megfizetni. Trágya és szalma. Ezen kívül 8 köbméter homokot is hozattunk. Ezt módszeresen beforgattuk az egész kertbe (kb 700 négyzetméteren). Még vagy 5 évig termett gomba a bokrok alatt :)
Mivel ekkora munkába fogtunk, telepítettünk egy öntözőrendszert is a fűnek, meg akkor alakítottam ki a veteményest. Addig csak virágágyak voltak.
Az elmúlt időszakban minden zöldhulladék (dió és örökzöldek kivételével) komposztálásra kerül. Ez produkál átlag 1-1,5 köbméter komposztot, ami rendszeresen a veteménybe és feleségem virágos kertjeibe kerül.
Ma már fekete, morzsálódós humuszos kertem van!
Nagy meló volt, de most hozza be a veteményben és a gyümölcsfákban!
Megérte!

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.26. 21:05:55

@Andrass9:
Kár lenne, ha fazekas lennél, mert akkor most Pizzaszeletvágót ki ingerelné a linux-al?

2013.09.26. 21:42:22

@Andrass9: az szép művelet lehetett, elismerésem!

@látjátok feleim szümtükkel: :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.26. 21:46:05

@látjátok feleim szümtükkel: Má' mér? Waka is Linuxot használ, pedig nem is informatikus (én sem vagyok az).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.26. 21:48:08

@pizzaszeletvágó: Sajnos az volt az utolsó időszak, amikor sok fizikai munkát végeztem. Akkor még bírtam! Sőt - élveztem is. Most már az izmok és az izületek döntenek, nem én...

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.26. 21:52:38

@Andrass9:

De Pizzaszeletvágót nem Waka linuxa izgatja.:)

susztertangó 2013.09.26. 23:08:10

Windland cseh gyártmányú metszőollót vettem pár éve az ex Kertészeti Egyetemen Virágkiállitáskor. Pompás pumpás mechanika, azaz, ha elengedem az összeszorításból a szárait, a kés marad és újabb összeszorításra tovább vág. Nagyon kényelmes, persze nem elektromos. És családot alkot, több méret van, ágvágó is.Most talán ötezer, valami zalaegerszegi cég forgalmazza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.26. 23:31:32

@susztertangó: Nekem a kertész hozott koreai(!) acél ollót. Pont, mint a régi metszőollók voltak. Már 4 éve használom és néha kell csak éleznem. Van ezen kívül vagy 6 egyéb márka, egyik sem érhet nyomába sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.27. 08:41:00

@Babette_: Évente egyszer, tavasszal. A tavaszi metszést nem merem én csinálni, meg már nem is bírnám erővel, a nyárival elboldogulok magam is. Ez az ember tartja karban a gyümölcsfáinkat idestova 20 éve. Tavaly csak a mucsu almafáról 420 kilót szedtünk - ez magáért beszél :)
süti beállítások módosítása