Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Töltött paprika (Waka Lucullus paradicsomával)

2013.08.30. 07:00 Andrass9

Beérett az elsõ kiló a Waka-palántázta Lucullus paradicsomból. Egyet megettem MEO céljából, és átment. Vettem hát hozzá paprikát, darálthúst.

  • 80 dkg Lucullus paradicsom
  • 8 zöldpaprika
  • 1/2 kg sertés-marha darálthús
  • 1/2 zellergumó
  • 1 nagy vereshagyma
  • 1 tojás
  • 20 dkg fõtt rizs
  • Zellerlevél, petrezselyemlevél
  • só, bors, pirospaprika, majoranna, oliva olaj

10.jpg

Sóztam, borsoztam a darált hóst, majd megszórtam kis pirospaprikával és majorannával.

11.jpg

Felaprítottam a hagymát kicsire és megpirítottam egy kis oliva olajon

12.jpg

Beleszórtam a pirult hagymát is a darálthúsba, meg a tojást is beleütöttem. Kis borsot és sót még adtam hozzá, majd alaposan összekevertem. A kóstolás szerint adtam még egy kis sót hozzá.

13.jpg

Belekavartam a tegnapi fõtt rizs nagy részét.

14.jpg

A paradicsomok csúcsát keresztbe bevágtam és zubogó forró vízbe mártottam, hogy könnyebben lehessen hámozni.

15.jpg

A hámozott paradicsomot felvágtam karikákra.

16.jpg

A zellert felkockáztam, majd egy csöpp oliván megpároltam. Hozzáadtam a felvágott paradicsomot és kis lángon fõztem.

22.jpg

A zöldpaprikák csumáját körbevágtam, beszakítottam, kihúztam és a magot kiráztam belõle. A darálthúsos töltelékkel majdnem teli töltöttem.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

A maradék töltelékbõl vizes kézzel gombócokat formáltam.

23.jpg

Egy nagy fazékban felforraltam egy bõ liternyi húslevest, beletettem egy szál zeller levelet és a petrezselymet.

24.jpg

Ebbe a lébe tettem a paprikákat és a gombócokat, amit lefedtem és 30 percig fõztem.

25.jpg

Közben egy kis fazékban a paprikacsumákat is kifõztem, és ennek a levét is hozzáadtam a paprikához. Ezzel a trükkel a magok nem kerülnek bele a szószba, viszont a paprikaíz igen.

26.jpg

További 15 percig fõztem az immáron kicsit megszaporodott lében a paprikákat.

27.jpg

Ekkor a paradicsom már eléggé szétfõtt, botmixerrel pépesítettem a benne lévõ zellert és a még darabos paradicsomokat. Cukorral és sóval állítottam be az ízét. Cukorból nagyon kevés kellett - ez a paradicsom finom édes, nem savas.

28.jpg

Az összeturmixolt pürét hozzákevertem a paprikafõzõ léhez és 5 percig még együtt forraltam.

29.jpg

Én személy szerint nagyon szeretem sós-köményes vízben fõtt krumplival, hát magamnak azzal tálaltam.

30.jpg

56 komment

Címkék: zellergumó TV paprika sóba vízbe krumpli MEO Paprika csuma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr315467092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2013.08.30. 11:57:29

Remek dolog.
Nagyanyai hozadék: én csapok a tetejére egy kanál tejfölt és kenyérrel eszem.
Sokan nem tesznek bele zellert, pedig az nagyon kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.30. 12:12:01

@Vaczak2: Az én izlésemnek a paradicsom és a tejfel nem együtt nem játszik. Kenyeret persze mindenhez lehet enni - még kenyérhez is!
A zellert titokban tartottam, mert a lyányok visítottak volna, viszont így meg nyelték, mint kacsa a ...

Llychllyn 2013.08.30. 13:11:06

+1 szavazat a zellernek, én sem tudom elképzelni nélküle.

András, igen szép színe lett a végére a szósznak. Mit műveltél vele? Az előző képen még kicsit sápadt. Vagy csak a fény miatt tűnik úgy?

medvedr 2013.08.30. 16:28:37

Zeller kell bele meg rozmarin! is.

susztertangó 2013.08.30. 17:44:12

Ez nagyon finom, pláne ha belezúdítok 3 evőkanál kristálycukrot. A tányéromba. Keverni majd jöhet a töltelék, az sem baj, ha bogyiszlóiba van töltve...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.30. 18:55:24

@Llychllyn: Ez a setétség a hosszú főzés eredménye. Szerintem ezt a szószt be kell süríteni, de saját magával (és a zellerrel), így a színe is elmélyül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.30. 18:56:02

@medvedr: A rozmaringot most próbálom a sült paradicsomba. Majd jelentek, hogy sikerült!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.30. 18:57:18

@susztertangó: A cukrot ne kérdezd, és nem válaszolok :) Azért 2 evőkanál elég szokott lenni egy mokkáskanál sóval ... Legalábbis nekem.

susztertangó 2013.08.30. 19:13:46

@Andrass9: Vérnyomásmérőm van. Lehet, hogy be kéne fektetnem egy vércukormérőbe???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.30. 19:48:34

@susztertangó: nem érdemes. Én másfél éve méregetem minden nap, de attól nem lesz jobb :)
Viszont a merckformin XR egészen jól működik. Mostanában felfedezték, hogy a koleszterin szintet is csökkenti. Szeretem a szalonnát!

2013.08.30. 19:56:01

Krumplival jó. Köményessel még jobb.

Van úgy, hogy egy megfelelően méretre szabott krumpli szelettel zárom le a paprikában a tölteléket, együtt fő meg, és annyi elég is hozzá.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.30. 20:38:14

@pizzaszeletvágó:

Hogy te miket nem tudsz! Ez a krumplidugó nagyon nagyon jó.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.30. 20:39:46

@susztertangó: @Andrass9:

Kérem szépen ez itten mi, az egészségügyi tanácsadó, vagy kocsma? Vörösbort annak a vérnyomásnak, meg cukornak.:)

2013.08.30. 20:41:16

@medvedr: A paradicsom+rozmaringot soha nem tudtam értelmezni, de megenni se :)
Hasonlóan a rozmaringos krumplit se.
Tudom, mediterrán. Akkor sem.

paradicsom+kömény
paradicsom+bazsalikom
paradicsom+oregano

ezeket értem
ez is mediterrán, kivéve a köményt, és ezeket szeretem

2013.08.30. 20:58:46

@látjátok feleim szümtükkel:

te látsz engem? éppen valami egészen kiváló egrit kóstolgatok :) se cukor, se vérnyomás :)

susztertangó 2013.08.30. 21:05:08

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: A szalonna jó. A vörösbor jó.Én is jó leszek, ha így teszek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.30. 21:07:51

@pizzaszeletvágó: rozmaring mindenbe jó!

pl amikor csak ócska sütőtökhöz lehet hozzájutni, azt én csipet cukorral és rozmaringgal sütöm, hogy ehető legyen

*ócska: az a hosszúkás vizes, vízízű izé
én csak a nagydobosit szeretem, idén lesz jó pár, ha valami el nem viszi

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.30. 21:19:27

@látjátok feleim szümtükkel: Azértn most kaptam a feleségemtől (meg régebben Medvedoki is figyelmeztetett), szóval vissza kell abból a veresborból fogni!!

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.30. 21:21:51

@Andrass9:
Nos, ha csak a veresborból kell visszafogni, akkor minden rendben. Én vöröset szeretek inni.:)

2013.08.30. 21:50:07

"Hej rozmaring, rozmaring
Leszakadt rólam az ing"

jó ez a vörösbor, kotta van benne... :)

2013.08.30. 21:55:23

@Babette_: még a végén rábeszélsz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.30. 22:14:57

Elkezdődött a paradicsomsütés. 9 kilót sütöttem meg tepsiben, lett 8 db 3 decis üveg belőle, meg 1 liter sűrű lé.
Waka bikaszive érdekes mutáció. A lányom szerint pelikánrózsaszínű. Eszméletlenül édes és jóízű.
@pizzaszeletvágó: Raktam bele rozmaringot is!

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.31. 10:14:30

@pizzaszeletvágó: igyekszem, mert jó dolog.
pl a krumpli nagyon finom félbevágva, sóval és sok köménymaggal megsütve sütőben.
nagy ugyanez rozmaringgal pont ilyen fincsa.

medvedr 2013.08.31. 11:24:15

@pizzaszeletvágó: Ėn sem értelmezgetem, csak szeretem így.Szüiői házból hoztam ezt. Talán a rozmaring a legkevésbbé mediterrán ezek közül. Amennyire tudom , ez relatíve jól bírja a hideget.

medvedr 2013.08.31. 11:32:40

Egy megjegyzés, a fél kiló húshoz 20dkg rizs szerintem sok, a töltelékekben nem kell a hús 10-15%-nál több rizs v. kenyérféle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.31. 12:02:36

@medvedr: Hogy őszinte legyek, nem mértem meg, de az a doboz, amiből kivettem, kb 3 decis lehet, így saccoltam 20 dekára a FŐTT rizs mennyiségét.
8 dkg nyers rizs + 2 dl víz az 24 dkg. Fél kiló húshoz én 8dkg rizst szoktam adni, ha nem főzöm előre.
Fantasztikus emlékem Horvátországból, Krapanj szigetéről, hogy a ház körül a kerítés az rozmaring sövény volt! Persze arrafele ritka a sok mínusz.

susztertangó 2013.08.31. 14:26:27

@Andrass9: Írod, hogy körbevágtad a csumákat.Kovács Lázár vigyori szakács mutatta a TVben, hogy a hüvelyk ujj körmével végzett erőszakos behatolás is megteszi- be lehet tólni a csumát. Meg kihúzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.31. 14:40:04

@susztertangó: Hosszúkörmű hölgyek előnyben! Betol és kihúz itt is megvolt :)
@Andrass9: 1,6 deci az a víz (2szeres mennyisége a rizsnek)

2013.08.31. 20:11:39

@medvedr:
Számomra mediterrán élmény a rozmaring, mondjuk tepsis sültekhez, krumplihoz, paradicsomhoz
Egyben nem szeretős élmény.

Ehhez képest a mai tepsis csülkös kajához hozzá kellett tennem a rozmaring ágat, valaki kedvéért. ;)

Mo-on inkább köménymaggal sütjük ugyanazokat.
Más kultúrkör. Az itthoni inkább németes, bajoros.

A hideget bírja? Ki lesz próbálva az idén, egy szép kis rozmaring bokrot nevelgetek, szerintem kifagy mint az egyszeri sarkkutató az Észak-nyugati átjáróban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.31. 21:32:49

@pizzaszeletvágó: Azért takargasd be valamivel, amikor jönnek a fagyok. Én behozom télire, mert már több is kifagyott. Nagy cserépben van, cserepestül megy a földbe tavasszal és ősszel könnyű felszedni.
Idén lusta voltam, és nem "ültettem" ki, így maradt a teraszon a cserépben.

2013.08.31. 21:44:09

@Andrass9: hol éli túl a telet? úgy értem hőmérséklet, fény, páratartalom?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.31. 22:01:11

@pizzaszeletvágó: -10-15C-ig egyes fajták kibírják odakinn. Viszont nálunk akad ennél hidegebb, amitől kipusztul.

susztertangó 2013.09.01. 06:58:46

@Babette_: Múlt télen ráleltem a sütőtök levesre, szuper.A kanadai fajtából a kisebbek nekem pont elég. És már láttam is a piacon.
---------------------------------------------------
Na, midjárt nyit a Spar, megyek ezt azt venni: hegyes erős zöldpaprikát a disznólábszárnak elnevezett, bőrétől és cupákás részeitől megfosztott csülök pörköltbe, így árulták a Kórház utcai piacon. Bor sincs, mert megittam ami a múlt vasárnapról maradt (nehogy megpinpókosodjon nekem!)És KÁVÉ SINCS hallatlan, hogy lesz így magas a vérnyomásom? A koleszterinről a pöri majd tesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.01. 08:48:25

@susztertangó: Nem jól fogalmaztál. A koleszterinedet is óvod a minden jótól megfosztott disznóalkatrésszel :)

Pinka-Panka 2013.09.01. 13:46:41

Nagyon érdekes elkészítési mód, most átgondolom. A zellert én sem hagynám ki belőle.
Nagyon jó ötlet!

Pinka-Panka 2013.09.01. 13:51:08

Nem tudom miért a lucullus paradicsomot is kihagytam a főzéseimből, talán nekem túl húsos? vagy miért? Nem tudom, olyan megszállott vagyok azzal a kecskeméti fajtákat kultiválom nagyon. Most kaptam Csongrád megyéből paradicsomot, apró és hasonlóak a koktél paradicsomhoz, hihetetlenül piros, amiből lett a lecsóm télire + ivó lé is egy kevés. Ízletes nagyon, de amit előbb tettem el, olyan amit én szeretek az nekem nem annyira savas és szelídebb az íze. de kíváló, valahogy nem szeretem ha sűrű sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.01. 18:39:17

@Pinka-Panka: Lucullus, Bikaszív, Parasztparadicsom - ezek mind elég sűrűek. Talán pont ezért szeretem ezeket a fajtákat?
Koktélból, kecskemétiből el sem tudok képzelni lecsót vagy paradicsomlét.
Ennyire válogatós lettem az évek múltával ...

2013.09.02. 19:39:37

@Andrass9: @Pinka-Panka:

A paradicsom befőzés királya a San Marzano szerintem. Sajnos piacon hiába keresem. Jövőre kénytelen leszek ültetni. Pár éve még volt, csináltam, tehát biztosra mondom, az a legjobb. Édes és sűrű, nem savas. Bőtermő. Nagyon könnyű vele dolgozni befőzéskor.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.02. 19:51:32

@pizzaszeletvágó: idén az erős napsütéstől kemény és vastag héjú lett, mint a disznó:(

2013.09.02. 20:38:19

@Babette_: akkor jó, hogy az idén kihagytam :))) majd teszek mellé napernyőt :)

@látjátok feleim szümtükkel:

jó cikk

látjátok feleim szümtükkel 2013.09.02. 20:46:00

@pizzaszeletvágó:
Nekem van San Marzano, most van sok zöld rajta, eddig a nagy melegben minden bogyónak megfeketedett a vége. Az idén a marmande jött be, nagyon jó ízű nyersen és főzve is, az érett bogyó sokáig ( akár két hétig is )eláll. A marmandéből van korán ültette, amit karóztam, és van későbbi de nem karózott. Utóbbi is elég jó lett, de a karózott nyerte az aranyérmet.

2013.09.02. 21:18:38

@látjátok feleim szümtükkel: én is tapasztaltam már olyan feketedést, de nem volt jelentős, nem tudom miért van
ezt a marmandét megjegyzem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 21:40:04

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem is feketedett egy pár a csúcsánál, de egyszerűen kivágtam belőle.
Minden esetre ma kapott rezet az összes - az nem árthat!

2013.09.02. 22:01:26

@Andrass9: aha, értem már miért viszik el a kertből a termést a tudjukkik.
A réz miatt! :)

2013.09.02. 22:03:12

@Babette_: puff neki, most már teljesen összezavartok, mit ültessek?
San Marzanót napernyővel vagy marmandét infúzióval? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.02. 22:04:17

@pizzaszeletvágó: attól függ, mivé akarod átlényegíteni

2013.09.02. 22:09:51

@Babette_: jól mondod, átlényegíteni
át-LÉ-nyegíteni :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.02. 22:11:52

@pizzaszeletvágó: akkor az ökörszív típusú fajtákat ajánlom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 22:15:40

@Babette_: Támogatom a gondolatot. A legfinomabb lé és passata készül belöle.

2013.09.02. 22:20:00

@Babette_: @Andrass9:

oké, legjobb, ha teszek el mindből :)
nekem a lé nem ivólé, hanem sűrű anyag

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.09.02. 22:27:13

@pizzaszeletvágó: Amikor sütom a paradicsomot, akkor kinyomom belőle a magot/levet. Ez utóbbit egy fazékban harmadára besürítem egy kis fűszercsokorral, így sűrű is lesz, meg finom is. A végén sima szitán átnyomom, hogy a mag ne menjen a lébe. A minap 9 kiló paradicsomból 1 liter ilyen lé lett!

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.03. 06:29:38

@pizzaszeletvágó: az ökörszív fajtáknak alig van leve, hatalmas, csupa hús mindegyik. ezért a legjobbak szósz készítésére.
süti beállítások módosítása