Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Csirkeszárny paprikaszósz mártással és egy csirke alaplé

2013.08.16. 07:00 Andrass9

Írtam már errõl az ételrõl, de minden alkalommal másképp készül a paprikaszósz hozzá. Nem beszélve a szárnyvégekrõl, amit eddig a mostanában elhunyt macskánk kapott meg minden alkalommal. Akciós volt a hazai multiban, vettem hát egy kilót, hogy feleségemmel belakunk belõle. Azután meghívtuk barátainkat is, így további 2,5 kg szárnyat kellett gyorsan beszerezni. A 3,5 kg csirkeszárny 39 darab szárnyból állt. Általában 6 szárnnyal lehet egy fõre számítani, vagyis fél kiló/személy elég közeli becslés.

A csirkeszárny átka és megrontója a hiányos kopasztásban rejlik. Azon nem maradhat semmi toll vagy szõr! Általában órákat töltök a megtisztítással, de ez a mostani adag meglepõen tiszta volt. Csak kicsit kellett megpörzsölni a széleket.

A csirkeszárnyat az izületek mentén szétdarabolom. A tollak és szõrök legnagyobb részét közönséges papírtörölközõvel remekül le lehet törölni vagy kihúzni.

10.jpg

A makacsabb tollakat egy kis fogóból készített csipesszel húzom ki, de ellophatod az asszony szemöldökcsipeszét is. (Alaposan mosogasd el a végén!) Ami pedig továbbra is ott ágaskodik, az megy a forrasztólámpa lángjába (ami a legjobb konyhai eszköz perzselésre vagy creme brulee készítéséhez).

12.jpg

A szárnyvégek egy külön tálba mentek. Amíg a macska kapta, nem törõdtem a tisztításával, de most azok is teljesen szõrtelenítve lettek (nincs már macskám, alaplé lesz belőle)!

13.jpg

A tisztítással egy óra alatt végeztem. Megsóztam, borsoztam, majorannáztam és szerecsendióztam a szárnyakat, alaposan összeráztam és félretettem egy konyharuha alatt. Amíg a paprikaszósz elkészül, addig szépen átjárhatja a fûszerek aromája a húsokat.

15.jpg 16.jpg

A paprikaszószhoz elõvettem:

  • 4 ek jófajta csípõs pirospaprika Süllőcskétől
  • 1 lilahagyma
  • 1 vereshagyma
  • csípõs és normál zöldpaprikák a hûtõbõl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 vaj (10 dkg)
  • vörösbor

17.jpg

Apróra vágtam a zöldpaprikákat és a hagymákat.

18.jpg

Irány a teraszon lévõ indukciós sütõ, idebenn meleg van, ne fûtsük tovább a lakást. A vajat felforrósítottam, és a felvágott zöldeket beleszórtam egy alapos dinsztelésre (nem pirítom, hanem párolom a hagymát).

19.jpg

Amikor már szottyosra párolódott minden, beleaprítom a fokhagymát is egy kis további párolásra. Ha az elején adom hozzá, félõ, hogy megkeseredik.

20.jpg

Beleborítom a fûszerpaprikát és picit odakapatom. Ne hajoljunk az edény fölé, a csípõs paprikából felszálló kapszaicin egy önvédelmi paprikaspray hatásával egyenértékû!

21.jpg

Beleöntök mintegy 2 dl veresbort (szárazat), amivel egy roppant sûrû masszát kapok.

22.jpg

Mivel ennél azért higabb szósz kell, két-három deci vízzel higítom és néhány percig állandó keverés mellett fõzöm.

23.jpg

Az így nyert szósz egy részét azonnal kicsi kupakos üvegekbe kanalazom, mikróban kidunsztolom és félreteszem szegényebb napokra. A maradékot ráöntöm a pihentetett csirkeszárnyakra és alaposan összekeverem. A csípõs bevonatú szárnyakat is elteszem pihenni, de legalábbis addig, míg tepsibe rakom és kisütném. Most éppen két adagot kivettem belõle egy ziplock zacskóba és lefagyasztottam a csodahüttõben.

24.jpg 25.jpg

A vendégek érkezése elõtt másfél órával tepsibe sorakoztatom a szárnyakat, fedõt vagy alufóliát teszek rá, és egy bõ órán át 200 fokon párolom a sütõben. A tepsibe nem kell zsírt vagy vizet tenni, mert a szószban elegendő vaj van a kenéshez, a folyadék pedig kisül a csirkéből.

26.jpg

A megpuhult szárnyakat ezután átteszem egy másik tepsibe immáron a szaft nélkül, ahol a sütõ grilljével ropogósra pirítom a bõrét. Néha a faszenes grillen fejezem be, de ott mindig belepotyog 1-2 szárny a parázsba!

27.jpg

A szaftot külön tálkában szolgálom fel a ropogós szárnyakhoz. Friss fehérkenyérrel a legjobb, de azért sok szalvétát adjunk az asztalra! A fogyasztást persze elfelejtettem fotózni, így csak a bizonyíték maradt, hogy tényleg ettünk:

28.jpg

A kutyát nem zavarja a csípõs szaft ...

Az alaplé

A szárnyvégeket szerecsendióvirág, bors, borókabogyó, hagyma és kis fokhagyma társaságában nagyon kevés sóval feltettem annyi vízbe, hogy bõven ellepje. Azután gondoltam, hogy nem fog annak ártani egy darabka zellergumó, gyökér, paprikacsuma és petrezselyemszár sem.

14.jpg

Ez a levesszerûség 4 órán át gyöngyözött a sparhelten fedő alatt, míg a szárnyakkal bajlódtam. Leszûrve 7 dl lett belõle.

29.jpg

Hagytam kihülni a hûtõben, majd lezsíroztam, 4 részre vágtam (kemény kocsonya lett) és lefagyasztottam a megfelelõ felirattal. Azóta egyet már felhasználtam egy piros curry szószhoz.

27 komment

Címkék: csirkeszárny alaplé paprikaszósz

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr185417053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.16. 07:06:16

múltkor kipróbáltam azt a fólia-dolgot sült hús alá.
gyönyörűen aláfolyt a szaft, és még a fólia is belesült.
soha többet.

susztertangó 2013.08.16. 07:23:40

Andrass9 Ollé! Ezért a barátnőm imába foglalja a nevedet.Egyszer születésnapjára vettem 54 db szárnyat...Az anyja általában nagyon ellenséges volt velem, s ahelyett hogy hagyta volna dőzsölni a kislányát (hehehe) "beosztotta". Már vagy 10 éve ellenőrzöm, hogy elég nehéz a kő a sírján.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.16. 17:41:25

Már akartam guglizni valami csípős grillezett csirkeszárnyat, de ez éppen jó lesz! :)

@susztertangó: az a barátnőd 27. szülinapja volt, vagy...? :-O

Waka 2013.08.16. 19:59:14

Szép estét!
Ez amolyan BBQ, talán kicsit magyarosabban, az édes-savanyú ízvilágot mellőzve. Nagyon ínycsiklandóan hangzik. Jöhet. Az alaplé sajnos...
@Babette_: A fólia csak a pirításnál játszott, a szaftos résznél nem volt.

susztertangó 2013.08.16. 20:06:12

@PO: Erre csak annyit, hogy a következőre 5,5kg csülköt vettem....:-))))

süllőcske 2013.08.16. 20:18:47

Szép munka, és eléri célját.
Kívánnám viszont, hogy parazsas változatban is megjelenjen.
Rövidesen halas formátumban is beszélgethetünk eme csípős élményről.

susztertangó 2013.08.16. 21:38:40

@Waka: Csak is! Bár már 66 szem mákot kellene ajándékoznom neki-fiatalabb egy évvel.Mivel a névnapja lesz valami pezsgőt kell beszerezni. Vasárnap székelykáposzta, 20.-án ez a csirkeszárny lesz.@süllőcske: Igen, benne is van anyag és tud enni a lelkem....bár már koránt sem annyi, mint a 70es években torkoskodtunk.

medvedr 2013.08.17. 09:25:18

Szerintem az alaplé- hamár homár- ne CSAK szárnyvégből készüljön, hanem egyéb komolyabb leves alkatrészekből, és idősebb tyúkból. Ez olyan igenis meg nem is. Nem szép, hogy pont én mondok ilyeneket, aki ritkán főz alaplét, sőt a leveskockából készültet is felhasználom, -dehát ilyen az emberi természet.

pizzaszeletvágó 2013.08.17. 14:37:14

Nincs azzal az alaplével semmi baj.
Ilyen alaplevet gyors hús nélküli zöldséglevesekhez kiválóan fel lehet használni. Karalábéleves, karfiolleves, .... sőt zöldség krémleveseknek sem ellensége.

A csirkeszárny korrekt, ezt a paprika szószt pontosan így ki fogom próbálni.
A grillen sütéshez, az itt említett befejezéshez javaslom a bóti alu grilltálcákat. Először én is idegenkedtem tőle, hogy miszerint nekem csak a rács, meg akkor lesz kellően füstös, de nem, a lyuggatott aljú grilltálcán is tökéletes ízeket kaptam, parázsba eső öngyilkos húsok nélkül, lecsorgó-fellángoló zsír nélkül, jóval kevesebb mosogatással a végén. :)

@Babette_: csatlakozom.

pizzaszeletvágó 2013.08.17. 14:54:28

Alapléhez még egy gondolat.
Ha csirkemell filé vagy csirkecomb filé kell egy recepthez, akkor is bőrös-csontos húst veszek, csirkecombból nem is kapnék mást ugyebár, kifilézem, és indul is az alaplé. Sokszor csak só és szemes bors felhasználásával, és majd a konkrét ételnél fűszereződik tovább, attól függően, mi lesz belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.17. 18:50:11

@Babette_: Sajnos idehaza nem lehet kapni olyan vastag fóliát, mint amit én használok. Kevés dolgot importálok már, de a vastag alufóliát, meg a teflonos alufóliát (egyik fele leheletvékony tapadásmentes anyaggal van bevonva) mindig hozok, amennyit a súlyhatár bír.
Persze lehet, hogy van vastag fólia, csak én nem találtam még meg?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.17. 18:51:48

@süllőcske: Gondoltam, hogy utólag beleszúrom a mostanit, amit viszont a faszenes grillen készítettem, de nem volt rá érkezésem. Csak most tértem meg a Balatonról.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.17. 18:53:22

@medvedr: Értelek én, de mi a szöszt csináljak a szárnyvégekkel, amikor hirtelen nincs macskám, aki megegye?
Amúgy már két adagot is felhasználtam belőle zöldség illetve zöldbab leves támogatására.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.17. 18:55:04

@pizzaszeletvágó: A lyukacsos tálcával egyetértek, én is azt használom egy ideje. Előpárolni is lehet egy alu tálcában lefóliázva a grillben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.17. 19:29:07

@Andrass9: van vastag fólia. én nem használom, de egyszer anyósnak vettem.
a metrós sütőpapír mindkét fele használható (Horeca márkanév)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.17. 19:29:48

@Andrass9: a szárnyvégek tökéletesek bármilyen zöldséglevesbe, főleg borsólevesbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.17. 19:45:04

@Babette_: Ez az új szilikonos sütőpapír nagyon jó, bár még csak süteményhez használtuk. Nem is szakad ki olyan könnyen, mint az alu.

Waka 2013.08.17. 20:00:10

@medvedr: @pizzaszeletvágó: A legjobb alaplevek a húsféle bőrös-csontos-inas részéből készülnek. Biztosan van a csirkeszárny-végnél alkalmasabb alapanyag is erre a célra, de - gondolom - itt afféle kármentésről is szó van, hiszen a nyersanyagból korábban macska készült.
Ez a mondat mondjuk megérne egy misét, jókat kacarásztam rajta: "Amíg a macska kapta, nem törõdtem a tisztításával, de most azok is teljesen szõrtelenítve lettek (nincs már macskám, alaplé lesz belőle)!"
@Andrass9: Mikor még tényleg lengyel volt a lengyel piac, a derék polákok hoztak olyan frankó vastag és széles (!) alufóliát, hogy csak na!

Waka 2013.08.17. 20:12:11

@Andrass9: Ma reggel találtam egy cirmost a lépcsőházban. Nem túl idős, igen ápolt és sajnos nagyon félénk cica volt. Nem akartam feleslegesen piszkálni, vártam délig, akkorra már nem volt ott. Remélem hazakerült valahogy.

Vaczak2 2013.08.17. 20:30:47

@Andrass9: Öreg macskából van a legfrankóbb alaplé :))
András, elküldtem megint 2x is majd jelezd ha megment.

susztertangó 2013.08.17. 20:47:42

@Babette_: @Andrass9: A szárnyvégről mindig levágom azt a kis körmös ujjacskát-böki a számat.

Topy 2013.08.17. 21:48:49

@Andrass9: grillfólia néven sikerült vennem, vastagabb is, szélesebb is

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.17. 22:41:19

@Vaczak2: Szegény nagyon öreg volt már - még alaplének sem jó, de azért megsirattam.
Leveleid nem jöttek. A küldött levél címre is küldheted, vagy az andras kukac andras pont net-re. Esetleg a sarkozi7 kukac t-online pont hu-ra (igen, nem ypszilonos).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.17. 22:42:27

@Waka: Remélem hazament. Még túl nagy az űr az öreg pótlására, de köszönöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.17. 22:44:17

@Topy: Köszi, rá fogok keresni a boltban.
@susztertangó: Az akkor is bök, amikor tisztítom :)