Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (57) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (16) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (18) bőrősháj (2) bors (154) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (2) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (37) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (20) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (8) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (33) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (68) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (262) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (54) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (49) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (200) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsir (2) kacsazsír (24) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (13) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (14) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (14) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (53) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (21) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (96) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (62) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) oliva (15) olíva (2) olívaolaj (7) olivaolaj (69) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (21) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (92) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (43) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (41) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (96) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (118) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (45) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (23) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (29) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (15) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (37) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (3) tócsi (3) tofu (2) tojás (145) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (151) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (32) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (17) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (36) zúza (4) Címkefelhő

Gombapörkölt tarhonyával

2013.08.12. 07:00 Andrass9

Már megint éhesen mentem bevásárolni, ami szigorúan no-no!! Szép barna csiperkét láttam, el is csábultam rá. Tarhonyát is régen ettem! Pedig nem kéne már megint főzni ...

Feltettem 25 dkg tarhonyát a kedvenc lábosomban egy kanál libazsíron pirulni. Azt a bolti fajtát - amit géppel gyártanak és leginkább légpuskagolyóra vagy sörétre hasonlít. Diákkoromban úttörőgombócnak is hívták. Valamiért én ezt szeretem, hiába illegeti magát mindenféle házi meg kézi tarhonya a polcon. Egy kisebb hagymát apróra kockáztam, és a tarhonyán megpirítottam. Felöntöttem fél liter zubogó húslevessel (amikor nincs, leveskockát használok), ami a tarhonya kétszerese. Fedő alatt főztem, míg eltünt rőla a víz, akkor bebugyoláltam konyhai törlőkbe még 20 percre.

10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg

Míg a tarhonya pihent a saját gőzében, összeszedtem a gombapörkölt anyagát.

14.jpg

Felaprítottam a lila hagymát és egy evőkanálnyi libazsíron megpároltam. A gombákat negyedre vágtam - legyen valami harapható teste a dolognak. Szórtam a megpárolódott hagymába szépséges pirospaprikát, gyorsan felkevertem és azonnal utánadobtam a gombákat. Ezt is felkevertem és adtam hozzá egy deci vizet. Lefedve főtt tán 15 percig.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy nagy kanál tejfellel díszítve ettem, mert szeretem benne a tejfelt.

19_1.jpg

36 komment

Címkék: gomba tarhonya csiperke

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr335338956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 08:09:19

én is ezt a tarhonyát szeretem és a gombát is így, nagy darabokra.

azt viszont fel nem foghatom, némelyek hogyhogy nem tesznek paprikát és paradicsomot egy pörköltbe...:)

medvedr 2013.08.12. 10:51:11

A sörétnél jobb tarhonyák vannak boltban is. Még a nosztalgia faktor mellett is a hideg ráz tőle. A gombapörkölt hasonlóan készül bár legtöbbször némi friss paprikanemű kerül bele, és egy kis aradicsom is , de ez nem obligát. Tejföl nekem nem. A lila hagymát mi kizárólag esszük főzni soha-ennek van értelme vagy csak szokás? Ez jutott eszembe mint kérdés a poszt kapcsán

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.12. 10:57:34

Szép és meleg napot! Itt már nagyon az, eső meg semmi.:(

Én a gombapörköltet úgy főzöm, hogy a hagymákat megpárolom kizárólag zsírban ( ha van füstöltszalonna, akkor azt olvasztok alá, mert ettől finomabb a gomba, mint az olajban ), ráteszem a paprikát, és kevéske vízzel addig főzőm, míg a hagyma szét nem esik. Néha megy bele zöldpaprika, paradicsom is. Amikor az alap jó, ráteszem a gombát, és a saját levében főzöm rövid ideig, majd a végén sózom, borsozom. Néha majorannát, erőspaprikát is teszek bele. Általában rövid leve van, ami nagyon ízes. A köret mostanában teljeskirőlésű lisztből készült galuska. Persze puskagolyó tarhonya is nagyon jó hozzá, de azt magában is szívesen megeszem, ha olyan jól van pirítva, mint a fenti képen lévő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.12. 11:06:04

@Babette_: Nem mindig teszek, mert elfelejtem. Ez már korral jár! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.12. 11:07:18

@medvedr: Lila hagyma vereshagyma helyett: én akkor használom, ha lágyabb, selymesebb ízt akarok, és nem a hagyma erős ízét. A lila hagyma puhábbra párolódik, számomra simább szaftot ad. persze tévedhetek is ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.12. 11:15:10

Gondolom, a lilahagyma kizárólagosan nyersen evéshez történő használata azért is alakult ki ( régen felénk sem használták főzéshez ), mert ez nem csípős. Legalább is régen nem volt az, manapság akad ebben is csípősebb.

látjátok feleim szümtükkel 2013.08.12. 11:17:19

Elfelejtettem hozzá tenni, hogy a régen alatt arra az időre gondoltam, amikor még sokan, és sokszor ettek szalonnát ( igazit ).

susztertangó 2013.08.12. 12:55:05

@medvedr: Pedig lekvárt abból jó főzni.

susztertangó 2013.08.12. 12:59:24

@Babette_: Lecsósan is nagyon finom, de ha tömény gomba ízre fáj a fogam, akkor nem rakok bele.Tejföl csak ha gusztusom van rá-lágyabb, de más ízű lesz azzal.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.12. 13:07:35

@susztertangó: milyen lecsó.
szót se szóltam lecsóról.

susztertangó 2013.08.12. 13:27:28

@Babette_: Oké, mikrolecsó :-))))) a pörköltbe rakott paprika-paradicsom.

vörösbor(de)minőségi 2013.08.12. 20:23:46

ez övön aluli volt....a tarhonya nagy kedvencem.nincs mit tenni-usgyi a konyhába most.
jó jó este van na de andráss is van.:)))
meg lelkiismeretnek furdalása is(de ez csak lesz)

Waka 2013.08.12. 20:46:05

Szép estét!
Nekem bizony a gépi tarhonya jön be (extra rövid spagetti). Én a sütőben szoktam befejezni a párolást, akárcsak a rizst.
Az elmúlt pár hétben már kétszer ettem olyan gombapörköltet a menzán, aminek nem volt íze. Nem gombaíze nem volt, hanem semmilyen. Még sót is kellet szórnom rá. Közeleg egy komolyabb begombázás.

süllőcske 2013.08.12. 20:51:43

Gombapörkölt, az tarhonyával is nagyon finom!
Tejföllel, tejföl nélkül is.

pizzaszeletvágó 2013.08.12. 21:58:46

Érdekes. Soha nem jutott még eszembe gombapörkölt mellé tarhonyát adni.
Lehet ez azért, mert nem szoktam gombapörköltet főzni????
;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.12. 22:23:52

@vörösbor(de)minőségi: Remélem jó lett a tarhonya! Én különösen szeretem, ha a hagyma is jól megpirul benne. Ha meg kész, akkor bármikor, bármihez hidegen/melegen evőkanállal eszem. Szóval nekem is van lelkiismeretfurdalásom nemegyszer :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.12. 22:25:54

@Waka: Én biz nem gyújtom be a sütőt ezért. Jó konyharuiháim vannak, azok melegen tartják a lábaskát ...
A gombázásért irigyellek. Nálunk nem volt csapadék vagy egy hónapja egy szem se. Igaz, amúgy sem ismerném fel az ehető gombákat :(

pizzaszeletvágó 2013.08.12. 23:31:50

@medvedr:
"A sörétnél jobb tarhonyák vannak boltban is."

Tökéletesen egyetértek. Ízlésről nem vitatkozunk, természetesen, de 2 fajta nagyon jó nem gépi tarhonyát is találtam már boltokban, sőt az egyiket az ország több helyén is megtalálom. Ez utóbbi az M-GABI Tészta Kft., Hévízgyörk, 8 tojásos tésztái.
Ma már akárhol vagyok, vadászok rá és nem eredménytelenül. Főleg kisebb boltokban, zöldségeseknél találom meg. Nem akarom reklámozni, fogalmam sincs kik ők. Ha tehetem, mindig bevásárolok belőle. Állítólagos google barátom se sokat segít, hogy kik ők.
A másik fajta, csak szűkebb körben található meg, egyik rokonom lakóhelyén.

Gépi sörét helyett szerintem már azzal is jól járunk, ha gyúrunk egy tésztát és lereszeljük, alkalmatos eszközön, úgynevezett reszelt tészta, megszárítjuk rendje módja szerint, megfelelő szemcseméretre, és azt használjuk bolti helyett.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.08.13. 08:07:49

@pizzaszeletvágó: az én tarhonya alapanyagom is tulajdonképpen reszelt tészta. Szoktam kérni, h teljes őrlésű lisztből készítse édesanyám.

vörösbor(de)minőségi 2013.08.13. 08:41:04

@Andrass9: kapott ekkis lecsós felütést-de éppenhogy.jó lett.
miután sajnos nincs már az a tipusu tarhonyám itthon-ami szabad szemmel alig látható olyan pici-igy a gyermelyiek termékéből készült.nna ha a minipiciapróság lett volna akkor aztán teljes öröm-de szabjunk határt vágyainknak...ha már ez az oldal "elmultármár18?"-lett:)))
off:most vagy öregszem de intenziven és csak olyanokra gerjedek amik régen jók voltak de már ritkán fellelhetőek,vagy perverzzé váltam.a kettőt együtt nem szeretném ha lehet:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.13. 09:15:15

@vörösbor(de)minőségi: Nem tudom, miért kéne a vágyainknak határt szabni? Legalább az az örömünk maradjon meg ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.13. 09:24:54

@pizzaszeletvágó: Gugli pedig tényleg a barátod!

teszta.j9.hu/hevizgyork/m-gabiteszta-kft/

Ezen kívül lehet online vásárolni (ebbe nem ástam bele magam), vagy felhívni a céget, és tájékozódni, hogy hova szállítanak. Nekik maguknak nincs internetes megjelenésük.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.13. 10:06:09

máma nem lesz új poszt?

szoktatok currys ételeket főzni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.08.13. 10:53:47

@Babette_: Épp indulok nyaralni, de van egy currys poszt a tarsolyban. Azt berakom holnapra, jo?

pizzaszeletvágó 2013.08.13. 16:13:02

@Andrass9: Haha. Ezzel szigorúan véve csak azt bizonyítottad, hogy a Gugli a TE barátod. Azt nem, hogy az ÉN barátom is. :))))

susztertangó 2013.08.13. 16:36:54

@Andrass9: "Hidegen-melegen-evőkanállal."Dettó.(mint kacsa a nokedlit-na jó, szeretem rágni is, a kacsákok meg csak nyelik.)

Waka 2013.08.13. 20:33:06

Szép estét!
Elkészült az első idei paprikakrém. Egy bohócsapkás (halálfejes) lett: m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/paprikakr%C3%A9m/7.jpg
@látjátok feleim szümtükkel: Jóvoltából bohócsapka paprika, kevés chili és 50% kápia volt az alapanyag. Holnapig ülepszik, aztán üvegbe töltöm.
Két vödör lucullus is összejött ma, az erkélyen várja a hétvégét, hogy döntsek a sorsa felől.

süllőcske 2013.08.13. 21:42:04

@Waka: Szuper!
Most, hogy eszembe juttattad, kimentem, megnéztem a tavaly eltett paprikakrémem állapotát.Egy maradék üveget.
Minden rendben, igen jó még most is.
Akkor is írtam erről, hogy ezt a paprikát utóérleltem, mint a pornak valót, sőt meg is aszaltam kicsit. Ezután daráltam, sóztam csak, kis mértékben, így a kisebb víztartalmú, remek ízű krémem elállóbb lett, mintha agyonra sóztam volna.
Kiváló eredménnyel járt ez a kísérlet.
A krém most is úgy illatozik, mintha friss paprika lenne. Ajánlom szeretettel figyelmetekbe a módszert.

Waka 2013.08.13. 21:54:32

@süllőcske: Valami levének kell lenni, különben levegős marad a darálmány, mert nincs ami kiszorítsa a buborékokat belőle. Mennyi sót szoktál adagolni hozzá?

süllőcske 2013.08.13. 22:27:24

@Waka: Nem értek hozzá, de szerintem pont annyi leve van így, amennyi kell. Nem több.
Annyi sót tettem hozzá, amennyit egy étel határozott sózásánál szoktam. Azt mertem gondolni, hogy így jobban eláll, és természetesebb íze lesz.
Az üvegbe tevésnél a lenyomkodást alkalmaztam.
A só így is kivont annyi levet, amennyi kellett.
De inkább ne próbáld ki, ha nem hiszel benne.

Waka 2013.08.13. 22:55:59

@süllőcske: OK Milyen paprikáról van szó? Én krémet erős paprikából szoktam készíteni, annak pedig igen kevés leve van. Talán sok bele a 16,66% só, de annyi krémet soha nem teszünk az ételbe, hogy érezni lehessen. Idén kell paradicsompaprikából is készítenem egy ismerősnek, az majd kevesebb sót fog tartalmazni, és az lédúsabb is.

süllőcske 2013.08.14. 11:16:53

@Waka: Ez éppen kápia-paradicsompaprika- erős paprikák keveréke volt, csípős, de nem nagyon.

Waka 2013.08.14. 18:59:53

@süllőcske: Az általam készített krém összesen 30 dkg bohócsapka paprika, chili és habanero, és 20 dkg kápia keveréke. Erős lett, de nem szaladtam körbe a házat, mikor kóstoltam.

süllőcske 2013.08.14. 19:04:51

@Waka: Csucsu! Mit mondjak, itt, Szögeden sem vagyunk nagyon ijedősek, ha egy paprika csippent..