Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Gulyás bográcsban avagy bográcsgulyás

2013.07.22. 07:00 Andrass9

Általában évenként nyárnyitóra fõztem nagy adag gulyáslevest a 35 literes rézbográcsomban a szomszédságnak, de ez pár éve a hektikus iskolai évvégék és érdeklõdés hiányában elmaradt. Idén is terveztem. Megvettem hozzá a lábszárat és nyakat, de az utolsó pillanatban ballagás és szerenád miatt elmaradt megint.

Most kontrasztként elkészítettem egyik legjobban sikerult gulyásomat pici bográcsban is. Ha a különbséget zongorázni tudnám ...

Kedvenc szomszédaink meghivtak Gárdonyba egy kis nyaralásra, bepakoltam hát a hús egy részét a hûtõtáskába és PO mester fantasztikus füstölt csilijét, hogy valódi füst ízzel emeljem a gulyás ízét, valamint a legkisebb bográcsomat. Persze az elsõ nap még bizonytalan volt ebédügyileg, így háziasszonyunk készített egy fantasztikus egyszerû olasz szószt a Dolce Vita Fõzzünk Olaszul szakácskönyvbõl (nagyon jó könyv, érdemes megvenni). Másnapra pedig fantasztikus halászlét kaptunk háziasszonyunk öccse jóvoltából, aki addigra megfogta idei 50-ik nagy halát és a mélyhûtõbe elrejtett sok belsõséget. Maradt az utolsó nap a bográcsolásra.

Korán keltem, és irány az Aldi, mert az van a legközelebb. Hagymát, répát kaptam, de se gyökeret, se zellert nem találtam. Gyökérrel kisegített a nagy horgász, egy pici zellert pedig hoztam még otthonról magammal.

Felhasználtam hozzá (6-7 főre):

  • 1,6 kg marhalábszár csont nélkül
  • 1 kg vereshagyma
  • 15 dkg szalonna
  • 2 db gyökér
  • 1/4 zellergumó
  • 3 sárgarépa
  • 4 nagyobb krumpli
  • õrölt kömény
  • só, pirospaprika
  • füstölt csili paprika PO-tól

Felkockáztam a szalonnát és megaprítottam a hagymát.

10.jpg

Ez utóbbi elég furcsa állapotban volt, mindnek kiesett a fonnyadt közepe. Pedig állítólag az Aldi ad a minõségre...

11.jpg

Házigazdánk megrakta a tüzet. Szép kicsi tûz - pont a bogrács méretéhez lett szabva. Ezalatt felvágtam a lábszárat is, ami rendesen tele volt inakkal, bõnyeggel, faggyúval, de ezek vajpuhára szétfõnek. Aki meg nem szereti, az átteheti a tányéromra :)

A bográcsban lesütöttem a szalonnát zsírjára. Beledobtam a hagymát és a marhahúst és jól elkevertem. Nagy lángra téve pörköltem, majd egy paprikacsumát is beletettem (paprikacsuma minden kajába kell!!!)

12.jpg

Hamar levet eresztett, amit igyekeztem szintentartani néha-néha kis víz hozzáadásával.

13.jpg

Meghámoztam a krumplit és a sárgarépát, felkockáztam és egy tálba tettem kevés vízzel leborítva. A gyökeret és a zellert lehámoztam - elfértek a krumplistálban azok is. Két óra múlva egy evõkanál õrölt köményt, sót és két evõkanál pirospaprikát kevertem a húshoz. A fotó ugyan életlenre sikerült, de azért látszik a színváltozás.

14.jpg

Összerottyant tiz perc alatt, amikor a kóstolás alapján egy teáskanálnyi PO féle füstölt csilivel módosítottam a körtefa füstjének ízét. Felöntöttem egy liter vízzel és beletettem a gyökeret, zellert, mert azok hoszabb fõzést igényelnek.

15.jpg

Bõ fél óra múltán feltöltöttem a bográcsot a felkockázott sárgarépa/krumpli/áztatóvízzel (csak nem öntöm ki azt a lét?) meg további vízzel.

16.jpg

Húsz percig még rotyogott (egyesek szerint adhattam volna többet is a répának, de akkor a krumpli esett volna szét). Kóstolás alapján még sóztam kicsit és egy kávéskanál köményt is tettem bele. Valószínűleg elég lett volna ebben a fázisban adni a köményt hozzá.

17.jpg

Tálaláskor ki-ki sajátmaga döntötte el mennyi csípõset tesz bele.

18.jpg

Ez a sûrûség csak az USA-ban érdemli ki a "leves" elnevezést ...

23 komment

Címkék: gulyás füstölt csili

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr365417010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2013.07.22. 09:18:04

jó ez a sűrűség, megáll benne a kanál! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.22. 09:25:18

Tetszik az alternatíva :)
Meg benne az is, hogy a lábszárat, nyakat nem heréled ki a fontos ízösszetevőitől. (Brit tudósok kimutatták, h ez hosszú távon csirkemell-fetisizmushoz vezet :))

Hamarosan megírom, hogy én hogy csináltam áprilisban egy házavatón. Annyit elárulok belőle, h még a vega csaj is 3szor állt sorba! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.22. 11:02:18

@Andrass9: de biz'a, az volt. Ezért a húst átpakolta valami pasi tányérjába.

Topy 2013.07.22. 11:19:37

@PO: akkor az csak operettvega volt! :D

medvedr 2013.07.22. 11:52:17

Ez jobb mint a tegnapi.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.22. 11:54:45

@medvedr:
Hiába, a hagyomány a fontos dolog.
Bár szerintem az új ötletek sem elvetendőek.

Fenchurch68 2013.07.22. 13:53:20

@PO: Van olyan fogalom, hogy szociális húsevés :)
Tegnap a lányok csinálták a vacsorát, tárcsán. Olyan brassói-féle cucc lett, csirkemellből, mert ők azt szeretik. Aztán persze meg kellett kóstolnom, nagyon finom volt, nem haltam meg tőle, de "rendes" kajának inkább a szintén általuk, külön nekem sütött cukkini, kápia, lilahagyma és gomba keveréket ettem. És eldicsekszem, életemben először sütöttem úgy pitát, hogy mindegyik kinyitható lett! Megvan a nagy trükk! (Eddig is mindig megették, de mondjuk 10-ből 2 lett zsebes...)

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.22. 13:59:33

@Kató néni:
Már miért ne lenne, mert ha van szociális piacgazdaság, ott szociálisan eszik a húst is ( meg minden mást, már ami van ), nem?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.22. 14:46:34

@Topy: minden vegával szoktam beszélgetni az okokról. Ez a lány a cukiságfaktor figyelembe vételével lett vega.
Különben nem szoktam vitatkozni ilyenekkel, tegyék a dolgukat - bár egy ráérős buliban egy térítéses vegával szívesen kardoznék egyet :))
Ugyanakkor a lóhúst nemevők arroganciája miatt néha kardot rántok és harcolok, vitam et sangvinem(szegény Hagyma komát ezzel bántottam meg anno).

@Kató néni: nos, hát én ezt a fogalmat nem ismertem :) Tehát ez olyan lehet, mint amikor a buli kedvéért én is elfüstölök egy cigit?

susztertangó 2013.07.22. 15:58:00

@PO: Az ötvenes évek végén, hatvanasok elején nagyanyám feljött Pestre hozzánk. Akkor már nem vágott disznót csak fancsali képet, már nagyon lejárt a szerkezet. A gyerekei ellátták minden jóval többek közt lókolbásszal, nagyon ízlett neki, csak előtte gondosan eltüntettük azt a papír gyűrüt ami elárulta volna: miből készült. Akkor gond és lelkifurdalás nélkül megvámoltam, ne csak a Floki kutya kapjon "véletlenül leesett" kolbászt. Tavaly a Nagycsarnokben vettem 5 deka lócsipszet -át lehetett látni rajta- és megettem, azaz sokáig nem tudtam lenyelni- lehet hogy az a torinói paci volt kérem...szóval nehezemre esik lovat enni, na persze van az a helyzet, amikor éhes az ember :-((. De békében nem szívesen ennék, mint ahogy egy jó kis bernáthegyi bélszin se kéne....Arrogancia? Arró nem tudok..

süllőcske 2013.07.22. 16:35:04

Isteni!
Valóban, a bográcsgulyás bennem is úgy él, mint ami nem leves, hanem egy hosszú, testes levű pörköltes étel.
Biztosan mindenkinek vannak a gulyásműfajban egyéni dolgai. Nekem például a paprika nagyobb szerepet játszik, abban az értelemben, hogy gulyást általában ősszel bográcsozom, és a termő hozzávalók terelnek arra, hogy a szép, húsos paprikát a bogrács alá, egyenest a parázsra téve megsütöm. Kés fokával nagyjából lehámozom, belevágom a befejezés előtt álló ételbe. Igény szerint csípőset is. Ez a mozzanat egy igen finom, füstös, pirult, csípős ízt ad a gulyásnak és végső soron a füstölt paprika használatával rokonítható az eredmény, de harapható is.
PO már látott tőlem hasonló játékot egy bárányleves kapcsán, és.. majd ő elmondja, jó volt-e.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.22. 19:50:19

Szép estét!
Ezt is megkóstolnám, egy kicsit.
@PO: @Andrass9: Az végül is nem hangzott el, miért állt sorba a leányzó. Van egy vega ismerős (olyan persze mindenkinek van), nála fejben dőlt el, az idők során a társaságban megedződött annyira, hogy nincs rosszul a nyers hús látványától, de semmi pénzért meg nem enné.
@Kató néni: Mi került abba a pitába?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.22. 22:41:00

@süllőcske: Tavaly volt kápiám és pritamin paprikám is, amelyek nagyon szeretik a parazsat, de saját sütnivaló paprikám idén nincs, boltival meg nem próbálkoztam. A módszeredet amúgy alkalmazom nemegyszer, de most a PO féle füstölt kisegített!
Télen előnyben részesítem a hosszabb levet, de akkor sok levest eszem amúgy is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.22. 22:42:04

@Waka: Vega, homeopata és ezoterikus ismerősöm nem veti meg a bárányt, ő tehát nem lehetett a sorban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.07.23. 13:44:24

@susztertangó: lóhúst enni ízlés dolga - legalábbis a mai körülményeink között. Ezért nem értem azokat, akik leszólják, elítélik a lóhúst fogyasztókat. Nem bánt, ha szenvedélyes esszét, rockoperát, facebookon megosztott elméncséget ír arról, h ő miért nem fogyaszt, de másokat ne basztassanak. Hát, röviden ennyi. ;)

@süllőcske: mind koncepciójában, mind kompozíciójában bizony mondom, jeles mű volt!

Topy 2013.07.23. 16:26:20

@Andrass9: a Bazi nagy görög lagzi c. film alábbi párbeszéde jut eszembe:
- Ian vegetáriánus. Nem eszik húst. ...
- Nem eszi meg a húst?
- Nem, nem eszik húst.
- Hogy érted azt, hogy nem eszi meg a húst??? Jól van na, semmi baj, majd csinálok bárányt!
:D

www.youtube.com/watch?v=TVuB8-n2DzA
54:30-tól

Fenchurch68 2013.07.24. 10:36:53

@Waka: A pitába csakis falafel, de bevallom, hogy nem csicseriből csinálom, hanem sima sárgaborsóból.
@PO: Végülis jó a cigis hasonlat, de inkább olyasmire gondolj, hogy idős falusi rokon néni a kedvünkért húslevest főz. Hát ha ott halnék meg tőle (persze nem, de nem esik jól), akkor is megenném.
@Topy: Én is megkaptam sokszor, hogy "jaj, ha nem eszel húst, akkor itt van egy kis rántott csirkemell" :) Mert az a fán terem.
Én nem undorodom a nyers hústól, a lányoknak simán megfőzöm/sütöm, meg hát a kutya se sárgarépán él, annak is főzni kell. Csak nekem ne kelljen enni belőle.

Topy 2013.07.24. 10:41:20

@PO: zipp.hu/velemeny/2013/03/12/minden_harmadikevett_mar_lohust

a Pásztor Hús Kft (Eger) lópárizsija szerintem nagyon jó
szvsz a termékeik úgy általában kiemelkedőek a "nagyüzemi" kategóriában

süllőcske 2013.07.24. 13:08:35

@Topy: Nem is kicsit emelkednek ki azok a Pásztorhúsok.
süti beállítások módosítása