Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Meggydzsem juharsziruppal

2013.07.14. 07:00 Andrass9

Egy szomszédunk megjelent másfél kiló gyönyörű meggyel. Neki előbb érik a meggy, mint az én májusi cseresznyém! Egyedül vagyok még itthon, meggyet én nem eszem nyersen (túl savanyú), addig meg nem áll el, mire a feleségem hazajön. Meggybefőttnek kevés.

Akkor legyen belőle valami lekvárszerűség. De nem szokványos. Unortodox.

Minden szakácskönyvem közel kilónyi cukrot írt elő egy kiló meggyhez, valamint hosszú főzési időt. Ezt azért sokalltam, legyen kevesebb cukor - a hosszú főzés maradhat és adjunk egy csavart hozzá.

  • 1,25 kg magozott meggy
  • 45 dkg cukor
  • 1 dl juharszirup
  • 6 kisüveg

A meggyet leszáraztam és tisztára mostam.

10.jpg

Elővettem a jó öreg meggymagozót, amiben már vagy tízszer cseréltem gumit, és kimagoztam a meggyet.

11.jpg

Mondani sem kell, hogy kb 1/5-ében benne maradt a mag... Ezt kézzel kivarázsoltam a végén.

A kimagozott meggyet egy lábasba tettem, rászórtam a cukrot. Elővettem a hűtőben már évek óta várakozó juharszirupot, és egy decinyit még a meggybe öntöttem.

12.jpg

Hagytam a meggyet egy órát állni a cukorban, mielőtt bekapcsoltam a lángot.

13.jpg

Felforraltam és kis lángon rotyogtattam két órán át. A végeredményben a meggyhús annyira összeesett, hogy nekiestem a botmixerrel - legyen akkor síma!

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Lett belőle 6 kisüveg, ami keményre bezselésedett, pedig nem adtam hozzá semmi zselatint.

17.jpg

A maradékot megkóstoltam, és jóváhagytam a juharszirupot. Remekül harmonizált a meggy savanyú ízével.

32 komment

Címkék: juharszirup meggymag

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr305336172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.14. 07:50:04

@youlopukku: Elvileg korlátlan ideig, ha steril üvegbe teszed és kidunsztolod, vagy az alábbi technológiát használod.
Az üvegeket betöltés előtt én kupakkal együtt kigőzölöm a mikróban, zubogó forrón merem bele az anyagot, fejre állítom a megtöltött és lezárt üveget 5 percre. A kupak rászorítása előtt mikróban még fel lehet forralni, hogy a kupak alatti levegőt is valamennyire csírátlanítsd. Nem kell félni kupakostól a mikróba tenni az üveget!
Benikuty olvasónk olyan ügyesen tudja az üveget megtölteni, hogy nem marad benne levegő - ekkor értelemszerűen se fejreállítani, se utócsírátlanítani nem kell. Nekem az még nem sikerült :)
Van, aki még száraz dunsztba is teszi ezután, de azt már túlzásnak érzem. Nem beszélve arról, hogy a dunsztban tovább fő a lekvár, és nekem már többször is túl híg lett.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.14. 12:23:56

@Andrass9:

Ez biztos jó, de én cukor nélkül tettem el a meggyből. Megfőztem a kimagozott meggyhúst, összeturmixoltam, felforraltam, kevés citromsavat tettem bele, és melegvízben álló kisüvegekbe töltöttem, majd lekötés után hűtőtáskába beraktam. Így szoktam más gyümölcsöt is eltenni, pl. most sárgabarackot is, ha nagyon savanyú, akkor evéskor mézzel, cukorral vagy juharsziruppal dúsítom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.14. 18:35:47

Szép napot!
Nekem vagy két kiló cigánymeggyem termett egy kis fán, abból készült pár üveg lekvár.
Tegnap nem gyengén beb@szarintottam, hajnali négykor értem haza, még most is odavagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.14. 19:25:26

@látjátok feleim szümtükkel: A meggyet még cukorral se nagyon tudom megenni :) Feleségem viszont most éppen mindent cukor nélkül főz be. Néha Stevia-t használ édesíteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.14. 19:26:15

@Waka: Ezt nekem a baracklekvár eltevésekor sikerült előadnom. A hámozás, magozás nem ment célzóvíz nélkül ...

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.14. 19:58:33

@Andrass9:
Az érdi bőtermő pedig majdnem cseresznye édességű, az szerintem neked sem lenne savanyú.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.14. 20:01:20

Jut eszembe, a mézédes fanyarka nevű vadkörte borkomon lett egy fél vödör termés, csak sajnos le kellett szedni még mézédessé válása előtt. Viszont lett belőle 12 kisüvegnyi lekvár, ami nagyon különlegesen jó lett, kissé közelít az áfonyához.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.14. 20:39:05

@Andrass9: A lekvár egy hete volt, az iszás most kerti lecsóparty alkalmából lett elkövetve.
@látjátok feleim szümtükkel: Vajon visszaengedte?

turósmácsik 2013.07.14. 21:27:30

Mi múlt hétvégén követtük el a meggydzsemmelést (hogy néz ki ez a szó:OD) 12 kilóból, összesen ment bele 1 kiló cukor, ami éppen csak visszarántotta a természetes édességét a gyümölcsnek.
Merthogy főzés közben minden gyümölcs kisavanyodik, gondolom lebomlik a gyümölcscukor egy része.
Ma viszont 11 kiló sárgabarack lényegült át dzsemmé szintén 1 kiló cukorral, a barit 300 Ft-ért vettük a piacon.
Plusz csemete kimagozott négy kiló meggyet, de azt csak lecukrozva, nyersen rakom üvegekbe, még áll.

A rengeteg meggymagot kitisztítottam, a mait meg most kezdtem áztatni. Melegítőpárna lesz belőle.

Jó program ez a befőzés-elrakás?:))
Család is szívesen csinálja, az eredmény is szívvidító.
Szeretem a tele kamrapolc látványát.

Még lesz szilvalekvározás, lecsóeltevés, savanyúságkészítés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.14. 21:54:04

@turósmácsik: Ne hagyd ki, ha hozzájutsz jó paradicsomhoz a sült paradicsomot. Tavaly nyáron ezzel untattam az egész blogot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.07.14. 21:55:39

@látjátok feleim szümtükkel: 30 kiló az érdiből volt már a poszt készülte után. Lett 18 liter meggyszörp és sok üveg mindenféleforma. A saját meggy is 14 kiló volt, az teljesen szörp lett.

Topy 2013.07.14. 22:15:31

@Waka: bojlis, ezek megszállottak! pontymatrac, leápolják, lefertőtlenítik a sérüléseket, pár fotó, hitelesítés, kap egy puszit a hal és mehet vissza

sok horgásztó van, ahol meghatározott súly felett el sem viheted, kötelező visszaengedni

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.15. 06:25:07

@Topy: Ismerem a fajtáját, én is járok ilyen helyekre.

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.15. 06:47:12

@Waka:
Én biztos visszaengedném, mert mire ekkorára megnő, meg is öregszik, és az öreg hús rágós. :)

Fenchurch68 2013.07.15. 14:22:39

@Andrass9: Nálunk a 38 kila kimagozása után úgy döntöttünk, hogy a többi fenn marad a fán. Viszont a közben beköszöntött igen jó idő az ágon megaszalta, igaz, hogy magos, de nagyon finom, az "Istengyalulta tök" analógiájára "Istenaszalta meggy"... szóval mégis leszedtem életem kockáztatásával. (Magas a fa, és én az ejtőernyő kivételével mindenhol tériszonyos vagyok, ami egy hokedlinél magasabb.)

turósmácsik 2013.07.15. 16:55:32

@Andrass9: a grillezve posztra gondolsz?
Jól hangzik, de még a piacon is nehéz beszerezni jó paradicsomot, pedig rendszeresen körözök a termelők között.
Idén a legjobb választás eddig a kumató volt, de kétszeres áron adták.
Viszont friss bazsalikommal, lila zsenge hagymával, tölgysalátaágyon, finom olivás-citromos öntettel, és ribizliszemekkel beszórva hihetetlenül finomra sikeredett, ráadásul nagyon látványos tálat sikerült összeállítani a grillezett lazac mellé.
Éppen ünnepeltünk.

turósmácsik 2013.07.15. 16:56:52

@Kató néni:
38 kiló?:OOO
Ez hány óra? Kellenek hozzá idegek.

Fenchurch68 2013.07.15. 17:26:57

@turósmácsik: Idegek nem szükségesek (illetve persze a kéz mozgatóidegei kellenek hozzá, de kell két kéz, amivel magzol, pár gyerek, akikkel hajtatod a szúnyogokat, meg jó szem, hogy a sok kukac ne maradjon benne. (Érdi bőtermő rulez.) Hány óra? Nem számoltam, két este volt, közben kibeszéltük a szomszéd nénit. Mármint anyós beszélt, én hallgattam.
(P.S.: anyóstól jól kikaptam, hogy miért nem permeteztük a meggyet. Ma megkínált a friss baracklekvárból, és az első kanállal sikerült egy hangyát is kikanalazni. Engem egyébként nem zavar, akár meg is eszem. Próbálkozott, hogy az nem hangya, hanem a barack tartozéka, de rámutattam, hogy fej, tor, potroh...)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.07.15. 17:40:41

@Kató néni: Érdi bőtermő kukac? Az jófajta lehet. :)

turósmácsik 2013.07.15. 19:16:09

@Waka:
Epekedő kukachölgy lakótársakat keres! Otthonom bőlevű, édes, izmos, vidáman berendezett, panorámás -kilátással a gazda házára-, főleg a piros szín uralkodik benne.
"Érdi bőtermő" jeligére várom a jelentkezéseket!

turósmácsik 2013.07.15. 19:19:19

@Kató néni: mondom én, hogy jó idegzettel rendelkezel!:))) Két hosszú este anyóst hallgatni, és meggyet magozni derekas:)))
Az emberek mainapság már kiszoktak az ilyesmiből, tévét kell nézni heverészve, nem családi-közösségi életet élni.:P

Fenchurch68 2013.07.15. 19:31:25

@turósmácsik: Anyósnak ha jár a keze, akkor a szája is, és hallom az érdekes régi történeteket, ehhez képest a BK meg hasonlók rég lemaradtak a kanyarban. És néztem tévét, hajnalban adták a Halászkirályt, és kiderült, hogy a középső leányka még nem látta. Muszáj volt fönnmaradni vele fél háromig, ez volt az utolsó Gilliam, amit 16 éve alatt nem látott. A 12 évessel a Big Fishnél megálltunk, apuka nem engedte neki a Brazilt :(

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.17. 16:10:41

@Kató néni:

Valamikor szót ejtettünk a zöldmetszésről, most tudom ajánlani a legújabb Ezermestert, nagyon jó cikk van benne ami a zöldmetészt, és a termésválogatást taglalja. Vannak egyéb, nagyon jó cikkek is ( ez nem reklám, legfeljebb ez: legalább 20 éve minden példányt megvettünk ).

Fenchurch68 2013.07.17. 17:11:34

@látjátok feleim szümtükkel: Tényleg van még Ezermester?!!! Megkeresem.
Ebből tanultam olvasni, meg a Ludas Matyiból, meg a Fülesből, háromévesen! Nahát! Most örülök, ez olyan generációkon átívelő dolog, mint az, hogy valaki hámozza-e a paradicsomot a lecsóba avagy sem...

süllőcske 2013.07.19. 21:15:48

Klassz!
Andi éppen az Erdélyben szedett,nyolc kiló áfonyát főzi be.

susztertangó 2013.07.22. 13:37:11

@Andrass9: Na most akkor kell fejre állítani azt a Benikuty nevű olvasót vagy jó úgy ahogy van???

látjátok feleim szümtükkel 2013.07.22. 13:57:03

@susztertangó:
Szerintem fejre állíthatod, de előbb-utóbb úgy is meggombásodik.:)
süti beállítások módosítása