Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Ismét kapor

2013.06.09. 07:00 Waka

A kapor - a rengeteg esőnek köszönhetően – fékeveszetten burjánzik a kertben. Sajnálnám veszni hagyni, no meg szeretem is, tehát kaporral, kaporból készíthető ételeken töröm egész álló nap a fejem. Kaporfagyi, kapros csokoládé, párolt kapor kaporszósszal.

Ma a remulád volt soron, úgyis halat akartam sütni, ahhoz éppen jó lesz. Kapribogyó helyett kapor került bele, végül is kapor vagy kapri, egyre megy.

4.jpg

Hozzávalók:

250 g majonéz

150 g tejföl

1 szál sarjadékhagyma

1 csokor kapor

fél kápia paprika

3-4 csemegeuborka

fehér bors

1 evőkanál mustár

frissen facsart citromlé

kevés frissen reszelt citromhéj

1 kávéskanál porcukor

só ízlés szerint

1.jpg

Az elkészítés pofonegyszerű. A kaprot finomra vágtam. A képen látható mennyiséget meg lehet szorozni hárommal, mivel kevésnek bizonyult. Az újhagymát hosszában félbevágtam, és a közepéből kivettem a magszárat - mivel az ilyenkor már igen kemény –, majd vékonyan felkarikáztam. A kápiát is felaprítottam, az uborkát lereszeltem. A tejfölt összekevertem a majonézzel, hozzáadtam az összes zöldséget, és ráreszeltem egy citrom héjának nagyjából felét. Tettem bele mustárt, kevés porcukrot, csavarintottam rá némi citromlevet, és megsóztam. (Remélem nem hagytam ki semmit. Ha mégis, tessék hozzágondolni.)

2.jpg3.jpg

A mártás már így is nagyom finom lett, de igazán estére értek össze az ízek. Csacsihallal és (kivételesen natúr) rizzsel tálaltam.

21 komment

Címkék: citrom majonéz kapor kápia remulád még kapor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr945351500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.09. 08:20:11

Ez jó! Ilyet kéne csinálnom. A gond csak az, hogy egy személyre nehéz.
Most inkább kovászos uborkához használom el a kaportermés egy részét.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.09. 09:17:46

de szép tányért csináltál---

turósmácsik 2013.06.09. 10:20:03

Ez a remulád izgalmasan néz ki, elmentve!!!

medvedr 2013.06.09. 15:47:46

Nálunk nincs kapor, pedig nagyanyám kertjében vadon nőtt gyomszerűen-sajnos az erkélyen elpusztul. Megpróbálok ekszórni kapor magot. Zölddió pálinkát még lehet készíteni? A dió eléggé értetle hozzá?

medvedr 2013.06.09. 15:48:33

@medvedr: értetle=értetelen=éretlen szóvicc akart lenni elnézést.

Daró 2013.06.09. 16:58:21

@medvedr: A zölddió-pálinka valójában valamilyen egyéb pálinka, amelybe ízesítő gyanánt zöld diót áztatnak, ha jól tudom. Alkalmasint zöld dióval feljavított törköly. Törkölyt lehet főzni, azt tudtommal semmi nem tiltja hogy bármivel hígítsd-ízesítsd...

DE! Vodkát pl nem szabad (de lehet) főzni, tehát ha valóban zöld dió ízű zölddió-pálinkát szeretnél, mellékíz nélkül, vagy a gatyád is rámegy a bóti vodkára, vagy bűnözővé silányulsz :-)

Pinka-Panka 2013.06.09. 19:00:31

Szervusztok!

Jó féle ez is, így pláne halhoz. kapor jöhet nekünk is, annyira, hogy ma is szósz volt belőle. Sült hús mezei, meg krumpli tepsiben. Zöldbableves tegnapi maradék.

Holnap meg karalábé főzelék lesz, nekem kaprosan persze. Amúgy én nem tudom a ti kaprotok milyen, de én úgy érzem, hogy nem intenzív még, inkább jó zsenge!

Pinka-Panka 2013.06.09. 19:33:40

Hiába ennyi az idő, én egy jó sült hús zsíros kenyeret megettem, kovászos uborkával, s szépen kikanalaztam az eperlekvár kimaradt részét a bögréből.
Meg vagyok elégedve.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.09. 20:29:54

@Pinka-Panka: Egészségedre!
A legjobb a maradék lekvár :) Azt a zsíros kenyeret meg nagyon megenném. Helyette elcsaptunk egy sólet konzervet, amit kis hagymával és paprikával feljavítottam. Valahogy nem találjuk benne azt a régi jó Globus sólet ízt. lehet, hogy Nátrium Glutamát volt?
Én pillanatnyilag már mozogni sem nagyon tudok. Tegnap leszedtünk 40+ kg cseresznyét - szép fekete volt. Nagy adagot elvitt a lyány, a szomszédokat is megkínáltuk. maradt nekem 30 kiló kimagozni, aszalni illetve lekvárfőzni.
Háromszor mentem át a lekváron, van-e benne mag, és negyedszerre is találtam. Most már így marad. kb 45 üvegnyi lesz, de már csak holnap töltöm be. Hulla vagyok.
Szerencsére Dömösön nem kellett homokzsákolni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.09. 21:01:03

Szép estét!
@medvedr: Az én megítélésem szerint valami nem túl erős ízű pálinka - pl. alma - kiválóan alkalmas a célra. Valóban a törkölyt használták hagyományosan erre a célra, de ha az vacak, a diópálinka is az lesz. Van némi finomszesz is, azzal is bűvészkedem. Én tegnap szedtem zöld diót, pálinkának és befőttnek is. Egy kerek profilú fogpiszkálót szúrtam bele próbaképpen a dióba a vége felől, még jó volt.
A kovászos uborka kísérlet fényesen bevált, kiszedtem a kenyeret, holnap kóstolás.
@Andrass9: Én meg éppen valami "szedd magad" helyet keresek, 10 kiló meggy, meg valamennyi cseresznye kellene.
Kutyául elfáradtam ma, elmentem gombászni, tökig áztam a harmatban, utána a hegyen sarlóztam le a gyomírtott gazt, jövő héten második kezelést kapnak a gyomok. Délután végigkapáltam a 2. számú kertet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.09. 21:09:07

@Waka: Te se sokat pihentél a hét végén! Gombát találtál legalább?
Kovászos uborkám nem tudom milyen lesz, mert nem rendes kenyér van benne (nem volt itthon). Rondán habzik a forráskor, nincs még savanykás íze, pedig már bő kétnapos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.09. 21:36:47

Hogyan tudom a kezemről a cseresznye általi sötét színt eltűntetni? Körmnöm alatt fekete, a bőrőm meg setét.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.09. 21:42:54

@Andrass9:
Citromlével, meg egy-két-három adag edény elmosogatásával.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.09. 22:14:53

@Andrass9: Kutya füle volt, nem gomba. Nálam az uborka a 3. nap táján szokott jó lenni. Idővel simán lejön. Csak hagyni kell, hogy hasson.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.10. 09:04:04

@látjátok feleim szümtükkel: 1100 Ft citrom kilója - ezek megőrültek!!
Rengeteget mosogattam előtte is, meg utána is :) De azért alkalmazom a javasolt módszereket, köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.10. 09:06:50

@Waka: Kiraktam még a mai napsütésre, holnapra úgyis lehül az idő. Bár ilyenkor azt a trükköt szoktam alkalmazni, hogy beállítom az üveget a mosogatóba és meleg vizet eresztek rá. Akkor újraindul a forrás, és kitehetem a napra, még ha hideg is van.
Bár talán MedveDoki mondta (ha nem, akkor elnézést), hogy nem is kell annak napsütés meg meleg?

medvedr 2013.06.10. 11:48:54

Köszi mindenkinek!
Megpróbálom vodkával és finomszesszel. Milyen arányokban rakjam bele a zölddiót? 10-12 szemet gondoltam 7 dl vodkához.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.06.10. 19:02:41

@Andrass9: A napsütést én sajnos nem tudom kivitelezni, de a fekete ajtó mögött jó idő van. Meleg biztosan kell neki, a bacik akkor dolgoznak megfelelően, szerintem. Az erjedéshez - bármilyenhez - megfelelő hőmérséklet kell.
@medvedr: Ha PO módszerét követve készíted el a diót, 7 deci vodkához 5-6 szem dió elég lehet. Én ilyen arányban fogom készíteni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.10. 19:43:25

@Andrass9:
Én a tescoban dobtam hanyatt maga, amikor 700 füorint körli áron láttam egy kiló citromot. Meg szoktam várni amikor félkilós csomagokban apró és vékonyhéjú citormot lehet kapni, az sokáig eláll, és több lé van benne, mint a vastag héjúban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.10. 19:44:55

@Andrass9:
Most jutott eszembe, hogy viszonylag olcsón lehet kapni boltokban citromsavat ( olcsóbban, mint a gyógyszertárakban ), az is jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.06.10. 20:15:17

@látjátok feleim szümtükkel: A gyakori mosogatás rendesen koptatja! Feleségem iszik reggelente citromlevet, ezért amikor olcsó, akkor jégkockákat csinálok neki a citromléből. Tobbszázat! Ilyenkor meg csak irány a csodahüttő :)
süti beállítások módosítása