Itt az eperszezon! A Fény utcai piacon kifogtam 298Ft/kg-ért nagyon illatos és ízes epret. Az utolsó lekvár már elfogyott, főzni kell egy újabb adagot.
Vettem 10 kg epret. Nem akartam sok cukrot hozzáadni, felhoztam hát a pincéből 3 kilónyit. Kibányásztam a hűtőből 2 citromot is. Tartósítószert nem használok, emiatt kisméretű üvegeket készítettem elő (felbontás után mind meg kell enni). Az üvegeket a mikróban sterilizáltam, a kupakokat pedig kifőztem.
Alaposan lemostam a gyümölcsöt, nehogy föld maradjon rajta.
Lecsumáztam (ez elég unalmas volt egyedül), lecsepegtettem róla a vizet.
A nagy 15 literes befőzőfazekamba rétegeztem az epret a cukorral
Egy nagyon éles késsel kaszaboltam az eperhegyben egy kicsit, majd lefedtem és elmentem aludni.
Másnap reggelre szépen levet eresztett, fel is tettem a gázra főzni.
Egy tizenöt perc főzés után levettem a levéből 2,5 litert, hogy ne legyen híg a lekvár és nekem is kell kis szörp, hozzáadtam viszont a citromok levét.
A megtöltött és lezárt üvegeket fejreállítottam, hogy a benne maradt levegő is csírátlanítódjon.
Már csak a cimkék nyomtatása maradt hátra a 27 üvegre.
A levett eperlevet beforraltam másfél literre, ami így 3 üveg sűrű szörp lett.
Kicsit túl sűrűre forraltam, most már, hogy egy üveggel elfogyott. Nagyon nehezen oldódott fel a vízben - kiskanállal kellett körbelögybölni.