Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • pizzaszeletvágó: @Andrass9: Valami komolyabb búcsú szertartást megérdemelne. :) A csodahüttő elnevezést pedig előbb... (2017.06.22. 21:28) Gombaragu és petrezselymes újkrumpli
  • Andrass9: @pizzaszeletvágó: Ez jó! Tetszik. Kár, hogy a gyerekeink már felnőttek :) A nagylyány ma mesélt va... (2017.06.21. 21:29) Töltött zsemle
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Ő valami blogkocsmatündérke?:D (2017.06.18. 21:45) Wagyu marhanyak tárcsán
  • látjátok feleim szümtükkel: Tudjátok a régi öregek egyre kevesebben jérnak piacozni, mert már nem bírják a munkát. A fiatalokn... (2017.06.17. 14:21) A szezon utolsó spárgája - most lila színű
  • Andrass9: @Dikusz: Nem megyek nyitásra sohasem :) (2017.06.11. 19:29) Húsos palacsinta

Hirdetés

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (54) alma (21) almaecet (6) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (3) ázsiai bolt (2) bab (8) babér (23) babérlevél (29) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (4) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (2) barnacukor (11) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (30) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (6) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (15) bőr (2) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (16) bőrősháj (2) bors (135) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (23) búzasikér (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (49) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (23) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (3) csemege uborka (2) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (33) csilipaprika (35) csilipaszta (15) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (10) csiperke (17) csipetke (10) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkemáj (4) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (10) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (21) csusza (2) cukkíni (14) cukkini (9) cukor (72) cukorborsó (5) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (14) édeskömény (12) egres (3) élesztő (42) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (4) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (6) fahéj (22) fánk (3) Farkas András (4) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (15) fehérbors (31) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) feketebors (63) fenyőmag (3) feta (5) filé (2) fokhagyma (243) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (14) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (3) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghí (27) ghi (2) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (50) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (4) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gyökér (44) gyömbér (72) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (181) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (9) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (13) húsos szalonna (3) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (13) jalapeno (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (23) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (3) kakukkfű (33) kakukkfü (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (21) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (11) karalábé (17) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (12) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (16) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (3) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (16) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (5) kömény (48) köménymag (2) konyak (3) könyv (2) koriander (17) koriandermag (13) köröm (16) körte (5) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (89) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (11) kukoricadara (2) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (6) laskagomba (4) lazac (7) lecsó (24) lecsókolbász (2) lecsópaprika (2) lekvár (6) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (5) libaháj (3) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (13) lilahagyma (16) lila hagyma (6) lila spárga (2) lime (28) lime levél (5) liszt (58) lucullus (3) Lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (2) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (15) majoranna (44) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (7) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (15) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (40) mustármag (12) mustármagliszt (2) NaBe (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (2) olaj (7) olajbogyó (4) oldalas (23) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (63) orda (2) ördögszekér (3) oregano (29) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (19) paprikacsuma (16) Paprikakrém (7) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (80) paradicsomlé (14) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (88) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (22) pirítós (2) pirospaprika (36) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (4) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (25) rizsbor (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) római kömény (25) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (11) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (34) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (88) savanyúkáposzta (3) savanyúság (2) savanyú káposzta (7) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertésfej (3) sertéslapocka (2) sertészsír (12) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (16) (106) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (18) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (2) szalonna (41) szárított élesztő (2) szárzeller (16) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (20) szegfűgomba (4) szegfüszeg (3) szegfűszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (37) szerecsendióvirág (27) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (2) szilva (2) szilvalekvár (3) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (13) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (8) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (54) tejfel (31) tejföl (55) tejszín (61) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (4) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (137) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (5) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (4) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (6) tüdő (2) túró (20) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (13) újhagyma (26) újkrumpli (8) új fokhagyma (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaj (145) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (9) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (6) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (80) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (30) zellergumó (18) zellerlevél (14) zellerszár (13) zöldbab (10) zöldbableves (2) zöldborsó (23) zöldpaprika (40) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (30) zúza (3) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Több mint

 1.500.000

Tojásos-sajtos toast

2013.05.22. 07:00 Waka

Tósztot mondok: kenyér! Na, de miről is van szó? Hogy mi a tószt (toast), tudjuk. Egy szelet pirított kenyér. De hogy miért jelenti ez az angol szó a pohárköszöntőt, azt magában Angliában sem tudják teljes bizonyossággal.

Az egyik változat szerint a boroskupa fenekére szokás volt egy szelet pirított kenyeret dobni s erre töltötték rá az italt. Felköszöntéskor a kupa körbejárt, mindenki ivott belőle egy kortyot s mikor visszakerült a gazdájához, ez kiitta a maradék italt és megette a pirított kenyeret, a tósztot.

Mások egy II. Károly király idejéből származó anekdotában keresik a mondás eredetét. Az történt, hogy az egyik udvarhölgy, akit gyengéd kapcsolatok fűztek a királyhoz, megfürdött. Ez még nem lenne feljegyzésre méltó esemény, ámbár abban az időben a fürdést nem sorolták a mindennapi szükségletek közé. A nevezetes fürdés a gyógyvizeiről híres Bath városában történt. A rákövetkező udvari ebéden egy ötletes gavallér felköszöntötte az illető hölgyet, de nem borral, hanem azzal a vízzel, amiben a kegyencnő megfürdött. Az ötlet sikert aratott, a kupa körbejárt s az előkelőségek lelkesen kortyolgatták az ekként megnemesített savanyúvizet, Ám a sorban a legutolsó gentleman elhárította magától a kupát, mondván: „mit neki az ital, neki magára a tósztra lenne kedve.”

Ebből az anekdotából következnék, hogy ez időtől fogva az italban úszó kenyérszelet a felköszöntéssel megtisztelt úrhölgyet, majd átvitt értelemben a felköszöntést jelentette. (Ráth-Végh István Az emberi butaság)

Nem igazán szeretem a szeletelve kapható szögletes szendvicskenyeret. Olyan semmilyen, könnyű, akár valami kalács, morzsállik, meg aztán, nehogy már más döntse el, milyen vastag szeletet egyek.

Ehhez az ételhez viszont ez a legmegfelelőbb. Valamikor írtam a lusták reggelijéről, hát ez a lusták vacsorája.

8.jpg

Hozzávalók:

Toastkenyér

Szelet kenyerenként egy tojás

Vaj

Olvadós sajt

A kenyér közepét kiszúrtam egy pogácsaszaggatóval.

1.jpg

A serpenyőben vajat hevítettem.

2.jpg

Beletettem a kenyeret, kicsit megpirítottam, beleütöttem a lyukba a tojást, és megsóztam.

3.jpg4.jpg

Pár perc sütés után sütőlapáttal alányúltam és megfordítottam, és ezt a felét is megsóztam. Ha valaki lágyabban szereti, hamarabb fordítsa meg, de ilyenkor fürgének kell lenni, mert a tojás kifolyik! Cserében feltunkolhatjuk a  sárgáját, mikor elvágjuk a kenyeret.

5.jpg

További néhány perc után megpakoltam a tetejét sajttal, és fedővel leborítva ráolvasztottam azt.

6.jpg7.jpg

Hárommal dugig laktam.

25 komment

Címkék: tojás sajt vaj toastkenyér

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr255306265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.22. 08:14:43

ó, igen:)

én ezt úgy szoktam, hogy a tükörtojásba nyomkodom bele a kenyeret, de ez a lyukasztás tetszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 08:52:11

@Babette_: Lehetne duplakenyérrel is csinálni, ahol az alsó nem lyukas.
Ezt a toast kenyeret még az USA-ban sem voltam képes megszokni. Na jó, a Cliffs caféban a reggelinél párszor megettem, de ez mind! A gyerekek viszont imádták mogyoróvajjal és szőlőlekvárral (gggggrrrrrrr).

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.22. 09:48:42

@Andrass9:
Ez lehetne az ikerformulás tükörtojás?:)

susztertangó 2013.05.22. 13:10:34

@Andrass9: A toast kenyér csak pirítva jó, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 13:13:11

@susztertangó: Szerintem meg úgy sem, de én már csak ilyen válogatós vagyok.

vörösbor(de)minőségi 2013.05.22. 15:19:40

sok finom kenyér van de próbálta-e már valaki a lipótéknál kapható "gyökérkenyeret"?
úgy néz ki mint a baquett de köze nincs hozzá.3 nap után is olyan mintha aznapi lenne-de nem ez a legfőbb jó tulajdonsága hanem az íze.nekem az alpesi paraszt az eddigi legjobb-ebből fogom ezt megcsinálni-királyi lakoma!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 16:19:34

@vörösbor(de)minőségi: A lipótiak kenyerei nekem csalódást okoztak. Viszont az Alpesi Parasztkenyér (nem lipóti, valahonnan Pilisrettenetesről jön), amit egy éve szinte kizárólagosan eszem.
Tkp jó gondolat azzal kipróbálni ezt a recipét :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 16:23:18

@vörösbor(de)minőségi: Ha már gyökérkenyér meg alpesi. Eddig a legnagyobb bajom mindegyiknél aqz volt, hogy "műmájer" rusztikusra csinálják, vagyis nem keverik el az élesztőt rendesen a tésztában. Ahol véletlen sikerült egyenletesre készíteniük, az nagyon jó, de nekem nem kellenek az óriási lyukak egy kenyérben. A "gyökérséget" pedig úgy állítják elő, hogy rosszkor a rossz helyen csavarnak egyet a már kelőfélben lévő cipón.
Én is csavarnék a f..én annak, aki ezt kitalálta.

vörösbor(de)minőségi 2013.05.22. 16:37:03

nekem ízlett a gyökér.nem mondom,hogy alpesiről váltanék-de kimondottan finom volt.műlyukak nélkül.
nemrég érkeztem haza-és reptérről haza az első utam alpesi paraszthoz vezetett.nagyon hiányzott.egy kiválóra sikerült termék-.asszem a jókenyérre gondolsz nem?ők készitik és a tulaj egy idetelepült német pék-jó minőségű áruval van jelen a piacon.ez a recept alpesi paraszttal-mennyei lesz.

Waka 2013.05.22. 21:03:43

Szép estét!
@vörösbor(de)minőségi: @Andrass9: Az a gyökérkenyér az a bizonyos Wurzelbrot. Egy fél éve hajkurászok hozzá malátalisztet, hogy végre süthessek itthon egyet. Backmalz néven kapható német nyelvterületen, de az egyetlen odajáró ismerős még nem tudott szerezni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.22. 21:11:44

@Andrass9: a nagy lyukak nem attól vannak, hanem attól, hogy vagy jól van kelesztve, vagy kovászos.

megjegyzem, ma nálunk párolt hal volt spenótos rizzsel. meg is állapítottam, hogy kva jól főzök.

Waka 2013.05.22. 21:28:59

@Babette_: Ügyes vagy, és szerény. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 22:34:28

@Babette_: Szerintem meg szuper vagy! (csak ne kérdezz...)
Ami a kenyér tudásodat illeti - még kellene egy kis gyakorlat vagy mi a szösz. A jó kenyérben nincs óriási lyuk! Sem a kovász, sem a jó kelesztés nem eredményez óriási bubikat a tésztában ... (persze nem vagyok tökéletes, és tévedhetek is)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 22:38:16

@vörösbor(de)minőségi: Fogalmam sincs ki süti, én már megengedhetem magamnak, hogy nem nézem, ki csinálja.
Jelenleg a CBA-ban vesszük, amikor éppen kapható. Néha nincs reggel, ilyenkor délután szerezzük be a szükséges mennyiséget.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.22. 22:40:20

@Waka: Szerintem ne használj el túl sok energiát a beszerzéssel ... (tudom, nem vagyok valami pozitív ezügyben )

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 06:05:22

@Andrass9: biztos neked van igazad, annak ellenére, hogy évek óta itthon sütöm a kenyeret;PD

Waka 2013.05.23. 06:36:54

@Andrass9: Nem akarok kész keveréket venni - bár még a Lipóti is azt használja - szeretném kikísérletezni a magam receptjét.

vörösbor(de)minőségi 2013.05.23. 09:15:13

@Andrass9: magam is a cba ból szerzem be és csak azért irtam ki süti és /honnan/ mi/ hogyan/....mert én megtiszteltem ezzel azt a valakit aki ilyen finom ízes kenyeret süt,hogy megtudjam azt róla ami érdekelt..sőt a honlapjára is irtam egy észrevételt-ahol jó volt olvasni a sok pozitiv véleményt.ez mint tudjuk itthon ölég ritka dolog.
a magam részéről nagy becsben tartom,mert évek óta nem romló minőségű terméket képes előállitani.
ez sem kis fegyvertény-itthon.az pedig már csak hab a tortán,hogy örülök,hogy találtam egy ilyen megbizható finom kenyeret..

Llychllyn 2013.05.23. 12:27:19

@Andrass9: Talán vörösvárról jón, de nem emlékszem pontosan - nemrég én is rátaláltam, tényleg kiváló az a kenyér.

A városban még jó alternatíva lehet az Arsenal pékség, a sima fehér kenyerük több nap után is jó marad, kár, hogy a közeli kisboltba már nem ők szállítanak. :(

Amúgy meg meglepő módon a borogyinói kenyér (vagy mi) az Aldiban még egészen kiváló, bár nem mindenhez passzol. Kiránduláshoz viszont baromi jó, mert kis helyet foglal, jó tömör, úgyhogy elég bevágni a zsákba egy kolbászt meg azt a veknit, aztán hajrá:)

Tojás van itthon, kenyér is... Szerintem tényleg győz a lustaság, és elkészítem ezt a cuccot estére.:)

süllőcske 2013.05.23. 16:26:27

Jó reggeli. Tósztkenyér ritka nálunk, mert olyan unalmasan szabályos, íze, textúrája nem kenyérélmény igazán.
Én azt szeretem, ha a kenyér különböző részeinek megvan a kis életük. A sarka, a hasa, a szakálla, az alatta lévő üreg, vagyis az "angyalhely", a robbanás árkai, a kéreg cserepei, fodrai, a béle ruganyossága, változatos likacsai, amelyek nem műmájerek.
A kenyérkészítésbe témába nem akarnék belemenni, mert hosszú-hosszú téma. Javallanám, ha posztot írna valaki a kenyerekről és akkor 857 kommentben akár meg is beszélhetnénk.

Llychllyn 2013.05.23. 17:22:35

@süllőcske: Igen, a sercli... :)
Na, olyat a legjobb toast vagy szeletelt sem tud produkálni. Pláne akkor, ha friss a kenyér, ropogós a héja, belül még meleg, és úgy töröd le a végét...

Waka 2013.05.23. 18:21:12

@süllőcske: Írnék én róla, ha értenék hozzá. Művelem magam, de eltart még egy ideig, mire a nyilvánosság elé állok vele.

vörösbor(de)minőségi 2013.05.24. 14:33:26

mindenkitől 1000bocs kevertem a dolgokat-no de 2 finomat keverni nem nagy szégyen.
mégis szeretném javitani a hibámat.

www.svabpekseg.hu/

és az ő alpesi parasztjukról beszéltem/áradoztam ezidáig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.25. 23:06:43

Ahogy igértem volt, megsütöttem a fenti kenyeret Alpesi Parasztkenyér szeletkéből, ahogy terveztem.
Ha érdeket benneteket, hozzá tudok adni néhány képet a poszthoz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.29. 18:17:38

@vörösbor(de)minőségi: Így igaz! Végre ismét hozzájutottam. N és N Kft. Sütőüzeme, Pilisjászfalu Sváb Pékség.