Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Fűszeres rikotta-mártogatós

2013.05.19. 07:00 Waka

Rikotta. Rikotta a túrót! Túró. Nem kaptam abban a nyomorult boltban, pedig pénteken még annyi volt, hogy gombosvillával forgatták a hűtőpultban. Este negyed nyolckor, a kertből fáradtan hazaporoszkálva már nem volt erőm másik üzletbe menni.

9.jpg

A fűszernövények a kertben és a réten most a legjobbak. Ilyenkor, virágzás előtt zsengék, frissek, telve vannak ízzel, muszáj valamit összeütni. A recepthez felhasznált fűszerek listája természetesen nincs kőbe vésve, bátran használhatjuk, amit szeretünk, de ügyelni kell arra, hogy ne tegyünk bele egyikből sem túl sokat, mert elnyomják a többi ízét.

Rikottából lett volna az igazi - zsírszegény, alacsony fehérjetartalmú krém egy könnyű vacsorára, esetleg pár szelet pirítóssal reggeli gyanánt -, de a hazai élelmiszer kiskereskedelem kibabrált velem. Azért a félzsíros tehéntúró sem rossz alapanyag, de azt használva valamivel gazdagabb lett az étel.

Hozzávalók a krémhez:

25 dkg rikotta

150 g natúr joghurt

csipet só

egy kis csokor friss zöldfűszer (Az általam használtak: oreganó, kakukkfű, rozmaring, citromfű, kapor, tárkony)

egy újhagyma fele

egy-két vékony szál új fokhagyma

Mártogatáshoz:

Hasábokra vágott sárgarépa, uborka és paprika. Használhatunk ízlés szerint más zöldségeket, például jégcsapretket vagy céklát is.

A fűszereket alaposan megmostam, és lecsepegtettem, törlőruhán le is szárítottam.

1.jpg

Leveleiket leszedtem, és finomra vágtam. A hagymát és fokhagymát kevés zöld szárával együtt szintén felaprítottam.

3.jpg

4.jpg5.jpg

A joghurtot összekevertem a túróval, beleszórtam a fűszereket és a hagymákat, sóztam, majd alaposan elkevertem.

2.jpg6.jpg8.jpg

A zöldségeket megmostam, és megtisztítottam, majd kb. 1 centi széles hasábokra vágtam.

7.jpg

Reggelire fogyasztottam - a zöldségek segítségével kimártogatva - két szelet pirítós kíséretében. Nagyon finom, könnyű krém lett, a fűszerek mindegyike érezhető volt, a körém sereglő siserahad alig hagyott belőle nekem.

53 komment

Címkék: kakukkfű tárkony rozmaring kapor citromfű oregano újhagyma rikotta új fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr675302302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 10:07:26

Jó reggelt!
Finom ez a mártogatós!
Mi már vagy húsz éve szoktatjuk rá baráti körünket és a feleségem diákjait a mártogatásra kirobbanó sikerrel. Az USA-ból hoztuk a port, amit tejfelbe kevertünk és abba mártogattak mindenfélét.
A zöldségfronton az egyértelmű nyerő mindig a sárgarépa, másodiknak viszont a karfiol jött be, neked is javaslom!
Jó még a fiatal cukkíni is.
Mindig meglepődünk, hogy a zöldséget amúgy nem nagyon evő gyerekek mennyire szeretik a mártogatást.
Kenyeret viszont ne szolgálj fel mellé :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 10:14:11

Egy pici kritikával azért élnék, ha nem bánod:
A rengeteg fűszer egyben sajnos összevész, és nincs meg a saját karaktere a mártásnak. Én valószínűleg a tárkony-rozmaring-kapor és a kakukkfű-citromfű-oregano triumvirátusokból készítenék egy-egy külön tálat, de még akár kettesével is párosítanám őket, ha éppen nem vagyok túl lusta. Persze hagyma, pici(!) fokhagyma mehet mindbe.
Így nagyobb lenne a választék is, meg gazdagabbak lennének az ízek szerintem.

Topy 2013.05.19. 12:16:03

szolgálati közlemény: Budakalászon beindult a szamóca szedd magad, most kilója 430, 10 kiló felett olcsóbb (de azt már nem tudom mennyi)
Budáról Szentendrére kifelé menet a budakalászi körforgalomnál jobbra kell menni (a Metro áruház felé), aztán tovább a Lupaszigeti úton a Duna irányában a töltésig, ott jobb oldalt rögtön
maps.google.com/maps?q=47.618122,19.079115&num=1&t=h&z=18&iwloc=A

Topy 2013.05.19. 12:23:23

@Andrass9: mivel túróból csinálta ami karakteresebb, valószínűleg jobban tűrte az alapanyag ezt az ízorgiát :)
de rikotta esetén osztom a véleményed, az elég semleges ízű, ott a kevesebb fűszer szerintem is jobb
én elég gyakran csinálok ilyesmit reggelire, szoktam tonhalasat is, meg sonkásat, kolbászosat, sajtosat (valami karakteresebb sajttal), mikor mi jut eszembe :)

Topy 2013.05.19. 12:27:26

kész a szöldséges pulykaragu leves, épp most vettem ki a sütőből a spenótos rikottával töltött gombát (kiskoróaknak csináltam sonkával-sajttal töltöttet is), a krumpli még fő, a franciasaláta (-szerűség, mert nem majonézzel van) meg már tegnap beköltözött a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek
azt hiszem teríteni kellene :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 13:04:19

@Topy: Köszi az infót! idén muszáj lesz epret befőzni, mert elfogyott mind.

süllőcske 2013.05.19. 13:23:09

Jó ez. Nálunk kapros túró volt ma reggel, zöldségekkel. A túrót mindig magunk csináljuk.Ecettel szokott Andi rikottaszerűséget csinálni, nem rossz.
Egyébként van különbség a rikotta és az orda között,de nem igen sok. Ez azért is érdekes, mert ismerek valakit, aki az ordát utálja, ricottát meg veszi. Mer olyan faszán külföldiül hangzik, vagy miért?

Topy 2013.05.19. 14:18:03

@Andrass9: ittál már igazi szamóca pálinkát? :)

süllőcske 2013.05.19. 14:29:39

@Topy: Finomat főztél, egészségetekre váljék!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 15:02:23

@süllőcske: Engem például a guta ütögetett, mert az USA-ban nem volt rendes túró. Mindenki a ricottát ajánlgatta. Kellett vagy 10 év, míg megtaláltuk Farmer's cheese néven. De még az sem pont ugyanaz.
Akkoriban itthon még a név is ismeretlen volt :) Ha nem tévedek, kb 5 éve lehet itthon is kapni.
Viszont ordát soha nem láttam a boltban ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 15:03:10

@Topy: Persze, hogy ittam. Fiam szenvedett a főzésével, mert odakozmálta istenesen. Alig tudtunk belóle valami használhatót levenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 15:03:46

@Topy: Jellemző, hogy nekem nem is hagytál. Büntiből nem kapsz a húslevesemből!

medvedr 2013.05.19. 16:18:59

Na bazmeg! Részemről félig egészségmániás hülye vagyok, de haljon mega lovam a nyers répát bármibe bemártogatok. Uff!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.19. 17:52:44

Szép napot!
Hulla vagyok. Az orvos galagonyavirágot rendelt anyámnak. Naná, hogy már elvirágzott, hat kilométert kutyagoltam egy eldugott, hűvös völgyig, ahol még ehetett találni.
@Andrass9: Érdekes módon nem vesztek össze, bár a citromfű nem volt nagyon érezhető. A fokhagyma kicsit tolakodott ugyan, de a többiből az a kis mennyiség nem volt problémás. A kenyér azért kellett, mert volt, aki nem szereti a zöldséget reggelire.
@Topy: Ott lehet a kutya elásva.
@medvedr: Lehet kanállal is enni, de azt nehezebb elropogtatni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.19. 17:55:01

Azért hoztam egy kis kakukkfüvet, meg egy üveggel a Laczkó-forrásból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 18:31:43

@Waka: Hullasággal nem vagy egyedül - gyomoltam a fokhagymát és a petrezselymet :)
A kakukkfű pedig jó!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.19. 18:37:38

@Andrass9: Nekem kis kémia volt először, utána hagyma gyomlálás és kapálás. Délre végeztem, utána mentem virágot szedni. A "gyökerekkel" múlt héten végeztem, ami a gyomlálást illeti, a jövő héten kezdhetem ismét. Kakukkfüvet már szedtem egy hete szárítani, de most kellett egy kevés friss holnapra, és olyan szépet és sokat találtam, hogy nem tudtam ellenállni neki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 19:04:03

@Waka: Jön a zuhé! nem mossa le a kémiát?
Nekem is kellett volna a jonatán almát lisztharmat ellen, de nem mertem az eső miatt.
Néztem, őszibarackom tán egy vödörnyi lesz, viszont talán lesz sárgabarack befőzhető mennyiség!
Az eső miatt nem kell elsietnem a locsolórendszer telepítését - addig a spenótot is betakaríthatom és mehet bele zöldbab (amit Babette_ nem szeret, de mi nagyon). A saláta is hamarost felmagzik, de oda nem tudom mit vetek. Árnyékos ágyás. Tavaly uborka mosolygott benne, idén az már késő.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.19. 19:16:32

@Andrass9: Szerintem ha már megszárad, nem jön le olyan könnyen, felszívódó szer, meg aztán annyira nem is volt rá szükség, csak amolyan "biztonsági" permetezés volt. Kerékrépa a saláta helyére?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.19. 19:21:30

@Andrass9: "Az Actara és a Mospilan felszívódó rovarölő szerek, amikor már felszívódtak, bejutottak a növényi szövetekbe, eső nem befolyásolja hatásukat, de pár óra szükséges a felszívódásukhoz." Pár óra megvolt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 19:37:43

@Waka: Szakemberek szerint az a pár óra legalább 4 óra :)
Mi az a kerékrépa és mire jó?
Amúgy a koncepció jó, vetek bele céklát!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.19. 20:53:38

@Andrass9: Reggel kilenctől este nyolcig megvolt a négy óra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 20:55:54

@Waka: Az pöpec! ha nekem annyi lenne, akkor én sem aggódnék, de nem lehetett tudni, mikor jön.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 20:58:07

@Waka: Hát nem tudom... Valahogy nem kívánom ezt enni :)

susztertangó 2013.05.19. 21:02:36

Jó estét!
1./ Húsfőzelék
2./ Svájci bicska
Tegnap előkészítettem, ma befejeztem a "Körömpörkölt gazdagon" nevű ételt. Ami hagyományos csülkös köröm pörkölt, oldalassal és füstölt oldalasszéllel támogatva.Főtt pityóka :-)) melléklettel, csípős savanyú paprikával.Nem volt rá panasz.
Az egészet pedig a fent említett késsel dolgoztam fel a munkásabb rész a körmök szétszedése volt, gond nélkül sikerült a "zsanéroknál" is.Csak itt a Kocsmában lefitymálták a bicskát. (Őőőőőőőőőő, ez most nem képzavar? Bicskát vagy bicskával???)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.19. 21:30:26

@susztertangó: Az a (k)örömpörkölt valóban gazdag lehet, a reumatológusom valószínűleg lelőne ha ilyet ennék. A svejci bicskával nincs tapasztalatom, de ha az amerikai űrhajósok felszerelésében is benne van, annyira rossz nem lehet. A bicskát fitymálni, a fitymát bicskálni szokták (már ahol).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.19. 21:32:40

@Andrass9: Délutánra ígérték az esőt. Egy próbát talán megérne a kerékrépa, én egy időben odavoltam érte, lehet, hogy idén megpróbálom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 21:47:11

@susztertangó: A gondolatom találtad ki, mert még tegnap ÉJJEL kivettem a mélyhűtőből egy adag csülkös körömpörköltet, aminek a felét pityókával még ÉJJEL megettem. Most délután meg a másik felét, de közben a pityókám eltűnt az asszonyom gyomrában, így kenyérrel ettem.
Napok óta nem tudtam mi bajom - hát koleszterin hiányom volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.19. 21:59:26

Megvan, mit eszem holnap a csuka előtt: Zuppa Pavese-t. Száz éve nem ettem :)
Előnye, hogy kevesebb hal kell, mert a leves már laktat!

Topy 2013.05.19. 22:36:20

@Andrass9: Ők pl gyártják: www.somasajt.hu/sajt.php
a madaras tecsóban szokott lenni

medvedr 2013.05.19. 22:46:11

@Waka::)! Lehet hogy kanállal megpróbálnám, de a répát kihagynám.

süllőcske 2013.05.19. 23:21:57

@Andrass9: Akkor holnap ketten csukázunk. Én is megkezdem a szigetközi hagymás-ecetes csukát.
Zuppa előtte? Nem rossz! A csukaaprólékból csináltam alaplevet, abból is lehetne szerinted?

susztertangó 2013.05.20. 07:47:09

@Andrass9: 76ban amikor a nagynéném kivitt egy hónapra "Vakulj parasztot" játszani Núorkba, nekem nagyon ízlett a Cottage' cheese szemcsés szaftos tejtermék-szemben az itthoni fujtós túróval.Ő 56 os disszidens volt, alig érezhető akcentussal, inkább csak a hanghordozása volt vicces.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.20. 11:00:54

@susztertangó: Az is egy tejtermék, de csuszát nem tudsz vele készíteni. Sem nem kapros túrós rétest. meg még sok hazai túrós eledelt.

Fenchurch68 2013.05.20. 19:23:52

@Waka: Anyukádnak vérnyomás miatt kell galagonyát inni? Nagymamámnak nagyon bevált felesben galagonyavirág és fehér fagyöngy keverék, két lábon kihordott infarktus után még huszonöt évig itta jó egészségben. (Állítólag így együtt nem emelik vagy csökkentik, hanem szükség szerint normalizálják a vérnyomást.)
Mártogatós: egy kübli túrós-zöldfűszeres, egy kübli paradicsomos-fehérbabos-csípős elturmixolva, és egy kübli spenótos-fetás-medvehagymás. Én nem vagyok egészségn*ci annak tekintetében, hogy mivel mártogatunk, úgyhogy van répa, uborkacsík, paprika, ha éppen szülinapom van, akkor zellerszár. De azért sütök hozzá egy kis házi grissinit is, a karmám elbírja, ha miattam valaki nem répával mártogat. És igen, gumicukron és chipsen felnőtt kétévesek is imádják.

Fenchurch68 2013.05.20. 19:26:10

@Kató néni: finomítás, hátha félreérthető voltam: nagymama nem felesbe áztatva itta a galagonyát, hanem teának, valamint nem a két lábán hordta ki az infarktust, hanem kettőt egyenként.

látjátok feleim szümtükkel 2013.05.20. 20:47:44

@Kató néni:
Szerintem csak két lábon hordta amit hordania kellet, még soha nem írtad, hogy nem kettő volt nekie a lábából.:)

Llychllyn 2013.05.21. 19:31:35

@susztertangó: A svejci majdnem mindenre jó. A barátnőm egy időben a kis Spartant a lehető legtökéletesebb krumplipucoló szerszámnak tekintette:)

Én egy német katonai Victorinoxot szoktam magammal hurcolászni, minden van rajta, ami a hétköznapokhoz kellhet, de csontoztam már vele csülköt meg egyéb alkatrészeket is. Azt meg ugye tudjuk, hogy elvileg minden használható sörnyitóként, de ezen van dugóhúzó is, ami viszont létszükséglet:)

susztertangó 2013.05.21. 19:40:12

@Llychllyn: Az enyémen a komolyabb részek mellett kisolló, csipesz és fogvájó is van:-)))

Llychllyn 2013.05.21. 23:45:02

@susztertangó: Ebből az ilyen civil dolgok kimaradtak, viszont a sörnyitó a fűrész végén van, úgyhogy beépített fogyasztás-szabályzóval működik (ha lecsúszik a kezed, már nem biztos, hogy kéne még az a sör:))

Fenchurch68 2013.05.22. 11:57:20

@susztertangó: A csipesz mindig jól jön, ha kullancs meg az ember gyerekibe kiránduláskor, a fogvájót rendeltetésszerűen még sose használtam, viszont rendkívül alkalmas körmöt pucolni, ha hirtelen civilizáltan kell megjelenni túra közben :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.05.22. 21:59:20

@Kató néni: A galagonya vérnyomás-csökkentő és szívnyugtató hatása miatt is. A fagyöngy nem került említésre.

susztertangó 2013.05.24. 18:29:44

@Kató néni: Hátigen, az uccsó banánPOSZADÉKOT is ki kell piszkálni:-)))...és mikroszpók alatt megnézni,hogy mi a fene az a "poszadék". A szöszt már tudom.

Fenchurch68 2013.05.24. 21:01:49

@susztertangó: Miután előbb eszik meg engem a banán, mint én őt, ezt nem tudom értelmezni, viszont a "poszadék" szót tökéletesen értem. Habár, mint közismert, királylányok nem k*kilnak, de esetleg a körmük alá egy pár napos túrán mégis mehet valami poszadék... Vaaaagy neeeem? Azt akkor egy kis aranyozott pálcikával a velük túrázó komorna kipiszkálja, ugye? Mondjátok, hogy igen, különben sose megyek többet sehova.

susztertangó 2013.05.24. 22:48:09

@Kató néni: :-))))Ien szó nem van! Kosz van, posz meg nem van, így képezni sem lehet. Mit meg nem tesznek holmi jópofizásért.:-) Egyébként hát nem okosak ezek a főemlősök? Hévízbe járnak és még beutaló sem kell.Egyébként kullancsom 1982ben volt és az akkori ismeretem szerint lefújtam napolaj sprayjal, tüstént kijött. Igaz később 500(??)ASTm volt és nyüzüge voltam de kokárdám nem volt a csípés helyén. Egyébként királyjányoknak ajánlom az Espumizant/Darmolt.(Míg Ön durmol, dolgozik a Darmol!) @Llychllyn: Igen, akkor már valami komolyabb érzéstelenítő szükséges.
süti beállítások módosítása