Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Mozzarella

2013.04.17. 07:00 Waka

Naponta bóklászom a Youtube-on, ha hallok valami számomra új, vagy kevésbé ismert ételről, utánanézek, nehogy már ennyire hülyén haljak meg.

A napokban került a kezem ügyébe a mozzarella házilagos készítéséről szóló videó.

Olyan nagy fejtörést még az én sekélyes angoltudásommal sem okozott, de maga, az alapanyagul szolgáló „túró” hagyott pár nyitott kérdést. Például: milyen tejet használjunk? Bolti automatából vett jó-e, avagy csakis a háznál fellelhető teljes, pasztőrözetlen az igazi? Zsíros legyen, vagy fölözött? Hogyan készüljön? Bízzuk a természetre? Használjunk oltóanyagot és enzimet?

Nos, remélem lesz valaki, aki meg tudja válaszolni a kérdéseimet.

50 komment

Címkék: túró mozzarella nagy túró

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr555228587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.04.17. 07:34:11

Jó reggelt! Az curd az a gomolya. Az üst tejet kell oltóenzimmel beoltani, majd elkészíteni a gomolyát. Azt kell forró vízben átgyúrni, hogy szálas anyagot kapjunk. Részben hasonló az elkészítése az ismertebb parenyicának.
Igazából mozzarellának csak a zsíros bivalytejből készültet lehetne nevezni. Abban nincs karotin, attól lesz hófehér.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 07:53:16

na jöttem válaszolni:)

--------milyen tejet használjunk? Bolti automatából vett jó-e, avagy csakis a háznál fellelhető teljes, pasztőrözetlen az igazi?-----

házitej. nem dobozos, nem uht. ha alacsony hőmérsékleten pasztőrözték, az még jó lehet (magason elpusztul benne a Ca, úgyhogy ha csak olyan van, azt pótolni kell).
tehát automatás házitej, vagy háznál vett házitej.

---- Zsíros legyen, vagy fölözött?--

ha nem háznál veszed, akkor nagyon valószínű, hogy azt már szeparálták, tehát ezen nem kell gondolkodnod. a háznál vett az teljes tej, ha nincs szeparátorod, úgyse tudod "fölözni":)

------Hogyan készüljön? Bízzuk a természetre?------

ezt a kérdést nem értem. nem ez van a videóban?

--- Használjunk oltóanyagot és enzimet?----
muszáj, hiszen ez sajt. (csak mondom, hogy a helyes megnevezés oltóenzim)
hogy valami kultúra kell-e bele, azt nem tudom, mozzarellát nem csinálok.

---------------------------
remélhetőleg hőálló a kezed, mert kb 70 fokon kell gyúrni:D

itt találsz segítséget:
www.sajtkeszites.hu/

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.04.17. 08:01:05

@Babette_: Tulajdonképpen kétszer hőkezeled a nyerstejet. Pasztőrözésnek nem nevezném, mert annak az a lényege, hogy "gyors" melegítés után, "gyorsan" visszahűtöd, sokkolod Egyszer oltási hőmérsékletre melegíted, majd másodszor amikor a gomolyát átgyúrod.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 08:06:33

@hajdulaszlo (volt hajdul):
hát majdnem. másodszorra nem a tejet hőkezeled, hanem az alvadékot.

süllőcske 2013.04.17. 08:44:00

Babették már el is mondták a tényálladékot.
Mozarella bivalytejből készüljön, csakis az menjen a másfél perces pizzára.
Ennek okán, mivel jelenleg még nem tudok bivalytejet szerezni, mozarellát nem csinálok.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.04.17. 08:51:12

@süllőcske: Meg lehet próbálni a bóti bivalytejes mozzarellát is. Igaz nem 200 forint per zacsi.

süllőcske 2013.04.17. 08:53:47

@hajdulaszlo (volt hajdul): Így van, nem csinálom, veszem.
Egyébként churutkészítésem folyamatban van, május elején posztolom a készet.

süllőcske 2013.04.17. 08:53:48

@hajdulaszlo (volt hajdul): Így van, nem csinálom, veszem.
Egyébként churutkészítésem folyamatban van, május elején posztolom a készet.

süllőcske 2013.04.17. 08:54:33

Csak egyszer akartam mondani.

medvedr 2013.04.17. 09:44:44

@süllőcske: nem csak bivalytejből jó a mozzarella, ez egy mérföldes hype, hogy csak az az igazi. A bivaly nem egy tejelő állat.

süllőcske 2013.04.17. 09:57:25

@medvedr: Gondolod? Biztos igazad van..De akkor miért bivalytejből szeretik Erdélyben a bálmost?
Illetve, szeretik juhtejsűrűből is, de nem annyira..

Topy 2013.04.17. 10:19:20

@süllőcske: me' biztos gasztrosznobok, azé'! :D

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.04.17. 11:20:03

@medvedr: Persze jó tehéntejből is, csak az más. A bor is jó almából is csak az más.

medvedr 2013.04.17. 12:26:12

@süllőcske: Sajnos fogalmam sincsen mi az a bálmos. Arra akartam utalni, hogy a bivaly tartás erősen helyi/ tájjellegű különösen amióta az igavonó erő nem játszik különösebb szerepet a mezőgazdaságban. Még ez előtt is az volt a klimatikus viszonyok, az eu. klímán meglevő tenyésztési nehézségek miatt. A mozzarella meg elterjedt, és jókat is alkottak tehéntejből. Persze az ős eredeti lehet hogy szicíliai volt, de ez szerintem lényegtelenné vált. Viszont mindenki keresi a bivalytejeset, ami szerintem egy felfokozott fogyasztói várakozás-szerű valami a bivalytej körül. Szerintem. If this be error and upon me proved,
I never writ, nor no man ever loved. Shakespearre után ha a bálmos és a mozzarella mégis bivalytejből az igazi és jó.

medvedr 2013.04.17. 12:27:21

@hajdulaszlo (volt hajdul): Szőlő és alma mennyisége termeszthetősége nem úgy aránylik egymáshoz mint a tehéntej és a bivalytejé.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.04.17. 12:32:55

@medvedr: Persze, de jó az, ha tudod: "egyszer" megvolt. Gyanítom, ha a mozzarellának még mindig csak a bivalytejes változata léteznék, nem is terjedt volna el annyira, mint a jellegtelenebb ízű, de bátrabban felhasználható tehéntejes változat. A bivalytejes emlékeim szerint kissé vajas ízű. Van még ezen kívül is számos olyan élelmiszer (gondolom) ami eredeti változatában nem lenne túlzottan népszerű. Egy egy markáns ételhez nagyon erős befogadóképesség kell.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.04.17. 12:35:08

@süllőcske: Tényleg, mi az a bálmos? Most, hogy gonosz legyek: "szeressük mink azt a bálmost, de ha lenne egy mekdónác a faluba..."

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.17. 13:13:04

Ez a bálmos valami olyasminek látszik, mint Süllőcske dödölléje, csak itt a tejes főződménybe kell némi lisztfélét rakni.

Mivel a családom alapjában nem egy tejimádó familia volt, a tejes ételek, tejtermékek kimaradtak az életemből. Lehet ez genetikai hiba?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 13:36:27

@hajdulaszlo (volt hajdul): azért ne legyenek illúzióink, a bolti mozzarella többségében nem bivalytejből van...

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.17. 13:44:39

Ezt esti olvasmánynak ajánlom, nappalinak q*va hosszú, de nagyon jó:

www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130320-barany.html

medvedr 2013.04.17. 14:14:51

@látjátok feleim szümtükkel: Sajna a puliszkát sem szeretem. Ez a csángó asszony lefőzi a michelin csillagos séfet befejezés,- hát mit mondjak . A saját csángó konyhájában biztosan, az étterem konyhájában meg biztosan nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.17. 14:24:08

@medvedr: Bár én nagyon szeretem a puliszkát, most veled értek egyet. A cikk enyhén szólva bombasztikus, de nem sokat tanít az ételről. Ha hihetünk az 1695-ös szakácskönyv bejegyzésének (és miért ne hihetnénk), akkor Borbás Marcsi kísérletének a bálmoshoz köze nem sok van.
Sokkal közelebbinek tűnik viszont Zilahy Ágnes recepje:
zilahy-szakacskonyv.blogspot.hu/2008/08/balmos.html
Izgatottan várom Süllőcske receptjét e tárgyban!

medvedr 2013.04.17. 14:45:46

@Andrass9: Érdekes a Zilahy szakácskönyv megvan, egy jó régi kiadásban, de nem rémlett belőle, igaz nem forgatom nagy rendszerességgel-sajna

medvedr 2013.04.17. 14:51:33

@Andrass9: Nem igazán szeretem a műsorait sem , talán nekem túlságosan érződik a bombasztikusságra való törekvés. Meg nem is tudom, sosem volt szimpatikus, nem is igazán tudom miért, csak úgy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.17. 15:56:09

@medvedr: TV-ben csak egyszer láttam és nem tetszett. Édesanyám jóban volt vele, ha jól emlékszem. Legalábbis emlegette a nevet, aki persze lehetett egy másik személy is :)

susztertangó 2013.04.17. 16:02:50

@Andrass9: Ó, a bálmos nagyon egyszerű, csak le kell venni a póócrol Kövi Pál Erdélyi lakoma c. könyvét és a 220. oldalon a 261es receptet elolvassa az ember, persze magában, mert nem lőjük le süllőcske posztját...

süllőcske 2013.04.17. 16:08:18

Az a helyzet, hogy a dokinak nagyon igaza van abban, hogy a bivalyokat tejtermelés miatt nemigen tartják.
A mi környékünkön van egy állomány Tiszaszigeten, illetve még egy, a nagyszéksósi mocsaras pusztán. Gyönyörű, régies küllemű állatok. Nem fejik őket. Nagy bánatomra.
Úgy tudom, nálunk még ezer példány sem él.
Annál inkább találni Erdélyben, ott azért van egy kevés gyakorlata a bivalytej használatának. Az igazi, nagyon vajas bálmos ebből készül.
Túllépve a nemszeretem dolgon, elég ritka, de nagyon szeretett étel,helyenként szenvedélyesen . Én csodásnak találtam és tapasztalhattam a különbséget a hozzávalók között.
Ezért hoztam párhuzamot a bivalymozarellás nápolyi pizza és a székely bálmos között.
Másik párhuzam a tiszai halászlé. Az ugyanis eredetileg sok kecsegéből készült, volt még benne harcsa és egy kis ponty. Namost, lecsesz engem valaki, mit dumálok én, ő igenis tiszai halászlét főz a tógazdasági, medencében törődött potykából, az is jó, mert pont úgy készíti, mint az Istenben boldogult Förgeteg Anti bá, a halászmestör.
Hát jó, akkor nem dumálok.
Babettenak meg abban van igaza, hogy eredeti bivalymozarellához a boltokban is nehéz hozzájutni.
Andris, ha nem tudok végképp bivalytejet szerezni, a bálmost juhtejből szívesen elkészítem, ha legközelebb a Csodaréten járok, ide a posztok közé betűzhetjük.

süllőcske 2013.04.17. 16:17:27

@susztertangó: No de hát csinálj Te egy bálmost, ide, vendégposztnak, ha van kedved.

susztertangó 2013.04.17. 16:53:47

@süllőcske: Isten őrizz, kedves Süllőcske, kommenteknél több tőlem nem fusssssa.:-)).

susztertangó 2013.04.17. 17:03:03

@süllőcske: A tógazdasági "Tiszai"pontyhalászlét védő ipse kapcsán ismét eszembe jut, hogy nagyon hiányzik (neki)mostanság egy szófordulat: "én úgy tudom".Mit szófordulat-lelki beállítódás.:-((( Asszem a fél országnak...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.17. 18:15:13

@susztertangó: Ezen a blogon szerencsére gyakran olvasható kifejezés.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.17. 20:29:47

Hát szép jó estét!
@Babette_: Az az igazság, hogy TV szakácsokon szocializálódtam, és ahogy elnézem néha a sajtkészítést, a tejet valamilyen enzimmel ÉS mikroorganizmussal oltották be. Furcsálltam a dolgot, ezért is kérdeztem rá.
A "Bízzuk a természetre?" kérdés arra vonatkozott, hogy vajon a természetes módon (mindenféle anyag hozzáadása nélkül) készült alvadékból lehet-e hevített-gyúrt sajtot készíteni?
A többieknek is köszönöm. Talán a bivalytejet meg kellett volna említenem a kérdések között, de bíztam benne, hogy valaki majd eligazít.
És akkor most mi a fenét is kellene csinálnom?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.17. 20:34:27

Hogy egészen pontos legyek tejoltó enzim és sajtkultúra szerepel az alapanyagok közt.
Többek közt olvastam a Rennet nevű gyógyszer felhasználásáról is: en.wikipedia.org/wiki/Rennet

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.17. 21:02:17

@Waka: a "természetes" alvadék savanyodással alakul ki. ebből nem lesz sajt. ha melegted, akkor kapod a savanyú túrót (vagyis amit tulajdonképpen túró néven ismersz;
az édes túró meg akkor alakul ki, ha forralt tejet oltasz be)

--------
igen, az oltóenzimről és kultúráról beszéltem az első kommentemben.

medvedr 2013.04.17. 21:05:55

@süllőcske: Talán Bugacon fejik őket, a tiszai halászlé -minden halászlé- nagy dolog. Ez abból is látszik milyen heves vitákat gerjeszt. Szerintem dumáljál mi itt szívesen hallgatjuk, abban biztos lehetsz.

süllőcske 2013.04.17. 21:31:49

@medvedr:Köszönöm a bugaci esetleges bivalyfejésről az információt. A többi hozzászólásodat is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.17. 21:32:12

@Babette_: "igen, az oltóenzimről és kultúráról beszéltem az első kommentemben"
"hogy valami kultúra kell-e bele, azt nem tudom, mozzarellát nem csinálok" Igen, erről beszéltél, mármint, hogy nem tudod.
Hogy, mit kéne csinálnom, éppen arra vonatkozott, hogy hagyjam-e természetes úton megalvadni, vagy oltsam be valamivel?
A videóban egy nagy lavór túrószerű túróval kezdik, arra lettem volna kíváncsi, hogy ezt hogyan állítják elő. A többi már látszik.
Talán egyértelműbben kellene kérdeznem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.17. 21:55:18

@Waka: Feltételezem, hogy megrendelsz az interneten oltóenzimet, azzal beoltod a tejet és kimelegíted, hogy az édes túrót megkapd. Onnantól a videó is eligazin.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.04.17. 22:02:57

@süllőcske: Nagyon kedvemre való volna.
Szeretem a puliszkát, mégjobban a vajat és a juhsajtot. Ezek együtt csak jók lehetnek!
A párhuzamod pedig teljesen világos (számomra).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.17. 22:15:39

@Andrass9: Mostanára én is rájöttem, csak egy egyértelmű válasz hiányzott.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 08:31:48

@Waka:
1. mint mondottam természetes úton savanyodás után fog megalvadni, amiből nem lesz sajt.
2. igen, édesen kell megalvasztani, ezt pedig oltóenzimmel éred el.
3. igen, nem tudom, kell-e bele kultúra, de ha te ezt láttad a videón, akkor kell:)
4. a kultúra az, ami meghatározza, milyen típusú sajt lesz belőle. amibe nem teszel kultúrát, abból gomolya lesz. amit még tovább érlelhetsz, ekkor trappista típusúra érik
5. más típusút is szoktam csinálni (kultúra nélkül - figyelj, trükk!), pálpusztait, ehhez én bolti pálpusztait használok, és annak a "kivonatában" fürdetem meg.
6. fogsz majd olvasni vajsavról meg ilyesmikről, ezekkel az információkkal egyelőre ne törődj, az már haladó szint:)

remélem, sikerült számodra érthetően leírnom. ha nem, kérdezz.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.04.18. 10:14:59

@Babette_: A kultúra az valami tenyészet (baktérium vagy gomba), míg az oltó enzim, ami savanyítja a tejet a marha gyomrában, hogy könnyebben eméssze.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.18. 20:30:56

@Babette_: Jaj, igazán köszönöm. Miért nem ezzel kezdted?
@hajdulaszlo (volt hajdul): Én nem tudtam.
Feltételeztem, hogy itt autentikusabb választ kapok, első kézből, mintha a google-t bújnám.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.18. 20:33:03

@Waka: na akkor jó.
ezzel kezdtem, csak másként:)
nem tudom, milyen a tudásszinted:)
süti beállítások módosítása