Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kalácsnyikov v2.0

2013.04.10. 07:00 Waka

Szörnyet teremtettem, és majdnem elemésztett. Annyira persze nem volt súlyos a helyzet, de nem volt egyszerű megbirkózni vele. Aztán persze lassan elfogyott, és akkor éreztük csak igazán a hiányát.

11.jpg

A múltkorában már megemlítettem hogy milyen remek kalácsreceptet kaptam. Már akkor megfordult a fejemben, hogyha három töltött kalácsot fonok egybe, miért ne lehetne a töltelék háromféle. Húsvétra úgyis akartam valami süteményt, nem túl bonyolultat, de kiadósat, hát nekiveselkedtem.

Hozzávalók:

1 kg búzafinomliszt

20 dkg vaj

4 tojás + 1 a kenéshez

5 dkg élesztő

1 csomag vaníliás cukor

6 dl tej

csipet só

cukor

1 dl étolaj

darált dió

darált mák

kakaópor

10 dkg mazsola

1 citrom reszelt héja

kandírozott citromhéj

A lisztet összemorzsoltam a vajjal és megsóztam, megcukroztam. Az élesztőt kevés cukorral langyos tejben felfuttattam. Beleütöttem a tojásokat a lisztbe, beleöntöttem az élesztős tejet és lágy tésztát dagasztottam belőle.

2.jpg3.jpg4.jpg

Egy órát a radiátoron kelesztettem.

5.jpg

A darát diót és -mákot összekevertem cukorral, mazsolával és a reszelt citromhéjjal. A kakaóport szintén megcukroztam.

1.jpg

A megkelt tésztát háromfelé osztottam, téglalap alakúra nyújtottam. Megkentem olajjal, és megszórtam a töltelékkel. A kakaósra rászórtam a kandírozott citromhéjat.

7.jpg6.jpg

A tészta szélét megkentem felvert tojással, és feltekertem. Az így kapott három rudat összefontam.

8.jpg

A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, egy fél órát ismét kelesztettem, majd megkentem tojással.

9.jpg

3-as fokozaton nagyjából 50 perc alatt megsütöttem. Igazság szerint elbírt volna még pár perc sütést, de így is isteni finom lett.

10.jpg

25 komment

Címkék: dió mák kalács kakaó citronát

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr535214031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.10. 08:00:20

ha a vajat az első kelesztés után teszed bele, szaftosabb lesz. mondjuk ennél nem számít, mert olyan vékony a tészta:D
tetszik, formás kis darab.

Topy 2013.04.10. 10:50:57

Waka, ez nagyon kívánatos! :)
anyám szokott időnként valami hasonlót, de ő csak kakaóval

medvedr 2013.04.10. 12:51:31

Azta, de megenném!

süllőcske 2013.04.10. 13:43:56

Ej, ez finom lehet!
Csak egy kicsit furcsállom Wakától a nagyszámú tésztareceptet, bár lehet, hogy nála ez egy korszakot jelent. Szó se róla, nagyon jók ezek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.10. 13:44:54

én ma sós kalácsot csináltam, aszalt paradicsommal és olajbogyóval.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.10. 13:45:11

@süllőcske: lehet, hogy ez belefér a diétájába?

süllőcske 2013.04.10. 13:57:20

@Babette_: Igazad van.A diéta része lehet.
Sajátod-e az aszalt paradicsom? És olajos, vagy sem? Beáztatod-e használat előtt?

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.10. 14:15:08

@süllőcske: saját.
egyik része olívaolajban, másik része fagyasztva(ha az olajos nem állna el)

nem áztatom. meleg hatására fölveszi a nedvességet a környezetéből.

süllőcske 2013.04.10. 14:49:00

Köszi.
Nekem is saját aszalású van, olívaolajos és kevés száraz. A szárazat be szoktam áztatni, de lehet, hogy nem kellene. Olajban van kétévesem is, nincs baja.
Most, hogy mondod a kalácsot, megjött az ihletem egy paradicsomos olasz kenyérre, hogy is hívják azt?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.04.10. 16:35:06

Szép napot!
@süllőcske: Mindössze arról van szó. hogy nem főzök minden nap olyasmit, amit érdemes lenne itt megosztani, gondolom a harmadik rizses hús már kicsit unalmas lenne. Tésztákat viszont igyekszem mindig másfélét sütni, szeretek kísérletezni velük.
Most húzok gyorsan a kertbe, ásó, kapa...

Fenchurch68 2013.04.10. 17:39:21

@süllőcske: arra gondolsz, ami olyan, mint egy vastag pizza, de nincs rajta feltét, csak mondjuk aszalt paradicsom vagy olajbogyó? Az a foccaccia, a c-k számát nem biztos, hogy eltaláltam, de nagyon finom.
Ma megmentettem egy anyós által kidobásra ítélt fazéknyi kockatésztát, nagyon gazdaságos volt az ára :) de az a fajta, ami tojásmentes, de nem durumlisztből van. Egyben jött ki a fazékból. Én meg összevagdostam, leöntöttem tojásos-tejfölös-medvehagymás masszával, és jó pirosra sütöttem. Annyira bosszantott volna, ha ki kell dobni, de eredeti állapotában túrós tésztának vagy grenadírmarsnak nem lehetett volna használni, hacsak nem külön, kanállal esszük hozzá a feltétet... Mindig nagyon tudatosan vásárol, de most nem volt nála olvasószemüveg.

süllőcske 2013.04.10. 19:27:48

@Waka: Számunkra csupa haszon, hogy kísérletezel a tésztákkal.
@Kató néni: @Babette_: Arra a laposra gondoltam, amit már sütöttem, az a foccaccia. Az finom tud lenni, én rozmaringosra csináltam, tud valaki ilyet?
(A gugli nem ér annyit mint egy jó tanács.)

Fenchurch68 2013.04.10. 20:42:40

@süllőcske: én sima pizzatésztából/kenyértésztából csinálom, csak kevesebb élesztővel, és sokáig kelesztve, lágy tésztának. Zsiradékot csak egy kis olajat teszek bele, a tetejére meg jöhet a rozmaring, vagy olajbigyó, vagy aszalt paradicsom.
Tehát csak liszt, olaj, meleg víz, só, és kábé negyedannyi élesztő, amennyit egyébként beletennél.

süllőcske 2013.04.10. 21:36:50

@Kató néni: Köszönöm. Azt hiszem, megpróbálom a dagasztás nélküli kenyérrecepttel, félbehajtva, belülre és a tetejére is téve az ízesítőkből, belülre fokhagymát is. Ez a lágy tészta csak lazán összekavarva 12 órát kel és rusztikus, nagylyukú, hasadós kenyeret ad.

Fenchurch68 2013.04.11. 11:31:57

@süllőcske: Nagyon jó lesz, én is jobban szeretem, ha nem csak mutatóban van rajta a rátét. A DNK tényleg finom, de nálunk nagyon megosztja a családot. Pedig, ha mindenki szeretné, mindig azt sütném.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.11. 11:41:24

@Kató néni: ezt a dnk őrületet nem is értem. mi a jó benne?
én a géppel összekevertetem a tésztát jó alaposan. utána megkel. lenyomom. megkel. ezt addig csinálom, míg nem érek rá folytatni, de a múltkor éjszakára is ottfelejtettem(:D).
eztán kiteszem deszkára, átgyúrom (1 perc sincs). félóra után ismét. ezt ismétlem háromszor.
a végén belerakom a cseréptálamba, oszt megy a sütőbe.

az anyám szerint olyan, mint amit a nagymamája sütött anno a kemencében.

ez egy hosszú folyamat, de munka, na az alig van vele.
a dnk meg számomra olyan, mint a szódabikarbónás kenyér.

Fenchurch68 2013.04.11. 18:51:04

@Babette_: más lesz szerintem, szaftosabb, mint egy normál kenyér. Mondjuk én a dnk-t sem szoktam formázgatni, meg videókat nézegetni, csak beöntöm a sütőedénybe, oszt hadd szóljon. (Én minden kenyeret egy régi, de hibátlan zománcú, amolyan "bonyhádi" stílusú, csak még háború előtti lábosban sütök.)

Fenchurch68 2013.04.11. 19:09:50

@Babette_: amúgy meg divat... Bár egyre jó volt, addig mindig nagy félelemmel a szívemben csináltam a kelt tésztákat, hogy jaj, ha nincs elég meleg a konyhában, ha nem elég langyos a liszt stb., a dnk óta meg rájöttem, hogy a kenyértészta a mélyhűtőben is megkel, csak tovább tart :D

Álmoséhes 2013.04.11. 20:40:37

Én nem szeretem a kalácsot, de ez jól nagyon jól néz ki!

süllőcske 2013.04.11. 21:03:06

@Babette_: @Kató néni: A dnk-ról menet közben kiderült, hogy Szicíliában igen régóta készítenek ilyen kenyeret, csak alig szivárgott ki a híre, valahogy aztán Amerikában mégis.
Andi elég sokféle kenyeret süt, néha ilyet is. Megcsináltuk komlóskorpa kovásszal is, az még jobb lett, és jól elállt, egy hétnél is tovább. Az tetszett nekem a legjobban.
A focaccia éppen most sül, mindjárt leírom, hogy sikerült-e.

süllőcske 2013.04.11. 21:48:00

Olyan lett, amilyet vártam, vagy még egy kicsit jobb is.
Fokhagymával, rozmaringgal, aszalt paradicsommal szórtam meg a darás deszkára öntött tésztát, beletapiskotam, félbehajtottam, ment a forró tepsibe. A tetejébe is nyomkodtam paradicsomot.
Jól néz ki, kicsit szabálytalan, szép faktúrájú, piros, ropogós a héja. Belül meg illatozik, de nagyon. A metszet is csucsu. És olyan jót ettem, hogy kénytelen voltam utána inni egy könnyű vöröset.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.13. 09:46:43

@Kató néni:
Ezt most találtam, ismered?

"Akinek van a kertjében medvehagyma, és nem tudja az összes levelet tavasszal felhasználni, töltse, őket egy tiszta üvegbe majd öntse fel olajjal vagy 40%-os tiszta alkohollal, és két hétig tartsa meleg helyen."

Fenchurch68 2013.04.13. 10:00:33

@látjátok feleim szümtükkel: Össze szoktam aprítani, jó szorosan kis üvegekbe tuszkolom, és úgy öntöm fel olajjal. Fél évig tuti eláll, tovább meg nem szokott belőle maradni :) Szárazon megpirított dióval csinálok belőle általában pestót, valahogy az illik hozzá a legjobban. De az nem áll el sokáig, hüttőben kell tartani.

látjátok feleim szümtükkel 2013.04.13. 10:16:09

@Kató néni:
Kösz a leírást, megyek és megkoppasztom a 6 tövet, ami kihajtott. De legalább 12 virág lesz rajta.
süti beállítások módosítása