Nagy divat idekinn a vasárnapi reggelizés étteremben. Van egy kedvenc helyünk azóta, hogy a gyerekeinket táborba vittük nyaranta. Ezt a reggelizőt 1928-ban alapították, ami figyelemreméltó kor Amerikában bármely létesítménynek.
Találtak a gyerekek másutt is jó reggelizőt, de valahányszor itt vagyunk, havonta legalább egyszer elmegyünk ide reggelizni. Mindössze 35 km autózás, és ott is vagyunk Townsend-ben (MA). Egy másik jó hely bizony 70 kilométerre van már, oda majd, ha kicsit melegebb lesz. Cliff's cafe kifejezetten reggelire specializálódott, Valami ebédszerűséghez hétköznap hozzá lehet jutni, de kettőkor már zárva is van. Most látom, hogy néhány estére most már vacsorára is nyitva vannak. 25 asztala van benn, 8 pedig odakinn (ez utóbbik most még nincsenek használatban. Még soha nem fordult elő, hogy azonnal kaptunk volna asztalt, de ma annyi autó állt körülötte, hogy igazán aggódtunk. Odabenn persze minden asztal tele, a pincér 20 perc várakozással nyugtatja idegeinket.
Ma ünnepnap van az íreknek, amit persze itt is megtartanak: St. Patrick napja - Március 17. St Patrick az írek védőszentje (élt 385–461). Ilyenkor mindeki legalább egy zöld ruhadarabot magára ölt, hogy (St. Patrick szerint ) a szentháromságot jelképező 3 levelű lóherére emlékeztessen. Ez a nap a katolikus egyház által is elfogadott ünnep, amikor a böjtölést kicsit megkönnyítendő, nyilvános parádét rendeznek és az evés és alkoholfogyasztás szigorú böjtjét is feloldják erre a napra.
Itt is volt speciális ünnepi menü:
Corned beef a marhának durva sóval való tartósításával előálló remek hús. Az év legtöbb részében konzerv formájában fogyasztják, de ilyentájt bizony előkerülnek a jobb szakácsok által elkészített friss darabok is. Alapvetően lapos vagy puhahátszínből készül hosszú, sós pácolással, aminek egyéni fűszerezése gyakran a szakács örök titka. Tipikus ír étel, már évszázadokkal ezelőtt is az írek exportálták mindenfelé.
Az étterembe belépve az alábbi kedves ötlettel találkoztunk:
Persze van, aki a kávébab ilyetén felhasználását nem helyesli ...
Persze a teljes menut nem lehet kihagyni, hátha van olyan, ami inkább izgatja ízlelőbimbóinkat.
Amióta ismerem a reggelizőt, mindíg a helyi boltokat/munkákat reklámozták. Így volt ez most is, az asztalterítőnk a helyi cégeket reklámozza:
- Decaf kávé nekem.
- Breakfast Sandwich a vejemnek
- Omlett swiss sajttal, teljes kiőrlésű piritós a feleségemnek
- Omlet brokkolival, teljes kiőrlésű piritós a lányomnak
- Corned beef swiss cheese omlett vajas piritóssal és hagymás krumplival nekem (az ír szóda kenyeret kihagytam - a pincér szerint az édes).
Mindig is sokat rendelek, de most megpróbálom meg is enni :)
A krumpli a sarokban kukucskál.
Az omlett fantasztikus itt, mindig friss és azt teszenk bele, amit akarsz (én most kértem a marha mellé gombát is)
Szerencsénk van a hellyel, még soha nem csalódtunk, mindig jó volt, amit kihoztak:
Vagyis mégsem ettem meg mindent - a krumpli fele ottmaradt. Viszont a piritóshoz ettem egy kis eperlekvárt is :)
Mivel a városba ritkán járok, így csak hallomásból tudom, hogy nálunk is kezdenek az ilyen reggelizőhelyek feltámadni. Nagyon jó a napot egy ilyen remekbeszabott reggelivel indítani, estig akár enni sem kell. Persze, ha nincs a közelben hasonló hely, magunknak is elkészíthetjük, csak kicsit (sokkal) több a munka vele ...