Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vasárnapi reggeli az USA-ban

2013.03.24. 07:00 Andrass9

Nagy divat idekinn a vasárnapi reggelizés étteremben. Van egy kedvenc helyünk azóta, hogy a gyerekeinket táborba vittük nyaranta. Ezt a reggelizőt 1928-ban alapították, ami figyelemreméltó kor Amerikában bármely létesítménynek.

1.jpg

Találtak a gyerekek másutt is jó reggelizőt, de valahányszor itt vagyunk, havonta legalább egyszer elmegyünk ide reggelizni. Mindössze 35 km autózás, és ott is vagyunk Townsend-ben (MA). Egy másik jó hely bizony 70 kilométerre van már, oda majd, ha kicsit melegebb lesz. Cliff's cafe kifejezetten reggelire specializálódott, Valami ebédszerűséghez hétköznap hozzá lehet jutni, de kettőkor már zárva is van. Most látom, hogy néhány estére most már vacsorára is nyitva vannak. 25 asztala van benn, 8 pedig odakinn (ez utóbbik most még nincsenek használatban. Még soha nem fordult elő, hogy azonnal kaptunk volna asztalt, de ma annyi autó állt körülötte, hogy igazán aggódtunk. Odabenn persze minden asztal tele, a pincér 20 perc várakozással nyugtatja idegeinket.

2.jpg

Ma ünnepnap van az íreknek, amit persze itt is megtartanak: St. Patrick napja - Március 17. St Patrick az írek védőszentje (élt 385–461).  Ilyenkor mindeki legalább egy zöld ruhadarabot magára ölt, hogy (St. Patrick szerint ) a szentháromságot jelképező 3 levelű lóherére emlékeztessen. Ez a nap a katolikus egyház által is elfogadott ünnep, amikor a böjtölést kicsit megkönnyítendő, nyilvános parádét rendeznek és az evés és alkoholfogyasztás szigorú böjtjét is feloldják erre a napra.

Itt is volt speciális ünnepi menü:

13.jpg

Corned beef a marhának durva sóval való tartósításával előálló remek hús. Az év legtöbb részében konzerv formájában fogyasztják, de ilyentájt bizony előkerülnek a jobb szakácsok által elkészített friss darabok is. Alapvetően lapos vagy puhahátszínből készül hosszú, sós pácolással, aminek egyéni fűszerezése gyakran a szakács örök titka. Tipikus ír étel, már évszázadokkal ezelőtt is az írek exportálták mindenfelé.

Az étterembe belépve az alábbi kedves ötlettel találkoztunk:

11.jpgPersze van, aki a kávébab ilyetén felhasználását nem helyesli ...

Persze a teljes menut nem lehet kihagyni, hátha van olyan, ami inkább izgatja ízlelőbimbóinkat.

14.jpgAmióta ismerem a reggelizőt, mindíg a helyi boltokat/munkákat reklámozták. Így volt ez most is, az asztalterítőnk a helyi cégeket reklámozza:

15.jpgA menü, amit rendeltünk:

  • Decaf kávé nekem.
  • Breakfast Sandwich a vejemnek
  • Omlett swiss sajttal, teljes kiőrlésű piritós a feleségemnek
  • Omlet brokkolival, teljes kiőrlésű piritós a lányomnak
  • Corned beef swiss cheese omlett vajas piritóssal és hagymás krumplival nekem (az ír szóda kenyeret kihagytam - a pincér szerint az édes).

Mindig is sokat rendelek, de most megpróbálom meg is enni :)

19.jpg17.jpg16.jpg18.jpgA krumpli a sarokban kukucskál.

Az omlett fantasztikus itt, mindig friss és azt teszenk bele, amit akarsz (én most kértem a marha mellé gombát is)

20.jpgSzerencsénk van a hellyel, még soha nem csalódtunk, mindig jó volt, amit kihoztak:

21.jpgVagyis mégsem ettem meg mindent - a krumpli fele ottmaradt. Viszont a piritóshoz ettem egy kis eperlekvárt is :)

Mivel a városba ritkán járok, így csak hallomásból tudom, hogy nálunk is kezdenek az ilyen reggelizőhelyek feltámadni. Nagyon jó a napot egy ilyen remekbeszabott reggelivel indítani, estig akár enni sem kell. Persze, ha nincs a közelben hasonló hely, magunknak is elkészíthetjük, csak kicsit (sokkal) több a munka vele ...

22 komment

Címkék: reggeli irish shamrock St Patrick

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr205140004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Negotiator 2013.03.24. 07:17:23

ajjaj, ezt kár volt éhgyomorra elolvasnom, megnézem meg főleg. az az omlett nagyon rendben levőnek tűnik. sajnos nincs itthon zsemle (se most konkrétan, se Magyarországon normális - az NDKból a zsemle és a hackepeter is hiányoznak nekem, mondjuk ez utóbbit sk előállítom), se corned beef, pedig egy corned beef egss benedict-hez most nagyon megjött a kedvem.

valóban vannak jó reggeliző helyek a városban, bár a hagyományos (?) angol reggelinél komolyabbat inkább csak brunch-ként találni. A Centrálban volt régen a Hadik-féle reggeli posírozott tojással, de azok az idők már elmúltak :(

a ráérős, közös reggelinek, amihez csak le kell ülni és utána nem kell leszedni és elmosogatni, megvan a hangulata.

susztertangó 2013.03.24. 07:25:42

Szia Andrass9, azaz szép álmokat! Gondolom alszol.Azon tűnődtem a napokban, hogy vajon kinek lenne ideje és pénze ilyen helyekre járni?? Biztosan nagyon finom az a reggeli, de itt beszivárgott a konyhából a készülő bableves szaga-ez nem illat, az a cukrászdában van szerintem.Szóval beszivárgott és most megeszem a levesbe szánt kolbász egy részét, bár nem benikutyi...
-------------------------------------------------
Egyébként klassz napot evribádi!

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.24. 07:32:07

ez is fasza poszt.

a kaják elég...khm...vérszegények. főleg 10 dolcsiért.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.24. 09:14:13

Reggeli látjátok feleim szümtükkel módra:

Apus előző délután lecsókolbászt vett, kb. fél métert. Szombat, vagy vasárnap reggel ( ez változó volt ) a gyerek és anya még ágyban, amikor felkelt, a kolbászt 10 centis darabokra, és hosszában félbe vágta, a bőrét lehúzva beírdalta, majd kevés zsiradékon serpenyőben megpirította. Amikor a kolbásznak már olyan illata volt, hogy az ember nem bírta visszatartani a befalási vágyát, akkor tányérra adagolta, mellé mustárt, kenyeret tett, főzött egy-egy bögre teát, és tálcán felszolgálta. Ja, és amikor mindez megvolt, maga is vissza bújt az ágyba.
Nincs reggeli, ami ettől finomabb lenne.:)

Sajnos mióta a gyerek felnőtt, nem volt reggeli lássátok feleim szümtükkel módra.:(

Negotiator 2013.03.24. 09:35:15

@susztertangó:
a hétköznapokban nehéz ügy, de néha sikerül. hétvégén inkább megoldható. én szívesen mondok le 2 korsó sörről vagy McDo menüről és viszem el a lányom egy angol reggelire. olcsóbb mint az ebéd/vacsora vendéglátóhelyen, és más a hangulata.
Andrass9:
nem árulom el a feleségemnek, de a mai poszt olvasása után még aludt, úgyhogy lenyúltam a töltetlen palacsintából és sonka-sajt-újhagyma-szószok kombóval egy gyors de fejedelmi reggelivel tisztelegtem az írásod előtt :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.24. 10:16:05

Szép napot!
Rég volt már, mikor ilyen kiadós reggeliket ettem. Manapság hét közben egy pohár natúr joghurt két magos kiflivel a menü. Ma kemény tojást ettem kenyérrel és céklával. Azért be tudnék burkolni egy open face steak homoki boszorkányt.

medvedr 2013.03.24. 12:15:17

A corned beef nem ír eredetű hanem moldovai, galíciai tartósítási mód New Yorkból terjedt el az egész USA ra-legalábbis én így tudom. Nekem is soknak tűnik egy kicsit a 10 dollár, de nem nagyon vagyok otthon az árak és jövedelmek az USA-ban kérdéskörben.:) One egg any style 2 dollárért...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.24. 15:22:18

@medvedr: Amennyire az én kereséseim tanítottak, a corned beef - bár létezett sok-sok száz évvel ezelőtt, az írek egyik legfontosabb exportterméke volt és nem az USA-ból terjedt el.
en.wikipedia.org/wiki/Corned_beef#History
vagy:
www.kitchenproject.com/history/CornedBeef.htm

Persze lehet, hogy rossz forrásokkal próbálkoztam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.24. 15:24:52

@susztertangó: Már nem :)
Éppen túlestem egy hasonló, ám itthon előállított reggelin. Azért az sokat ér, hogy nem kell elkészíteni és utána elmosogatni!

süllőcske 2013.03.24. 16:26:23

Régebben inkább voltak nálunk nagy reggelik, amikor nagyobb fizikai munka előtt álltunk. Amire szívesen emlékszem, az a paprikaföld szélén, a gyepre terítés volt. A felhozatal igazi parasztkaja volt, kolbász, szalonna, hajaskrumpli, paprika, paradicsom, hideg sültek.
Ma ilyesmi kizárólag munkaszüneti napokon jöhet szóba. Az is inkább lefinomítva. A hajaskrumplit finom, hidegen sajtolt olajjal esszük, nem zsírral. Frissen sült kenyér, házi tejtemékek, mindig sok és friss zöldség. A kalóriák már nem játszanak, a tojás is kevés, a gazdag beltartalom a fontos. A gyümölcs, az különösen. Saláták, sok zöld.
Kenutúrán viszont reggelire megenné az ember a vasszeget is. Ott mindig éhes az ember és mindent el is éget.

süllőcske 2013.03.24. 16:28:48

Ez a pácolt hús rokona a pastraminak?

süllőcske 2013.03.24. 16:35:25

@Andrass9: Köszi az életszerű posztot, érdekes látni, hogy megy arra.

medvedr 2013.03.24. 17:20:09

@Andrass9:Úgy látszik valamit benéztem.@süllőcske: Szerintem valamennyire igen, de nem gugliztam ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.24. 21:02:04

@süllőcske: Rokon darabok, mert mindkettő marhaszegyből a legjobb.
Mindkettőt először sóban és egyéb savanyúság fűszerben pácolják egy-két hétig. Innen viszont szétválik a két hús.
Corned beefhez a pácolt húst megfőzik puhára, és kész.
Pastramihoz letörölgetik, feketebors, fokhagyma, koriandermag keverékével bevonják vastagon, majd meleg füstön 70 fokra felfüstölik. Ekkor ugyan a hús már megfőtt, de még kemény, ezért 90 fokos gőzben addig gőzölik, amig puha lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.24. 21:03:10

@Negotiator: A palacsintát töltötted meg a többi említett alapanyaggal? Mert az finom lehetett!

susztertangó 2013.03.24. 21:53:58

@Negotiator: Az érzelmi bankbetét ilyen gyarapítása igen csucsu.De hétközben ki ül be reggelizni, hogy menjen a bolt? Na majd, ha elterjed Európa szerte, hogy mindenki alapjogon kap fizetést, amiből szolidan, de kényelmesen meg lehet élni, akkor tele lesznek ezek a helyek.Addig meg az van, hogy az angol reggel két tojást üt a sonkára, a francia két 3 perces tojást készít, a magyar két tojást ráz bele a gatyájába és mennek dolgozni.

süllőcske 2013.03.25. 00:08:27

@Andrass9: Szóval, ez a hagyományos technika. Tetszik, bár rettentő időigényes ahhoz, hogy házi pastramink legyen.
Amikor sótésztában sütöttem, mondjuk úgy, hogy gőzöltem disznókarajt,előzőleg bekentem fokhagymás, petrezselymes vajjal. Ekkor rájöttem, hogy nem szükséges se hosszan sózni, se a fűszerben állni hagyni. A sós gőz teljesen átjárta a nagyobb húst is, ezenkívül a fűszerezésem is meglepően egyöntetűen érvényesült.A meleg pác tehát igen lerövidíti a készítést, amennyiben házilagos, rövid lejáratú marhát szeretnék. Persze tudom, hogy más étel lesz, de a sótésztában készített is igen figyelemre méltó karaktert tud, köszönhetően a lélegző buroknak, amely ahogyan szárad, felszívja a nedveket, amelyek az alacsony hőmérsékleten készítésnél keletkeznek.Egyszer régen hátszínnel is sikerült egy különleges állagotlétrehoznom, de szégyenszemre elfeledtem a részleteket. Az biztos, hogy a hús nagyon puha volt, igen szépen szelhető és ahogy elvágtam, áttetszően kocsonyásan benne maradtak a zsírerek. Az egy 7-8 órás párolás volt, de a többit elfeledtem.
Mi lenne ha a pastrami füstölését megoldanám a halfüstölőmmel, majd ilyen sós burokban puhítanám?
Elnézést a vargabetűért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.25. 02:22:08

@susztertangó: te hüje!!!!! Leestem a székről a nevetéstől!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.25. 02:26:49

@süllőcske: A vargabetűért külön pont jár!
A halfüstölőddel pedig tökéletesen replikázod az itteni melegfüstöt, a sóburok meg adná a gőzölést. Szerintem "go for it", azaz készítsd el.
Ami a hátszínes emlékedet illeti, 6-7 óra alatt a sütőben, fedett edényben, 120C körül el tudod érni ismét. Semmiképpen ne legyen melegebb, inkább alacsonyabb hőfokkal próbálkozz. Az én sütőm nem tud 120C alá menni :(

susztertangó 2013.03.25. 13:46:55

@Andrass9: Úgye, ez az alapjogon járó fizetés...:-))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.03.26. 10:16:42

@susztertangó: a helyzet az, hogy létezik egy ilyen utópia, sokan komolyan is veszik és dédelgetik:
youtu.be/XIG_ZFJWCRI

susztertangó 2013.03.26. 12:32:02

@PO: R. Buckminster Fullernek van egy esszéje a Föld űrhajó használatáról és ha jól rémlik már ő is emlegette. Hogy az automatizálás miatt az ember ideje felszabadul a munkavégzés alól és csak a fejét kell használnia. Hozzáteszem faltörőként is használható, de roppant zsenáns...:-((
süti beállítások módosítása