Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Farsangi fánk Czifray módra

2013.03.08. 07:00 Andrass9

Kölcsön kaptam egy kedves blogtárstól Czifray István: Magyar Nemzeti Szakácskönyvét, amit esténként olvasgatok altatónak. A farsangi fánkhoz érve jöttem rá, hogy idén még nem is sütöttem, pedig az van minden évben. Hát akkor próbáljuk ki az eredeti Czifray receptet!

330. Farsangi fánk

  • 42 dkg liszt (3 fertály font=3/4*0,57)
  • 1 ek cukor
  • 2 dl tejszin (fél meszely= 1/2*0,42)
  • 5 tojás sárgája
  • 5 dkg vaj (3 lat=3*1,75)
  • 2 ek (kb. 3 dkg) élesztő
  • csipet só

10.jpg

Mivel ezen fánk tésztája leginkább csak meleg kemencénél kel meg; azért egyáltalján szükséges a lisztet egy nappal a használás előtt fűtött kemencéhez közel tenni, hogy száraz és langy legyen. Tégy három fertály font szitált lisztet medencébe, sózd meg, s adj hozzá egy evőkanál tört cukrot; végy azután fél meszely langy téjsűrűt, öt tojássárgáját, három lat olvasztott jó vajat és két evőkanál élesztőt, s habard mindezt jól öszve; tégy félre a lisztből annyit, amennyi meg kívántatik a fánk elkészítéséhez. Mivel nem minden liszt tulajdonsága egyforma: azért jobb belőle valamivel többet félretenni, nehogy igen merevény legyen a tészta, hiszen úgy is lehet későbben is hozzáad¬ni, ha szükséges találna lenni; szűrd által a feljebbi masszát szitán a medencébe, s keverd a liszttel mindaddig, míg le nem válik a tészta a kanálról, s verd fel jól még akkor is egynehány pillantásig. Vigyázz, hogy a tésztád igen merevény ne legyen, habár fáradságos is a kidolgozása.

Hintsd meg jól a deszkát liszttel, tedd reá a tésztát, s nyújtsd ki két késfoknyi vastagságúra, s nyomkodd ki a fánkokat lisztbe mártott fánkszúróval, tedd meglisztezett kendőn meleg kályha mellé, s hagyd megkelni; még egyszer akkorára kell kelniek, mint amekkorák a formáláskor voltak. A tésztát éppen nem szabad merevényebben csinálni, mint ahogy előadódott, mert egyébkint a fánk nem lesz oly könnyű, bele sok lesz, és se íze nem lesz olyan jó, se színe olyan szép, mint amilyennek lennie kellene. Még arra is  vigyázz, hogy a zsír, melyben a fánkot sütöd, igen forró ne legyen, s hogy a serpenyőt, mihelyt beleraktad a fánkot, azonnal be kell borítani, s befedve kell mindaddig hagyni, míg a fánk egyik oldalán sárgásbarna nem lesz, de azután nem. Ha már mindenfelől jól megsült, vedd ki, tedd itatópapíroson szitára, hogy a zsír egészen lefolyjék róla, tartsd melegen, s finom cukorral meghintve add fel az asztalra. Ezen fánknak jó magasnak kell lennie, s fejér pántlikával kell körülvétetnie. Melegített befőttet is adhatsz hozzá tetszésed szerint csészében.

A receptet igyekeztem pontosan követni - márcsak a kíváncsiságom miatt is.

Felmelegítettem tehát a szitált és sózott, cukrozott lisztet kicsinyt, hogy hideg ne legyen. Mivel kemencém nincs, maradt a mikró erre a célra. Felolvaszottam a vajat, elkevertem a tojással és az élesztővel, majd beleöntöttem a langyosított tejszínt is.

11.jpg

Alaposan kikevertem, hogy az élesztő teljesen feloldódjon a lében. Elég érdekes masszát kaptam, amiben az élesztő máris elkezdett buborékokat küldeni a felszínre.

12.jpg

Félretettem a lisztből egy kis tálkányit a kinyújtáshoz, ahogy a könyv mondja. A következő ponton picit eltértem a recepttől: nem szűrtem át a masszát, mert szép síma volt, és direktben a lisztbe öntöttem.

13.jpg 14.jpg

Nekiestem a fakanállal, hogy alaposan kidolgozzam. Kért még egy kis szórásnyi lisztet, de szépen összeállt - bár szokatlanul zsíros volt a tészta.

15.jpg 16.jpg

Mivel a gyúródeszkát a spájzban tartjuk, ami hideg, sikerült a feleségem értetlenkedését kivívni, hogy hajszárítóval fúvogatom. Egyszerűen elfelejtettem korábban behozni, és a napra téve felmelegíteni. Hideg deszkára meg nem tehetem a langyos tésztát, mert megfázik. Megliszteztem hát és rátettem a cipócskát azon langyosan, hogy kinyújtsam.

17.jpg

A két késfoknyi nem volt elég egyértelmű támpont, kinyújtottam hát kb 4 mm vastagra.

18.jpg

Speciális fánkszaggatóm nem lévén, pogácsaszaggatóval kiszaggattam, és azonnal le is takartam a korongokat egy ruhával. Van egyáltalán kifejezetten fánkszaggató? És ha igen, akkor hogy néz ki?

19.jpg

Feltettem az olajas lábast az indukciósra a teraszon. Beállítottam 140 fokra, hogy bemelegedjen. Mivel a kályha nálunk padlófűtés, hát inkább egy félig napos asztalra tettem megkelni a kiszaggatott fánkokat. Mintegy 25 perc múlva a kétszeresére megkelt. Fogtam az első tíz korongot, és minden adjusztálás nélkül beletettem az olajba, majd azonnal rátettem a lábas fedelét, ahogy az írva vagyon. Két perc múlva belekukkantva ez a kép fogadott:

20.jpg

Megforgatva a fánkokat pedig ez:

21.jpg

Nos ... vagy az olaj túl forró, vagy túl sokáig hagytam benne, de világosbarna helyett setétbarna lett az első oldala. Szalag az lett rajta tisztesen. Mikor beleharaptam, nagyobb űr volt a tésztában, mint egy képviselőfánkban kéne, hogy legyen!

A következő adagnak összenyomtam a közepét, mielőtt betettem az olajba. A hőfokból is levettem kicsit. Az eredmény már jobb lett, bár egyik-másik fittyet hányt az összenyomásnak és felpuffadt.

22.jpg

Akkor a harmadik körben még jobban összenyomogattam a közepét, de ez meg nem jött fel eléggé, mert kihült közben az olaj.

23.jpg

Végül kilyuggattam a korongokat, és úgy sütöttem, folyamatosan küzködve a megfelelő hőmérséklet beállításával. Persze minden frissen kisültet megszórtam porcukorral is. A kis korongokat és a kiszúrt lyukakat is megsütöttem, az a kislányom kedvence (donut hole)!

24.jpg

Tanulság, mert az van bőven!

  1. Ha a lisztet melegítjük, célszerű a melegítés után ismét átszitálni.
  2. Mindenképpen tegyünk a tésztába rumot - kevesebb olajat szív magába
  3. Kelesszük meg duplájára még cipó formájában.
  4. Vastagabbra kell nyújtani: kb 6-7 mm-re.
  5. Az indukciós sütő, hacsak nem folyamatosan állítható teljesítményű, nem képes a hőfokot ilyen kényesen pontosan tartani. Használjunk inkább gázt.
  6. Az összenyomás kritikus, hogy legyen hely a lekvárnak később.
  7. Ne a recept íróját szidjuk, hanem próbálkozzunk :)

Boldog Nőnapot a hölgyeknek!

17 komment

Címkék: font fánk szalagos lat Czifray meszely fertály

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr355117814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2013.03.08. 07:06:41

Szép reggelt mindenkinek! Bár ború van:(

Nem olvastam, de a képek láttán is csak nyálcsorgás van. Megyek is dolgozni, mert éhes leszek nagyon.
Később még benézek.
Kávézzatok jót!

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.08. 07:31:11

kéne fánkot sütnöm....

mi a probléma a kés fokával? nem tudod, melyik az?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.08. 08:14:12

@Babette_: A kés fokával eléggé tisztában vagyok, de egy bárdnak minimum 5-6 mm-es, míg egy jó filézőnek 1 mm-es a foka. Átlagos étkező kés valahol 2 mm körül van mostanság, de kétszáz éve?

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.08. 08:46:35

@Andrass9: én nem hiszem, hogy bárdra vagy filézőkésre gondolt volna.
ugye, te sem:)?
szerintem a 2 mm pont jó tipp.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.08. 09:22:13

@Babette_: Vagyis a 4 mm vastagra nyújtás volt a cukrász szándéka? Csak mert nekem úgy tűnt, hogy inkább fél kisujjnyira kéne nyújtani, mint hasonló, egzakt mértékegység :)

Fenchurch68 2013.03.08. 09:54:34

A nagyon lukasakat meg kellene tölteni valamivel, és akkor mindenkinek azt mondhatnád, hogy direkt volt :)
Nagyon szépek a fánkok, még a gyűrűk is milyen szép szalagosak! Várjuk a vendégség tapasztalatait!

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.08. 10:05:29

Nincs ezzel az első sütéssel semmi baj, szerintem sok szakács örülne, ha ilyen szép szalagos lenne a fánkja. Ráadásul ez nem bodag, látszik, hogy jó levegős. Bele lehet ezt mártani a lekvárba belalás előtt.:)

Kismacskára - 5 db, cirmos és fekete - megrendelést felveszek!:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.08. 11:29:48

@Andrass9: szerintem a fécenti, mint olyan.

Topy 2013.03.08. 13:26:27

@Babette_: stílusosan: fertály kétcenti! :D:D:D

Topy 2013.03.08. 13:27:19

@Andrass9: nem vagyok egy nagy fánkos, de ezek igen jól néznek ki! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.08. 15:18:28

@Babette_: Nekem is.
Szép lett, láthatóan egy kis baracklekvárért rimánkodik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.08. 16:00:19

@Topy: Kétfertály centi, ha pontosak akarunk lenni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.08. 16:02:06

@Waka: @Babette_: Ezek sajnos már semmiért és senkiért nem rimánkodnak - elfogytak seperc alatt!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.03.08. 16:11:19

Megyek készülődni az esti partira, nőnapi bowling. :)
süti beállítások módosítása