Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lencse könnyebben

2013.03.05. 07:00 Andrass9

Lencsét már írtam, de akkor azért a hangsúly a kolbász csipszen volt. Most viszont böjtös (?) lencsét főztem, glutén érzékenyek is fogyaszthatják.

Arra mentem ki a konyhába, hogy ott ázik a lencse. Kérdem a feleségemtől, hogy akkor csináljak hozzá egy kis fasírtot is? A válasza lehangoló: nyugodtan, de én most nem ennék belőle, de a lencsét minél kevesebb zsírral készítsem!

Na jó, akkor nézzük miból gazdálkodom

  • 1/2 kg közönséges lencse
  • 1 vereshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom + csöpp reszelt héja
  • 4 babérlevél, só
  • 1,2 l füstöltlé (nagyon vékonka volt, inkább csak füst ízü víz - a káposzta csülke főtt benne). Ha a böjtösbe nem lehet, akkor sima víz és egy füstízű leveskocka is megteszi.
  • 2 ek mustár
  • 2 kk szalonnazsír vagy olaj
  • 1 mk pirospaprika

11.jpg

Az áztatott lencsét lábasba tettem és felöntöttem a füstölt lé felével. Belereszeltem egy citrom héjából egy mokkáskanálnyit - csak, hogy éppen íze legyen.

12.jpg

Nagyon apróra saraboltam a hagymát, aminek a felét szintén a lébe tettem meg a két gerezd fokhagyát is, de azt egyben. Feltettem főni a tűzhelyre lefedve.

13.jpg

Menet közben időnként utána töltöttem a léből, amikor már nagyon beszívta magába. A hagyma másik felét két kávéskanál szalonnazsíron pirosra/barnára pirítottam, belekevertem a pici pirospaprikát és félretettem. (Ekkor lehetett volna belőle rántást csinálni, de ebbe nem került liszt).

14.jpg 15.jpg

Úgy egy óra múlva megfőttnek itéltem a lencsét. Felkevertem a mustárt kis vízzel, hozzáadtam a fél citrom levéből és egy kávéskanál cukorral együtt a lencsébe tettem. Kis kóstolgatás kért még egy fél kanálka cukrot és a citromlé maradékát.

Kihalásztam a babérleveleket és megettem a két fokhagymát - a főtt fokhagyma nagyon finom! Fogtam a botmixert, és 2 másodpercre megfuttattam a lencsében. Ezzel valamennyi lencsét szétpasszíroztam sürítésnek, de nem lett a főzelékből pép.

16.jpg

Végezetül a paprikás hagymát is belekevertem, rottyantottam rajta még egy jót és kész is volt.

17.jpg

Én egy szelet fasírtot (az NEM gluténmentes!) ettem mellé.

19.jpg

37 komment

Címkék: lencse füst füstölt babér fasírt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr635111229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2013.03.05. 10:00:33

ez jó,ez finom! :)
a barnára karamellizált hagymát (natúr vagy paprikás verzióban) nagymamám feltétnek csinálta a lencse vagy törtpaszuly :) főzelékre

Fenchurch68 2013.03.05. 10:17:06

@Topy: Sárgaborsófőzelék pirított hagymával... A picit lisztbe forgatott hagymakarikák kisütve, mint a hagymás rostélyoson... Ha nem lenne még a bablevesből, tudnám, mi lesz a holnapi ebéd. De mégsem tehetem meg a családdal, hogy a nagylábujjuknál fogva oda kelljen mindenkit kötözni az ágyához, nehogy a plafon alól kelljen őket levadászni :)
Lencse minden formájában jöhet, a múltkor a főzelék maradékából lencsefasírt lett, falafelszerű, saját pitával.
Köszönöm a citromhéjas tippet, magamtól soha nem jutott volna eszembe!

medvedr 2013.03.05. 10:21:25

A böjtben a füstölt lé az mehet? Csak kiváncsiságból kérdezem. Nálunk ecet ment hozzá, nem citrom, de biztosan finom így is. A lencsefőzit gyerekkoromban úgy szerettem legjobban, hogy a füstölt marhanyelvből (a boltiból, de akkor az még más volt) vékony szeletekkel beborította a nagymamám a tányér főzeléket.. Sajnos nagyon ritkán lehetett kapni füstölt nyelvet a hetvenes években.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.05. 10:23:48

@Kató néni: Nagyon feldobja!
A pirított hagymakarikákat meg imádom. Egyáltalán, a hagyma, ha szép barnáspirosra sült, csodás ízzel és illattal rendelkezik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.05. 10:25:04

@medvedr: Az a füstölt nyelv! De jó, hogy említed, mert régen ettem, az csodás volt!

Topy 2013.03.05. 10:30:57

@Kató néni: fektesd őket hasra, akkor holnapután még egy csülkös káposztás-paszuly is belefér a menübe! :D:D:D

Topy 2013.03.05. 10:32:54

@Andrass9: most hogy mondjátok, én is! egy időben elég sűrűn, de aztán kifogtam egy-két kevésbé jó darabot és kimaradt; azt hiszem megint rá kellene hajtani valami szebb darabra! :)

susztertangó 2013.03.05. 11:02:16

Csak én vagyok itt fekete bárány? Savanyúságot is ennék mellé, babhoz, krumplihoz, más most nem jut eszembe.Egyébként kalapkúrát tartok tegnap dél óta, 3 paplan alatt hervadozok, és majd szétszakad az oldalasom, ha köhögni kell.Már azt hittem megúszom idén .-(((

Topy 2013.03.05. 11:23:52

@susztertangó: debiza, most hogy mondod! vöröskáposztával töltött paprika alap ezekhez! :)

Fenchurch68 2013.03.05. 11:32:21

@susztertangó: izlandi zuzmó tea. Rettenetesen keserű, alig bírtam a kölkökbe diktálni, viszont nagyon hatékony.
@medvedr: nem tételes vallási alapon tartom ilyenkor a böjtöt, úgyhogy nekem nem jöhet a füstölt lé (mint ahogy az sem, hogy a vasárnapok kivételek...), de mindenki járjon el úgy, ahogy neki jó, tapasztalatom szerint mindenki úgy csinálja, ahogy otthon megszokta :)

medvedr 2013.03.05. 13:29:01

@susztertangó: Jobbulást, rumos tea C vit, multivit aszpirin és fekvés szigorúan!

medvedr 2013.03.05. 13:29:52

@Kató néni: OK értem, a szabály mi?

Fenchurch68 2013.03.05. 15:04:23

@medvedr: szabály szerint nincs füstölt lé. Az pont olyan, mintha húsleves lenne, csak éppen füstölt.

vörösbor(de)minőségi 2013.03.05. 17:46:27

bocsánat hogy a szuperlencse posztba belekérdezek...de ződ szinű sárgaborsó sehol?1éve nem lelek.sehol:(
valamiért kedvesebb az íze nekem,a sárga is rendben de ha lehetne szert tenni a zöldre.....se piacon se multinál.mi történt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.05. 18:40:58

@vörösbor(de)minőségi: Valami rémlik, mintha láttam volna a helyi CBA-ban, de színvak vagyok, ezért inkább megkérdezem majd.

Vaczak2 2013.03.05. 19:04:14

A ződ sárgaborsó az pont ugyanolyan mint a sárga sárgaborsó csak ződ.
A sárgaborsó íze a ráhelyezett szalonna-kakastaréjtól lesz kedvesebb.
Szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.05. 22:42:37

Csak, hogy megosszam a gondokat is, nem csak a jó kajákat:
Csütörtökön 4 vendég tanár jön, akikre én főzök itt meg ott. Reggel gondolom itt kajálnak, estére a feleségem szerint legfeljebb egyszer számíthatok, amikor megérkeznek.
Össze kell állítanom a menüt. A csapat kb 20+ órás utazás után fog ideérni estére és nem egyszerre. Több országból jönnek, vagyis fáradtak és talán éhesek lesznek. A következőre gondoltam:
Böjt lévén főzök egy könnyű halászlevet (ikra, tej a halastól függ).
Aki nem böjtöl, annak meg készítenék egy csirkepaprikást nokedlivel.
Ez persze automatikusan adja a húsmentes tojásos nokedlit is, mert sok fejessalátát terveztem hozzá.
Szerintem, ez jó vacsora és nem kell izgulnom, hogy mikor érnek ide.
Másnapra reggelire:
Házi tej, joghurt, kefír, néhány gyümölcslé.
Keménytojás, esetleg tojássaláta, rántotta, ha kérnek és frissen sütve.
Színes friss paprikák, paradicsom, uborka, jégsaláta, újhagyma, sörretek.
Zakuszka, vaj, méz, lekvár a kamrából.
Házi jellegű kenyér, császárzsömle, vajaskifli, pici kalács?
Felvágottak, sajtok a hűtőből. (István gazda elfogyott)

Szerintetek?
Ha ötlet van, még befér az időbe :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.05. 22:43:19

@Andrass9: Holnap délelőtt támadom le a Fény utcai piacot bevásárlásra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.06. 14:06:06

@vörösbor(de)minőségi: Akkor itt van neked a meglepetés.
A pesthidegkuti CBA Gourmand-ban felezett hántolt zöldborsó, fél kilós kiszerelés, szlovák import 470 Ft/kg. Még van kb 12 zacskó a bejárattól balra, a legalsó polcon.

vörösbor(de)minőségi 2013.03.07. 00:07:27

@Andrass9: nagyon köszönöm-rákeresek pontos cimre és holnap kirepülök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.07. 09:27:20

@vörösbor(de)minőségi: A Széphalom bevásárlóközpont alagsori CBA-ban. Fenn a Bio részleg van, középen meg delikatesz. A cukrászda is nagyon jó!

vörösbor(de)minőségi 2013.03.07. 15:03:46

@Andrass9: afene...1028 Budapest, Hidegkúti út 167. cba gourman -ide küldtem megbizottamat-és 11kor kaptam a kétségbeesett telefont,hogy minden eladó kikérdezve de még csak nem is hallottak róla.a pontositott cimet pedig most olvastam csak mikor hazaértem-de nagyon köszönöm ezt is neked.üdv.
igy jártam...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.07. 15:13:06

@vörösbor(de)minőségi: A hely és cím megfelelő volt. A Gourmand az alagsorban van, és csak egy bejárata van. Ez olyan automatikusan nyíló korlát. Ott belépsz, és balra ahogy meséltem. Ma ugyan nem voltam lenn, de nem hiszem, hogy elfogyott. Esetleg megveszem neked, oszt valahogyan eljut?

vörösbor(de)minőségi 2013.03.07. 16:55:34

@Andrass9: de el ám:))fény utcai piac mint átadás-átvétel helye?majdnem bármikor le tudok szaladni és amennyiben mintegy 3 zacsival megvennéd-az lenni nagy öröm.nem sürgős,nem élethalál kérdése csak már nagyon fixálódtam erre a nyüves sárga(zöld)borsóra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.07. 18:09:13

@vörösbor(de)minőségi: Jó, akkor veszek neked 4 zacskóval, azzal elvagy egy darabig. Holnap vagy után úgyis kell CBA-ba mennem. Az átadást meg majd megbeszéljük. Elvileg én csütörtökön egy hónapra kivonom magam a forgalomból idahaza, de talán megy még előtte. Ha nem, akkor majd a fiammal konzultálok.

vörösbor(de)minőségi 2013.03.07. 19:32:47

már ez is szuper-és ne kelljen senkinek sem extra utat tenni emiatt.privátba megirom a teloszámom-a jelszó zöld szinű sárgaborsó:))))
és valóban elleszek ezzel kb mig itthon finom kulturált demokrácia lőn..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.08. 00:14:51

@Andrass9: Mivel érdektelenségbe fulladt kérdésem, magamnak kellett megbírkózni a feladattal.
Elmondhatom, hogy helytállottam a BlogKocsmáért! Jól sikerült, és még élnek a vendégek :)
Részleteket majd egy posztban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.08. 10:10:39

@Andrass9:
A reakció hiány automatikusan nem azonos az érdektelenséggel.

vörösbor(de)minőségi 2013.03.08. 12:26:00

@Andrass9: IGEEEEEEEEEN!!!
egy varázsló egy sámán vagy!
széfbe zárni-lekódolni:))))

susztertangó 2013.03.09. 08:18:55

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Sokszor van, hogy lenne vélemény, de valahogy nem akaródzik le is írni. Túl banális, vagy magától értetődő, vagy nem tudom a választ, egyebek. Ha létezne olyasmi, mint a lájkolás gomb és hasonlók, azzal könnyebben reagálnék.Talán mások is így vannak ezzel.

susztertangó 2013.03.09. 08:33:25

Különben tényleg elég lelombozó a pusztába kiáltott szó.Valamikor a 70es évek végén másodülésem volt egy Pósta hivatalban, mint levélfelvevő. Egyszer berántottak műsoron kívül vasárnap délutánra, elhadarták a a tudnivalókat és ott hagytak.Néztük egymást a telexszel én vonogattam a vállam, ő hallgatott. Nekem két fülem van, az egyiken bement az elhadart szöveg, mit hogyan kell- a másikon kislisszolt.Odaültem és gépeltem egy segítség kérő fohászt és mint a hajótöröttek a palackba zárt levelet útjára bocsájtottam. Sokáig semmi, aztán életre kelt a gép és a másik oldalról a Központi Távirdáról egy vérprofi nőtől jött egy érdemi válasz. Ma is emlékszem milyen öröm töltött el az alkonyatban-sokkal nagyobb, mint amit a dolog ért és azt sem bántam, hogy eléggé pikirten és lekezelően "tett helyre" a válaszoló: biztosan nagyon jól esett neki.Az öröm forrása a válasz, hogy vannak a drót másik végén-nem vagyok egyedül.

susztertangó 2013.03.09. 08:35:24

Ja és sürgősen megittam egy hideg Budapest sört ennek örömére! Na, megyek piharcra.:-))

Topy 2013.03.09. 13:15:32

@Andrass9: szerintem titokban mindenki arra gyúrt, hogy majd kitalálsz valamit és jól leírod! :D:D:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.09. 17:45:36

@Topy: Azért ez többé-kevésbé bejött. Holnapra látható az eredmény.
Ugyanakkor viszot egy fontos bejelentés:
Jővő héttől nem lesz lehetőségem új posztokat írni, mert utazom!
Ha szerencsém (és lehetőségem) van, akkor persze készül majd csodás rákláb és garnéla (magyarul királyrák - csak tudnám miért) ételek, valamint thai konyha remekei, nomeg a saját - marhahúsból készült - ételeim. Csak a fontosság immáron a saját életünk lesz. Nem felejtelek el benneteket - csak más lesz az értékítélet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.03.09. 17:47:05

@susztertangó: El tudom képzelni a helyzetedet! Én is vártam már választ a drót másik végirül :)
süti beállítások módosítása