A gyerekek bejelentkeztek vacsorára. Gyor kutatás a csodahüttőben egy 8 személyes disznóoldalast eredményezett. Eleve csontokra bontva és húsos, kevés zsírral. Hiába no, nem véletlenül csoda ez a fagyasztó!
Kivettem kiolvadni, hogy másnap azután el tudjam készíteni. Eljő a másnap és elmúla a vendégség. Szigorú másnap miatt egy estével prolongálták a vacsoralátogatást. Nagyon nagy baj nincs, hacsak, hogy mi is ezt akartuk ma enni. Akkor egy kicsit kilopok a húsból, azt elkészítem magunknak vacsira klasszikusa, a gyerekekét meg bepácolom, hogy másnap legyen barbeque rib belőle.
Elővettem egy kis zsírt (azért van itthon!), hagymákat köményt és néhány darabot az oldalasból.
Az öntöttvas lábasban megpirítottam a köményt, majd találtam a hűtőben a szalonna mellet egy jókora császárszalonnát, amiből izibe levágtam néhány szeletet és a szalonna társaságában a piruló köményre tettem. Addíg sütöttem, mig a zsír szépen ki nem sült belőle.
Beleügyeskedtem a lábasba az oldalasokat. Éppen passzoltak!
Jó forróra vettem az indukciós rezsót, alaposan lepirítottam a húst minden oldalán. Felnegyedeltem két hagymát, két gerezd fokhagymát amit a megpirult húsra tettem.
Felöntöttem egy pohárka vízzel, lefedtem és lassú tűzön zsírjára sütöttem. Ez eltartott vagy 80 percig, de a bordák csodásra pirultak.
Tálalás előtt a sütő grilljében kicsit megkapattam mindkét oldalát. Remek vacsoránk lett.
Közben a maradék oldalast beszórtam egy fűszerkeverékkel, amire már nem is emlékszem, hogy készítettem. Van egy pár ilyen üvegem idehaza - csakis illat után tudok menni :) közékevertem rengeteg fokhagymát és egy jól záró dobozban a hűtőbe tettem.
Másnap délután elővettem a fedeles jénai tepsimet, amit meglocsoltam az előző napi oldalas zsírjával. Belevágtam ebbe is még egy adag főtt császárt.
A húsokat most megsóztam és bepasszíroztam a tepsibe. Szűkösen, de befértek egy rétegben.
Kevertem egy BBQ szószt egy üveg bolti szósz, egy üveg saját spagettiszósz és egyéb fűszerek segítségével (szerecsendió, kanálnyi balzsamecet, feketebors, Worchestershire szósz és mustár). Ezt mind rákanalaztam. Kapott még 4 elnegyedelt hagymát és a tetejét, mielőtt a sütőbe toltam 150 fokra.
Bő két óra csendes párolás után kivettem a szószból a húsokat, amit egy tepsibe rakott alufóliára helyeztem. Egy-egy kaná szószt azért lapátoltam rájuk, majd betettem a sütőbe 120C fokra fóliával letakarva, hogy ne hűljön ki, mig a gyerekek megjönnek.
A maradék szószt - ami azért nem volt kevés - lezsíroztam.
és botmixerrel pépesítettem. Ebben persze benne volt a hagyma és a császárszalonna is.
Egy fedeles serpenyőbe pár kanál olajat tettem, amiben fél kiló leöblített rizst üvegesre pirítottam. Ezt felöntöttem 8 dl zubogó forró vízzel, lefedtem és addíg főztem, míg a tetejéről eltűnt a víz. Ekkor elzártam a lángot alatta, betakartam két konyhai törlövel és 20 percre otthagytam. Kitakartam a serpenyőt, levettem a fedelét és villával felkevertem a rizst. Gyönyörű pergős könnyű rizs lett!
Az oldalasról levettem a fóliát és a sütő grilljén készre pirítottam mindkét oldalát. (Az előtérben lévő szósz nélküli darabok az előző napról maradtak - azokat is átsütöttem.)
Nem sok maradt belőle ...