A 36.-47. oldalig.
Fínom csokoládés sűtemény:
Minden tojáshoz 2 deka cukor 2. d. vaj 2 deka olvasztott csokoládé 2 deka darált mogyoró, 5 tojáshoz 2 kanál morzsa, fehérjét habnak. Lassú tűznél sűtjűk kockára vágjuk.
Csokoládés őzgerinc:
7 deka vaj, 7 deka cukor 3 tojás-sárgája 7 deka. olvasztott csokoládé, utolján 7 d. lisztet hozzá keverni, végűl 3 tojás fehérjét.
Forgács-fánk:
4 s. 3.t.s. 2 egész tojás 2 evő-kanál tejfől. (1 kis élesztő) 4 deka porcukor, reszelt citrom héja 16-18 (10) d. zsír, vaniliás-cukor és 35 deka liszt. A 35 deka lísztbe beleütjűk a tojásokat bele tesszűk a tejfelt a citromhjt. a négy dek. cukrot, jó kemény tésztát gyúrunk a zsírt is.) Lísztezéssel éppen úgy elnyújtjúk mint a leves tésztát jó vékonyra. Felvágjuk idomitjuk bokrétába fonjk. forro zsírba vílágos sárgára sűtjűk vanilia-cukorral meghintjűk. Adhatunk hozzá bármilyen gyűmőlcs-ízet.
Hamis krémes!
30 deka. lisztet 8 deka cukor, 6 dek. olvaszt vaj, vagy zsír. 1 deci liter tejben 1 dekgr. szalakálit felolvaszunk 1 egész tojás. 3 lapban megsűtjűk.)
Tőltelék:
30 dek. cukrot 10 dek. vajat, 6 tojás sárgáját 20 d. lísztet 1 liter tejben simára keverjűk azután sürűre fözzűk, ha készen van a 6 tojás kemény habját azon melegen hozzá keverjűk. A tésztát melegen tőltjűk meg a lapokat tepsivel letakarjuk és egy éjjelen át hagyjúk így, vaniliát is tegyünk bele.
Krémes:
4 jó össze marek liszt bele öntűnk ¼ l. olvasztott zsírt, ¼ liter tejfölt ¼ sós-vizet 1 egész tojást 2 nek sárgáját (fehérjét eltesszűk más tésztát gyúrni.) A tésztát jó puhára meggyurjúk 4 felé vágjúk kinyujtjuk olvasztott zsírral lekenjűk eszt háromszor tesszűk a kinyujtást és lekenést:
Krémje: 12 tojás-sárgája 12 kanál cukor habosra keverjűk, 8 darab vaniliás pótlót hozzá adunk, 12 kanál lísztet 3 liter tejjel főleresztünk, tüzőn felforraljuk. A 12 t. fehérjet felverjűk habnak 12 kanál cukrot hozzá verűnk jó keményre verjűk és a forró krémhez hozzá keverjűk. A tésztákra rákenjűk és hagyjuk hideg helyen (legjobb a pince) másnap vágjuk fel kockákra.
Őzgerinc-behúzás:
2 pupos kanál porcukor 1 kanál kakaó 1 kanál víz jó szálasra fözzűk a sparhelten, folyton keverjűk. Megprobáljuk a tésztán nem-e simúl, ha köt akkor jó.
Kevert kuglóf:
12 deka vajat 15 d cukrot 2 tojás 2 csomag vanilia-krémpor körűlbelűl ¼ liter tej 45 dek liszt 1 csomag sütőpor 2 dk mazsola. A vajat habosra keverjűk lassanként hozzá adjuk a cukrot tojást a kevés tejjel elkevert krémport. A sutőporral vegyített lísztet megszítáljúk és felváltva a tejjel hozzá keverjűk mig a liszt és a tej elfogy, csak annyi tejet használjunk ezután, hogy a tészta nehezzen szakadva pottyanyon essen a kanálről. A mazsolát a végén utolján keverjűk közibe. Sűtés ideje 60 perc. Közép meleg sütőbe.
Mandulás sűtemény:
7 deka vajat 6 d. darált mandulával 7 d cukorral 13 deka lísztel egy fél citrom fínomra vágott héjával. 2 kifőtt tojást szitán átt törűnk (sárgáját csak.) 1 kis kanálnyi sütőpor. Jóll össze gyurjúk kis korongokat csinálunk belőle, tetejét ribizke ízzel diszitjűk szép piros formára kisűtjűk.
Vajas táskák:
25 d. lísztet ½ csomag sűtőporral 2ö d. vajat vagy 12 zsírt. e egész tojást 6 d. cukrot ½ citrom levét és ½ csomag vanilia cukrot annyi tejjel gyurúnk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. Matélt-tészta vastagra nyújtjuk, boros pohárral kiszúrjuk a darabok közepére kis csomóba lekvárt teszűnk a másik felét a tésztának könnyedén kegyibe hajtjuk szélén egy helyen ujjunkal lenyomjuk. Világos barnára sütjűk.
Húsőrlős-tészta:
½ kgr. liszt. 15 deka zsír, 20 deka cuk. 2 egész tojás. 1 vaniliás por. 1 sűtőp.
Diós-tangli:
40 dka. líszt 20. dka. cukor 12 dka. darált dió. 16 d zsír, 1 citrom, 1 tojás és fél sűtőpor. Össze gyúrjuk ketté vágjuk és barackízzel megkenjűk; lassan sűtjűk. Csokoládéval behuzzúk. 2 szelet csokoládét. 10 d. cukorral, 2. kanál vízzel megfözzűk és behúzuk.
Mágnás-diós:
30 dka. liszt 10 dka cukor. fél citrom 15 dka. zsír 1 sűtőpor, összegyúrni, nagyobb részét tepsibe tenni lekvárral megkenni és következő tőltelékkel tőltjűk. 15 dka. dió 1 vaniliás cukor 15 cukor, 2 tojás sárgája és habja őssze keverjűk. és rákenjűk a maradék tésztából rácsokat rakunk rá és sűtjűk.
Egyensúly-tészta:
20 liszt. 20 dka. cukor 3 tojás sárgája, 18 dka zsír, 1 sűtőpór és 2 deci tej és a tojás-habja
Sűtemény:
4 tojás sárgája 15 dka zsír, 20 dka. cukor, 20 deka – dió, 20 dka. liszt. 2 deci-tej 1. sűtőpor és hozzá adjuk a tojás habját.
%
Pozsonyi-kifli:
2 deka élesztővel kovászt keverűnk, ha megkelt, 28 dka vajat vagy 20-25 dka. zsírt, 48 d. lísztet kevés-cukrot, kevés sót jóll össze morzsóljúk és hozzá adjuk a kovászt is össze gyúrjúk, kis apró kifliket formálunk belóle – dióval. /Kevés sütőport is teszünk 1. tojás sárgát.
Fűszeres-sűtemény:
56 dka cukor, 56 dka liszt, 5 egész tojás citrom-íz, fahéj, szegfűszeg. A lisstnek a felét kanalankint keverjűk bele ½ óráig keverjűk. Azután hozzá vesszűk a másik felét akkor kisodorjúk, kivagdaljúk 2 óráig hagyjúk pihenni azután megsütjűk.
Csokoládés-pite:
6 tojás sárgáját 25 dka. cukrot 4 kanál dió. 3 kanál liszt, 1 kanál prézli 3 szelet csokoládé, hozzá adjuk a tojás kemény habját. Kikent tepsibe öntjűk, ha megsűlt ketté vágjuk, gyümőlcs-ízzel megkenjűk. Feketekávés vagy csokoládés krémel behúzzuk.
Torta töltelék:
2 tojás sárgáját 15 dka vaj-jal 2 tábla csokoládéval habosra keverni és ezzel a tortát megtőlteni. (citrom reszelt héja és leve.)
Fehér cukormáz!
1 tojás fehérje 14 kockacukorral kikeverni, ha forr a víz. Pohárba kikeverni villával, egy másik edénybe egy lábasba forr a víz és eszt a poharat bele tartani és villával folyton verni egész adig mig fényes tapadós nem lesz amikor jó akor rákenődik az edényre szép fényes megísmerjűk.
Torta diszitéséhez szűkséges cukor – rózsa.)
Kakaós-tészta:
8 dka. vajat vagy. 6 dgr. zsír 1 egész tojás 25 dka. cukor. ½ citrom ½ óráig keverjűk 25. d. liszt 4 dka kakaó és egy ½ liter tejet adunk hozzá. (1 sűtőpor a lísztbe keverve.) (Ennek a tetejére fehér-cukromáz.)
Női-szeszély:
20 dka. líszt ½ sűtőpor 2 evőkanál cukor. 6 dka olvasztott margarin, 4 tojás-sárgája és annyi tejfel, hogy a tészta száraz nelegyen megsűtjűk. Azután megkenjűk barack-ízel. A tojás habjába 6 evő knl. porcukrot őregre vágott diót teszűnk és ujra sűtjűk.
Kevert tészta:
20 dka. cukor. 20 dka. liszt. 1 sűtőpor 3-4 tojás elkeverve 1 pohár-tej vanilia-cukor, citrom reszelt h. dió-nagyságú-zsír. Három-vagy négy tojás kemény habja. Tetejére törött dió. Melegen kisszaggatjuk.
Olcsó-tészta:
¼ kiló. liszt. ¼ kiló cukor. 1 tojás, 3 deci tej. 1 sűtőpor a lísztbe keverve. 2 karika frank.
Diós-torta:
14 dka cukrot. 4 tojás sárgájával ½ vaniliac. habzásig keverűnk, azután 7 dka. darált. diót, 7 deka. darált mandulát (vagy ehelyett is lehet diót.) 1 evő kanál liszt vagy prézli ½ csomag sűtőpor lísztbe elkeverve, a négy tojás habja legvégűl. Kávé vagy frank 1 evő kanállal. Krémje: 7 dka finom cukor, 7 dka finom őről-dió, anyi tejszinnel keverjűk, hogy könyen kenhető legyen.
%
Kávékrém:
5 tojás sárgáját 3 evő kanál ígen erős kávéval, 5 kanál tőrőtt cukorral 2 tábla oldott gelatinnal verjűnk a tűzőn sűrűsődésig. Ha kihűlt keverjűnk ¼ líter kemény tejszínhabot hozzá s formába öntve, állítsuk jég közé.
Krémes:
4 jó össze marék liszt, beleöntűnk ¼ l. olvasztott-zsírt ¼ liter. tejfelt, ¼ sós-víz 1 egész tojás 2 nek sárgája, fehérjét meghagyjuk (tésztát keverni) a tésztát jó puhára meggyúrjuk, 4 felé vágjúk kinyujtjúk olvasztott-zsírral lekenjűk, eszt háromszor megismételjűk tehát háromszor kinyújtjúk lekenjűk zsírral.
Krémje:
12 tojás-sárgája 12 kanál cukor, habosra keverni. 8 darab vaniliás-cukor. 12 kanál líszt, 3 liter tejjel főleresszűk tűzőn fűlforraljúk, 12 tojás fehérjét habnak felverjűk, 12 kanál cukrot hozzá adunk. keményre hagyjúk és a forró krémhez hozzá adjuk, még a sparhelten ezzel is kicsit fözzűk, azután a tésztára tesszűk és kockára vágjuk. A két tésztát előre felvágjuk nagyon éles késsel szép szabályos kockákra, a másik két tésztára van rákenve a krém, ha a krémet rákentűk hídeg helyre tesszűk és még azután soká darabolsúk fel borotva éles késel.
Őszgerinc – behúzás:
1 kanál kakaó, 2 pupos kanál porcukr. 1 kanál-víz, jó szálasra főzzűk a sparkelten, folyton keverjűk. Megpróbáljúk a tésztán nem-e símúl, ha köt – jó.
Húsőrlös-tészta:
80 deka liszt, 2 egész tojás 20 deka cukor, 1 sütőp. 20 deka zsír, citrom-héja reszelve. Anyi tejel gyúrjúk, hogy jóll össze áll a tészta, egy csöpp só. Jó keményre gyúrjuk.
Kakaós-tészta:
2 egész tojás 25. deka cukor 15 dka. zsír 2. deci tej, vanilia-cukor, citrom-íz egy kis szodapor és anyi liszt amenyit fölvesz. A szodapor helyett megpróbálhatunk alkárit használni. A tojás fehérjéből habot verűnk.
Gyúrt-tészta:
40 dka. liszt 2 tojás, 2 dka. szalakáli tejbe. 10 dka zsír. 10 dka. cukor meggyúrni. Töltelékje: 1 liter tej 3 tojás sárgáját tejbe meghabarni 4 kanál lisztel 25 d. cukor, vaniliáscukor, tojás habját hozzá adjuk.
Mézes kalács:
2 egész tojás 20 deka cukor 25 dka. liszt, 1 késhegy szódapor 1 stanecli őrlött fahéj 5 evőkanál méz. A tojást a cukrot a fahajaat a mézet jó sokáig igen jóll kikeverjűk, aután jőn bele a liszt 25 dka.
Vízes-mézes:
6 tojás sárgáját kikeverni 6 kanál cukorral 10-kanál cukrot megpiritunk 2 deci vízel föleresszűk 16 kanál lisztet és a 6 tojás habját és egy késhegy szódabikarbonát. Tetejére lehet vágott diót teni és lassan sütjűk.
Bor leves:
1 liter jó asztali bort felforralúnk, beletéve 1í citrom levát, kevés darabos fahéjat 1-2 szegfűszeget és 1 citrom darabokra szelt héját. 8 tojás-sárgáját habosra keverjűk 8 pupozott kanál evő kanál cukorral a forró bort vígyázva folytonos keverés közt lassan rászürjűk. Ujra a tűzre teszűk és habverővel addíg verjűk, míg jóll megsürüsődik. Átszűrve tálaljúk.
Spenót diétás betegnek:
Akinek semmi zsírosat, semmi vajasat nem szabad enni. A spenótót jóll megmossuk megabáljúk azután jó apróra őssze vagdaljuk és még vele megvagdaljuk, már a jóval előb megásztatott zsőmlét. Lábasba tesszűk, húslével vagy csontlével feletesztjűk 1 v. 2 kanál tejet is teszűnk hozá ezután jóll össze forraljuk, átpaszirozzuk és ujra egy kis tejet forralunk hozája.
Ribizke-szosz diétásnak:
Ribizke kocsonyából 1 vagy 2 evő kanálal veszűnk, eszt össze forraljuk, hús lével egy kevés sóval azután tejben grízes lisztet jóll elhabarúnk és ezzel is jóll össze forraljúk csak vigyázni kell sürű nelegyen, jó higas legyen. A színe pedig kissé rózsaszines.