Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Ilus néni receptes füzete I.

2013.01.25. 07:00 Blogkocsma

Emlékeztek a kincsre, amit Waka talált?

Hát vette a fáradtságot, és beszkennelte a sok-sok oldalt. Én meg OCR program lettem, és begépeltem a könnyebb olvashatóság kedvéért.

A történet/recept gyűjtemény 1949-ben kezdődik, és 1959-ig tart mint folyamatos gyűjtés. Egy bejegyzés viszont 1973-ra datálódik, tehát Ilus néni akkor még aktív volt és megtalálta a füzetét is. Érdekes, hogy az 1949-ből származó bejegyzés közel a füzetke végén található. Feltehetően más célra gondolta Ilus néni a füzetet felhasználni, csak a disznóhizlalás felkelthette érdeklődését és gyorsan lejegyezte az utolsó előtti lapra.

Az első 12 oldal.

01k.jpg 02k.jpg 03k.jpg 04k.jpg

Diós-Pite.

 

25 d. lisztet 8 d. cukrot, citrom héjat 18 d. vajat, vagy 15 zsírt és 1 tojást 1 kés hegy szódaport is lehet tenni, de nem muszály, ezeket gyorsan össze gyurjuk. A tésztát vékonyra sodorva tepsibe tesszük, pihenni hagyjuk, míg a másik felső felét elkészítjük. 4 tojás sárgáját 1 evő kanál rumot és 20 deka cukrot habosra keverünk, hozzá adjuk könnyen a 4 tojás kemény habját és 22 d. darált diót, az elkészített diós tésztát egyenletessen rákenjük a vajasra, lassan sütjük tepsibe hütjűk ki, hidegen felvágjuk.

 

Zserbó szelet:

25 d. lisztet 5 d cukorral jóll elkeverünk 15 d. vajat, vagy 10 d zsírt elmorzsoljuk, hozzá adunk 1 de.l. langyos tejbe feloldott 2 dk. Élesztőt, 1 tojás sárgáját 1 késhegy szódaport és a tésztát kidolgozzuk. 3 részre osszuk, késfok vastagsra nyujtjuk, tepsibe téve megkenjük lekvárral és be hintjük cukros darált dióval rá borítjuk a másik lapot ugyan úgy megkenjük, letakarjuk a harmadik tésztával 1 óráig kelesszük, kihülve bevonjuk.

 

Csokoládémáz: (Behuzás.)

2 szelet csokoládéhoz 5 d. kocka cukrot 2. evő kanál vízet adva tüzön adig keverünk míg a csokoládé elolvad, tűzről levéve folytonos keverés közben, addig hűtjük, megpróbálva a tésztáról nem nagyón folyík le, akkor ráöntjűk, gyorssan egyenletesre kenjűk és száradni hagyjúk.

 

Diós vagy mákos kevert tészta:

1 csésze liszt 1 csésze cukor 1 csésze tej, 5 dg. Zsír 1 tojás 1 kis szódapor 1 csésze darált dió vagy mák, jóll kikeverjük és megsötjük, azután töltjük. Vajat, porcukorral kikeverünk habosra. Ha vékonyra sül a tészta, akkor több helyen elvágjuk, és úgy töltjük, több szeletetket ragasztunk össze.

 

Keksz:

30 dg. Lisztet 7 d. zsír 10 d. cukor, vanilia késhegy szódapor 1 tojással kevés tejjel össze gyúrjuk kidolgozzuk, vékonyra nyújtva, megszurkáljuk és dereje vágóval négyzetekre vágjuk, világos-barnára sütjűk.

 

Habcsók:

2 tojás fehérje 25 d. cukor kis kávéskanál ecet vagy kevés citrom lé, mind eszt mély tálba kemény habbá vejűk, ha a hab jóll megáll, kikent lisztezett tepsiben kis halmokat rakunk, inkább csak szárítjuk, míg a tepsiről levállik.

Mézescsók:

¼ k. méz ½ k. liszt 10 d. vaj 10 d. cukor 2 tojás sárgája 1 egész tojás 1 kávés kanál szódapor a meleg mézbe fel oldjuk a vajat, hozzá adjuk a többi anyagot és simára gyúrjuk, másnapig pihentetjűk, kis gombócokat formálunk megkenjük tejfeles tojással, dióval, vagy mandulával díszítjük.

 

Habgaluska vagy madártej:

1 ½ liter tej. 15 vagy 20 d. cukor vanillia 6 tojás. A tejet a vanilliával felfözzűk és a keményre vert 102 evő kanál cukorral lassan édesitett tojás habot kanállal bele szaggatjuk, részletekben fözzűk ki, tálba szedjűk a tojás sárgákat a cukorral habosra keverve gözőn folytonos keverés mellett fel fözzűk és a galuskák alá öntjűk.

 

Tea-sűtemény:

 35 d. lisztet jóll össze morzsólni 15 d. vajjal. 15 d. porcukor, 1 sötőpor ½ vaniliás cukor 1 egész tojás sárgája ½ citrom leve 5 d. darált mogyoró vagy dió.

 

Vajas-koszorú:

40 d. liszt 20 d. (5.K.) cukor. 20 d. (6 v) zsír, 1 tojás 1 egész citrom leve, citrom reszelt héja, formákat csinálunk belőle, lekvárral megkenve össze ragasszuk.

 

 

05k.jpg 06k.jpg 06_1.jpg 07k.jpg

Női-szeszély:

12 d. vajat 4 tojás sárgájával 4 kanál cukorral habosra keverűnk 2 evőkanál v. 1 csésze tej 25 d. lisztet elkevert 1 vánca sütőporral , tésztát kőzép nagy tepsibe kiöntjük(gyurjuk) barack ízzel meghenjűk, mikor már jóll mesűlt habot is teszűnk a tetejére, 6 tojás fehérjéből 1 kis kanál ecet 20 d. cukorral készült kemény habbal bevonjuk, azzal is sűtjűk. Lassan sűtjűk.

Képviselő-fánk:

(citromot dörzsöl cukorral)

¼ l. víz. 12 d. vaj. 20-25 d. liszt. 4-5 egész tojás. Készítése: vajat a vízzel felforraljuk, ha jóll forr, folytonos keverés mellett beleszorjuk a lisztet és sűrűre főzzűk, a tűzről levéve mikor, már kihűlt, hozzá keverjük egyenként a tojásokat és a tepsibe tojásnagyságu csomocskékat rakunk, forró sütőbe 30 percig sütjűk a sütő ajtaját nem szabad 15 percig kinyitani, ki sűlés után a fánkokat félig elvágjuk és a szét nyitott fánkokat krémmel vagy csűmölcs-ízzel töltjűk.

 

Hideg krém:

5 tojás sárgáját 5 evő kanál porcukorral habosra keverűnk 2 evő kanál lisztet hozzá lassan.

 

Csokoládé-máz:

10 d. cukor. 3 evő kanál víz, 3 evő kanál csokoládé-por, fólytonos keverés mellett főzzűk, ha tésztáról nem foly le, akkor már jó.

Diák-kenyér:

3 egész tojást 20 d. cukrot elkeverűnk, majd hozzá adunk 4 evő kabál olvasztott mézett, kevés tőtőtt fahéjt és szegfűszeget 10 d. hosszára vágott diót ½ csomag vánca sütőport és 25 d. lisztet. Zsírozott lisztezett tepsibe két ujjnyi vastagon lassu tűznél sűtjűk hidegen szeleteljűk.

Torta krém:

10 d. vajat hidegen kíkeverűnk, 2 tojás sárgája 3 evő kanál porcukor ezeket, jó sokáig keverjűk útób kozzá adunk egy kis rumot egy kis csokoládéport ezzekkel még jó sokáig jóll ki keverjűk a tésztára kenjűk, hideg helyre tesszűk, hidegen vagdaljuk fel.

Nápolyi vagy hatlapos:

60 d. líszt. 8 d. zsír 2. tojás, 2 boros pohár cukor, kevés só 2 d. szalagári. (1 d. is elegendő.) 1 deci tejben megásztatjuk össze gyúrjuk, hat lapban kisodorjuk, tepsi hátulján egyenként vílágosra sűtjűk.

Töltelék: 1 l. tejben 25. d. cukrot forralunk 5 evő kanál lisztet egy kis hideg tejben jóll elkeverűnk, és 5 d. kakaót ezeket hozzá őntjűk, ha kezd sűrűsődni, akkor tovább nem főzzűk, amíg jó langyos addig hozzá adjuk a 15 d. vajat vagy 10. vajat.

Rakott palacsínta:

A rendes kisűtött palacsíntákat lerakjuk, megtőltjűk. A tőltelék a kővetkező: A nyers darát tejben megáztatjuk, cukrot és melaszt vagy kakaót keverűnk kűzibe, megtöltjűk a palacsintákat, egymásra boritva szépen és sűtőbe megsűtjűk a tetejére habot teszűnk, tojásfehérjét porcukorral felverjűk, de a habot későbben tesszűk rá és ezzel is még sűtjűk egy kicsit.

 Cukor és kerékrépás kifőtt tészta.

Cukor és kerékrépát megvágjuk sóval gyúródeszkán, azután kicsavarjuk, éppen mint a káposztát, zsíron megpírítjuk világos-sárgára, igen izletes.

Dödölle:

Píríttunk lisztet mint gánicának, csak annyira nem pírítjuk meg, mellette főzünk megpucúlva krumplit mikor puhára fől ezzel fől ereszűk eszt gyöngébre kell ereszteni, mint a tiszta liszt gánicát, azután vörös hajmás zsírt teszűnk rá.

08k.jpg 09k.jpg 10k.jpg 11k.jpg

Burgonyás sűtemény:

20 d. burgonya 20 d. margarin. 10 d. cukor 1 tojás sárgája, 50 d. liszttel elkevert 1 sütőpor 1 vanillia cukor ezeket össze gyúrjuk, kés fok vastagra sodorjuk, pogácsa szaggatóval kíszurjuk és sűtjűk.

 

Rácsos-tészta:

30 d. liszt. 1 sütőpor. 20 d. zsír. 10 d. cukor 1 tojás 1 citrom héj, és leve, ezeket jóll össze dólgozzuk, egy kisebb és egy nagyobb darabra osztjuk, a nagyobb darabot tepsibe tesszűk. 15. cukrot. 2 tojás sárgáját, vanillia cukrot habosra. Keverűnk 2 tojás fehérjét is keményre verjűk és hozzá keverjűk azután a gyümölcs-íz hegyé kenjük a tőbbi tésztából rácsokat rakunk rá.

 

Krém:

Körülbelűl 15. d. vajat porcukorral (10 dk vaj 20 dk porcukor) kikeverünk habosra a vajat melegen kicsit megpuhítjuk, hogy keverni tudjuk, azután 2 szelet csokoládét lereszelűnk közibe és még addíg keverjűk amíg egész sima nem lesz a massza és ekkor a tésztát vagy tortát rőktőn bevonjúk vele és hidegre tesszűk.

 

Karamella:

Körülbelűl ½ kg. Cukrot ½ liter tiszta tejbe adíg főzünk míg egész sürű nem kezd lenni akkor utólján kakaót főzűnk bele tetszés szerint, mikor kész akkor egy tányérat kicsit megzsírozunk, kiöntjűk ré és hidegre ki tesszűk, addig kell felvagdalni míg egésszen kinem hűl.

 

Hályas tészta:

40. d. lisztet veszűnk és 25 d. hályat. 20. deka liszthez kevés cukrot (k.) sót. 2 tojás sárgáját és annyi fehér bort veszűnk, hogy rétes tésztát csinálunk. A 25. d. hályat össze morzsóljuk a 20. d. liszttel és a tésztát kisodorjuk rá kenjűk a lisztel összemorzsólt hályat. Össze hajtjuk és 4-szer kinyujtjuk közben mindég píhentetjűk. Nem kell tűzes késsel vágni.

 

Alkáris tészta:

3 tojás sárgája 4 evő kanál cukorral 3 evő kanál olvasztott zsírral kikeverünk 1 d. alkárit egy csepp ecetben hozzá adunk és annyi lisztet, hogy nehezzen lehessen keverni, hozzá teszűnk 3 tojás habját, azután gyurótáblára tesszűk anyi lisztet teszűnk hozzá hogy sodorható legyen, azután kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval.

 

Borzas Kata.

25. d. cukorhoóz veszünk 3 tojás fehérjét egy evő kanál ecetet, fél óráig keverjűk és 25 d. vágott diót adunk hozzá és egy lelisztezett plére rakjuk

Helyes csókokat formálunk ás lassan sütjűk. (jó édes csók.)

 

Vaniliás kifli:

7 d. cukor 7 d. dalárd dió. 14. d vaj, 18. d. líszt össze gyúrva, kis kifliket formálunk, ha megsűlt, még forron vaniliás cukorba hempergetjűk. (1 tojás sárgája.)

 

Vajas pogácsa:

20 d. vaj. 30 d. líszt 2 tojás sárgája 2 ½ evő kanál cukor kis só 1 kanál rum 1 citrom héja leve 1 d. élesztő.

 

Habos lepény:

3 tojás sárgája 50 d. liszt egy kevés tej 3 d. élesztő kevés zsír egy kis cukor és anyi tejfelel gyurjuk, hogy jó győnge rétes tészta legyen, kelni hagyjuk míg a tepsi jóll tele kell lekvárt kenűnk a tetejére és végül a habot kenjűk rá vanillia cukorral megszorjuk.

(Én meg szeretném már enni.)

 

Krumplis sűtemény.

25. d. líszt. 20 d. tört krumpli főt. 12. d. zsír. 12. cukor 1 kávés kanál szódabikarbóna ½ citrom leve és héja 1 egész tojás mind eszt össze gyúrni és két részre osztjuk, kisodorjuk felét a tepsibe téve lekvárral megkenjűk rá tesszűk a másik tésztát és tört diós cukorral meghintűk és megsűtjűk.

 

 

 Folytatása következik ...

24 komment

Címkék: kincs keksz habcsók madártej teasütemény kevert tészta Ilus recept füzet Diós-Pite Zserbó mézescsók vajas koszorú

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr925025384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.25. 08:11:24

Pálinkásos jóreggelt!

Korcsmáros úr! Tessen mán elárulni, hogy mi a fészkes fene az a kerékrépa?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.25. 09:14:43

@látjátok feleim szümtükkel: Pálinkásat neked is ebben a hidegben.
Tarlórépa /Kerékrépa/ (Brassica rapa L. var rapifera Mtzg.)
www.kertimag.hu/gazdnoveny/tarlorepa.html

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.25. 09:30:44

@Andrass9:
A tarlórépát ismerem, csak nem kerekrépaként. Sajnos az nem igaz, hogy szinte minden talajon megterem. Kétszer vetettem, egyszer ki sem kelt, másodszor egy tő kelt, de csak levele nőtt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.25. 10:32:42

@látjátok feleim szümtükkel: Ezek a fránya répák igen válogatósak. A veteményesemben szinte minden burjánzik, de a répafélék sztrájkolnak. Így azután nincs gyökerem, se sárgarépám saját.

Topy 2013.01.25. 10:51:41

hadd köszönjem meg nektek, igen szép munkát végeztetek mindketten!
azért külön hálás vagyok, hogy meghagytad érintetlenül az eredeti szöveget, írásmódot! :)

medvedr 2013.01.25. 10:53:02

Mennyi süti volt leírva- biztos édesszájúak voltak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.25. 10:59:00

@Topy: Megpróbáltam a fontot is érintetlenül hagyni, de ilyen karakterek (Script MS Bold) nincsenek egy böngészőben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.25. 11:51:56

@medvedr: A gyanúm inkább az, hogy Ilus nénit a sütik érdekelték. Mint később kiderül, számára a többi étek magától jött.

medvedr 2013.01.25. 12:59:00

@Andrass9: Az lehet, otthon sütiket nem sokat tanulhatott, atöbbi ételt meg inkább elsajátíthatta a szülőktől.

Fenchurch68 2013.01.25. 13:02:29

Hű, Ilus néni adott egy-két jó tippet.
Nyilván a gulyáslevest vagy a nokedlitésztát vagy a lencsefőzeléket nem kellett neki leírni :) csak a sütiket, az úri huncutságokat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.25. 14:10:34

@Kató néni: Rengeteg receptje zsírral készül. Vaj, vagy tejszín alig szerepel a receptekben.

Fenchurch68 2013.01.25. 14:26:37

@Andrass9: Mindenki abból főz, ami kéznél van, és a leggazdaságosabb... Nekem nehezebb zsírhoz jutnom, mint vajhoz - na jó, nem is ambicionálom, de csak mert megtehetem. Rokon néni mondta: "csak az válogat, aki nem éhes." Lehet rám szórni a trágyát, de az évi két böjti időszak arra is nagyon jó lehet, hogy megéljük azt, hogy mi az a nincs. (Lásd a régi román komputeres viccet.) És ez egy műanyag dolog, mert a nagyböjtben is elmehetnék a mekibe vagy a tecsóba, nem tör ki a Vezúv :) ha mégis eszem. De tudjátok, "Hogy értsd, egy pohár víz mit ér, ahhoz hőség kell..." bocs, nem tudok linkelni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.25. 14:50:34

@Kató néni: Egy jó ideje nálunk sincs túl sok zsír. Bő egy éve még a bödönt töltöttem rendszeresen házi zsírral, most fél évig kitart egy félkilós. Nagy zsírevő vagyok, feleségem mindig piszkált is, hogy még a spenótot is zsírral rántom be :)
Azután jött ez a cukros diéta, és érdekes módon a zsír is visszaszorult. Vajat persze továbbra is nagykanállal enném. És ami érdekes, nem is kívánom a zsírt.
Mondjuk azért, ha a pörkölt olajjal készülne, akkor palotaforradalom törne ki idehaza.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.25. 19:38:15

Szép estét!
Kicsit zűrös napom volt, nemrég ment el a mester. Három zárcsere, meg egy zuhanyváltó anyaggal együtt 10 ropi. Meg utána ittunk pár pohárral a sörözőben.

Llychllyn 2013.01.25. 20:00:36

Na, ez tényleg kincs:)

Ha elkészült az egész scan, nem akarjátok kitenni valahogy letölthető formában valahova? Jó lenne egyben is látni (pláne a "könyvespolcon" tudni) az egészet. Nem tudom, hová lehetne feltölteni és mekkora az egész anyag, de legrosszabb esetben valami fájlmegosztóra csak föl tud menni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.25. 20:18:09

@Waka: Az nem volt drága - talán csak a söröző :)

Pinka-Panka 2013.01.25. 20:43:01

Szép estét:)

Ez a receptes füzet, egy nagy ajándék. Még el sem tudtam olvasni végig, de azt hiszem, visszatérek többször olvasgatni még.

Nagyon jó dolog András, hogy olvashatjuk.

Nálunk ma csak saláta volt a kései ebéd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.25. 20:44:17

@Pinka-Panka: Jesszus anyám!!! Azért az nem elég semmire!

Pinka-Panka 2013.01.25. 20:45:15

@Andrass9: dehogynem, életben vagyunk még:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.25. 20:46:37

@Pinka-Panka: És holnap? :)
Elég sok olvasnivalód lesz ám ezzel a füzettel.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.01.26. 08:06:58

Czifrayt már csak újmagyarra átírva lehet olvasni. Ilus nénit még eredetiben! :D

Nagyon szép gesztus ez a poszt. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.26. 09:46:07

@PO: Nagy szerencse, hogy Waka megtalálta.
Mégnagyobb, hogy be is szkennelte!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.05.09. 15:24:58

@Monika Anna Gézáné Galamb: Érdemes volt posztolni - sokat megfőztem már belőle. Ilus néni nyelvezete egy élmény olvasni!!
süti beállítások módosítása