Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy általam méltatlanul mellőzött leves - a karalábé

2012.12.20. 07:00 Andrass9

Egy hónapig voltam ovodás életemben. Valahogy úgy adódott, hogy szüleim otthon tudtak tartani, mindig volt valaki a lakásban. Gondolták, azért nem árt a szocializálódás a gyereknek, és elvittek egy oviba. Egy hónapig bírtam, amikoris egyszer karalábéfőzelék volt volt az ebéd. A feltétre nem emlékszem, de arra, hogy rosszul lettem tőle, arra még máig is élénken. Nem is eszem főtt karalábét semmilyen formában azóta sem. Ez talán az egyetlen étel, amit nem szerettem meg gyerekkorom óta.

Lementem a hátsókertbe körülnézni, mi a helyzet a hó és vastag köd világában, amikor szemembe ötlött, hogy van ám még a hó alatt 5 nagy fej karalábé!

1.jpg

Gondoltam, ez már biztosan elfagyott. Feleségem ültette, de onnantól én ápolgattam, ő meg elfelejtette. Amikor kérdeztem, ne szedjem-e le, a válasz mindig Pató Pálé volt. Hát most levágtam a legkisebbet és felhoztam, hogy főzök neki karalábé levest, mert azt ő szereti.

Gyorsan összeszedtem a további hozzávalókat is:

  • 1 fej karalábé
  • 2 sárgarépa
  • 3 vékony gyökér
  • 1 zöldpaprika (mert az mindenbe kell)
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • kis darab kolozsvári szalonna (mert maradt a kakasból és jó ízt is ad)

10.jpg

Mint a képen is látható, a karalábé szépen gyöngyözött benn a meleg, párás konyhában!

A rudacskákra vágott szakonnát a fazékba dobtam pirulni.

11.jpg

Meghámoztam a zöldségeket, visszatettem a kisebbik sárgarépát a hűtőbe, viszont vágtam egy vékonka zellert és egy szál újhagymát. A karalábé kissé átfagyott - legalábbis üveges volt a belseje, de ezen túl semmi baját nem láttam. A fehér dolgokat felaprítottam, és a megpirult szalonnára tettem dinsztelni. Mondanom sem kell, hogy az obligát paradicsom is előkerült - még mindig érik a virágablak asztalán, amit zölden a fagyok előtt leszedtem! Lehet talán még pár kiló, amit apránként elhasználunk főzéshez. Nem tudtam megállni, hogy egy gerezd fokhagymát ne szeljek bele!

12.jpg 13.jpg

Tíz percig pirítottam/pároltam a zöldségeket, majd amikor már piroskásra sült egyik-másik, belekevertem a sárgarépát is és felöntöttem egy liter vízzel.

14.jpg 15.jpg

Hozzáadtam a petrezselyemcsokor felét és öt percig főztem, mondván, hogy a párolás alatt csak megpuhult valamennyire. Apróra szecskáztam a maradék petrezselyem levelet, rászórtam a megfőtt levesre és tálaltam.

16.jpg

Persze megkóstoltam,  hogy elég sós lett-e és én is ettem egy tányérral.

Az első karalábélevest ovis korom óta!

54 komment

Címkék: karaláb

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr184971144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.20. 07:19:17

Jó az a karalábé. Éppen tegnap említettem fekete retek evés közben, hogy a tavaszi zsenge karalábét is, nyersen, szalonnához ettük. Erről a megmaradt falatnyi szalonnáról, az üvegben hagyott nyeletnyi főzőbor ugrik be.
No meg az amikor James Martin még halakat főzött valami műsorban, talán Simply Fish. Az egyikben ott volt egy doboz orosházi libamáj is, amiből nagyon-nagyon keveset használt az ételhez. A többit a kamerák előtt, icipici kenyérrel befalta.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.20. 09:00:33

Jó ez a blog, főleg az utolsó előtti mondat. Az utolsóra már nem is lett volna szükség.

Íme így változik az ízlés.
Az én gyerekem a sárgarépával járt így, azzal a különbséggel, hogy ő kisgyerekként szerette, majd egyszer valamiért búvárt játszott a répa, és azóta a levesből csak a citromsárga színűt eszi meg, de a sárgarépa főzeléket ( erről miért nincs blog? )és a nyers répát mindig megette.

Nekem ebből a levesből ( meg a krumplilevesből is ) hiányzik egy csokornyi zöldségzöld.

Egyébként felénk egy kis pirospaprikát is tesznek az ilyen karaláblevesbe, attól lesz talán magyaros. Így, paprika nélkül hamis húslevesnek is nevezték, és főzték tejfölösen is. Utóbbiba nem tettek zöldséget, hanem a megpárolt karalébét meghintették liszttel, felelgedték, és betejfölözték, fűszerezték ( pl. tárkony ) a levest.

Nálunk a töltött karaláb egyszerűsített változata a nyerő, apróra vágott karalábot annyi vízben, amennyi ellepi felforralom, amikor forr, bele rakkom a rizses húsgombócokat, és lassú tűzön puhára főzöm, ekkor a gombócokat kiszedem, és a karalábot berántom teljölösen, azután jól megszórom apróra vágott petrezselyemzölddel, és vissza teszem bele a gombócokat. Hidegen, melegen a legfinomabb karalébés étel.

Vaczak2 2012.12.20. 09:01:14

Én is felnőttkoromban szerettem meg, tavasszal gyakran kerül az asztalra.
Néha kis aberrációként csobbantok bele kanálnyi tejfölt.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.20. 09:02:29

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Nekem meg a bejegyzésedről az jutot eszembe, hogy a korán elültetett tavaszi karalábom őszre gumósodott meg, pedig szentesi korainak adták el a magját. Igaz, hogy már áprilisban olyan meleg volt rá, amit szegény nem szeret.

Pinka-Panka 2012.12.20. 09:53:11

Sziasztok!

Olyan petyhüdt vagyok, hogy valami feldobósat adhatnátok:)

Pinka-Panka 2012.12.20. 09:58:08

Ne vessetek meg, de én a karalábét nagyon szeretem. Ez a leves is finom, van, hogy csak zsenge karalábét tejfelesen csak magában csinálom levesnek, van, hogy zöldségekkel, van, hogy magyarosan, úgy fűszeresebben, abba kis csipetkéket.
A karalábé főzelék kaprosan a kedvencem, azt Anyukámmal ettük mindig, szombati könnyű eledel.
A töltött karalábé is sütőben is szószósan főzve, nekem mindenhogyan bejön. rakott karalábé is finom.
Jajj, de ennék most.

András köszönjük a tippet, nyálcsepegés van:)

Pinka-Panka 2012.12.20. 10:01:16

@Vaczak2: abberáció? akkor én mi vagyok, én sok mindenbe teszek:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.20. 10:16:29

Aki soha nem cáfol rá önmagára, valószínű, soha nem gondolkodik. /talán Schopenhauer, de az is lehet, hogy én/

Nálam is sok levesféle van, amit felnőtt koromra kedveltem meg igazán.

süllőcske 2012.12.20. 13:08:46

Egy érdekes jelenség, hogy később megszereti az ember, amit hajdan nem kívánt.
Ez azt is mutatja, hogy az ízlelést(és az ízlést) lehet fejleszteni, tudatosan is. Én igyekszem élni vele és sokat tanultam a folyamat során és sokat is fogok.
A karalábé is egy olyan alapanyag, amihez igényesen érdemes közelíteni, meghálálja. Karalábéfőzelék, nagyobb kockákból, magával besűrítve, kaporral, vagy tárkonnyal remek, egy jó nagy fasírozottal hú, de jó.
Levesben is jó, nyersen is szeretem rágcsálni.
A tavaszi zsenge az igazi, de jó fajta, jó földben később is klassz, erősebb ízű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 13:37:04

@látjátok feleim szümtükkel: Nem tudom, mi a zöldségzöld, de ebben (és a krumpliban is) volt petrezselyemzöld. Az nem ér? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 13:37:53

@Vaczak2: Vejem mondja mindig: ti magyarok mindenbe tejfölt tesztek! (Ők meg citromot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 13:39:18

@Pinka-Panka: Másnap is ettem 2 tányérral, de mára már elfogyott.
Van helyette karfiolleves!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.20. 14:08:52

@Andrass9: a vejed el van tévedve. Gulyásba, halászlébe pl. Nem.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.20. 14:13:05

@Andrass9:
Ja, persze nem mindenki Csongrád megyei, ahol a petrezselymet nem cifrázták, ő csak a zöldség. A sárgarépa meg csak a répa.

Ha az ölteteknél tartunk, én már régóta olyan ételeket igyekszek főzni, ami megfő magától, és nincs vele annyi munka, mint a kakaskáddal, pl. tepsibe összerámolva minden hozzá való, és szépen sül magától, néha kell csak ránézni. Én az egy éves kakasból szoktam tepsibe sültet készíteni, fűszerezett húsra valamilyen jobb vörösbort öntök, mellé minden féle zöldség ( petrezselyem, sárga répa, alma, stb.- ez mindig változó ) és fólia alatt a saját levében puhul a sütőben. A zöldségekből szintén változó ízesítésű mártás turmixolódik.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.20. 14:16:54

@Andrass9:
Felénk csokorban tették a levesbe a petrezselyem zöldet ( én most is, mert szeretem ) és sokkal többet, mint amennyi a te levesedben látszik.

süllőcske 2012.12.20. 15:45:43

@látjátok feleim szümtükkel:
Ha tányérhús is jön a leves után, a benne főtt fokhagymát, a csokor petrezselymet vajjal lepürítem mártás állagúra, megfelelő leves hígítással. Finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 15:49:06

@hajdulaszlo (volt hajdul): Gulyást szereti, halászlét még nem főztem neki. Ami késik, nem múlik!

süllőcske 2012.12.20. 15:50:34

@látjátok feleim szümtükkel: Zöldségek, hús mellé a tepsibe próbáld egyszer a kockázott sütőtököt is.
Szárnyashoz elsőrangú.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 15:51:10

@látjátok feleim szümtükkel: Fotón nem látszik, de annál a csokornál kicsit több ment bele egy friss zellerszárral összekötve. Az a hínár, amit meg is ettem:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 15:52:27

@süllőcske: Valamiért én a tányérhúst édes-savanyú szósszal szeretem (sóska, piszke, meggy, kapor). Azokat viszont nagyon szeretem!

Vándorpatkány 2012.12.20. 18:27:54

@süllőcske: a karácsonyi menü általam élvezhető része (a hagymatortán kívül) annak a nagy tepsinek a tartalma, amiben kockázott sütőtök, zöldborsó, zöldbab, kukorica, karfiol, kelbimbó van szépen színek szerint sorba rendezve, és főzőtejszínnel leöntve. Nem kell rá semmi más, csak só meg bors. Először fólia alatt, aztán anélkül. Az a tepsi aljához kicsit odakapott, borsos-édeskés sütőtök...
A család többi része köretnek eszi, de én sose tudom megállni, hogy ne egyek belőle annyit, hogy utána már a halászlé is csak másnap reggel, hidegen a hüttőajtóban állva férjen belém :)

Vaczak2 2012.12.20. 19:11:09

Én teszek a halászlébe is tejfölt. Meg citromot is.András, eszményi vejed lehetnék.(Meg még szeretem a rizlingfröccsöt is bónuszként).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 19:25:32

@Vaczak2: A rizlingfröccs nem rossz! De én a rozét jobban szeretem :) Vejemmel meg margaritát, OV-t (orange-vodka), rákokat és tabuleh-t fogyasztunk.
Tejfölt még nem próbáltam halászlébe, citromot igen.
Most kezd igazán kifejlődni a halászlé szeretetem. Eddig is szerettem, de most már keresem is a jót!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 19:26:26

@Vándorpatkány: Ezt a fajta zöldségtepsit Hálaadáskor ettem csak, de tényleg nagyon finom! Itthon nem divat (nálunk).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.20. 19:50:34

Szép estét! Van valami inni?
Ma karalábéleves volt a csumiban. Tejfelesen, kockatésztával. Nem volt rossz, az utolsó kanálnyi tavalyi paprikakrémet tettük bele. Karalábéfronton azért van egy kis káosz. Van, ugye a tavasszal palántázott fehér vagy lila. Megfelelő körülmények között lesz belőle primőr, vagy ez nő meg őszre iromba nagyra. És van a kései, amit augusztusban vet helybe az ember, és ha szerencsés, és van eső, vagy van mivel öntözni, októberre elsőrangú zsenge karalábéja lesz.
Mellesleg imádom a karalábét. Nyersen, töltve, levesnek, főzeléknek.

susztertangó 2012.12.20. 19:59:13

A töltött karalábé nagy kedvenc, magába ill. a levelébe töltve a húst.Főzeléknek is gyerebe.@látjátok feleim szümtükkel: A répákra írd rá, hogy ez peches gyöngyhalász...:-)

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.20. 20:38:30

@süllőcske:
Ezt még nem próbáltam, de a sütőtököt magában vörös és fokhagymával szoktam köretnek lábosban megpárolni-pirítani. Viszont pasztinákot vegyes zöldséggel ( gyökér, répa, hagymák )már sütöttem, és nagyon jónak találtatott.
Szeged környékén régen a pasztinák nagyon menő zöldség volt, főleg bablevesbe, és krumplilevesbe főzték.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.20. 20:43:01

@susztertangó:
Már a saját konyhájában főzi a répát, ezért nem kell ( sajnos ) írni semmit.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.20. 20:45:43

@susztertangó:
A karaláb betakarításakor gondoltam rá, hogy itt a sok, szép zsenge levél, és nem használjuk semmire. Nem gondoltam, hogy meg is lehet tölteni, de a jövő évi saját termésből ki fogom próbálni.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.20. 20:47:42

@Vándorpatkány:
Póréhagymát szoktál sütni a vegyeszöldségben? Az is finom, csak nem kell korán a hús mellé tenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 21:01:37

@látjátok feleim szümtükkel: Pasztinák nekem nagy szomorúság. Az USA-ban nincs gyökér, így csak pasztinákot tudtam a húslevesbe főzni.
Mecsoda kölönbség ....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 21:02:56

@látjátok feleim szümtükkel: Jó hogy mondod!
Lesz sárgarépa főzelék, mert imádom és 100 Ft alatt van a sárgarépa kilója :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.20. 21:15:28

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Nagyon szeretem a paszternákot, levesbe, párolva, kis tejszínnel köretként. Sajnos az idei év nem kedvezett neki, talán két jó evésre való termett. Itt 200 a répa, azért vettem két kilót, az lesz a köret.

süllőcske 2012.12.20. 21:22:18

@susztertangó: Pasztinákból egész sor étel van.
Bablevesben nagy harcos, püré belőle kiváló, ragu jó, grillen szupi, krémleves se rossz.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.20. 21:29:05

@Waka:
Én egyszer vetettem pasztinákot, de nem kelt ki csak egy mag, azóta venni szoktam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.20. 21:50:50

@látjátok feleim szümtükkel: Vettem volna, de szerintem ebben a városban rajtam kívül csak anyám ismeri.

Vándorpatkány 2012.12.21. 11:35:02

@Waka: nem akarok nyelvtann*cinak tűnni, de az iromba eredetileg azt jelentette, hogy "pettyes, cirmos" - mondjuk mint a gyöngytúk, vagy egy cirmos cica... Csak annyira hasonlít a hangzása az otrombára, hogy egy ideje ezt is használják "bazi nagy" gyanánt. Nem haragszol, ugye, hogy ez kitört belőlem?
A mai, világvégés zöldségkrémleves tetejére pettyentett tejföl, amit szépen villával áthúzogatok, az iromba :) Van még itthon egy tartós tej, úgyhogy gyorsan csinálok egy kis pudingot.

Vándorpatkány 2012.12.21. 11:37:38

@látjátok feleim szümtükkel: zseniális ötlet, sima vöröshagymát, meg fokhagymagerezdeket szoktam,, de a póré szép is meg jó is, karácsony van. Egyszer élünk, de akkor örökké :)

susztertangó 2012.12.21. 15:14:10

@Vándorpatkány: Ezt a zöccsssségestepsit feltétlen megcsinálom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.21. 16:24:26

@Vándorpatkány: A wikiszótár szerint jelenthet aránytalanul nagyot, és tarka dolgot, szövetet, csíkos macskát, kendermagos tyúkot. A netlexikon szerint keverjük az otrombával. Legyen melák, ami nagyszájút jelent.

Vándorpatkány 2012.12.21. 20:23:45

@Waka: Legyen egy őszes/cirmos/melírozott hajú melák :)
Legnagyobb gyermek udvarlovának ittalvása fennforgásának okából nem úsztam meg, hogy ne kelljen még egy kis (l)azannyát sütni. Szép dolog a szerelem, na de ennyire?

susztertangó 2012.12.21. 21:19:31

@Vándorpatkány: Egyszerűbb lenne lazannya helyett luparával kínálnod.......

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.22. 11:38:53

@Vándorpatkány: A büdös kölkit nyugodtan befoghattad volna egy kis főzőcskére, hadd tudja meg, mi vár reá.

Vándorpatkány 2012.12.22. 11:40:26

@susztertangó: Az az apja dolga lenne, nem?
Ovis kora óta ismerem a srácot, helyes, rendes kölyök, a rasztahaját külön irigylem. A gyermek meg nyáron már nagykorú is lett ráadásul :) nem szólhatok bele a szerelmi életébe, nem mintha akarnék. De ha a pasikat a hasukon keresztül is meg kell fogni, akkor jobb, ha én is beszállok a partiba. Nagyon érdekes, hogy a három lányból a két kisebb komolyan érdeklődik a gasztronómia iránt, és nem csak fogyasztói oldalról... A legnagyobb meg inkább eszik vajas kenyeret, ha az alternatíva a rántottasütés lenne.

vörösbor(de)minőségi 2012.12.23. 12:57:38

a karalábé levelei is méltatlanul mellőzöttek.isteni finom ha beleapritjuk pl egy finom rizsbe vagy karalábés kajába.a vastag(túl vastag)ereket ki belőle és hajrá.
bármi alá kicsit zsiradékon megfuttani és mehet rá tetszés szerint a többi.a zsenge levelek külön örömforrás:))

PiperPerabo 2012.12.23. 16:16:04

@vörösbor: Na ez talált. A zsenge leveleket rendszeresen felhasználom. Akár nyúl-üzemmódban is..))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 17:26:41

@PiperPerabo: Nem tudom hova lettek a zsenge levelei így december végén, de ami van neki, azt a kutya kajájába főzzük bele - neki is kell a zöldség.
süti beállítások módosítása