Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • susztertangó: @hajdulaszlo (volt hajdul): A hőséget nem legalábbis most.Nyáron majd fürdőruhában korizunk. Az ma... (2014.10.26. 00:30) Zacskós gombakrémleves rendbehozva
  • susztertangó: Hasonló, ha valakit érdekel. www.facebook.com/Szalmabalaepiteszet (2014.10.24. 20:30) Nyárnyitó bográcsgulyásleves
  • susztertangó: @Andrass9: Az jó. A reuma rohadtul tud fájni, el ne kiabáljam évek óta nem volt. Emlékszem egyszer... (2014.10.23. 06:35) Villám salsa
  • Benikuty: @medvedr: nem vagyok a príma pék ügyvédje, de kíváncsi lennék, neked mi a problémád velük...mert h... (2014.10.21. 21:02) Ebéd a Vörös Homárnál, Angus steak "Hentes Józsi"-tól
  • susztertangó: @Andrass9: Az előző elég találó: felszab a dúlás.. Azé' Kqrva sz@r volt ez a 20. század :-( Hősies... (2014.10.20. 21:23) Cékla-répa-almalé

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

A nap vicce


Címkék

alaplé (15) alma (11) almaecet (2) Andor Csaba (2) aprólék (2) bab (2) babér (9) babérlevél (6) bacon (16) Balaton (2) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (2) barbeque (2) barna sör (2) barna vaj (2) baromfi (2) bazsalika (2) bazsalikom (12) bazsalikomsó (3) BBQ (2) besamel (2) birs (4) bor (3) borecet (2) borjú (2) bőrke (2) bors (25) brassói (2) burger (3) burgonya (5) carbonara (2) cékla (5) Chérie (2) chili (4) churut (2) citrom (23) citromfű (7) citromhéj (2) citromlé (7) citronát (3) császár (2) császárgomba (3) csemegeuborka (2) cseresznye (2) csiga (2) csili (12) csilipaprika (2) csiperke (4) csipetke (6) csirke (18) csirkecomb (5) csirkemáj (3) csirkemell (5) csirkemellcsont (2) csirkeszárny (3) csodahüttő (9) csokoládé (2) csombor (4) csuka (2) csülök (8) csusza (2) cukkini (6) cukkíni (7) cukor (10) cukorborsó (4) curry (14) currypaszta (2) dagadó (2) daragaluska (2) darálthús (5) degesz (2) dió (11) ecet (4) édeskömény (5) egres (3) élesztő (4) ementáli (3) eper (2) étterem (2) ezüsthagyma (2) fahéj (8) fánk (2) Farkas András (2) fasírt (2) fehérbors (6) feketebors (8) fenyőmag (2) filé (2) fokhagyma (60) füge (4) füst (4) füstölt (2) füstölthal (2) füstölt csili (5) füstölt sajt (3) füstölt sonka (2) galuska (2) garam masala (2) garnéla (3) ghi (2) ghí (4) gluténmentes (2) gnocchi (2) gomba (33) gombapor (2) gombóc (2) Gordon Ramsey (2) grill (9) guacamole (2) Guinness (2) gulyás (4) gyökér (7) gyömbér (29) habcsók (2) hagyma (41) hal (11) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (3) halványító zeller (3) hamburger (2) harcsa (4) hátszín (6) homár (2) húsleves (13) húsvét (2) Impala (3) jalapeño (2) jalapeno (6) joghurt (6) juhtúró (4) kacsa (6) kacsacomb (3) kacsamáj (2) kacsazsír (5) kagyló (4) kakaó (3) kakukkfü (3) kakukkfű (18) kalács (4) kalamata (2) kápia (12) kapor (17) kapormag (2) káposzta (6) kapri (2) kapribogyó (2) karaj (4) karalábé (2) karamell (2) kárász (2) kardamom (3) karfiol (7) kávé (2) keksz (2) kelkáposzta (3) kenyér (7) kenyérliszt (2) keszeg (2) kifli (6) királyrák (2) knédli (2) kocsonya (2) kókusztej (2) kolbász (9) kolozsvári (2) kömény (11) konyak (2) könyv (2) koriander (7) koriandermag (2) köröm (6) körte (2) kovász (2) kovászos uborka (4) krémleves (3) krémsajt (3) krumpli (22) krumplipüré (2) kukorica (4) kukorica dara (2) kurkuma (3) lábszár (4) lamb (2) lapocka (3) laskagomba (3) lecsó (13) lekvár (3) lencse (8) lepcsánka (2) leves (5) leveskocka (2) libacomb (3) libamáj (2) libazsír (3) lilahagyma (4) lime (8) lime levél (2) liszt (3) madártej (3) Mágnás (2) máj (2) majonéz (8) majoranna (10) mák (2) malacfej (2) mandula (5) marha (2) marhacsont (2) marhanyak (2) marhaszegy (2) marokkói citrom (2) márványos hús (2) mascarpone (2) mazsola (7) meggy (3) még pálinka (2) méz (8) mogyoró (3) mogyoróhagyma (3) mozarella (2) mozsár (2) mozzarella (2) mussel (2) mustár (10) mustármag (4) narancs (3) nektarin (2) nokedli (4) oldalas (10) olíva (2) oliva (5) olívaolaj (3) olivaolaj (5) oregano (8) pác (4) pácolás (2) padlizsán (8) padlizsánkrém (2) pálinka (3) pamóka (2) pancetta (2) panír (2) paprika (10) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (26) paradicsomlé (2) paraj (2) parmezán (11) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (5) patisszon (2) pecorino (4) pecorino romano (2) pesto (3) petrezselyem (30) petrezselyemgyökér (3) pirospaprika (3) piskóta (5) pisztráng (4) pite (4) pizza (2) PO (3) pogácsa (5) polip (2) ponty (4) pörkölt (9) portobello (3) prézli (7) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (2) pulykacomb (3) ragu (3) rántás (2) reggeli (2) remulád (2) répa (4) rikotta (2) rizottó (2) rizs (8) rizskoch (2) római kömény (6) római saláta (3) római tál (2) rostélyos (5) rozmaring (15) rum (5) sáfrány (2) sáfrányos rizs (2) sajt (15) saláta (3) salátaöntet (3) salotta (2) salsa (2) sárgarépa (16) sertészsír (2) shalott (2) shimeii (2) shimeji (3) shitakee (3) snidling (8) (7) sonka (5) sör (5) sós citrom (2) spagetti (3) spagettiszósz (4) spagetti szósz (4) spárga (10) spenót (16) steak (2) süllő (4) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (4) szalonna (12) szárzeller (2) szeder (2) szegfűgomba (2) szegfűszeg (2) szélesmetélt (2) szerecsendió (8) szerecsendióvirág (6) szezámmag (2) szilvalekvár (2) szív (2) szörp (2) sztrapacska (2) szűzpecsenye (3) taco (2) tárcsa (3) tarhonya (4) tarja (9) tárkony (3) tarlórépa (3) tartár (2) tej (9) tejfel (9) tejföl (14) tejszín (21) tepertő (3) tésztagép (2) thai (8) tojás (45) tojásfestés (2) tojáshab (2) tök (2) tőkehal (4) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (2) töpörtyű (3) torma (2) torta (2) tortilla (2) tüdő (2) túró (11) TV paprika (2) tyúk (2) uborka (6) újhagyma (3) újkrumpli (4) vadas (2) vaj (38) vanília (7) vargánya (7) Varga Zsuzsi (2) velő (4) velőscsont (6) víz (2) vörösbor (2) vöröshagyma (14) vöröslencse (6) zakuszka (3) zeller (13) zellergumó (2) zellerszár (3) zöldbab (5) zöldborsó (2) zöldpaprika (6) zöldség (2) zsálya (20) zsemle (3) zsír (6) zúza (2) Címkefelhő

Összes letöltések az indulás óta

Coq au Vin - a kakaska utolsó stációja

2012.12.19. 07:00 Andrass9

Vendégeket vártunk vacsorára, ahol egyikőjük csak baromfit ehet. Ez persze nem bonyolult - rengeteg csirkerecept létezik, de ki akartam tenni magamért valami különlegessel.

"A madarasban van kapirgálós kakaska!" - hívott a feleségem.

Hát persze, ez nem mindennapos étel! Legyen hát kakas. Néhány alaprecept a netről (Julia Child, Alton Brown és Bombadil Toma) meggyőzött, hogy a franciák klasszikusát, a Coq au Vin-t (ejtsd kokoven) készítsem, ami nem más mint kakas vörösborban. A kakas pácolását és az alaplevet még előző este megcsináltam, de valószínű kevesebb idő is elég lenne rá.

A madár elég kicsi volt - mintegy másfél kilós aprólékjával együtt. A fotó szándékosan életlen - ez it nem a reklám helye. Persze ...

10.jpg

A felhasznált anyagok ehhez a mérethez vannak számítva.

  • 1 kakaska
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 1 kis gyökér
  • 20 deka gomba (portobello volt a boltban)
  • 7,5 dl vörösbor
  • 2 kisebb fehérhagyma, 4 kis sonkahagyma (eredetileg 15 gyöngyhagyma, de az nem volt)
  • kis marék fokhagyma
  • maréknyi kakukkfű
  • 1 dl brandy vagy konyak
  • 5 dkg ghí vagy vaj
  • kis oliva olaj
  • só, bors

A kakast megtiszítottam a maradék pelyhektől (nagyon tiszta volt!) és feldaraboltam (később a szárnyat is szétvágtam kettőbe). Különvettem a belsőséget, nyakát és a zsírját.

11.jpg 12.jpg

Az aprólékot és egy gyökeret serpenyőbe tettem, ahol a saját zsírján alaposan megpirítottam, majd kis répával, fél zöldpaprikával és borssal kis alaplevet főztem belőle.

13.jpg

Egy háromliteres edénybe kakukkfüvet, babért és megaprított fokhagymát szórtam amit a bor felével felöntöttem. Ebbe belepakoltam a kakasdarabokat alaposan átforgatva a lében. Hozzáadtam a maradék répát felkarikázva és egy durvára vágott hagymát. Felöntöttem a maradék borral és kitettem a hideg éjszakára pácolódni.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

A szalonnát 1 centis hasábokra vágtam, majd annyi vízben, ami éppen ellepi feltettem egy serpenyőben főni. Teljesen lefőztem a vizet róla és kisütöttem a zsírját is. A főzést megspórolhattam volna, ha főtt császárszalonnát veszek, de az nem volt elég szép.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

Kiszedtem egy tálkába a megsült szalonnát, mert a zsírjára és szaftjára még szükségem volt. Felöntöttem kis vízzel a serpenyőt, hogy a rásült finomságokat leoldjam, majd kitettem kihülni. Amikor meghült, a zsírt egy villával leemeltem a tetejéről egy nagy serpenyőbe.

22.jpg

Kivettem a kakas darabokat a pácléből, alaposan lecsöpögtettem, majd papírtörlővel szárazra törölgettem öket. Vékonyan megliszteztem - éppen, hogy egy kicsi liszt legyen rajta - és egy tortahűtő rácsra helyeztem (így nem ragad le).

23.jpg

A nagy serpenyővel, a félbevágott hagymákkal és a kakassal kivonultam a teraszra az indukciós rezsóhoz füstöt csinálni. Kicsit hideg volt (tudom: sapka, sál, kabát), de legalább nem kellett fél napig szellőztetni a lakást. A szalonnazsírhoz adtam a ghí-t, felhevítettem és a hagymákat a vágási felülettel lefele beletettem. Utána tettem még néhány apróbb darabot a kakasból is.

24.jpg

A képek kicsit homályosak lettek a hideg és a gőz miatt, de ez semmit sem rontott az alaposan megpirított hagymán és húson. Ezt az adagot kitettem, majd belement a kakas többi alkotórésze is a serpenyőbe, amit szintén szépen körbepirítottam.

25.jpg 26.jpg

Beleöntöttem a deci konyakot a serpenyőbe, meggyújtottam és élveztem a látványt, míg kavargattam a húst. persze ehhez visszatettem a már kisült húsokat is, hogy azok is részesüljenek a flambírozás gyönyöreiben.

27.jpg 28.jpg

29.jpg

Van egy szép nagy ovális fedeles üvegtepsim, amiben húsokat szoktam sütni a sötőben. Ennek az aljára öntöttem egy kicsit a pácléből, rátettem a kakasdarabokat és a pirított hagymákat.

30.jpg

A szalonnát a maradék szaftjával beledobtam a sütő serpenyőbe, hogy az újabb adag pörzsanyagot is feloldjam, mellétettem még 4 fokhagymagerezdet és felforrósítottam, majd az egészet ráborítottam a kakasra.

31.jpg 32.jpg

Ráöntöttem a leszűrt alaplevet és a páclevet, megszórtam még kis kakukkfűvel és egy evőkanál sóval. Lefedve betoltam a sütőbe 190 fokra rotyogni, ahol persze egy naaagy sonkatök sült.

33a.jpg

33.jpg

Megtöröltem és felnegyedeltem a gombákat (többet, mint a recept kér, hogy legyen másnapra kis gombás tojás reggelire). Egy csöpp olivára dobtam megsózva és megborsozva. Addíg pirítottam, míg a vizet kiadta magából. Ha már így benne voltam a flambírozásban - meg a konyakos üveg is kéznél volt - egy kicsit a gombára is tettem.

34.jpg 35.jpg 36.jpg

Eredetileg a gombát is bele kéne tenni a tepsibe a kakas mellé, de feleségem nem eszik gombát, és féltem, hogy esetleg a vendégek sem. Jó helye volt annak egy jénaiban (és végül csak a feleségem nem evett belőle).

Két és fél óra múlva kivettem a sütőből. Kihalásztam belőle a kakasdarabokat egy jénaiba és betettem a még meleg sütőbe, hogy melegen maradjon. Kidobtam a babérleveleket és a szaftot botmixerrel összetörtem. Be kellett valahogy sűríteni és nem akartam lisztet használni. Amúgy is szeretek pürét csinálni a különböző szaftokból, mert remek az íz a körítésen - a hús eleve szaftos.

37.jpg

A körítésen sokat vacilláltam. Krumplit nem lehet, nem ehetik néhányan. Tésztát valahogy nem éreztem idevalónak, bár Waka ötlete a gnocchival nagyon tetszett. Arra viszont már időm nem volt. Marad a párolt zöldség és egy kis párolt rizs. A megmosott rizst megpirítottam kanányi oliván, megsóztam és másfélszeres mennyiségű vízzel kis lángon fedő alatt pároltam, míg a viz eltűnt a tetejéről. Ekkor a lefedett edényt beküldtem a kakas mellé a sütőbe pihenni.

Egy kilónyi sárgarépát felkockáztam és vajon megpároltam/pirítottam félkeményre. Mondjuk puhább lett, mint amikor curryhez pirítom, de volt még mit harapni rajta. Feleségem szerint a roppanósabb jobb lett volna - ám legyen. Legközelebb. Egy bő fél kiló mirelit zöldborsót is megpároltam vajon. Ez kivételesen édes zöldborsó volt - megyek veszek még belőle!

38.jpg 40.jpg

Persze már belefogtunk, amikor eszembe jutott, hogy a kitálalt ételről is kell fénykép :)

42.jpg

és másnap délben:

45.jpg

Desszertnek barna vajon sült körtét málnás-balzsamecetes öntettel készítettem.

43.jpg 44.jpg

Ez étel valószínűleg nagyobb kakassal lenne az igazi annak keményebb húsával, de így is nagy sikere volt.

76 komment

Címkék: kakas baromfi sültkörte

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr94968457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.19. 07:08:58

Pálinkás jó reggelt!

Az alkotás mesteri, művésze megérdemel egy kupicával az ideiből ( finom lett ).

Igazad van, az egy éves kapirgálós kakas húsa többet ad.

youlopukku 2012.12.19. 07:17:56

kb.mennyi időt igényelt ?

youlopukku 2012.12.19. 07:20:45

@Babette_: értsd jól...-osztályfőnököm mondta volt mindig amikor mellément valami.nem adta olcsón,soha be nem ismerte volna,hogy hibázott

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.19. 07:50:50

@youlopukku: Jó sokat:-)
Főztem egyszer már én is ilyet. Mondjuk én csak a combokat használtam az ételbe, a mellből és a többi csontos részből a felöntő alaplé készült.
Szalonnát, hagymát, gombát így sorban külön külön, majd utána a húsrészek.
Hasonló módon (burgundi) szoktam más húsokat is csinálni. Most is van itthon jó sok apró hagyma, pont hasonló célra. Volt, hogy csirkecombot csináltam így, csak a hús könnyebbsége miatt fehérborral

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.19. 07:54:06

Körethez még annyit, hogy a lisztből kerül azért elég sok a szaftba, s bizony be is sűríti. Krumpligombóc, gnocchi, tészta már kicsit sok liszt. A szimpla főtt krumpli jó hozzá szerintem, mert elég markáns étel.
Most nincs kedvem utána guglizni, de mintha pürésített májjal sűrítenék?

Vaczak2 2012.12.19. 09:41:58

Bizony, a kakas fejedelmi étek. A baromfiudvar marhája, bár ez a másfél kilós itten csak egy kinderpingvin.
Nyáron csináltunk bográcsban pörköltnek tarhonyával, az kétszer ekkora volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.19. 09:45:39

@Babette_: Aznap és azóta is kevertem a kacsát a kakassal. Valamiért mindig kacsára járt az én és a vendégeim szava is :)
Azonnal javítom, és köszi a jelzésért!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.19. 09:48:42

@Vaczak2: Hát valahol ott kezdődik egy rendes kakas - dehát mit csináljak? Ez volt a boltban:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.19. 09:51:26

@hajdulaszlo (volt hajdul): Az eredetit vajas liszttel sürítik és nem turmixolják. A lisztmennyiség, ami a húson volt az egy evőkanálnyi, ha lehetett - nagyon vékonyan borította csak a húst.
Körítésnek pedig a zöldség és a rizs teljesen jó volt. Harmadnap is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.19. 09:54:57

@youlopukku: Ahogy @hajdulaszlo (volt hajdul): is mondja - sokat. Leszámítva a pácolást/darabolást 5 teljes óra volt. Visszafele számolva kezdtem hozzá a munkához, és pontosan időre el is készült.
Az eredeti recept szerint 30-40 percig kellett volna beforralni a szaftját, de ezt kihagytam - viszont ott volt a körítés. ami csak frissen jó.

Pinka-Panka 2012.12.19. 10:28:24

Nekem tetszik nagyon András, ez a recept:)
Jó sokat pöcskölödtél vele, de megérte, megérte, ahogy elnézem.
ügyes vagy.

Nekünk volt egy kedvenc kakasunk, apám kedvenc állata volt, Jimmynek hívta, azért szerette, mert volt a tyúkok közt egy tyúk, aki a szerelme volt láthatóan.együtt evett vele és mindennap mikor jó volt az idő, s kiengedte apám legelni őket, hogy csudálhassuk, ahogy Jimmy szeretgeti tyúkját, a többit nyüstőlte, de ezt körbe udvarolta. el is lettünk volna a nagy szerelemben, de Jimmyt vágni kellett, az volt a gyász napja minálunk. Azt hiszem akkor nem akartunk kakast enni annyira.
nagyon a szívünkhöz nőtt.

süllőcske 2012.12.19. 10:47:12

@Andrass9: Egy felest én is töltök a szakácsnak, megérdemli.
Ez olyan burgundi módozat, ebben a készítésben a kifejezetten erős húsok mutatnak jól. Ha madárnál maradunk, kicsit neheztelek Andrisra, mert nem egy brutálvérkakast főzött.És a tarhonya is egy fokkal magasabbra vitte volna a dolgot, szerintem.
Ne gondoljátok, hogy nálam minden tejfel. Sokadszor adtam esélyt hortobágyi pontynak, mert mindég csak dícsérő szavakat szólnak róla.
És mindég ráfaragok. Csináltam próbafőzést vacsorára, nejem azt mondta, ilyet ne adjak karácsonyi asztalra.
A szegedi pontynak közelébe se jöhet, tiszairól ne is beszéljünk. Erőtlen, ványadt hús, semmi pontyíze nincs, hínárfélék aromái között viszont válogathatunk.Az "ízek" a hagyma, paprika aromákkal sehogy se képnek kölcsönhatásba. Hiába volt benne szuper paprika, hiába mesterkedtem fokhagymával, borral, legfeljebb a megehető kategóriáig jutottam vele.
Én nem értem, hogy akik dícsérik, milyen ízemlékekkel rendelkeznek.
Azt hiszem, tepertőnek fogom kisütni a hortobágyi halat. Hallének nem alkalmas.

Isley 2012.12.19. 11:27:05

Sziasztok! ez gyönyörű! igazi vendégváró, ünnepi étel,nagy gonddal elkészítve.

1kutya 2012.12.19. 12:14:22

ez tényleg csak "kakaska".

látnátok amit anyám nevel! egy combja akkora, mint ez az egész...

1kutya 2012.12.19. 12:15:47

viszont az elkészítési módozat fenomenális!

süllőcske 2012.12.19. 12:51:23

@1kutya: Erről beszélek én is.Milyen jó lenne ez egy igazi, nagy kokassal.
Az étek viszont tényleg kiválóan van kivitelezve.

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.19. 14:51:56

@süllőcske: dicsértem én is a hortobágyi halat, s be kell valljam, csak addig állt a dobogó legfelső fokán, míg más halastavi halakkal lehetett összevetni. Akkoriban, pesti lakosként nem is vittük túlzásba a halevést. Aztán hazaköltöztünk. Van az emberben genetikai kötődés a szülőföldje élelmiszereihez. Baján, a dunai hal nem ízlik. A balatoni sem.

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.19. 14:55:06

@Pinka-Panka: bizony, haszonállatot megszeretni nem szabad. A névadás is veszélyes.
A férfiember kissé búskomor lesz, amikor a naponta dédelgetett disznót le kell vágni.

Babette. · http://anep.blog.hu 2012.12.19. 14:58:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): ez nem a néven múlik.
Janika kecskéből kiváló pörkölt lett, Mihály úrból meg kolbász-
a férfiember meg, aki búskomor vágáskor, ne vágjon.

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.19. 15:03:25

@süllőcske: egyébként meg, hogy szavadon fogjalak. Igértél posztot, ábrákkal a halfilézésről. Ez azért lenne fontos, mert fokozott ellenőrzést rendeltek el pangasius kapcsán. Szerintem sokan ennének magyar halat inkább, ha a szálkátlanítást meg tudnák oldani. Tapasztalatból mondom.plusz tíz perc és mindenki eszi.

süllőcske 2012.12.19. 15:33:20

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Csak fölvetettem, hogy van-e rá igény.
Ha van, a két ünnep között megcsinálom szívesen, fotókkal, ábrákkal.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.19. 15:52:01

@süllőcske: na, erre egy klasszikus:
- Pista bácsi! Van a maguk falujában antiszemitizmus?
- Hát az nincs - de igény az vóna rá!

:)))
Azt hiszem, tökéletes analógiát tálaltam. Még ezen a blogon sem volt filézés, holott...
;)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.19. 15:56:23

Emlékszem, ezt a kakast Anna annak idején egy indulatos hangvételű írással és egyetlen képpel oldotta meg. Akkor bátran nekiugrottam volna. De ez a poszt óvatosságra int: nem is olyan egyszerű ez!

Legalább 2-3 alkalommal kell ilyet főzni, mire vendégvárásra alkalmas lesz. Hosszú és rögös út.

Vaczak2 2012.12.19. 16:05:05

@PO: Anna és az ő kakasai...de rég vót.

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.19. 16:16:29

@süllőcske: eső után köpönyeg.Imádom azokat a gasztroműsorokat, melyek karácsony után húsvétig nyomják a karácsonyi menüsort.

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.19. 16:18:30

@Babette_: egyébként még régenaz egxik disznónk a párttitkáról, a másik a szakszevezetisről kapta nevét.

Waka 2012.12.19. 19:02:20

Szép estét! Egy pohár vereset meginnék!
Grandióz étel, igazi türelmes, megszállott szakácsnak való. Nem mintha én nem kezdenék bele gyakran valami egész estét betöltő ételbe, de ez ott van a topon.
@süllőcske: @hajdulaszlo (volt hajdul): Hortobágyi ponttyal még nem volt dolgom, de a tiszai (kőrösi) és az igazán Balatonból fogott pontyok eddig nem okoztak csalódást. Úgy gondolom, hogy a vízminőség jelentős szerepet játszik a hal ízében. A Balaton vízminősége az alacsony vízállás ellenére is jó. 17 kilós balatoni pontyból kaptam pár filét augusztusban, hibátlan volt.

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.19. 19:21:57

@Waka: Nem rossz az a hortobágyi ponty. A balatoni sem. Nekem a tiszai ízlik.Másnak meg a balatoni. Van akinek a halastavi. Nem baj, csak együnk sok halat. Meg bármit, amit ez a föld megterem.
Nekem a Balatonból a keszeg ízlik. Mondjuk egy garda sem lehet rossz rőzsetúzön.

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.19. 19:24:57

Vissza a kakashoz. Amikor az ember látja az ilyen pácban a húst, az olyan igéretes kezdetnek tűnik.

1kutya 2012.12.19. 19:28:38

@Waka: @hajdulaszlo (volt hajdul): @süllőcske: azt azért ne feledjük, hogy a hortobágyi (meg a többi sziktavon) nevelt pontyot senki nem hasonlította a természetes vizek állataihoz. annak csak annyi az előnye, hogy a szik okán nem pocsolyaízű, mint a többi halastavi! mindazonáltal ugyanolyan hízlalt hal, mint a többi...

Waka 2012.12.19. 19:47:16

@hajdulaszlo (volt hajdul): @1kutya: Igaz. A természetes vízi hal biztosan jobb ízű, mint a tógazdasági. Tiszta víz, tiszta íz. Meglepő módon Százhalombattán a TEHAG-nál ettem életem legjobb ízű kárászát, pedig ott aztán iparszerű haltermelés folyt. Ugyanakkor '82 telén Tata-Ferencmajorból egy telelőből hoztam haza egy pontyot, olyan iszapíze volt, hogy a macskák kapták meg a hegyen az egészet.

1kutya 2012.12.19. 19:49:09

@Waka: no ez nem fordulhat elő a sziki tavakban nevelődött halnál! (de ezt neked jobban kéne tudni)

Waka 2012.12.19. 20:03:55

@1kutya: A sziki tavakkal nincs sok tapasztalatom, nem sokszor hagytam el a Dunántúlt a szakmában. A ferenc-majori tavakban egészen jó volt a hal, de a telelők valami vékony, híg iszappal voltak borítva, hamar átvette a hal az ízét.

1kutya 2012.12.19. 20:06:27

@Waka: akkor el kell jönnöd a Hortobágyra (H-H, Karcag) vagy Biharugrára :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.19. 20:12:51

@1kutya: a Hortobágyi tavak ebből a szempontból nem egyenértékűek. Az első tavakat még orosz hadifoglyokkal ásatták, a többiek meg ezután létesültek.
A legöregebb tavak hiába a szikes talajon vannak, közel 100 éve árasztják őket alacsony sótartalmú Tisza-vízzel, így erősen kilúgozhatták azt. Más a víz jellege (halobitása), mint egy fiatal tónál.

Különben tudjatok róla, hogy az öreg tavaknál (nemcsak a Hortobágyon) az elmúlt 100 év kacsavadászatának nyomait is remekül ki lehet mutatni. Magasabb az ólomtartalom...

1kutya 2012.12.19. 20:29:38

@PO: hát ennyire nem mélyedtem el a dologban, egy fél évig hal(l)gattam halászatot az egyetemen, azt is Stündl Laci tartotta :D

Babette. · http://anep.blog.hu 2012.12.19. 20:31:52

@PO: pedig nem faxnis, elsőre olyat csináltam a bűvösszakács alapján, hogy az ember azóta olyanért könyörög. ne legyél félős.

Babette. · http://anep.blog.hu 2012.12.19. 20:33:55

@hajdulaszlo (volt hajdul):
nekem meg mindegy, csak hal legyen.
a hal olyan, mint a dinnye.
a dinnye meg olyan, mint a szex: ha jó, akkor jó. ha nem jó, azért akkor is jó.

Waka 2012.12.19. 20:51:17

@1kutya: Ott a helyem. Viszek vagy 50 méter eresztőhálót, aztán fogunk egy kis halat. Van embered, vagy vigyek fegyvert is?

1kutya 2012.12.19. 21:14:14

@Waka: nem kell! kikocsizunk Ugrára, elbeszélgetünk, szétnézünk és eljövet kapunk halat:)

Waka 2012.12.19. 21:57:22

Anno a Biharugrai Gazdaság volt a magyar halászat egyik kísérleti és fejlesztési központja. A gépesítés volt a fő profil, külső halágyból halászták le a tavakat, daru emelte a halat a válogatószalagra. Sajnos kiderült azóta, olcsóbb az ember, mint a gépesítés. Sanyi barátomat azért majd megkérdem, hátha van valami érdekeltsége a környéken.

süllőcske 2012.12.19. 22:22:05

Sajnálom, de nem tudok mást mondani, mint hogy a Fehér-tó pontya minden általam tapasztalt haltenyésztés elsőrangú képviselője.
Erős, ízes, arányos zsírtartalommal. Semmi mellékíz, többnyire. 95 százalékban hiteles.Nem mondom, hogy az esztendő bizonyos szakaszában nincs kis hibája, de azt én vállalom.
Ezt, barátaim, úgy mondom, hogy körbefőztem az országot. Nem teljességgel, de nagyjából.

Waka 2012.12.19. 22:26:42

@süllőcske: Nem szállok szembe a véleményeddel, nincs tapasztalatom az ottani halakkal kapcsolatban.

süllőcske 2012.12.19. 22:32:00

Sokáig hallgattam, legyőzve ellenérzésem,többször próbára hívtam a hortobágyi szikes tavak neveltjét, de sajna, hiába..Mindig csalatkoztam.

Waka 2012.12.19. 22:37:37

@süllőcske: Jó lenne összehozni valami összehasonlítást, egyfajta vakteszt formájában. Egy szakács készítene ugyanolyan ételt több vidékről származó pontyból.

süllőcske 2012.12.19. 22:54:28

@Waka: Nem hallottál arról, hogy a bajaiak szegedi pontyot főznek a híres halfesztjükön?
Arról, hogy dunai potyka semmi pénzért, szegedi tükrös bármi áron?
Igazad van, hogy kéne egy hozzáértő felmérés. Majd az dönthetne.
Különös állóvizeink vannak, tudok olyat, amiben a legjobb potyka él. Mély, rengeteg kagylóval, változatos meder és növényzetalakulatokkal.Hatalmas, zsírmentes, erős pontyok lakják. 26kiló 20 dekásat is sikerült kifordítani a fa alól, de még nagyobbak is lakják az atkai-holtágat.
Ezek a halak egy teljesen más kategóriát képviselnek, mint azt 8 éven keresztül volt alkalmam tapasztalni.

1kutya 2012.12.19. 23:11:59

@süllőcske: pont(y) ugyanolyan sziki, tenyésztett hal, mint a hortobágyi, ugrai...
én ettem mindhármat, nekem az ugrai a legfinomabb.
a "természetes" holtágakat meg ne keverjük ide, ilyen alapon én elítélhetném a altiszai posványból fogott halakat, mert a felső tiszán fogott nyurgák még küzdenek a sodrással, tehát az "ízük" is jobb...

Waka 2012.12.19. 23:22:48

@süllőcske: A Bajai Halászléfesztiválra már háromszor is majdnem eljutottam, valahogy egyszer sem jött össze. Egy volt osztálytárs a Gemenci-Dunán halászik, ő főzött nekünk halat bajai-módra, dunai halból. Hozta Ráckevére a saját bográcsát, benne a beirdalt ponty, márna, csuka és angolna (!). A hagymát már ott aprította bele, a paprikákat úgy hozta a zacskóban, amiben vette/kapta, abból adagolta kanállal a lébe. A másik környékbeli osztálytárs közben a gázon kifőzte a tésztát, és úgy ettük, ahogy arrafelé, elébb a levét tésztával, utána a halat. Jó volt, nagyon jó. Bár estére már inkább tészta nélkül, csak hallal és kenyérrel ettem, de nem haragudtak meg. Azért hozzátették: ti nem így szoktátok...
A bajaiaknak tán az lehet a bajuk, hogy igazi dunai halhoz nem jutnak hozzá, az ottani halastavi ponty meg nem az igazi.

Waka 2012.12.19. 23:25:16

@süllőcske: Azt azért hozzá kell tennem, hogy a nyár végén fogott 17 kilós balatoni potyka sem volt zsíros.

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.20. 06:24:46

@Babette_: no látod, mi már akkor lázadtunk a rendszer ellen, amikor a partizánok még meg sem születtek :-)

Pinka-Panka 2012.12.20. 09:52:19

@hajdulaszlo (volt hajdul): te jó ég, csak több rossz ne jöjjön már:

süllőcske 2012.12.20. 11:41:04

@1kutya: Az atkai holtágat csak érdekességként írtam, illetve bizonyságul, hogy van viszonyítási alapom.
A Felső-Alsó tiszai pontyviszonylattal kapcsolatban két ponton is jó nagy hülyeséget írtál.
Először is, a folyami halak állandóan és nagy utakat megtéve vándorolnak. Sőt, a Tisza és a Duna között is közlekednek.
Másodszor, egyátalán nem biztos, hogy(különösen hallében)a fitneszpontyok a finomabbak. Sőt, a kellemes zsírarány jó a hallében, mi több, kívánalom.. Csak jó ízű zsír legyen.
A most (is) vett hortobágyi potykák, nem tudom melyik tóból, alga és hínárízű zsírt pumpáltak a lébe, már sokadszor jártam így.
Nem zárom azt ki, hogy a tórendszer más részein van jó ponty is, de én még olyat nem vettem.

süllőcske 2012.12.20. 11:46:41

@1kutya: De kérdezd meg Beni véleményét, ő ért is hozzá, nem ilyen dilettáns, mint én.

süllőcske 2012.12.20. 11:52:37

@Waka: Nagyon jót mondtál ezzel a vakteszttel kapcsolatban.
Megoldható a szegedi találkozón, ha hoztok innen, onnan pontyot lehűtve, külön bográcsokban megfőzöm, ugyanazzal a technológiával.
Nagyon tanulságos lenne, én támogatnám ezt.
Valaki más, esetleg ezt a tavaszi programot támogatja-e?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 13:31:23

@süllőcske: Mindenféle halevést támogatok! Tudok hozni a Hortobágyiak Fény utcai piaci boltjukból pontyot. Amiből a halászlevemet főztem.
A teszt jó gondolat, csak ki fog annyi hallevet megenni? :)

süllőcske 2012.12.20. 14:11:24

@Andrass9: Kicsi bográcsokban főzöm majd.
És én örülnék a legeslegjobban, ha finom, nem lucernaízű pontyot tudnátok hozni a hortobágyi gazdaságból.
Az akasztói és az ecsegfalvi ponty is jó egyébként.

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.20. 14:36:05

@süllőcske: Imádtam amikor a Hortobágyi Halgazdaságban azt mondták taúegység. Olyan gyönyörű a nyelvünk

hajdulaszlo (volt hajdul) · http://hajdurivorkatidzslaci.com/ 2012.12.20. 14:36:48

@Andrass9: Van, az úgynevezett dunsztosüveg. Ami nem megy le elhozzuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 15:47:59

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ott a pont!
@süllőcske: Végülis igazad van, lehet azt kicsiben is főzni - ha csak az adott halak összehasonlítása a feladat.

süllőcske 2012.12.20. 18:18:09

Igazán nagy figyelemmel, érzéssel a kisebb tömegű hallét lehet elkészíteni.
Főztem már 50 literest is, teli van megoldhatatlan problémával a nagy mennyiség. Több tíz kiló puha halhúsnak súlya van, mikor vizét veszti, mind felúszik, nincs egyenletes hő sehogy se.
Szerintem az öt-hét liter az ideális a technológia szempontjából.
Sajnálom, hogy rosszat kellett írnom a Hortobágyon nevelt pontyról, és esetleg haragusztok is rám, de inkább vagyok őszinte, mint udvariaskodó.
Ha empirikus úton meggyőződök tévedésemről, boldogan pofán vágom magam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 23:44:21

@süllőcske: Egyáltalán nem baj, ha valamivel nem vagy megelégedve. Errefelé nincs akkora választék, hogy jogosan mondhatnánk véleményt. Én a hortobágyit csak a szájhagyomány miatt vettem, és őszintén - nem tudnám megkülönböztetni a velenceitavi haltól, amit a szomszéd öccse fog. Talán, ha lesz ez a kóstolás, akkor megtanulok valamennyit az ízekből :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.20. 23:44:53

@Andrass9: Ja és a CBA-ban nem veszek pontyot :)

Waka 2012.12.21. 10:37:01

@süllőcske: Magam részéről benne vagyok. Valahogy megpróbálok igazi balatoni pontyot vinni. Ha az nem lesz, szerzek borsosgyőrit.