Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • she_wolf: @látjátok feleim szümtükkel: Ennek utána kellett néznem. Ez valahol Németországban van, arra gond... (2017.10.24. 13:12) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Csípős csirkeszárny az első télies napon

2012.12.09. 07:00 Andrass9

10.jpg

Erre ébredtünk! Hűvös, nedves, de tündöklően fehér. Valahogy meg kell ünnepelni - nomeg azt is, hogy a kisleányunk marad még egy napot idehaza.

Tegnap délután elmentek feleségemmel kicsit fenekére verni a kreditkártyámnak. Én csak bort és csirkeszárnyat kértem, mint két alapvető élelmiszert - különösen, hogy mindkettő akciós volt. Még kaptam egy telefont is, hogy kettő, vagy egy tálca szárnyat hozzanak, amire természetesen a kettő volt a válasz. Legrosszabb esetben megy a mélyhűtőbe, ahonnan később tudok majd varázsolni!

Volt tehát 25 csirkeszárnyam és Süllőcske féle paprikám. Hosszú évek óta készítek csípős csirkeszárnyat inkább több, mint kevesebb sikerrel. Most előkaptam az alapvető hozzávalókat, és nekiláttam:

  • 2,2 kg előhűtött csirkeszárny (ez volt ráírva)
  • 1 nagyon csípős csili paprika magjai nélkül
  • valamennyi csípős zöld és sárga paprikák
  • tálkányi pirospaprika
  • fél hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél vaj
  • 1 dl vörösbor
  • 1 teáskanál a csilipaprika pasztámból

11.jpg

Felaprítottam a zöldeket és adtam egy ek sót is a paprikához, mert ez a kaja csak sósan jó.

12.jpg

A fél vajat felforrósítottam a serpenyőben, és beletettem az apróra vágott csípős és egyéb zöldeket dinsztelni.

13.jpg

Amíg ezek párolódtak, letisztítottam a szárnyakat. Levágtam a kicsi végeket (ebből csirkekocsonya lesz a macskának), de egyben hagytam a maradékot, mert könnyebb így bánni velük a grillen. Megszórtam kis sóval, majorannával és kis pirospaprikával (hogy a képen jobban mutasson - amúgy erre nincs szükség). 14.jpg

Konstatáltam, hogy a párolt zöld és pirosak elkészültek. Ment bele a fokhagyma és egy kanál igazán csípős házi erőspaprika krém is.

15.jpg

Egy perc múltán beleszórtam a kb 5 dekányi pirospaprikát és az evőkanálnyi sót. Kavargattam, hogy kicsit lekapjon a paprika, majd felöntöttem egy deci vörösborral. Olyan sűrű lett, mint egy rántás, pedig lisztet nem is látott! Adtam még egy decinyi vizet is hozzá, mert túl sűrűnek itéltem. Egyes elvetemült amarikaiak ezután egy vödör ecetet is tesznek a szószba - de azt egyék csak meg ők!

16.jpg 17.jpg

Elővettem egy nagy jénai fedeles fazekat. megkentem az alját kis szósszal, rátettem egy réteg szárnyat, amire szintén tettem paprikaszószt.

18.jpg

Ezt addig folyattam, míg a szárny elfogyott. Ekkor a szárnyakat jól összekevertem a fazékban, hogy mindenütt érje a szósz.

19.jpg

Mindezt persze egy bármilyen edényben is elő lehet adni, de a végén olyan tepsibe/edénybe kell tenni, amit le tudunk fedni a sütőben. Beraktam 200 fokra lefedve 50 percre a sütőbe, ami alatt remekül összeérett és megfőtt a szárny.

20.jpg

Eközben begyújtottam a grillt is, amire a megpárolódott szárnyakat kitettem, hogy a bőre ropogós legyen. A nyomda ördöge (meg egy pohár bor) elfeledtette velem, hogy ezt a fázist lefotózzam. Amúgy általában ezt az ételt nem is grillezem odakinn, csak a sütőben letakarás nélkül, mert a bőrének jó ropogósnak kell lennie és azt a sütőben lévő grill is elő tudja állítani.

21.jpg

Miniatűr savanyú uborkával, kenyérrel és kézzel fogyasztottuk, mert ez egy úgy nevezett "finger food". A szószt, amiben párolódott a csirke szintén feltálaltam - ki-ki vehet magának annyit, amennyit a csípőssége miatt bír.

22.jpg

A maradék szószt kupakos üvegekbe tettem, kidunsztoltam a mikróban és előkészítettem a gyerekeknek, ha netán akarnának otthon is ilyet főzni.

A bonyolult előpárolást meg lehet úszni, ha a szárnyakat forró olajban elősütjuk ropogósra, majd azt kenjük be a csípős szósszal. Nekem elég az a vajmennyiség zsiradéknak, amit a szószba tettem - olajat már köszönöm nem kérek.

49 komment

Címkék: csirkeszárny bbq chicken wing barbecue csirke paprikaszósz

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr714943369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.09. 08:28:40

Jó reggelt, jó pálinkát, és elülhetne már a szél.

Ez a csirkeszárny nagyon ínycsilkandó. Én csak ezt tudom mellé kínálni:
www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/zoldseg-gyumolcs-jelentese-gyogyhatasa/1624/

susztertangó 2012.12.09. 08:54:58

Barátnőm csirkeszárny/farhát függő, de csak só bors fűszerezéssel tepsiben fóliázva. Legközelebb majd így csinálom neki. A farhát csak ritkán van, mert általában csak levesbe valók, de néha kifogok alkalmas méretű darabokat, 5 fér a tepsibe. Nem rossz, de egy csülök jobb:-)).

Pinka-Panka 2012.12.09. 09:29:16

Szép reggelt és szép napot mindenkinek:)
Finom ez a kaja nagyon:)
Majd este benézek ide:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 09:44:05

@susztertangó: Jó reggelt!
Ez a komposztáló kas elég érdekes - valójában a magaságyás kicsit elferdített gondolata. Természetesen van benne elvi hiba is, amikor a szerző azt állítja, hogy a gravitáció fogja a belső kasból OLDALRA kivinni a külsőbe a tápanyagot, dehát nem kell minden kákán csomót keresni :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.09. 09:44:11

Ideje lenne már egy csípős karakterű csirkeszárny éteknek. Na, majd ez alapján ki fogom próbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 09:44:59

@susztertangó: Farhátat még nem próbáltam, de ami késik, nem múlik. Néha olyan szépet kapok, hogy a felét ellopom levesnek!

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.09. 09:47:43

mm, akarod tudni, milyen az igazán nagyon csípős?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.09. 09:49:45

Jó reggelt! Szívbetegségre van valamitek? Tegnap szívtam, ma meg beteg vagyok. Elfogyasztottuk az érettségi találkozós maradékot. Nem csak őzpörkölt maradt.

susztertangó 2012.12.09. 10:33:53

@Andrass9: Rucát kell keresni:-))))))

süllőcske 2012.12.09. 11:08:08

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Én savót iszom a szívásra, szerintem az a legjobb.
Délután pedig egy-két sört, és jól vagyok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 11:14:17

@Babette_: Nem! Valahol az ételek ízét is szeretném érezni, nem csak a csípősséget!
Amúgy van fél kiló igazán csípős paprikakrémem, ami olyan csiliből készült, hogy a bőrőmön át is égetett :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 11:15:14

@hajdulaszlo (volt hajdul): Minek bagózik, aki nem bírja :)
Remélem azért jól is érezted magad!

süllőcske 2012.12.09. 11:20:38

@Andrass9: Nagyon tetszik a szárny, a szósz. Szépen kérek!
Ha megengeditek, én is írok egy szószt, bár sokat lehetne, csak egyet, mégis:
Száraz serpenyőben feketére pirítjuk néhány csili magját, majd a húsát is. Megőröljük.
Friss csilihúst, hagymát, fokhagyma-gyömbér szószt jó bőven mérve párolunk, pirospaprika, vagy tandoori masala, kis modenai ecet, bele a fekete csilipor.
No, ennek is van íze!

Boar. 2012.12.09. 12:10:52

Ezt simán grillen nem lehet elkövetni? A csirkeszárny nem annyira vastag, hogy ne sülne át amíg a bőre "megropogosódik"...

Waka 2012.12.09. 12:16:34

Jól mutat, biztosan finom is. Lehet, hogy csak az én mániám, de kicsi édeskés-savanykás ízt el tudnék képzelni hozzá, bár a nyers paprikák valami édes ízt talán adnak neki a power mellett. :)
@süllőcske: Na az a pici ecet szerintem is kell bele...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.09. 12:19:36

@Andrass9: Nekem is van egy üvegcse igazán csípős paprikakrémem, a készítője nem átallott két(!) halálfejet rárajzolni :D

@hajdulaszlo (volt hajdul): másnaposságra Compay Segundo bácsi ezt a levest ajánlotta:
www.pasztortuz.blogspot.hu/search/label/m%C3%A1snaposs%C3%A1g
Igaz, én mindig kacsanyakkal készítem. Azon legalább van néhány falat hús.

Szerintem a másnaposság preventív és kuratív eszközökkel egyaránt kezelendő.
Ha késő este már nem állod ki a csukott szem + félláb próbát, akkor hozzá kell kezdeni nagy mennyiségű vizet is iszogatni. Lefekvésig akár 1-2 litert is.
Másnap ugyanígy igyunk nagyon sok vizet. Meg ami jól esik, de a víz a legfontosabb, a jó hidratáltság.

süllőcske 2012.12.09. 12:34:28

@PO: Azért iszom savót, a hidraltság miatt is.
De a leves is jó, főleg könnyű, savanykás halleves, amolyan korhely módra. Erre viszont érdemes megtanítani szeretett asszonyainkat, hogy ne mi kóvályogjunk reggel a konyhában. Viszonzásul mi megtanulunk fánkot dagasztani, szaggatni, azon drámai pillanatok esetére, amikor szerelmünk elfelejtett valamit a boltban megvenni és visszasszalad, a vendégek érkezése előtt negyvenkét perccel.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.09. 12:36:09

@PO: Ó hát összesen ha három decit ittam :-) Pálinkát :-)) No de félre a komolyságot, annyira azért nem volt este vészes. Csak reggel voltam olyan tompa. A levesre meg képtelen lennék. Megfőzni, meg meg is enni.
Ilyenkor az ember minimum csukát filézzen. Szerencsére a felső szekrénynek kiválóan neki tudom támasztani a fejem.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.09. 12:38:50

@süllőcske: A vajkultúra a lactobacillus acedophillus miatt jó, mert a bélflórát is karbantartja.

susztertangó 2012.12.09. 12:39:38

Na még egy Off:Parajdi sót lehet venni a Vámház krt. 11 ben.A Nagycsarnok felől a Kálvin tér felé haladva a Klapka(vegyen aranyat karácsonyra unszolása) után egy kis boltocska lépcsőn kell lemenni Parajdi Sópince a neve.

süllőcske 2012.12.09. 12:41:02

@Boar.: Grillen bizony! Sőt a tandoori kemencében az igazi. Ilyet érdemes agyagozni egyet a kertben, lefedve komoly sütőkapacitása is van, akár húst, akár kenyeret is lehet benne. Csak a betétel-kivétel történik kis fémcsáklyákkal.

süllőcske 2012.12.09. 12:43:04

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nahát! Ki kell próbálnom.
Erdélyben a zsendicét tarják nagy medicinának.

Waka 2012.12.09. 12:59:27

@PO: És megízlelted már?

susztertangó 2012.12.09. 18:11:14

lll.OFF. Délután pakolásztam a spájzban-oroszok nem voltak- de találtam egy dobozt, meglepően nehéz volt. Aztán rájöttem, persze ólom sörét, amit szűknyakú paradicsomlés üvegek tisztítására használtunk. Kevés víz, kevés vím, meg sörét és rázni kell.Leszedi a koszt amit a kefe nem tud.

Pinka-Panka 2012.12.09. 18:17:57

szép estét mindenkinek!

Waka 2012.12.09. 18:28:31

@susztertangó: Szegény ember kavicsot használ.
@Pinka-Panka: Szép estét!

medvedr 2012.12.09. 19:11:52

Jó ez a szárny! Bár ilyeneket adna a red bull még meg is innám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 19:22:22

@Boar.: Jó az grillen is, de más. A tepsiben lefedve vajpuhára, de szaftosra párolódik a szárny és beissza a szószt. Ha csak a grillre tenném, a szószt nem inná be, csak rápirítaná a bőrre.
Az eredeti Buffalo Wings úgy készül, hogy a sózott szárnyakat olajban kisütik ropogósra és a tálaláskor öntik csak rá a csípős ECETES szószt. Viszont kéksajtos szósszal mint tunkolóval szolgálják fel, ami fenomenális a szárnyhoz.
Ez a recept fenn húsz év alatt érlelődött és kristályosodott ki - soha kétszer nem ugyanaz :)
Csak hasonlít.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 19:24:08

@Pinka-Panka: Szép jó estét! Én is visszaértem Dömösről. Remek pisztrángot ettünk Dunabogdányban a pisztrángosnál (nem volt nálam fényképező, hogy beszámolhatnék). Az enyém pesztós, a fiamé kakukkfüves volt. Feleségem salátázott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 19:24:46

@susztertangó: Waka már említette az apró dunakavics hasonló felhasználását. A sörétből ólomkatonát kell önteni :)

Pinka-Panka 2012.12.09. 19:26:12

@Andrass9: Te, András, nyitott a Pap-szigetnél is egy pisztrángos, nálunk a gyerekek voltak már, azt mondják nagyon jó.nekem is el kellene menni és beszámolok majd, milyen.

susztertangó 2012.12.09. 19:50:20

@Andrass9: A Dunakavicsot megeszem.Ólomkatonát? "Kicsi fiam ne játssz ólomkatonát, háborúsdit indián csatát.....". Akkor inkább szilveszterkor kell felhasználni-már akinek kell.:-)9

susztertangó 2012.12.09. 19:52:36

@Waka: Valószínű az is jó, csak a sörét nehezebb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 20:35:04

@Pinka-Panka: Láttam és gyanakodtam. A bogdányiról tudom, hogy mindig aznapi friss fogásból süt a saját tenyészetéből. Más ételt nem is ad a vendégeknek, csak pisztrángot :)
Jó lenne, ha kipróbálnád, milyen a Pap szigeti!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 20:36:16

@susztertangó: A mai gyerekek egyiket sem ismerik a felsorolt három felhasználási területből :( Ólmot még öntött a fiam, de csak tengeralattjáró súlynak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 20:37:18

@susztertangó: A kavics azért jobb, mert nem kell VIM hozzá - az ólom túl puha, és ezért használsz homokot (VIM-et) hozzá :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.09. 20:37:49

Ne engedjetek többet kommentelni - teljesen elfelejtettem már magyarul!!

Topy 2012.12.09. 22:53:02

@Andrass9: az is finom! állítólag az csinálja, aki eredetileg a bogdányit vitte...

Topy 2012.12.09. 23:52:13

@Andrass9: füstölt pisztráng pástétom igen jó volt! :)

Waka 2012.12.10. 08:28:38

@susztertangó: Arról nem is beszélve, hogy mennyivel könnyebb beszerezni.
Pár éve - 93'-ban - kiképző szakaszparancsnok voltam. Kiadták a raktárból a retkes, büdös alumínium kulacsokat, nem volt mivel kimosni. Nosza, leküldtem egy embert vödörrel a parkolóba, mindenki rakott egy marék kavicsot meg egy kis vizet a kulacsba, rumbatököt játszottunk öt percig, és tiszta is lett. Szerencsére nem kellett, csak pár alkalommal használni a kulacsot.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.10. 08:36:28

@Waka: Velünk néha a szolgálat átvételekor, eligazításon az üti elővetette a kulacsokat és parancsolta, hogy húzzuk meg. Mindenkihez odament sorban... :D

Különben belenyaltam a duplahalálfejesbe, egy gombostűfejnyit, de még egy félóra múlva is éreztem :))

susztertangó 2012.12.10. 12:56:22

@Waka: Ó, a csajkát homokkal "mosogattuk" el :-)).66-68.

Waka 2012.12.10. 13:51:34

@PO: Nálunk is volt olyan, de az én szakaszom más helyre került.
You can't beat the feeling... Real taste. Uplifting refreshment. Life tastes good.
@susztertangó: Ez egy karsztvidék. :D