Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Letüdőzik?

2012.11.11. 07:00 poczok2

Tegnap este, mikor hazaértem, életem jobbik fele az alábbi mondattal köszöntött:

-    Az Éva főzött neked tüdőt. Ott van a hűtőben.

Mondatai úgy csikordultak, mint mikor valaki egy svábbogarat tapos el szöges túrabakancs sarkával egy jó minőségű gránitpadlón.

Istenem! Tüdő!

-    Zsemlegombóccal?

-    Azzal. –és úgy nézett, mintha most ittam volna el a menyasszonyi fátylát a haverokkal egy borgőzös, nyirkos, ködös éjszakán.

Az asztal legtávolabbi sarkáról, egy tál körte-banán-narancsapríték fedezékéből figyelte előkészületeimet annak az anatómiai fegyverténynek a megvalósítására,  hogy a gyomromban is legyen tüdő.

A tüdő tulajdonképpen egy viszontszolgáltatás volt, mivel a szomszédasszonyomat karácsonykor megajándékoztam egy jelentős adag halászlével, ugyanis náluk azt rajta kívül senki sem szereti, így nem főz. Akkor ígérte meg, hogy csinál nekem tüdőt. Ezt viszont én „úgyse lesz belőle semmi” alapon el is felejtettem, pláne mikor mondta, ő is utálja, életében nem evett, nem főzött. Annál nagyobb volt az örömöm, mikor megláttam. Aranyló szaftban úszó, egyforma rugalmas karcsú csíkok, egy finom babérillat-felhőben vízipólózó női meztelencsiga-csapat. És a zsemlegombócok, mint szélkoptatta adriai szirtek, melyeken dévaj, napbarnított gimnazista lánykák heverésznek zenehallgatással és rágógumizással múlatva az időt. Szóval, szerintem a Jóisten jókedvében teremtette a pájslit. Legalább is az én kedvem jobb lett tőle.

Kapcsolatom a tüdővel régebbi keletű.

Kb. harmincéves koromig szinte azt sem tudtam, hogy ilyen kaja létezik. Akkoriban az „üzemi konyhát” a cégnél egy kis kft. vitte, akik innovatívan és kedvvel főztek, és időnként bérfőzést is vállaltak rendezvényekre. Egyik délben látom ám, hogy birkapörkölt is van az étlapon.  Nosza, mondom, kérek egy adagot.  „Milyen körettel?” –kérdi a pultos kislány. Legszívesebben kenyérrel ettem volna, de ekkor megakadt a szemem egy másik kedvencemen. „Sztrapacskával, ha lehet” – mondtam neki. A szeme akkora lett, mint két zsebóra, de azért hátracsoszogott, és megkérdezte. A válasz kedvező volt, így hátrahaladtam a kiadóablakhoz. Ott egy koszos kötényt és szakácssipkát viselő tömzsi bajszos alak várt. „Maga kérte a birkapörköltet sztrapacskával?” – kérdezte csöppet sem barátságosan. „ Én hát. Mér, baj?”- kérdeztem vissza, felkészülve rá, hogyha ugrál, orrba verem. De nem. Kinyújtotta kurta karját az ablakon, és megszorította a kezem. „ Uram, ön egy ínyenc. Az ilyen pillanatokért érdemes élni. „– ennyit szólt és visszahúzódott. Én mondjuk a tökéletes boldogsághoz még egy rozé fröccsöt is hozzá tudtam volna képzelni, de, mint tudjuk, a tökéletesség olyan, mint a működő szocializmus: nem létezik.

Onnantól kezdve protekciós lettem a konyhán. Szóltak, mikor mit egyek, vagy ne egyek, félretettek különleges falatokat, ott ettem először nyúlmájat, harcsapörköltet tojásos nokedlival, rántott pacalt.

Egyik nap Sancho a szakács, kacsintott és félrevont. „Ma maszekba főztünk szalontüdőt. Zsemlegombóccal. Félretettem egy adagot” – mondta, és úgy nézett, mint a vizsla, amelyik várja a simogatást. Nagyot nyeltem. No nem az éhségtől, hanem a kétségtől. Eladdig még soha nem ettem tüdőt. A családban csak becsmérelték, alja kajának nevezték még a belsőségek között is, közelébe se jutottam soha.  Azt hallomásból tudtam, hogy pofára meg ízre hasonlít a vadasra – az meg nem rossz, sőt – de enni még nem ettem soha. Most, - bízva újdonsült haverom ízlésében – mosolyt erőltettem arcomra, és bólintottam:  „Pompás, jöhet!”

És nem is csalódtam. A tüdő jó. Nagyon jó. Csak sajnos mára már egy csoportba tartozik a jó pacallal, vese-velővel, resztelt májjal, szív-és zúzapörkölttel. Nehéz őket megtalálni.  Mindenkinek vannak sztorijai kamionparkolókról, gazzal benőtt vidéki kerthelyiségekről, lécekből tákolt piaci „falodákról” ahol néha még tetten érhetők ezek az ételek, - ezek a címek szájról szájra járnak - de a „modern,” trendi gasztronómia már a nyakukba tette a kötelet.

Őrizzük ezeket a helyeket ameddig tudjuk, és ne feledjük: szív, tüdő, máj és vese (nomeg pacal) nélkül az élet elképzelhetetlen.

Az Éva készítette tüdő egyébként első osztályú volt. Éjjel is kiosontam egy falatért. Még maradt egy adag, holnap azt viszek melóba is.

148 komment

Címkék: tüdő pejsli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr64900201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2012.11.11. 13:28:20

@youlopukku: Körtefával tüzelsz? Azt kell mondani.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.11. 13:28:29

@anica inkognitóban: Ínyesmester receptje:
A borjú- vagy birkatüdőt és szívet tisztára mossuk és sós, zöldséges vízben - melybe 1-2 babérlevelet is teszünk - megfőzzük. Mikor kihűlt, vékony szalagokra vágjuk. Jó barna rántást csinálunk, késhegynyi paprikát szórunk rá, pár pillanatig együtt pirítjuk, majd föleresztjük azzal a lével, amelyben a tüdő főtt. Folytonosan keverjük, miközben megborsozzuk s 1-1 kanál jó borecetet öntünk hozzá. Egy ideig még forraljuk s most beletesszük a felvagdalt tüdőt s 25-30 percig főzzük mérsékelt tűzön. Mikor kész, 1-2 kanál tejföllel is ízesíthetjük. Zsemlegombóccal tálaljuk.

1kutya 2012.11.11. 13:30:30

@Andrass9: azt már a kifödés utáni pirításra értettem:) (megettük jóvót)

@Boar.: na látod, mennyire igazad vagyon! mekkpróbáljuk...

@youlopukku: nebazz! te is? :-DDD

1kutya 2012.11.11. 13:43:21

@Benikuty: hát! zugevő nem lehetek. semmi értelme :-DDD

Benikuty 2012.11.11. 13:54:12

@1kutya: iszom én zugba, meg zugon kívül is. Nem válogatok:) A zugevők meg csúnya kövérek;)

süllőcske 2012.11.11. 14:09:47

Vaczak egy poszt, mondhatom!
Köszönettel vagyok érte.
Hanem, azt mondják a thai-boxosok, a kélgyó is ehető. Ádám tudhatta volna, s más folyást vett volna a történelem.
Meg Cleopátra orra is lehetett volna úgy két centivel hosszabb, s most másról beszélgetnénk, ha egyátalán volnánk.
Lúdsütés, itt is, majd meglátjuk, mi lesz belőle, tán csak ehető lesz.

süllőcske 2012.11.11. 14:23:26

Erdélyben különben, olyan belsőségtokányok, és levesek vannak, hogy sokan nem is sejtik.
Tüdőtokány is van, savanyú, tárkonyos tüdő is, vese velővel, gombával. Nem is folytatom, a szalontüdő elég gyengécske felhozatal azokhoz képest, illetve csak egyke a jó repertoárban.

medvedr 2012.11.11. 14:37:41

Evett már valaki szalon tüdőt borjútüdőből?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.11. 14:41:45

@Waka: köszi :)
@Benikuty: mármint a pasik. a nők maximum nőiesen teltek :D
@süllőcske: ha a jóisten nem akarta volna, hogy belsőségeket együnk, nem szerelte volna bele pl. a malacba :D

medvedr 2012.11.11. 14:44:28

Ki hol tud jó szalontüdőző helyeket? Nekem egyszer a Pastraamiban ízlett nagyon, de ott nem állandó az étlapon, illetve Bábelék Pléhcsárdája, ha jól emlékszem. A legjobb természetesen Apám által főzött, ui. én is kapni szokok.

süllőcske 2012.11.11. 14:50:46

@medvedr: Szalontüdőt nem, de Erdélyben ettem káposztalében főtt borjútüdőt, amit utána hagymával, kis liszttel megpirítottak, felöntöttek fehérborral, csombort, kakukkfüvet tettek bele, nokedlival, vagy pirított puliszkával tálaltak. Nagyon finom, fűszeres, savanykás volt, akkor gondoltam arra , hogy ez még jobb, mint más jószágból.

medvedr 2012.11.11. 14:53:46

@süllőcske: Igen nagyon finom, sajnos hozzájutni nem olyan egyszerű. Ha már előkerült valamelyik hsz. -ban az Ínyesmester-sok jó belsőséges recept van benne. Szerintem nagy tiszteletlenség egy állattal szemben nem megenni az ehető részeit.

Vaczak2 2012.11.11. 15:00:25

Nálunk egy hárombetűs (ZXY) közértben van melegkonyha(!), ott kapható szerdánként szalontüdő zsemlegombóccal 599.- Forintokért (!!!)Más napokon vese-velő, vadas, resztelt máj és pacal is.
Hja kérem, az Úristen jókedvében teremtette Sashalmot...

süllőcske 2012.11.11. 15:10:01

@medvedr: A Pásztortűzön elkezdtünk PO-val egy sorozatot, ami a székelyföldi bárányvágás idején elkészülő különféle étkeket kezdte sorolni, személyes élményeim alapján. A belsőségekkel kezdtük, vér, pacal, szív, máj vese is készült.
Úgy vettem észre, nem sok sikere volt, a székely népies ételek nagy része ugyanis igen egyszerű, célretörő, nem ínyenc fordulataiért jó.
Azonban a történelmi erdélyi konyha egészében nézve nagy kincsestár.

süllőcske 2012.11.11. 15:17:14

@Vaczak2: Komácska, annyira jó lenne, ha gyakrabban láthatnánk. Gyere, íni egy rosé fröccsöt a szalonkatüdőre!
Anica, rozéból légy szíves!

1kutya 2012.11.11. 15:21:15

@süllőcske: teszem fel, azért nem volt sikere, mert sokan még az alapanyagait sem ismerik eme étkeknek, azt meg, hogy megegyék, nem is mernek gondolni sem...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.11. 15:21:20

A kedves ínyestársaktól kérdezném, hogy a most beszerzett két kilócska szép borjúcombból mit ajánlanának készíteni? /A borjúpörköltön meg a borjúbécsin kívül./

süllőcske 2012.11.11. 15:22:26

Pirul már a kismadaram, alma, gomba, gyömbér gőzt lehelve magából..
Áfonya, torma, ecetes szilva készülődik hozzá.

Benikuty 2012.11.11. 15:25:03

@anica inkognitóban: a júnói idomoknak mindig is nagy barátja voltam:D

Pinka-Panka 2012.11.11. 15:25:27

@süllőcske: azt tudod, hogy most elcsodálkoztam:) milyen kismadár? - de leesett, fáradt vagyok ma:)

süllőcske 2012.11.11. 15:25:30

@1kutya: Persze, azok afféle élménybeszámolók, érdekességképpen éppencsak.

süllőcske 2012.11.11. 15:26:28

@Pinka-Panka: Márton-napi töltött lúd.

Pinka-Panka 2012.11.11. 15:28:21

@süllőcske: persze, közben meg leesett és milyen bort isztok mellé?

1kutya 2012.11.11. 15:31:04

én vittem a szomszédba gumicukrot, úgyhogy nálunk Márton-napi, gumicukorral töltött Márton lesz vacsorára :-DDD

Benikuty 2012.11.11. 15:31:29

@süllőcske:" Azonban a történelmi erdélyi konyha egészében nézve nagy kincsestár. "
arany igazság, volna mit tanulni, beszűkülés, meg a fúziós konyha ellenében, vagy inkább helyett...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.11.11. 15:32:16

@1kutya: pihenjél..:P :D ja nem, már pihent vagy :D
@Benikuty: júnói és rubensi közt különbség van :D

Benikuty 2012.11.11. 15:33:48

@Pinka-Panka: mindegy, csak legyen. Hamvas Béla őszinte gondolatai mentén lehetünk borisszák:D

Benikuty 2012.11.11. 15:34:45

@anica inkognitóban: kérdezzük művész urat, de én az előbbire voksolnék:D

süllőcske 2012.11.11. 15:43:29

@Pinka-Panka: Szekszárdi Kékfrankos-Pinot Noir rozét.

medvedr 2012.11.11. 15:57:18

@Vaczak2: Naná! Hogyhogy errefelé?

Pinka-Panka 2012.11.11. 16:19:34

@Mitzi von Küche: nézegettem a könyveimet, nem sok különlegességet találtam, göngyölve ír, zsályát szereti a borjú hús, több helyen hússal töltve, az nekem soknak tűnt. Gombásan, egyben sütve, megtűzdelve... itt a neten se sokat találtam.

www.receptek.net/husetel/borju

www.nosalty.hu/receptek/kategoria/husetelek/borjusult

süllőcske 2012.11.11. 16:25:53

@Mitzi von Küche: A borjúcombot nem látom, így nem tudom, osztható-e olyanformára, hogy tölteni lehessen. Ha igen, késsel ki kell alakítani azt a formát, töltve egybesütni.
Én mindenképp valami egybesültet képzelek el, tokánynak, pörköltnek vannak erre alkalmasabb részek, szeletnek a hátszín a jobb. Klopfolt szeletet, azt mondod nem szeretnél, bár van abban is lehetőség, mustáros hirtelensült, ilyesmi.
Az egybesültnél van a legkevesebb veszteség, illetve a táladon szép egyforma vastag szeletek sorakozhatnak.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.11. 16:32:30

@Pinka-Panka: @süllőcske: @medvedr: Köszönöm az ötleteket. 4 hónapos borjúból szép kerek a hús. Én is egyben sütném, a gombás tölteléken elgondolkodom. Érlelem (a gondolatot, nem a húst), ugye, hogy nem is olyan egyszerű megtalálni az ideális elkészítési módot.

Vaczak2 2012.11.11. 16:35:40

@medvedr: szűkebb hazámban Bp. 16. Veres Péter -Jókai sarok ZXY élelmiszer áruházlánc egysége.
Nemrégiben jutott tudomásomra csak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.11. 16:49:17

@Waka: Egy kicsit elvavult már az a honlap. Létezik ez az étterem egyáltalán? Az étlapjuk 2009 októberi. Menü nincs feltöltve 2011 szeptember óta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.11. 16:55:27

@Andrass9: Működik. Már írtam a tulajnak a sok helyesírási hiba miatt. :D

1kutya 2012.11.11. 16:58:49

@süllőcske: itte! most rendeltem telefonon a jövő heti adagot (mármint bort, víz van itthon is:). sógor hozza 2-3 óra múlva, ha minden igaz...

@Mitzi von Küche: durva sóval, borssal, foGhajmával, mustármaggal, egyéb tetszőleges fűszerrel bedörzsöl, kevés olajon pácol (fél-1 nap, hüttő), majd tepsibe rak, pácolajat és kevéske vizet aláönt, lefóliáz és közepes hőmérsékleten sokáig süt (nekérdezd, nemtom, érzés szerint, kell legyen kis kérge, de közepe még sötétrózsaszín). majd kivesz, kihűt, éles késsel 1-másfél centis szeletekre szel, saját szaftjába visszahelyez (ha nem fér a tepsibe, akkor lehet félfedésben is rakni a kártyalapokhoz hasonlóan), maj előbb fólia alatt, később fólia nélkül készresüt.
hozzá törtkrumpli és kovászosubi.

egyebeket ne kérdezz, anyósom receptje:)

Benikuty 2012.11.11. 17:26:53

@1kutya: Megkérdezem Litauszki Zsoltot. Én azóta merek pl. karajt egészben sütni, mióta elárulta, mennyi lehet a maghőmérséklet, szóval ne legyen rommá sütve.
Azért kérdezek, mert buta vagyok, bár medwedokki szerint el vagyon szállva az agyam.:)
Majd akkor is kérdezek, ha kezembe kaparintom a szarvas combot, amit egészben fogok sütni;)

Benikuty 2012.11.11. 17:27:48

valaki itten otellót lengetett. Be.

Hurri Kán 2012.11.11. 17:29:37

@Benikuty:
Ha véletlenül nagyon nem lenne kedved azzal a szarvascombbal bajlódni, csak szóljál, leveszem a válladról a terhet. :)

Benikuty 2012.11.11. 17:34:38

@Hurri kán: szarvascombot keszegért:D

Hurri Kán 2012.11.11. 17:36:09

@Benikuty:
Az a baj, nem hozták még az idomított vadászfókámat. ;-)
Felhívtuk a halőrt, de azt mondja nem nagyon fognak már. :(

Wakka 2012.11.11. 17:48:57

nekem a cím tetszik, írj poczok gyakrabban.

youlopukku 2012.11.11. 17:49:39

@Hurri kán: ez kódolva épp azt is jelentheti,hogy emelkedtek az árak

süllőcske 2012.11.11. 17:52:11

@Benikuty:Nem sonkát csinálsz?
Azt hallottam, hogy az orix gazella húsából készül a legjobb füstölény a világon.
Lehet azt kapni hazánkban?

Benikuty 2012.11.11. 17:53:44

@süllőcske: azt is, most pácolódik, gyönyörű patás:)

süllőcske 2012.11.11. 17:54:14

@Wakka:
Látod, még a fröccsét se itta meg, amit kikértem.

Hurri Kán 2012.11.11. 17:54:15

@youlopukku:
Nincs semmi kódolt jelentés. :)

Benikuty 2012.11.11. 17:55:59

@Wakka: a cím kicsit PA-s de vigye kánya:D

süllőcske 2012.11.11. 18:02:23

@Hurri kán: @Benikuty:
Én télen szoktam a legtöbb keszeget fogni.
A Tiszán némely igen mély, forgós, padkás részeken nagy rajokban összeállnak. Olyan sűrűn vannak, hogy a rezgőspicc folyton táncol, hajladozik.
Ha beletalálsz, akkor nagyon van, telik a szák.
Az utóbbi években egyes vermelésre alkalmas helyeket védelem alá helyeztek, mert nem csak szabályos horgászat folyt.
Én is sajnálom a vermelő halat megfogni, úgyhogy csak mértéktartóan.

Wakka 2012.11.11. 18:03:05

@Benikuty: Annát lehet szeretni vagy utálni, szíved joga, kit hogyan ítélsz meg, de valamit letett az asztalra, és ez tény.

süllőcske 2012.11.11. 18:18:33

Jajj, a kis hasikóm!
A lúd alkalmas lett az emberi fogyasztásra.
Mármint, hogy az ember a ludat.
Olyan szép, illedelmessen indult, precíz felvágás, rendezett tányér, saláta, mártások, miegymás.
De bevallom, aztán közénk vettük a fatálat Anahitával, bicska, lúdfaragászat, mártogatás, zsíros ajak, csipkelődése a csont melletti pecsenyerészeknek, hümmögés,szekszárdi, bólogatás. Na, ilyen nincs a szép kőről elnevezett étteremben!
Bevallom, töredelmesen..

1kutya 2012.11.11. 18:23:56

@Hurri kán: most szóltak, hogy a beerkacombod lekerült estvével a füstről és beköltözött a szellősbe a szalonnák közé:)

Hurri Kán 2012.11.11. 18:31:06

@süllőcske:
Töredelmesen bevallom, télen nem nagyon járunk ki, bár volt már olyan január, hogy kimentünk, mert annyira jó idő volt. Gödöllőn a tó elég sekély, viszonylag hamar be is fagy.

@1kutya:
Köszönöm. :)
Ennek örömére iszom egy pálinkát. :)

1kutya 2012.11.11. 18:37:37

@Hurri kán: még jó hónap, mire átjárja a Kőrözs felől fúvó szellő, úgyhogy ne igyál minden nap rá, mert úgy maradsz:)

Hurri Kán 2012.11.11. 18:38:23

@1kutya:
Majd egy hónap múlva iszom rá. Addig meg az előzőre. ;-)

Vaczak2 2012.11.11. 18:45:24

A fröccsöt tisztelettel köszönöm, a következőt én állanám.
Csak végstádiumába fordult a kölcsönkapott sülő süllőm állapotja és mellette akarok lenni az utolsó pillanatokban, hogy fogja valaki a kezét szegénynek.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.11. 19:33:28

@süllőcske: Orixot nemigen lehet itthon kapni, bár egy barátomnak van egy trófeája: alig fér el a falán, bár egy kudu is van mellette.

Benikuty 2012.11.11. 19:47:32

@Wakka: mit is tett le PA az asztalra?
Csak mert amit én csinálok, az megfogható, megehető, megbírálható. ...és letehető az asztalra.

1kutya 2012.11.11. 19:49:43

@Benikuty: ne is haragudj, de amit te leteszel az asztalra, azzal semmit nem lehet kezdeni, mert 10 másodpercen belül eltűnik! nem használsz te véletlenül kámfort is a recepiében?:-DDD

Benikuty 2012.11.11. 19:54:31

@1kutya: kösz kolléga a dicséretet, de ne aggódj, nem bízom el magam, bár Lódoki szerint nálam a bölcsek köve.
Majd hosszabb szálakat csinálok:)

1kutya 2012.11.11. 20:00:48

@Benikuty: áhhh... felesleges! állítólag a méret nem befolyásolja az élvezetet:-DDD

Hurri Kán 2012.11.11. 20:02:42

@1kutya:
Kolbásznál ez egész biztosan nem így van :D

Wakka 2012.11.11. 20:23:41

@Benikuty: ez a mai világban kevés, Benő bátyám.

_Remy_ 2012.11.11. 20:29:56

Szalontüdőt még sosem ettem. Gyerekkori emlékeimben él, hogy nagymamám főzött kukólevest. Ismeritek? Akkor ettem utoljára és talán csak azért, mert olyan érdekes étel volt. Most szívesen megkóstolnám, de csak, ha valaki elém teszi. :D Örülök Poczok úr, hogy újra itt vagy! A kocsma hangulata is kezd a régihez hasonlítani :)

süllőcske 2012.11.11. 21:19:34

Nosztalgiából most megint, újfent megnéztem a Nagybandó nyomán készült remek rövidfilmet, a Szalontüdőt. A jutyúkon a video mellett egy hagyományőrző kajásfilm van, ahol is szalontüdőt főznek. Ha valakit érdekel.

1kutya 2012.11.11. 21:29:55

@süllőcske: neked földid András, meg jól is adja elő a dolgokat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.11. 21:31:06

@1kutya: Nagybandót én is nagyon kedvelem! jutyúkot ritkán főzök ...

Maya-- 2012.11.11. 21:34:59

ez egy nagyon jó cikk. tetszett :)

Maya-- 2012.11.11. 21:36:29

amúgy tüdőt sohasem ettem..

1kutya 2012.11.11. 21:38:19

@Andrass9: a Kocka utca 13. akkora, hogy mai napig is meg tudom nézni, akár folyamatosan is...:)

Hurri Kán 2012.11.11. 21:39:50

@1kutya:
Beázás a Kocka utcában, megvan? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.11. 21:42:31

@Maya--: Vaczak/Poczok cikkeihez nem kell az adott ételt megenni - csak elolvasni :)

Hurri Kán 2012.11.11. 21:53:33

@1kutya:
A Loch NEssi szörny, vagy melyik? :)

süllőcske 2012.11.11. 21:54:37

@Andrass9: Ó, bocsánat! De miért 1Kutyának írod?
Nem egykutya, én vagyok a rossz firkász.

Benikuty 2012.11.11. 21:55:21

@Wakka: te biztos tudsz valamit, ha lefikázod, amit én csinálok.
Jut eszembe! Ecsémuram mit csinál, hogy akkora az arca, hogy alig fér el a fején?:D

1kutya 2012.11.11. 22:01:22

@süllőcske: te a "rossz" szobrász vagy, azért kevert András:-DDD

süllőcske 2012.11.11. 22:09:07

@1kutya: "Végy egy kalapácsot, vagy egy pénteki sütésű kenyeret"..

1kutya 2012.11.11. 22:15:23

@süllőcske: azon úgy röhögtem (eszembe is jutottál:)

süllőcske 2012.11.11. 22:15:24

@1kutya: Hja, Maros menti Andrások vagyunk.

Wakka 2012.11.12. 14:18:15

@Benikuty: biztonsági őr vagyok egy webáruházban, és innentől kezdve ne kérdezősködj, thx.
süti beállítások módosítása