Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Mirelit zöldbab házilag

2012.10.17. 07:00 Andrass9

Említettem már, hogy termett 3 kiló zöldbabom, amiből csak fél kilót használtam fel. Azok számára, akik hozzájutnak olcsó és szép zöldbabhoz, leírom, hogyan tudják télire eltenni a roppanós babot.

Ha a blansírozás fogalmával tisztában vagy, elég csak a fagyasztási tanácsokat elolvasnod :)

Készülj fel két nagy edénnyel a feldolgozáshoz. Az egyik egy legalább 6 literes fazék legyen, a másik lehet nagy vájdling, vagy akár a kisikált mosogató is.

Tégy fel a fazékban kb 1 literrel kevesebb vizet, mint amennyi belefér és tedd fel forrni. Szórj bele egy kávéskanál szódabikarbónát - ez segít megőrizni a bab színét.

Tisztitsd meg a babot, ha szálkás, azt okvetlenül húzd le róla, majd vágd a számodra kedves méretre/formára.

10.jpg

Töltsd fel a második edényedet jéghideg vízzel. Ha van jégkockád, az az utolsó pillanatban szintén tedd a vízhez.

Ha a fazékban már forr a szódabikarbónás víz, dobj bele kb 1 kilónyit (de legfeljebb 1/5-ét az össz vízmennyiségnek) és várj 3 percet.

11.jpg

Ezalatt a víz újra felforr a fazékban, de a bab nem puhul meg, csak átforrósodik. Ekkor egy szűrővel kiszedve tedd a forró babot a jéghideg vízbe, hogy hirtelen jól lehüljön.

12.jpg

Közben a fazékban újra felforr a víz, tedd takarékra, míg a hűtött babbal dolgozol. Érdekes módon sokkal lassabban hül le, mint felforrt a fazékban, de ez ne vegye el a kedvedet. Fontos, hogy teljesen kihüljön.

14.jpg

Ekkor szedd ki szűrőbe és hagy lecsepegni. Ezt a módszer hívják blansírozásnak, amivel gyakorlatilag csírátlanítjuk a zöldséget, de nem főzzük meg. Valószínűleg langyos lett a hűtővíz, érdemes frisset engedni helyébe.

Ezt csináld meg az összes babbal és kisebb adagokban tedd műanyag zacskóba. nem érdemes egy nagy csomagot csinálni, hacsak nem iskolai menzára főzöl!

15.jpg

Én 25 dekás csomagokat készítettem - ez pont jó méret egy kisebb leveshez vagy egy thai körítéshez, esetleg wokban készült ételhez. A fagyasztáshoz egy második zacskóba tettem az adagokat, cimkével ellátva (ezt soha ne felejtsd el - egy év múlva nem tudod mi az és mikori). A zacskóból kiszivom a levegőt, amennyire tudom, lezárom és megy a fagyasztó gyorsfagyasztó részébe. Egyszerre 2 kilónál többet ne nagyon zúdíts a fagyasztóba - túl lassan fog átfagyni, és megpuhul a bab. A többit egy-két napig a hütőben is tárolhatod.

16.jpg

76 komment

Címkék: zöldbab blansírozás mirelit zöldbab

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr974849305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.17. 07:27:18

Pálinkás jó reggelt4

Már azt gondoltam, hogy a jó féle zöldbab soha nem kerül terítékre.

Én nem csinálok ekkora ügyet a fagyasztásából. A tisztított zöldbabot ( bármilyen fajta és színű, még a juliska babot is ) lábosba rakom, és leöntöm annyi vízzel, ammenyi még nem lepi el, kb. fele annyi sót rakok bele, mint ami egy adag ételbe menne, majd födő alatt elkezdem főzni. Amikor kb. félig megfőtt, hagyom kihülni, majd hűtő tasakokba adagolom a levével együtt, bekötözöm, és állítva a fagyasztóba teszem. Felhasznmáláskor míg olvad a lábosban, addig elkészítem neki a szárazon pirított rántás, és megy a babba. Sok-sok éve így csinálom, de eddig soha nem volt vele baj, és az íze is olyan, mintha frissen szedtem volna. Persze nem szabad túlfőzni, mert akkor nem finom a felhasználáskor.

Ez a zöld, ami a bolgban is látható, tényleg nagyon jó fajta, ilyen jó zöldbabot még soha nem sikerült vetni csak az idei évben, már benne van a szép kifejlett szem, és még akkor sem szálkás. Majd előkeresem a tasakját, és megírom, hogy milyen fajta.

medvedr 2012.10.17. 07:36:10

Mi csak megmossuk, lobogó vízbe mártjuk aztán megy a fagyasztóba. Néha csak simán lefagyasztjuk, úgy sincs vele baj.

Pinka-Panka 2012.10.17. 07:48:22

András, itt mosolygok, ahogy elnézem a képeidet. Nagyon precíz vagy, a cédula megírása is, azon mosolygok.
Azt hiszem ez a fajta bab, a legjobb, párolva, s ahogy írtad a keleti ételekhez. Különleges íze van.
A salátát is ebből készítem.
Talán kevésbé szálkás féle, mondjuk én igyekszem a kolbászbabot választani mindegyik fajtából. Tavaly találkoztam egy lila hüvelyű zöldbabbal, ha lehet mondani, az még finomabb volt.
A zöldhüvelyűt én is hűtőbe teszem, a vajbabot a sárga szinüt meg üvegbe...

Jó reggelt mindenkinek!
A reggelihez meg és a kávéhoz!

www.youtube.com/watch?v=XmSdTa9kaiQ

1kutya 2012.10.17. 08:06:17

@medvedr: +1. a fene sem vesződik vele ennyit!

zömmel egyébként befőzzük...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.17. 08:10:50

@Pinka-Panka:
No azt hiszem, nem csak receptek, hanem zenék terén is jó lesz fegyelni Pinka-Pankára.
Mivel még nem jöttek fontos, olvasnivaló levelek, itt kezdtem.
Mivel sokáig iszom a kávét, belefér még egy zene:
youtu.be/BteIwbKU_iQ

1kutya 2012.10.17. 08:39:32

@medvedr: hasonlóan, mint fent, csak lével együtt befőztesüvegbe töltjük.

tartetatin 2012.10.17. 08:57:01

Hihetetlen... paradicsom, bazsalikom, bab... csak ámulk :))
Én, szigorúan, veszem a babot mireliben :)

Hurri Kán 2012.10.17. 09:00:30

Egész évben nem láttam a piacon ezt a fajta zöldbabot, csak azt a halovány sárgát, vagy milyet...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.17. 09:35:24

Nagybirtokom nem lévén piacon veszem a zöldbabot, télen meg a boltból mélyhűtve:(

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.17. 10:40:10

@1kutya: Én nem arra a kolbászra emlékeztem mint amit mostanában művelt ez a kombinát. Szerény véleményem szerint hülyeség volt kombinátban gyártani prémium terméket.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.17. 10:55:37

Közértben veszem a babot frissen is, és fagyasztva is. Levesbe zöld színű, de széles lapos. Érdekes a mostani zöldbabokról eltüntették a szálkát.

medvedr 2012.10.17. 11:00:10

@Mitzi von Küche: Szerintem azok se rosszak, van amikor a házi se sikerül olyan jól. Legalábbis ettem már nagyon rossz kerti zöldbabot. Sajna nekem sincsen kertem

süllőcske 2012.10.17. 11:03:01

András, most már muszáj megkérdeznem, ha nem vagyok indiszkrét, mekkora is ez a varázshüttő?
Mert magamról tudom, hogy igen kicsiny is tud lenni.
Nekem egy négyszáz literes van, jelenleg dugig.
Meg egy vésztartalék, kis százas, arra az esetre, ha valami nagyon megszaladna, főleg halra gondolok.
Épp most gondolnám átpakolni, és összeírni, mi is van lefagyasztva, mivel fekvő lévén a láda, nincs fejben a felhozatal, már elfelejtettem hogy is állunk.

1kutya 2012.10.17. 11:07:00

@süllőcske: no ez az átka a fekvő fagyasztónak. az álló meg állítólag rosszabul hűt. viszont utóbbiban jobban lehet szortírozni (és nem jár úgy az ember, hogy időnként ki kell belőle szórni egy rakat cuccot, mert "lemerült" az aljára és ott veszett).

Topy 2012.10.17. 11:30:15

zöldbabbal nem vagyok barátságban :(
napos, mélabús őszi idő van; ki kell ülni valahová a napra egy déli kávéra, nézni a hulló faleveleket, az árnyak játékát...
www.youtube.com/watch?v=OTPza0xG0hA

Pinka-Panka 2012.10.17. 11:51:50

@1kutya: én is az álló hűtőt szeretem, abban jobban áttekinthető minden, nekem is az van...

Pinka-Panka 2012.10.17. 11:52:56

Póréhagymakrém leves az ebéd, sajtos piritóssal, meg bolognai, annyit főztem, hogy holnap nem akarok:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.17. 12:28:51

@süllőcske: Két mélyhűtőm is van. Az egyik 160 literes a pincében, 4 fiók + 2 gyorsfagyasztó rekesz. Valami noname olasz, de sokéve szolgál.

A másik egy Amana 21 köblábas side by side hűtő 190l fagyasztótérrel, amiből kivettem a jégkockacsinálót. Ez utóbbit még az USA-ból hoztuk.

Szóval összesen vagy 350 liter, de mindig pukkadásig töltve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.17. 12:30:30

@Pinka-Panka: A cédula NAGYON FONTOS! Hiába magyarázom a feleségemnek. Ö azt állítja, emlékszik, de egy hónap múlva - azonosítás híjján - kutyaeledel lesz belőle. Ennyi pénze meg Krőzusnak sincs!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.17. 12:31:30

Elmentem ügyintézni:(
Ha nem érnék vissza, elnyeltek a hivatalok/akták. Jók ne legyetek!

Pinka-Panka 2012.10.17. 12:33:33

@Andrass9: értelek, csak arra mosolyogtam, hogy nagyon alapos a kiírás:) Nálam csak: ZÖLDBAB...
erre gondoltam, s én is cédulázok csak slendriánul:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.17. 13:48:44

Na, simán beleszólhat a férjem abba, hogy mit hogyan címkézzek fel.. mihelyst én beleokoskodom, hogy ő hányas kulccsal húzzon meg egy csavart.

süllőcske 2012.10.17. 14:12:50

@anica inkognitóban: Én nem szólok bele, csak elmondom, mit terveltem ki.
Hát azt, hogy nem hosszú címkéket írok, hanem számokat, míg a lista a hüttő oldalán lesz.
Így nem kell hosszan bötűzgetni és előttem van a leltár, hogy mim is van, a számokhoz rendelve.
Ha kiveszem, kihúzom az ott lógó cekával, ha beteszek, beírom az újat.

süllőcske 2012.10.17. 14:15:01

@süllőcske: Ja, és gyorsan átlátom, hogy mi mennyi ideje tartózkodik ott, miből van, vagy lesz hiány.

1kutya 2012.10.17. 14:23:48

@anica inkognitóban: elképzeltem, ahogy állsz a műhelyajtóban és bekiabálsz: "Azt a csavart még húzd meg a nyomatékkulcsal is!":-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.17. 14:24:44

@1kutya: sokkal kifinomultabb módszerekkel veszem rá bármire :DD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.17. 14:25:40

@anica inkognitóban: @1kutya: "szívecském, senki nem tudja a nyomatékkulccsal is olyan fantasztikusan meghúzni a csavart, mint te" :DDDD így csinálom azt is, hogy elmosogasson néha, meg reggel ágybahozza a kávét :D

Hurri Kán 2012.10.17. 14:26:58

@süllőcske:
Ez az elmélet... A gyakorlatban, mikor barátomnál házibuli közepén 3 ember kellett, hogy valami uzsonnának valót ki tudjunk venni a fagyasztóládából, ez nem működött volna. :)

Hurri Kán 2012.10.17. 14:29:26

@anica inkognitóban:
Nem. Előtte strandon voltunk és napszúrást kaptunk. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.17. 14:30:15

@gyvy: felnőtt szüleim vannak, Gyvy, nem hiszek a mesékben :D

1kutya 2012.10.17. 14:34:00

@anica inkognitóban: a Mikulásban és a Jézuskában sem?:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.17. 14:42:26

na, go meló, elég volt ennyi a szórakozásból.

süllőcske 2012.10.17. 15:09:54

@gyvy: Egy okkal több, hogy nálam is bulizzál.
Komolyan, ha ezt nem tudom megcsinálni, hogy tudnám a suliban a leltárt, az anyagigénylést, miegymást összehozni? Azt meg én is tudom, hogy az elmélet gyakorlata mennyi tanulsággal jár, de oda se neki.

Hurri Kán 2012.10.17. 15:40:01

@süllőcske:
Kommentem alapvetően arra vonatkozott, nem igen lett volna már senki alkalmas állapotban, hogy a leltárt is kezelje :)

süllőcske 2012.10.17. 15:48:09

@gyvy: No, az egy leltár fölötti állapot, ami igencsak kell, erre igyunk!

Hurri Kán 2012.10.17. 15:49:46

@süllőcske:
Igyunk!
Ebéd után kóstoltam meg pont az idei szekszárdi termést. Jó lett.

süllőcske 2012.10.17. 16:06:21

@gyvy: Hétvégén mentem volna Szekszárdra, vőjelöltem
(szobrászgyerök és lyányom választotta) nagypapijának borászatába, megint meghiúsult. A múltkor meg a doktor nem engedett.
Kapott kóstolók alapján szédült jó a bor.
A gyerök folytatná a papi borkészítését, amiben én igencsak, messzemenőkig támogatnám és bevallom, önző, alias érdekből is teszem ezt. Én igen nagy vétkem...

Hurri Kán 2012.10.17. 16:23:08

@süllőcske:
Jó cél támogatása érdekében talán nem számít az önző érdek. ;-)

Pinka-Panka 2012.10.17. 17:02:14

@süllőcske: azt tudod, hogy ez egy jó ötlet:) látod, hogy mid van, ez frappáns ötlet, én eléggé tudok emlékezni ilyen dolgokra, de néha én is lesek, hogy még ez is van...erre jó a te variációd.
Ügyes vagy:)

1kutya 2012.10.17. 17:03:53

@süllőcske: elhiheted, hogy én sem fogom kivágni apósom szőlőjét!:)

Daró 2012.10.17. 17:49:20

Építünk egy újabb öntözőtelepet, ez idén a harmadik nekem, nos ott most aratták a sárgahüvelyűt.
A gép komplett sorokat hagyott el, én ebből szedtem épp tegnap.
Nálunk a feldolgozás menete: tisztítás, tördelés, főzés és sózás nélküli zacskózás és eltevés. Ez nem jó így?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.17. 18:27:33

@Daró: Az is nagyon jó!
Bármilyen módszer jó, csak szeresd az eredményét :)
Ha kifagyott, érdemes földhözvágni párszor, hogy szétessenek a bab szeletek (és zúzódásra is tehessük, mint hideg borogatást).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.17. 19:03:14

Szép estét!
Egy teát, ha kaphatnék.
Babot sem ehetek...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.17. 19:12:04

@Waka: ó,izéld meg,már nem tudom,mit rendeljek neked! :)
No, zöld legyen az a tea?:)

1kutya 2012.10.17. 19:23:29

@Waka: szárazbabot. zöldet azt igen (legalábbis faternak azt mondták)

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.17. 19:35:54

@Waka: Küldenék neked egy, házi szárítású csipkebogyóból főzött teát, de mire odaér elhül, hidegen meg nem jó, ezért megiszom én.

Egy finom vega vacsora:
maréknyi zöldbabot centis darabokra vágunk, és oliva olajon, fedő alatt összepároljuk némi vörös- és fokhagymával. Amikor a bab puha, rádobunk 4-5, ujjnyi vastagságú, szintén össze darabolt friss édesköményt, a zöldjéből is keveset, valamint csokorka összevágott petrezselyemzöldet, meghintjük kevéske vegetával ( só nem kell ),és előbb fedő alatt, majd anélkül megpirítjuk, majd jóízűen megesszük. Bármely összetevő kihagyható, vagy mással helyettesíthető, pl. a bab helyett lehet reszelt sárgarépa, csíkra szeletelt cukkini, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, cékla, és lehet kiegészíteni almával is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.17. 19:38:53

@1kutya: Így nem hangsúlyozták, de borsóból a zöld a tiltott.
@látjátok feleim szümtükkel: Az édesköményt sajna nem szeretem, káposzták, brokkoli lásd fent.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.17. 19:41:15

@látjátok feleim szümtükkel: Répa, cukkini, alma céklával, hozzá hagyma, fokhagyma. Ebből valami csatni lesz. :)
Ettől függetlenül értékelem a segítő szándékot, de én ilyen reménytelen eset vagyok.

1kutya 2012.10.17. 19:48:19

@Waka: hát konkrétan éppen nem azt mondják, hogy nem ehetsz zöldborsót:
"Néhány élelmiszer purin-tartalma:
igen nagy: élesztő, belsőségek, füstölt húsok, húskivonatok, pisztráng, hering, szardíniák, kagylók
nagy: sertéshús, marhahús, birkahús, kacsa, pulyka, szarvas, szárazbab, lencse, borsó
közepes: csirke, sonka, angolna, zöldborsó
jelentéktelen: tej és tejtermékek, sovány sajtok, cereáliák, saláták, gyümölcsök, burgonya, sárgarépa, retek, cékla, cukor, magvak"

egyébként faternak azt mondta a dietetikus (merthogy ő halmozásként még II. típusú cukorbeteg is), hogy elméletileg mindent ehet, csak aminek nagy a purintartalma, abból kevesebbet stb...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.17. 20:05:15

@1kutya: Körbejártam a kérdést minden oldalról. Sok az egymásnak ellentmondó információ. Kaptam olyan tájékoztatót is (Dr. PhD orvos ezredes), amit követve simán éhen pusztulhatnék. Majd kikísérletezem, mi a jó nekem. A napokban írok is róla pár sort.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.17. 20:51:47

@Waka: Ez rettenet, azt nem mondták, mit ehetsz, amivel esetleg még életben is maradsz? Amit @1kutya: leírt, az se jobb...
Nézz utána időben, mik azok a zöldségek amiket ehetsz, ha otthon nincs, de itt igen, akkor küldök magot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.17. 21:14:08

@dömbi: Köszönöm, azt hiszem talán még tarhonyamag is van itthon. :) Igazából változatosan főzni jelent gondot, illetve minden nap főzni. Ebédet eszem a melóhelyen, háromféléből választhatok, nagyjából bele is tudom illeszteni a diétába, de a vacsorát most már nem intézhetem el egy tenyérnyi szalonnával vagy egy arasz kolbásszal.

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.17. 21:44:40

@Waka: A csatnihoz cukor, bor stb. kell, és azt szét kell főzni vagy legalább is tovább. Ezek csak zöldségek ( példázódo felsorolással ), amiket gyorsan kell megpirítani. A pirítástól karamellizálódott ízt kapnak, a vegeta füszerezi, de lehet zöld fűszert és sót is használni, nekem ez a gyorsabb, illetve egyszerűbb. A kínai féle zöldségektől kissé jobban megsütöm, van némi pirult színe a zöldségnek. Almát akkor pírítok a zöldségekkel, ha savanykás ízre vagyok éhes. Általában kenyér nélkül szoktam enni, így valódi diétás étel, viszont nagyon ízes. Előkészítéssel sem tart tovább 15-20 percnél egy-egy adag elkészítése.
Próbáld ki azokból a zöldségekből amit szeretsz.

1kutya 2012.10.17. 21:47:32

@Waka: azért fater majd 10 éves tapasztalatát (súlyosbítva a cukorral) én nem vetném el. ha legközelebb hazamegyek majd kifaggatom és írok privben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.18. 06:15:12

@látjátok feleim szümtükkel: Értem én, tréfának szántam a csatnit.
@1kutya: Dehogy vetem el, de én még eléggé az elején járok az ilyen jellegű tapasztalásnak, minden ötletet szívesen látok.

1kutya 2012.10.18. 07:57:33

az adminfelületen éles. én is értetlenül állok az eset előtt...

1kutya 2012.10.18. 08:02:57

@anica inkognitóban: mondták már neked, hogy néha elég jól tudod hozni egy 3 éves óvodás gyerek szellemi színvonalát?:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 08:06:21

@1kutya: naponta többször is :DD
na, próbáld meg úgy, hogy elkezded baszkerálni (gondolom, a szót ismered), állítgasd először vázlatra, mentsd, utána privátra, aztán a végén vissza élesre, hátha egy kis mozgás nem árt neki.

1kutya 2012.10.18. 08:14:15

@anica inkognitóban: kösz, közben pont azt csináltam, nekem most állítólag látható, de nézzétek már meg ti is!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.18. 08:16:38

@1kutya: jó, megjelenik, csak most meg a kommentet nem hozza, csak oldalt...de lehet, 786993 frissítés után majd igen.. jó ez a blog.hu

Tamás Ákos Seri 2018.07.29. 10:37:31

Köszönöm a receptet. Idén vetettem először ezt a fajtát, és ma szedtem róla először. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.07.29. 15:33:20

@Tamás Ákos Seri: Gratulálok hozzá! Igencsak finom fajta - máig is ezt vetem :)
süti beállítások módosítása