Szombatra (mint kiderült, vasárnapra is) pizzát szavazott ebédre (mint kiderült, vacsorára is) a családi tanács. Engedve a családon belüli erőszaknak, fel kellett adnom a sugo-val kapcsolatos koncepciómat, és a szokásos tejfölös pizzaszószt kellett elkészítenem, cserében megehettem magam azt a büdös, gusztustalan polipot. Ja, és csakis tekert pizza jöhet szóba.
Szombaton korán felkeltem, megdagasztania pizzatésztát.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
3 dkg élesztő (Ezt úgy mérem ki, hogy egy 5 dekás élesztőt 1/3:2/3 arányban nagyjából eltörök, és az kábé 3 deka lesz, vagy több.)
1 dl tej
meleg víz
só
olaj
csipet cukor
A tejet a cukorral megmelegítettem, belemorzsoltam az élesztőt. A lisztet a tálba öntöttem, alaposan megsóztam, a felfutott élesztőt beleöntöttem, és odakészítettem egy bögre meleg vizet. Elkevertem a lisztet az élesztős tejjel, hozzáöntöttem fél deci olajat, majd a vizet lassan adagolva lágy tésztát dagasztottam. A pontos vízmennyiséget lehetetlen megadni, mivel a lisztek minősége eléggé hullámzó, és azon sok múlik, inkább legyen kicsit lágy a tészta, mint kemény. A tésztát megszórtam liszttel, letakartam, és beraktam a paplan alá szunyókálni.
Amíg a tészta tette a dolgát összeállítottam a szószt. Ehhez egy nagy pohár tejfölt kevertem össze 3 gerezd reszelt fokhagymával, egy nagy kanál paradicsompürével. Megsóztam, tettem bele szárított (éppen az volt otthon) oregánót, kakukkfüvet és bazsalikomot.
Előkészítettem a polipot meg a dúsításnak szánt olajos heringet, felbontottam a dobozokat, leöntöttem a lét, és rátekertem egy fél citromot.
Ekkor jött az a rész, hogy szépen elmentem a kocsmába, és bedobtam egy unikumot.
Mire hazaértem, a tészta szépen megkelt.
Kiöntöttem a deszkára, kicsit átgyúrtam, és négyfelé osztottam, majd visszatessékeltem a darabokat a tálba egy kis további kelésre. (Ha nem így teszünk, igen nehéz lesz kinyújtani, főleg a tekert pizzához szükséges méretre.)
Kinyújtottam a tésztát, megkentem a szósszal, rászórtam a polipot meg a halat, ráreszeltem a sajtot, aztán feltekertem és keresztben háromfelé vágtam. A végeket eldolgoztam kicsit, ne folyjon ki a massza (persze kifolyt), és sütőpapírral letakart tepsire helyeztem őket, ahol még egy órát keltek.
A fenti módszerrel készült még egy virslis, egy tarjás és egy maradékos „Fradi” pizza.
Előmelegített sütőben először 4-es fokozaton sütöttem, majd mérsékeltem a lángot, és addig sütöttem, míg a teteje kissé „kopogós” nem lett (később visszapuhul), és az alja is szép barnára pirult. Két adagban befért az egész a sütőbe, bár rendesen összesültek, elég volt szétválasztani őket.