Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Indiai tik-nyél Lens Culinarissal, mustárral, illetve jó pásztorlegény módjára

2012.09.18. 07:00 Waka

Az ember gyereke ugyebár kísérletezik. Megláttam pár szép pulykanyakat a hentesnél, gondoltam, miért ne főzhetnék abból lencsegulyást? Szeretjük is, viszonylag olcsó is, marha nem volt, a lapocka meg nem tetszett.

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykanyak
  • 30 dkg lencse
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 2-2 szál petrezselyem és sárgarépa
  • negyed zeller
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1-1 darab zöldpaprika és paradicsom
  • 3-4 babérlevél
  • pirospaprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • mustár sertészsír
  • tojás
  • liszt

 

Elkészítés:

A lencsét előző este átválogatom, váltott vízben többször megmosom, majd beáztatom. A pulykanyakat kisebb darabokra, a hagymát apróra, a többi zöldséget centis karikákra illetve kockákra vágom. A füstölt sonkát felkockázom. A hagymát a zsíron megdinsztelem, kicsit sózom, majd beleteszem a pulykanyakat és megpirítom.

1.jpg

Megszórom pirospaprikával, majd felöntöm kevés vízzel. Beleteszem a paprikát-paradicsomot, a babérlevelet, egy gerezd kivételével belezúzom a fokhagymát, sózom, borsozom, kevés köménnyel is ízesítem. Lefedve bő egy órát kis lángom párolom, a pulykanyaknak kell némi idő.


2.jpg

Mikor kissé megfőtt a nyak, beleöntöm a lencsét az áztatóvízzel együtt, hozzáadom a leveszöldségeket, a füstölt sonkát, belekeverek egy púpozott evőkanál mustárt és belezúzom a maradék fokhagymát, ha kell utánasózok. Míg a leves fől, elkészítem a „csurgát” a lusta ember csipetkéjét. Egy tojást felverek, megsózom, késhegynyi szódabikarbónát adok hozzá és annyi lisztet, hogy a nokedlitésztánál valamivel hígabb állagú masszát kapjak. A megfőtt levesbe kanállal beleszaggatom, kicsit forralom, és kész. Tálaláskor egy kanál tejföllel lehet komplettírozni, annak, aki szereti.
 
4.jpg

94 komment

Címkék: lencse pulyka gulyás

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr394780581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.18. 07:05:44

Jó reggelt!
Megyek drogozni, majd este benézek.

1kutya 2012.09.18. 07:52:14

@Waka: aztaqrva! ezt most így reggelire is megenném, 2 szelet friss, meleg fehérkenyérrel!

pulykanyak meg tényleg jó találmány (szegény pulyka:), mi pörköltet szoktunk belőle csinálni, az egész banda úgy néz ki utána, mint egy csapat kismalac:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 08:40:46

@Waka: úgy könnyű! :P:D
a kaja jól néz ki, finom is lehet, nykára még nem kívántam rá, de biztos :)

@1kutya: te mit nem ennél meg reggelire???:P:D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.18. 09:05:57

Hát, ha így haladsz a címalkotással, kinéz neked egy kreatív igazgatói poszt a Pásztortűznél :DD

Én a pulyka nyakát a legjobban sütve szeretem. Egy görögös salival pompás étel. Egyszer egy ilyen kajára hívtunk vendégeket, az asszonyka se a pulykanyakat, se a görögsalit nem komálta. Bosszúból a vacsora alatt egy hosszú expozét tartott arról, h miért nem szereti a paradicsomot.

1kutya 2012.09.18. 09:11:34

@anica inkognitóban: müzlit (de azt vacsorára sem:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 09:19:27

@PO: nem szereti a paradicsomot? Nem élt együtt Andrással?:DDDDDD
@1kutya: ja, a kutya húsevő :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 09:30:24

@PO: Nagyon kellemetlen tud lenni az ilyen. Én egyszer csodás, velővel töltött rántott palacsintát adtam előételnek - két vendég sem ette meg, miközben a többiek imádták. (A tanulságot leszűrtem: előzetes tájékozódás...)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 10:04:40

@anica inkognitóban: Érdekes, azóta nem is készítettem, olyan csalódás volt. Na de majd egyszer a kedvedért (bár manapság rendes velőt sem igen lehet kapni).
@Waka: Hogy a poszthoz is szóljak, ez meg jól néz ki. A 'csurgát' nem ismertem eddig.

Hurri Kán 2012.09.18. 10:08:24

'reggelt!
Jöhet, szelem a kenyeret. :)

medvedr 2012.09.18. 10:21:02

Ez nagyon jó, kipróbálom. Nekem a pulykanyak egy örök rejtély, de ez tetszik!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 10:28:06

@Mitzi von Küche: rántottvelőnek még a legnagyobb diéta közepén sem bírok ellenállni. tömény fehérjebomba, de ezt lenyomom a tudatalattiba, míg megeszem :)
@gyvy: de hosszába..:D
@medvedr: ha igaz, hogy jobb egy lúdnyak 5 tyúknyaknál, biztos így van a pulykanyakkal is :D

Topy 2012.09.18. 10:36:32

@anica inkognitóban: a fehérjebomba az a pacal, a velő inkább zsír és kalóriabomba:
Marha pacal, 100 g
Kalória: 168kcal, NBÉ l8.4%
Fehérje: 16g, NBÉ 32%
Szénhidrát: 0.0g, NBÉ 0%
Zsír:11g, NBÉ 15.7%

Marha velő, 100g
Kalória:849kcal, NBÉ 42.5%
Fehérje:3.2g, NBÉ 6.4%
Szénhidrát:0.0g, NBÉ 0%
Zsír:89.9g, NBÉ 128.4%

De azért ne utálj nagyon, jó!? :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.18. 10:38:34

@anica inkognitóban: Mitzi sem élt Andrással, tehát ő sem szereti a paradicsomot :))

Ez a velő, nemtom, te milyet szoktál venni. Amit én eszek, az egy koleszterinbomba. :-O

@Mitzi von Küche: én azt szeretem, ha egyszerre max. 4 vendég jön, akkor lehet érdekes dolgot készíteni. De ha pl. 10en vagyunk, akkor csak a húsleves a közös nevező :D

Hurri Kán 2012.09.18. 10:44:05

@anica inkognitóban:
Amilyen kenyereket ma sütnek... :D

medvedr 2012.09.18. 11:23:47

@Topy: A fehérjebomba azaz első osztályú fehérjeforrás: az olyan állati eredetű fehérje amelynek a fehérjetartalma min. 18,5% és zsírtartalma kisebb mint 10%. Halhús, csirkemell, bélszín hátszín ilyesmi szóval ami jó drága. A közhiedelemmel ellentétben nem jó fehérjeforrás a tej. Az aminosav összetételbe nem is mentünk még bele, de az állati jelző azért van hozzátéve. Egyébként egy broilercsirke aminosav igényéről szerintem többet tudni mint az emberéről.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 11:25:51

@PO: Ez régebben esett, amikor még nagyobb vendégségeket csaptam. Manapság maximum 6-7 főre (kivétel lesz Anyukám szülinapja, amikor legalább 10-en leszünk).
@anica inkognitóban: Vettél már Kárpát-kenyeret? (Én most indulok érte.)

Topy 2012.09.18. 11:27:28

@medvedr: na, akkor a pacal kis jóindulattal - kerekítési hiba :D - belefér ;)

medvedr 2012.09.18. 11:28:42

tik nyél az mi a címben?

süllőcske 2012.09.18. 11:29:56

Ez jól összeállított, kellemes étel.
Jó a pulykanyak bevetése, én pár zúzát is tennék még hozzá, akkor tényleg csucsu.

medvedr 2012.09.18. 11:31:47

@Topy: Nekem kovászos uborkával kenyérrel vaqgy főtt krumplival szigorúan kanállal bele ám!

medvedr 2012.09.18. 11:33:32

@süllőcske: Pulyka zúza nagyon értsd min. 3 ó lassan fő meg. Tudom mert szoktam belőle pörköltet főzni.

süllőcske 2012.09.18. 11:46:57

@medvedr: Számolok én a fővési idővel. A zúzákokat fehérboros, babéros vízben elő kell főzni, levébe áztatni a lencsét, a többi ugyanaz.

Hurri Kán 2012.09.18. 12:07:46

Hol van Waka? Csak szólni akartam, nem lett semmi baj a tegnap esti levestől. :D

1kutya 2012.09.18. 14:05:05

@PO: haldoklott, de feléledt:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.18. 15:27:29

Megjöttem, öreg vagyok én már ehhez. Ugrabugra, futás, kettlebell, kötélhúzás, fáj a derekam.
@medvedr: Van, akire azt mondják: kotnyeles. Anno úgy okoskodtunk, hogy a kotnak a nyele, és ilyenforma csak a nyaka lehet. Most már persze tudom, hogy nem az: www.hir24.hu/nyelv/2012/01/06/milyen-nyele-van-a-kotnyelesnek-%5Bez-a-beszed%5D/
A pulyka régiesen indiai tik. Török közvetítéssel került Magyarországra.
@gyvy: Örülök neki.
@látjátok feleim szümtükkel: Jöhet. Indiai "látott" tik, paradicsommal, Herman Ottó módján.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.18. 16:05:48

Ciánoztak, vagy a blog.hu akadt ki?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.18. 16:15:36

Na, húzok a kertbe, majd este jövök.

1kutya 2012.09.18. 16:56:32

@Waka: csak sajnálni tudlak (gondolom most is a hintaágyon élvezed az ősz utolsó, meleg napsugarait:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 18:23:14

@Mitzi von Küche: á, még nem jutottam odáig, mindig itthon jut eszembe, hogy nem kanyarodtunk arrafelé... na, ebben látod, rossz a memóriám :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.18. 18:42:15

@1kutya: Vittem némi vizet a paprikáknak. Holnap tán jön némi eső.

süllőcske 2012.09.18. 19:17:00

Szép a kerti világ, de a vízpart mégis szebb nála.
A kontyos harcsák óta először voltam horgászni.
És sikerült ráérezni, hogy a közelgő hűs előtt a csukák enni fognak. Van egy szuper gumihalam, aminek nemigen tudnak ellenállni, ezzel sikerült kipergetnem egy 2.20 és egy 4.10 kilós tarkabarka krokit, még egy jó hármas el is szabadult.
Szabad az út a csukaételekhez.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 19:27:25

@süllőcske: csak nehogy egyszer a gumihalat süsd meg! :P:DD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.18. 19:30:40

@süllőcske: Ha minden jól megy, szombaton reggel már én is gazdagabb leszek pár halacskával, majd a jövő héten beszámolok.

Daró 2012.09.18. 19:32:31

@Mitzi von Küche: Kiscipó pékség? az ladányi kenyér.

süllőcske 2012.09.18. 19:47:23

@Waka: Föltétlenül!
@anica inkognitóban: Mivel fognám akkor a pöttyöskéket?

süllőcske 2012.09.18. 19:58:05

@gyvy: Annyira szépek, fenséges gyönyörűek, hogy le is festem őket, hisz jön a piacos kiállításom.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 20:02:49

@süllőcske: szobrászat, festészet.. ebben a kettőben alkotsz leginkább? vagy másban is?

Hurri Kán 2012.09.18. 20:10:18

@süllőcske:
:)
Most pénteki horgászat valószínű kimarad, jövő héten remélem megyünk. Ha csuka nem is biztos, de szokásos keszeg zsákmány remélhetőleg meglesz.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 20:41:48

@Daró: Nem, ezt a balmazújvárosi pékek sütik, de Debrecenben is kapható. Viszont a Csapó utcán láttam egy Kiscipó pékséget, lehet, hogy a ladányi illetőségű cégé? (Ha igen, a Kárpát-kenyerüket kipróbálom, mert nagy híve vagyok.)

Hurri Kán 2012.09.18. 20:58:38

@anica inkognitóban:
Bevallom, vannak dolgok, ahol az esztétikum kevésbé számít. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 21:13:22

Megint nyűglődik a t-home internet, mint délután. Wifi nem működik, 3G még igen.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 22:01:16

@gyvy: bár ne tudnám...:)
@Mitzi von Küche: szerintem szabotázsakció...a blog.hu nem bírja el a csapatot:túl jó neki :D

süllőcske 2012.09.18. 22:03:22

@gyvy: @anica inkognitóban: Ahol a funkció és az esztétikum is számít, az edények birodalma.
Konkrétan iparmüvészet, de legyőzhetetlen vágyam, titkos ábrándom, hogy ebben is munkálkodjak.
Sőt, határozott terveim vannak, és itt szeretném összekapcsolni a főzést egyéni formanyelvvel.
Tervezek például kortárs halászlé tálalókészletet, tűzálló agyagbográcsokat, ilyesmi.

Hurri Kán 2012.09.18. 22:03:46

@anica inkognitóban:
Pedig a tudásszomj fontos dolog :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 22:06:23

@süllőcske: szombaton Városnapon gyönyörű dolgokat láttam ebben a kategóriában..:)
@gyvy: túlittam magam :DDD

Hurri Kán 2012.09.18. 22:07:26

@süllőcske:
Az építészetnél is számít. Legalább is régen számított...

süllőcske 2012.09.18. 22:11:19

@anica inkognitóban: Mik voltak?
@gyvy: Az építészet, az szent dolog. Kellene, hogy legyen.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 22:15:31

@süllőcske: megmutatom...

nadudvarikemencesedenyek.hu/
amit itt, a weboldalon nem látok, de nagyon tetszett, az az almapároló. alulra mécses, tetejébe alma.:)

Hurri Kán 2012.09.18. 22:25:48

@süllőcske:
Igen. Bár egyáltalán nem értek hozzá, csak érdeklődés szintjén olvasgattam róla, pl. nagy csodálója vagyok a népi építészetnek. Úgy épültek abszolút funkcionális épületek, hogy mellette esztétikusak is voltak, ez az, ami az elmúlt kb. 50-60 évben szinte teljesen megszűnt az építészetben sajnos. Legalább is nálunk.
Vagy ott van pl. a Wekerle-telep. Mai napig tulajdonképpen egy iskolapéldája a településfejlesztés és az építészet összhangjának.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 22:30:06

@gyvy: biztos a nádudvari levegő teszi, ma rám is ezt mondták, abból gondolom..:DDDDD

süllőcske 2012.09.18. 22:31:12

@anica inkognitóban: Igen, ismerem. Nagyon jó edények, az almapároló is.
Ezek azonban népi formakincsre épülnek, amit bármennyire is tisztelek és szeretek, mégsem követnék, az edénytervezésben a szabad, egyéni lehetőség vonz.
No de hát az még messze van, hogy nagy arccal okoskodjak e téren, csak szeretnék beleugrani, már most, a télen.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 22:33:06

@süllőcske: ez azt jelenti, hogy modernebb dolgokat? vagy inkább azt, hogy elszakadni a hagyományos formavilágtól úgy amblock ? áááá, nem tudom megfogalmazni, mire gondolok..:S

Hurri Kán 2012.09.18. 22:33:12

@anica inkognitóban:
BiSZtos téged is bevontak mázzal és kiégettek. :D

süllőcske 2012.09.18. 22:43:15

@gyvy: Hát persze. Egy székely, vagy őrségi ház, egy hétszilvafás veranda maga a kikristályosodott formaesszencia, mindennek helye van, megdönthetetlenül.
Ami újonnan készül, éppen ilyen forma-funkció letisztulásra vár, tájolás, környezettel való ritmus, anyaghasználat,fényelosztás, a benne zajló életmód, energiatermelés, felhasználás szerves összekapcsolásával.

süllőcske 2012.09.18. 22:54:04

@anica inkognitóban: Úgy értem, hogy például tisztázod, átgondolod, hogy mi is az a levesestányér? Számodra mit jelent, milyen formában lenne az igazi. Mindezt úgy, hogy azt ugyanakkor meg is tudod csinálni. És persze az előképek ne befolyásoljanak, viszont ismerd őket.
Ha megvan a csucsu ötlet, megcsinálod.
Ez túl van azon, hogy népi, vagy modern, vagy hogy mennyiért tudod elpasszolni, minél többet legyártani olcsón, stb. Szabad vagy. Ez érdekel.

medvedr 2012.09.18. 22:54:33

@Waka: Aha! Nálunk a nyeles hús a csirkecomb volt lehet, hogy ez kavart meg.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.18. 22:57:44

@süllőcske: ezt teljesen valószínűleg csak az érti, aki szintén megéli ezt a dolgot. mi többiek, meg csak irigyelhetünk benneteket :)

süllőcske 2012.09.18. 23:21:40

@anica inkognitóban: Dehogy. Figyelj ide.
Sok fazekast ismerek, keramikust, szilikátművészt.
Látom, ahogy az egész munkásságuk körforgás az anyagiak körül. Pénzért dolgoznak, piszkosul termelnek, alig tudnak rácsodálkozni szép mesterségük csodáira. Belenézik magukat. A lóvé elveszi a szakrális életérzést.
Régen a gölöncsér szó szerint szent ember volt. A kovács is. Például a dogonoknál ma is a kovács a különleges képességű ember, varázsló, csak ő faraghat maszkot, kovácsolhat rituális tárgyat, szobrot. Ő a "szabad ember". Nem pénzért dolgozik.
Küldetést teljesít.
Az régi időkben az edények is rituális tárgyak voltak. Csak a miskakancsóra gondolj. Az kérlek, kr e 5000-ig nyúlik vissza, akkor épp ilyen arcos edények voltak.
Szóval, ha valaki igazi rituális, átszellemített edényt akar készíteni, szabadnak kell annak lenni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.19. 07:53:42

Egy ilyen csodás nádudvari mázas-drótos főzőedény van kiállítva az ebédlőnkben - egy műalkotás.
@susztertangó: Ennél még szebb almasütőt kaptunk egyszer Németországból. Karácsonykor szoktunk vele almát sütni.Tényleg működik: illatos és hangulatos.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.19. 08:17:14

@susztertangó: igen, ilyesmit néztem ki én is :)
@süllőcske: ja, az eszemmel értem én, csak az érzés olyan, ami nekünk, akik nem alkotó, kreatív munkát végzünk, nem ismerős... bár a jól sikeredett munka végén elégedetten szemléli az ember, de a hétköznapi szakmákban, hivatásokban túl sok a korlát..

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.19. 08:21:36

@anica inkognitóban: Mindig mondom, Anica, hogy pályát tévesztettél...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.19. 08:23:40

@Mitzi von Küche: amíg a főnökeim nem mondják, nincs baj :D

azt mondja tegnap a gyerek, hogy elképzelte a jövőt. kérdezzük, hogy hogyan is.. sorolja, sorolja, azt mondja: anya polgármester lesz...:D mondom neki:fiam, én tisztességesen szeretném leélni az életem, hadd ne legyek már politikus! :DDDD

Topy 2012.09.19. 09:29:22

@anica inkognitóban: megfelelően kis településen ez nem politika, hanem küzdelem... kőkemény küzdelem...
időnként lelki segély, jószolgálati cselekedet, társadalmi munka...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.19. 09:34:17

@Topy: öt évig kénytelen voltam nap mint nap szemlélni, saját különbejáratú véleményemet itt írásban nem osztanám meg, de van.:S

inkább kávézzunk:
www.facebook.com/photo.php?fbid=435847443127795&set=a.341236132588927.75554.338325999546607&type=1&theater

Topy 2012.09.19. 10:11:04

@anica inkognitóban: egy olyan fácskásat legyen oly kedves! :)

susztertangó 2012.09.19. 13:28:05

@anica inkognitóban: Nagyon szépek, de nekem a belül recés pohár hiányzik, olyan idegesítően lehetett zörögni benne a kanállal keverés címén, hehe.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.19. 13:34:40

@susztertangó: hivatal folyosóján a falambérián kulcscsomót végighúzni?:DD van kollega, aki majd'kiviszi a közfalat tőle.:D

susztertangó 2012.09.19. 14:58:52

@anica inkognitóban: :-))Ide kellene egy vers idézet, de sehol se találom a könyvet: Szükséges veszteségeink a címe.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.19. 15:11:08

@susztertangó: mindenhol csak ismertetőt dob ki a google, de körülötte jópár ismerős cím.:)

susztertangó 2012.10.13. 23:40:38

@anica inkognitóban: "Hivatal folyosóján a fa lambérián kulcsot végig húzni?" "Mindenhol csak az..."Na megtaláltam. Jenny Joseph:Warning
Ha vénasszony leszek bíbor ruhát veszek fel
Vörös kalappal, amely nem illik hozzá, s hozzám.
Nyugdíjamat konyakra, nyári kesztyűre és selyem
Szandálra költöm, és sírok, hogy nincs vajra pénzem.
Ha elfáradok a járda szélére ülök le,
Kóstolókat falok a boltokban, tűzjelzőket török be.

VÉGIG HÚZOM A BOTOMAT A RÁCSOKON

Kárpótlásul józan ifjúságomért.
Papucsban kirohanok az esőbe,
Más kertjében tépkedek virágot, és
Megtanulok köpni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.13. 23:42:53

@susztertangó: zseniális!!!!
(de én mit fogok akkor csinálni így, hogy nem józan ésszel élek most??? :( )

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.13. 23:45:33

@susztertangó: köszönöm, nagyon tetszik! ízlelgetem a sorait.
süti beállítások módosítása