Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vegetariánus spagettiszósz, ahogy a feleségem készíti

2012.09.11. 07:00 Andrass9

Mert mi mindent másképp csinálunk :)

Ez adja a változatosságot az életünkben. Milyen unalmas lenne, ha egyformán főznénk?

Ezt a vegás szószt (itthon ez a becsületes beceneve) minden évben nagy mennyiségben készíti feleségem, és sokszor az általam főzött bolonyait javítjuk fel vele. Nagyon egyszerű a szósz, trükkök sincsenek a készítésénél.

A készítés elejéről lemaradt a fényképész egyéb elfoglaltságai miatt, de a végére befutott. Az alapanyag a helybéli piacról, és a kertünkből érkezett.

Hozzávalók egy 20 literes fazékhoz:

  • 12-14 kg paradicsom. Legjobb, ha valamilyen húsos paradicsomot próbálsz beszerezni (Lucullus pl. az olaszok kedvence a szószhoz)
  • 6 kg nagy vereshagyma (gyorsabb a pucolása)
  • 1/2 kg bazsalikom (nem vicc, tényleg kiló a mértékegység)
  • 1 bő liternyi oliva olaj (nem kell extra szűz, inkább extra light. Semmiképpen sem Pomace!)
  • 5 fej fokhagyma
  • 6 ágacska rozmaring
  • só, feketebors

A hagymát aprítsd nagy kockákra (egy-két cm-es darabok a legjobbak), és tedd az olajba dinsztelni. A paradicsomot hámozd meg, nyomd ki a magos levét és kockázd szintén 2 cm-es kockákra. Ha némi lé benne marad, abból nem lesz semmi baj. A megtisztított fokhagymát zúzd össze, vagy fokhagymanyomón préseld át, és a felét tedd bele a dinsztelődő hagymába.

Ha a hagyma már kezd üvegesen áttetsző lenni, add hozzá a paradicsomot és a bazsalikom felét apróra metélve, mint a petrezselymet. Közepes lángon főzd kevergetve, míg úgy látod, hogy a paradicsom szépen megpuhult. Ekkor kell beledobni a rozmaringot, amit csak 5 percig főzz a lében és dobd ki belőle. Erős íz, módjával használd, mert elnyomja a friss paradicsom saját aromáját. Ekkor tedd bele a maradék aprított bazsalikomot és fokhagymát.

10.jpgA háttérben egy 8 literes, az előtérben a 15 literes lábosunk van. Egy lábasba nem fért bele!

11.jpg

Készítsd az alaposan kimosott üvegeket a fazék mellé. Sok sok évvel ezelőtt felfedeztem, hogy a mosogatógép só betöltő tölcsére elsőosztályú segédeszköz az eltevésnél. A csőre még éppen belefér a kisebb befőttesüvegbe is és van három támaszkodó él, ami a széles üvegen is megül, így nem fröcsög, amikor belelapetoljuk a lekvárt/befőttet. Két éve felfedeztem, hogy a madaras hiperben már kifejezetten erre a célra árulnak ilyen spéci tölcséreket. Jellemző rám, hogy nem szabadalmaztattam az ötletet előbb :(

Hatosával töltöttük az üvegeket, rá a kupakot lazán és be a mikróba 2-3 percre. Ennyi idő pont elég, hogy az üvegen belül újra forralja az anyagot, a kupak alól a gőz kinyomja a fölös levegőt. Ekkor rászorítom a kupakot és fejreállítom az üvegeket.

13.jpg 12.jpg

Ez már az utolsó három üveg volt, azért nincs több a mikróban. Ha jól sikerült a forralás/lezárás, akkor a fejreállított üvegekben láthatóan ismét elkezd forrni az anyag. Ennek az az oka, hogy vákuum képződött az üvegben, amiben a víz forráspontja alacsonyabb.

14.jpg

Egy néhány a 32 üvegből, amennyi most lett. A háttérben mosolygó bazsalikom pedig a következő szószba kerül bele.

Ekkora mennyiségnél már megéri nyomtatni az öntapadó cimkéket, hogy az ínhüvelygyulladást elkerüljük.

15.jpg

80 komment

Címkék: paradicsom spagetti szósz vegás szósz paradicsom szósz spagettiszósz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr534739572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.11. 07:53:04

Mint a hittérítés. Először jönnek a tocsogós húsok, maj kellő beetetés után átslisszanunk a parék világába.
Lehet, hogy András csak eszköz volt a vegák világmegszálló eszközrendszerében?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.11. 08:08:25

András, a bazsalikom enyhít a paradicsom-sokkon :P:DD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 08:43:25

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ö)(=%(=%!+"=Ö mondta a macskám, akinek kedvence a nyers karalábé.
Lehet, hogy egy földön kívüli (szeritem egyértelműen alacsonyabb rendű, hiszen csak vega szószokat evő) erő szállja meg ilyentájt a lakásunk?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.11. 08:49:37

Kösz a fizikai ismeretterjesztést, a mosogatógép-adagoló pedig jó ötlet (nekem is van vagy két felesleges).
De mit csináltok azzal a rengeteg szósszal? Bolognese minden nap?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.11. 08:52:45

@Andrass9: nekem bazsalikommal még a csokitortát is el tudnák adni :)
vega macska?:D
@Mitzi von Küche: nem tejben-vajban fürdenek..:D

1kutya 2012.09.11. 09:24:19

ezt rá lehet önteni húsra is? mert máshogy nem nagyon tudom elképzelni, ugyanis én is hasonlóan csinálom a szószt, csak hozzákeverem a húshoz...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 09:55:01

@Mitzi von Küche: @1kutya: A felhasználása elsősorban spagettire, másodsorban a bolonyai spagettiszósz könnyítésére szolgál (azt is befőzöm egész évre és remekül eláll). Nem utolsó szempont (és felhasználási terület) gyerekeink, akik lelkesen viszik és etetik vele a vendégeiket bulikon is.
Húsra is önthető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 09:56:24

@anica inkognitóban: Aha - köszi :) A macska ugyan nem vega, de a retek, karalábé, néha uborka is ha ropogós kedvenc kajái közé tartozik.

1kutya 2012.09.11. 09:58:13

@Andrass9: oké, értem, de akkor miért miért vegetáriánus spagettiszósz? nevezhetnénk simán spagettiszósznak (zömükben nincs hús!), vagy egyszerűen egy spagettiszósz alapnak.

Pinka-Panka 2012.09.11. 10:15:37

@Andrass9: én bírom az ilyesmit, simán megesszük tésztán, sajttal, hús nélkül is...szerintem, nagyon jó, hogy van ilyen alapanyag, csak gondolsz egyet és zsuppsz 20 perc alatt kaja van...a fokhagyma mennyiséggel is bólogatok, a hagyma kicsit sok, de nem biztos ennyi mennyiségnél...
Néha, jó vega kaját enni, ettől nem leszel eltelítve, de kellemesen jóllaksz.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.11. 10:16:13

@1kutya: mert nincsen benne hús. van vegetáriánus somlóigaluska, vegetáriánus répafőzelék és vegetáriánus spagettiszósz, éééééééérted?:DDDDD

1kutya 2012.09.11. 10:18:16

@anica inkognitóban: a "vegetáriánus" mákostésztát kihagytad:)

@Pinka-Panka: mi is, de ettől ez még nem vega.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.11. 10:18:51

@1kutya: szameg, tudtam, hogy valamit elfelejtettem..:DDD

Pinka-Panka 2012.09.11. 10:20:17

@1kutya: ha nincs hús, akkor vega, legelő nálunk ezt mondja a férjem...
ok, ha jobb és nincs különösebb.

Pinka-Panka 2012.09.11. 10:22:05

@anica inkognitóban: cavinton:)
Na, megyek, mert fával van tele az udvar, ma még vega kaja sincs és nem is lesz:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.11. 10:23:21

@Pinka-Panka: még nem kell, nagyon jó memóriám van, szerencsére :)))
@1kutya: mondtam, mire vigyázz ;)))):P

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.11. 10:24:51

@Pinka-Panka: A fokhagyma is kutyakaja. Nagyon szeretik a kutyák. Egy iciri-piciri fokhagymáért képesek egy egész szál kolbászt felfalni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.11. 10:29:51

@hajdulaszlo (volt hajdul): és állítólag féreghajtó hatása is van, de lehet, hogy Medvedoki ezt nem erősíti meg, viszont a parasztok szerint igen, malacnak szoktak egy jó fejnyit a kajához keverni. nálunk legalábbis.

tartetatin 2012.09.11. 10:37:31

@Andrass9: ez mér "vega"? Tökjó kis paradicsomos sugo, mehet mindenre, margarita pizzára, pastára.
Ha ágyneműben dunsztolom, kimaradhat a mikro? Már évek óta fontolgatom az eltevést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 13:12:10

@1kutya: Mint mondtam volt, mi vegás szósznak hívjuk, hogy megkülönböztessük az általam főzött igencsak húsos bolonyaitól. Semmi más indok nincs rá :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 13:14:42

@tartetatin: Nem kell a mikró a dunszthoz - működik a síma klasszikus módszer is, csak kicsit macerásabb. Régebben ezeket az utazós hűtőládákat használtam dunyha helyett :)

tartetatin 2012.09.11. 13:39:29

@Andrass9: szeretek dunsztolni :) a mikrót lehetőség szerint kerülöm (para).
Olvastam olyan recipét is, hogy a lezárt üvegeget óvatosan vízbe állítva konyharonggyal egymástól elválasztva forralni...nem pattannak szét?

susztertangó 2012.09.11. 14:43:09

@tartetatin: Szomszédasszony így dunsztolt egy halom üveggel, ő újságpapírt tekert rájuk, úgy rakta a vízbe. Dunsztom sincs eltört e valamelyik, majd megkérdem.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.11. 14:55:02

@susztertangó: @tartetatin: elvileg ha hasonló hőmérsékletű az üvegben lévő dolog (lekvár, befőtt, paradicsomkészítmény stb.) és a víz, amibe beleállítjuk, nem szabadna neki. Az üveg elpattanása a hőmérsékletkülönbség miatt különbözhet be.

Pinka-Panka 2012.09.11. 14:57:27

@tartetatin: nem törik szét, mi próbáltuk többször már... csak nem szabad forralni, hanem közepes lángon csak.

Pinka-Panka 2012.09.11. 14:59:20

@anica inkognitóban: csak szóltam:))) na, viccnek szántam, viszont nekem nem ártana...
Behordtuk a fát és csak főztem egy tárkonyos krumpli levest és még tettünk egy nagy sétát a városban, nem fáztunk:)

váj mí 2012.09.11. 14:59:35

Huhh, finom, kár, hogy ez nekem nem megvalósítható. Én szeretem a csípős kajákat, tehát valami ilyesmivel feldobnám. És bár húsimádó vagyok, de ezt el tudom képzelni simán is a spagettire öntve, némi parmezánnal felütve. Esetleg gombával, "húspótlékként".

Pinka-Panka 2012.09.11. 15:13:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): néhány ismerősöm semmibe nem tesz fokhagymát, el se tudom képzelni...

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.11. 15:22:29

@tartetatin:
Mi ezer éve vízben dunsztolunk mindent, még az anyámtól láttam régen. A fazéba két réteg törlőpapírt teszek, arra rá a lezárt üvegeket, úgy, hogy ha egymáshoz is érnek, ne zárkódhassanak forrás közben, majd az üvegek kb. háronegyed magasságáig hideg vizet öntök, és fedővel, vagy tállal letakarom a fazekat. Takarék lángon megy a gáz, és akkor zárom el, amikor a fedő olyan meleg, hogy nem lehet kézzel megfogni. Ekkor már a víz gyöngyözik az edényben. Andrass9-nél olvastam, hogy mikrózás után megszorítaja a fedelet, ezért a csavaros fedelet elzárás előtt az idén már mindig megszorítom én is, felfordítom egy-két percre az üveget, vissza rakom a vízbe, majd elzárom a gázt, és másnap szedem ki a vízből. Tartósítóként csak citromsavat használok. Eddig nagyon szépek a befőttek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 15:25:05

@tartetatin: A befőttes üvegek hőre edzett üvewgből készítik réges régen, hogy kibírják a hirtelen melegítést (amikor belemered a lekvárt, az üveg biztos, hogy nem 100 fokos, bezzeg a lekvár :).
A dunsztolásnak egyik válfaja a dunyhás, úgy nevezett szárazdunszt. Itt megpróbáljuk az eredeti agyag hőjét minél tovább az üvegben tartani, hogy sterilizáljon. A másik, a vizes dunszt, ahol az üvegbe nem forrón kerül a tartalom, azokat újságpapírba tekerve szorosan egymás mellé állítják egy naaaagy mosófazékban (kis mennyiségeknél persze kis fazékba), hogy ne kocolódjanak, amíg forr a víz. Felforralják a vizet, és kb 10 percig forralják, vagy amíg elkezd gyöngyözni az üvegben is a folyadék. Ezzel a módszerrel utólag forrósítják fel a tartalmat a sterilizáláshoz. Arra ügyelni kell, hogy még a zubogó víz se érje el az üveg száját, mert felhigítja a töltést :) Ez utóbbi módszert alkalmazzák például egészben eltett őszibarack kompótnál is. Így nem főzik a gyümölcsöt!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.11. 16:49:03

Jó napot! Egy korsó barnát, ha kaphatnék...
Itt a krumpliszezon, lassan arról is lehet írni. :)
@hajdulaszlo (volt hajdul): :)

váj mí 2012.09.11. 16:54:41

@Waka: Höhö, sült, főtt, klopfolt, gratin, leves, főzelék, köret, egytál ... banzáááááááááááááááj! ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.11. 17:08:54

Most megyek habanerot szüretelni, meg csilit és egy kis pepperonit is.

1kutya 2012.09.11. 17:45:21

@Andrass9: benned egy élelmiszeripari mérnök veszett el!

(sajnos nyomtalanul:)))

Daró 2012.09.11. 17:56:42

Simán a legjobb feltét tésztára. Meg pizzára.
Kicsit sok már a paradicsom...
(paradicsomi bőségliget)

susztertangó 2012.09.11. 18:00:05

@Andrass9: Hogy az üveg is elég meleg legyen a forró lekvár fazeka melletti égőre egy tepsit teszek, abba vizet és az üvegeket. Felforralom, majd takarékra teszem. Ha nem is 100 fokos az üveg, közelíti.Mindig kis adag lekvárt töltök az üvegbe-ha pattanni akar kisebb akár. Nem szokott, nem is emlékszem ilyenre. Utána száraz dunszt egy régesrégi 20 éve lomtalanításból mentett katona ládába,gyűrött újságpapír alatta, rajta , felette és régi vékony szőnyeg, láda lecsuk.Edények elmosása, lefekvés.

váj mí 2012.09.11. 18:02:58

@Daró: Majd jön a krumpli, egyet se félj! ;) Aztán káposzta, gyökerek, desznyóságok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 18:32:40

@1kutya: nem annyira - csupán odafigyelek és megpróbálom megérteni a dolgokat. Bár épp ezért lehet, hogy végleg :)
@Daró: Most mit csináljak? Tele van a kert paradicsommal és jobbnál jobb ötleteim vannak, mit kell belőle csinálni, hogy télire is eltegyem a nyár illatát és ízét!
Igérem, már csak egy paradicsomeltevős posztom lesz - az viszont űbereli az eddigi összeset, legalábbis a feleségem szerint: "van néhány jó recepted, de ez messze a legjobb étel valaha ettem". Mondjuk ilyen dícséretet se kaptam még tőle!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 18:34:07

@Waka: Az a szerencséd, hogy idén nem vetettem krumplit :)
Kapsz egy pilisvörösvári Rotburger barnát. Egészen jól főzik (a világos az nem ilyen jó)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 18:35:12

@váj mí: Látod? csak egy alapanyag és mennyi elkészítési mód! Ha viszont egyhuzamban csak azt szolgálunk fel, kitör a parasztlázadás :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 18:39:33

@susztertangó: Jó a módszer, de tényleg kibírják az üvegek. Viszont a te módszereddel nagyobb a sterilizálási hatásfok, mert nincs lehetősége túlságosan lehülni a lekvárnak, mielőtt dunsztba megy.
Nekünk olyan foteljeink vannak, amik 3 oldalról zártak (szivacs meg szövet). Abba egy pokróc, arra újságpapír, hogy a kifolyt cuccot felfogja, szorosan az üvegek, pokróccal beburkol és nagypárna a tetejére.
Sokszor használtunk kartondobozt is.
Amióta feleségemet megtanítottam a mikrós trükkre, nálunk nincs dunsztolás. Romlott befőtt sincs :)

susztertangó 2012.09.11. 18:55:28

@Andrass9: A zöld paradicsomokról se feledkezz meg! Akár savanyúság, akár lekvár.
-------------------------------------------
Sőt, most már fejre is állítottam az üvegeket.:-))
A mikrós megoldás még eztán jön-bár nem tudom mit fogok eltenni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 19:04:54

@susztertangó: Zöldparadicsom nem nyert idehaza. Még mindig van vagy 15 üveg 5 évvel ezelőttről a koktél paradicsomból. Nem volt szívem beszántani a komposztba. Lekvárból meg általában túltermelés van :)

Pinka-Panka 2012.09.11. 19:07:04

@Andrass9: én is dunsztolok, van nagy tálam azt bélelem ki, kizárólag ilyen pokróccal, rá törlőkendő és úgy a befőtt, még egy pokróc és csá...Amúgy fejreállítást is csinálom, biztos, ami biztos...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 19:14:56

@Pinka-Panka: A kettő nem zárja ki egymást :)
Persze van olyan bűvész, aki képes úgy megtölteni az üveget, hogy nem marad benne levegő, és úgy zárja le. Csak azt nem tudom, mi történik, amikor a forró lekvár összezsugorodik (3% ha 100-ról 20-ra lehül). Behomorodik a kupak ennyit???? Vagy abszolut vákuum lesz az üvegben? Kicsit szkeptikus vagyok ezügyben a fizikai ismereteim alapján.

Hurri Kán 2012.09.11. 19:17:46

@Andrass9:
Ha nem töltöd teljesen tele az üveget, viszont lezártad légmentesen, mindenképp keletkezik egy kis vákuum, ahogy lehűl a tartalma. Ezért szoktam a befőttes/lekváros üvegeket egy csavarhúzóval kinyitni. Picit alá kell feszíteni a kupaknak, hogy bemenjen egy kis levegő, utána könnyedén le lehet csavarni. :)

Pinka-Panka 2012.09.11. 19:18:25

@Andrass9: nem is tölteném tele sosem, nekem is ez bevált, mondjuk sokakkal ellentétben én egy celofánt, amit megnedvesitek, teszem a kupak alá - és így még 2 éves dzsemet is simán jó állapotban, nem a felére zsugorodva fogyaszthatod - bár nálunk nem áll el, mert megesszük és elajándékozom...

Pinka-Panka 2012.09.11. 19:20:29

A vegyews savanyúságot és az almapapikát, sosem dunsztolom, hidegvizesen teszem el - mégis eláll - ez még vár rám:O

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.11. 19:37:04

@Pinka-Panka: anyu is erre a módszerre esküszik, nem is romlott még meg semmilyen befőttje, lekvárja.:)
@Waka: ha a macskapöcsét nem kézzel morzsolom bele az imént a paprikakrémbe és aztán nem fogom meg a cigi végét, mielőtt a számbaveszem, lehet, jobban esett volna.. így kicsit sütött..:D

Pinka-Panka 2012.09.11. 19:42:17

@anica inkognitóban: igen, én nem vagyok egy nagy beújító, szeretem a megszokott eljárást, ha bevált, minek kockáztassak...de bírom aki bevállal minden reform dolgot

susztertangó 2012.09.11. 20:15:15

@anica inkognitóban: A könnyeket kidörgölted a szemedből?@gyvy: Ez jó, csak utána meg kell keresni a letört üveg szélt vagy kiköpni:-((
Dr.Duschanek Valéria kitalálta, hogy az üvegekben főzés nélkül lehetnek 4-5 évig eltartani dolgokat, enzim folyamatok csak lelassulnak nem pusztul el. Honlapját el lehet érni: keresőbe írni: dr.valéria és klikk és ott van. Őszi BNVn láttam régebben.

Hurri Kán 2012.09.11. 20:18:20

@susztertangó:
Egyáltalán nem, egy vékony hegyű csavarhúzóval épp csak benyúlsz a kupak pereme alá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 20:31:50

@gyvy: Nekünk egy orosz kiskanál, ami tökéletesen befekszik a kupak alá :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 20:58:19

@susztertangó: Ettől még a módszere nem elérhető, nem nyilvános (érthető, keres valakit, aki megvenné a szabadalmát) alkalmazója pedig nincs :(
Mintha mégsem lenne olyan világraszóló találmány, hogy nincs rá érdeklődő?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 21:04:39

@Pinka-Panka: Celofán nélkül sem zsugorodik az össze, ha jó állapotban van a kupak. Ha viszont nem, akkor a celofán segíthet rajtad, de akkor minek rá a kupak?
Ezek a kupakok egy vékony gumiréteggel rendelkeznek ahol az üvegre rásimulnak, így tökéletesen zárnak. Amennyiben ez a gumi sérült, akkor teljesen felesleges rajtahagyni, a celofánt elvágja a nyelveknél. Igaz, megvédi a véletlen kilukasztástól!
A kupaknak van azért egy hátránya: mivel tökéletesen zár, így nem aszik össze benne a lekvár (aminek te örülsz), míg a celofán azért átereszt valamennyi nedvességet (gondolom).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.11. 21:08:58

@Andrass9: Paradicsomos krumplifőzelék. Egyszer volt a seregben, én kihagytam.
@anica inkognitóban: A legutóbbi habaneros készítmény gőzétől lemállott a függöny a konyhában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 21:16:05

@Waka: Úgy őszintén: Te eszel abból a habaneróból? (tudom, nem paradicsomos krumplifőzelék, de azért érdekel)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 21:18:06

@gyvy: Pont ezért szoktam megkocogtatni a kupakot, amikor kihült: egyértelmű válasz, hogy jól zárt-e a kupak (magas hangon szól, amíg a vákuum mentes üveg mélyen)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.11. 21:18:28

@Andrass9: Paprikakrém összetevőjeként használom, elég húzós, de ésszel adagolva finom.

1kutya 2012.09.11. 21:20:25

@Waka: gyenge volt a függöny:)

@Andrass9: a lekvár (nem a dzsem!) akkor jó, ha összealszik, megkeményedik a teteje. szerinted nagyanyáink miért a "lélegző" cserépszilkében tárolták?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 21:31:24

@1kutya: Azt hiszem, éppen ezt próbáltam megvilágítani, csak nem ilyen szépen megfogalmazva :)

1kutya 2012.09.11. 21:32:43

@Andrass9: ja, akkor nem esett le! megyek is inkább, rápöffentek és eldőlök szunyálni:)

Pinka-Panka 2012.09.11. 21:36:48

@Andrass9: az imént írtam, hogy maradi vagyok ebben is:) Na, én aláteszek, a gumit nem szeretem sehogyan sem és állagát is ízét is jól megtartja.Sőt én szalicilos vízben kicsit megáztatom és úgy teszem rá.
A lekvárt amúgy sűrűbbre főzöm és cukrosabban, már eleve sűrűbb, a dzsem meg hígabb. Ami megy a kalácsra, vagy grízes tésztára, palacsintára.

susztertangó 2012.09.11. 21:39:43

@Andrass9: Vagy nincs ámerikai manegere....:-(((Emlékszel még a görgős ekére, Mezei András :Ilyen gazdagok vagyunk? stb.@Waka: Na ez az, amivel el lehet kergetni az asztaltól Pedig sült krumpli kecsappal finom.@1kutya: Talán nem volt trendi/fősodratú az üveg??:-))

susztertangó 2012.09.11. 23:07:34

@Pinka-Panka: Mi fiúk se, de néha muszáj:-))))))))

susztertangó 2012.09.11. 23:09:50

Most fejeződött be egyik kedvenc filmem a Hölgyválasz. Jó zene, szép emberek, aranyos történet.

Benikuty 2012.09.12. 06:06:20

Jó reggelt, jó befőzést, és csak ügyesen!:)

susztertangó 2012.09.12. 06:22:19

Na persze szerepel benne egy csodás-varázslatos farhát.Kezdtem érezni, hogy sörényem nő és nyihogok, pont úgy mint a Ménesgazdabeli mén-amikor vissza"sétál" :-)))))

susztertangó 2012.09.12. 13:14:51

@Andrass9: Jennifer Lopez hátul kivágott ruhát visel és igen figyelemre méltó far+hát.Nahát!A Ménesgazdában fedezni visznek egy fiú lovat, de valahogy nem akaródzik neki és elvezetnék dolga végezetlenül, de még időben észbe kap és vissza fordul-az nyihogott (a homlokára csapva) hehe.A film kedves meg romantikus.Sok jó zenével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 14:50:30

@susztertangó: Meg kéne néznem - száz évente nézek csak filme :(

tartetatin 2012.09.13. 09:22:44

Miért kell fejreállítani a lezárt üveget? Ha már le van zárva, mit tud csinálni a levegő....?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.13. 09:58:16

@tartetatin: Amikor fejre állítot, átbuborékol a tűzforró anyagon ezzel is sterilizálva magát a levegőt, meg a kupakot is. Persze vannak akik szerint ez butaság, ők színültig töltik az üveget és akkor nincs levegő :)

Benikuty 2012.09.13. 18:28:34

@Andrass9: Kedves András, általam sosem ismert sterilizálási eljárásodat nem gondolom butaságnak. Tedd, ahogy jónak látod, én is teszem, és hogy sosem romlott meg sem tiéd, sem enyém, nem állít fel rangsort módszereink közt.
Arra sem kérlek, hogy azt az álláspontot, ami nem egyezik a tiéddel, utóbb ilyen sunyi módon ne dózerold. Felesleges.
Emlékeztetnélek a blog létrejönnének okára, miértjére;)
süti beállítások módosítása