Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tarhonyáshús - nálam

2012.08.25. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt: Anica inkognitóban

„-   Anya, csinálsz olyat, tudod, amiben van hús, meg szaft és olyan kis pici kerek tészta?
-    Miiii???
-    Tudod, olyan kis pici és kerek…
-    Jaaaa, tarhonyáshús???
-    Igeeeen!!!!”
Na, ilyenkor, amikor a gyerekem kissé elhülyült állapotában próbálja meg elmondani, hogy mit is szeretne valójában. Néha elkeseredem azon, hogy miközben két és fél évesen már körmondatokban és választékosan beszélt, amióta iskolás, mintha leépülne. Végül csak kibogozzuk, activity nélkül is, hogy melyik ételt kívánta meg, úgyhogy a nehezén túlvagyunk, megfőzni meg csuklógyakorlat.
Szeretem a tarhonyát, sokakkal ellentétben. Mármint hogy sokan nem szeretik a tarhonyát. Nem pedig sokakat nem szeretek, a tarhonyát meg igen. Bár…ahogy telik az idő, egyre inkább meggyőződésem, hogy kevesen vagyunk a világban mi, helikopterek.
No, de maradjunk a tarhonyánál, akarom mondani: a témánál.
Sertéshúst felkockáztam, hagymán, egy paradicsommal és egy fél paprikával, sóval-borssal, kevés őrölt köménnyel fűszerezve pörköltöt főztem, majd egy másik edényben megpirítottam a tarhonyát, kevés zsiradékon. Hajdul kedvéért elmondom, hogy kivételesen egy nagyon konszolidált áron vásárolt olivaolajon, mert csak. Jobb kéz felől volt a napraforgóolaj, bal kéz felől az olivaolaj. A jobbkezem foglalt volt, mert már benne volt a fakanál, ezért balra nyúltam, olivát öntöttem. Ennyi, ennél többet a témáról nem kívánok mondani.

1.porkoltalap.JPG 2. hazideboti.JPG

A tarhonyát sóztam, borsoztam, kevés vízzel felöntöttem, a pörkölt alól egy kis szaftot is öntöttem hozzá, félbevágott hagymát tettem bele. Félfővésben hozzákevertem a húskockákat, majd a tarhonyának olyan háromnegyedéig főtt állapotában lehúztam a lábast a tűzről, lefedtem és szárazdunsztba raktam.
Általában rizst is a dunsztolós módszerrel főzök, mert az edényben maradt gőzben pont annyira átpuhul a dunsztolódás közben, amennyire kell, és tutira nem lesz ragacsos, csirizes.


3.tarhonyashus.JPG
Nos, a tarhonyáshús egyszerű étel, viszont szeretjük. Igen, az enyém kissé fakónak tűnik, még mindig nem tanultam meg beállítani a fényképezőgépet, de higgyétek el, élőben tisztességes színe volt. Gondolom, ennek az ételnek is többféle változata és elkészítési módja lehetséges, nemcsak tájegységenként, de családonként is. A tiétek hogyan készül? Szabad-é valamivel megbolondítani, vagy elég az, ha üres a kamara, bolond a háziasszony, a parasztétket ellenben ne maceráljuk? :)


134 komment

Címkék: pörkölt tarhonya tarhonyás hús

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr314727133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.25. 11:21:13

Ahhoz képest, hogy mekkora felháborodás volt a karajon a tarhonya iránt, elég lelkes az olvasóközönség! (Ha van itthon, képes vagyok éjjel kilopódzni, és kanállal hidegen betolni egy adagot - pedig nem ehetnék szénhidrátot :)

Hurri Kán 2012.08.25. 11:24:02

@Andrass9:
Tarhonya iránt szerintem sokaknak a rossz menzai emlékek miatt van erős ellenérzése. Pedig a jó házi tarhonya, kis zsíron pirítva...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.25. 11:33:53

@Andrass9: Pláne a reszelt tarhonyatészta. Régebben csak az apró sörétet ismertem /városi lány.../, de ez a reszelt igazán remek. És néha pásztortarhonyát is csinálok...

susztertangó 2012.08.25. 11:37:21

Nézetem szerint Karthágót le kell rombolni VALAMINT KATTINTANI:www.receptjeink.blogspot.hu

susztertangó 2012.08.25. 11:40:20

@Mitzi von Küche: Pásztortarhonyát Pásztortűzön? Milyen ez a mihijják?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.25. 11:53:48

@susztertangó: Kattintottam. Másodszor is. Törökországban még nem jártam, de magyar lévén sok török ételt eszem. Mintha a hivatkozott blog már egy éve leállt volna? El is köszön az olvasóitól ..

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.25. 11:58:22

@susztertangó: Jaj, nagyon jó (bár talán túlzás lenne belőle külön posztot írni). Amikor a tarhonya párolódik, hozzákockázok 1-2 krumplit és együtt párolom tovább. Asszem, hajdúsági változat. Az eredmény: könnyebb lesz a kaja - és nagyon finom. Próbáld ki!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.08.25. 12:02:53

@anica inkognitóban: A nyugdíjasok szeretnek hét közben sokáig aludni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.25. 12:02:57

@Mitzi von Küche: Kicsit tovább megyünk, és itt a grenadírmarsch reloaded :)

Pinka-Panka 2012.08.25. 12:03:38

A tarhonya nálunk nagyon megy, de a gépi változatban, így egyben is Anica féle módon. Van, hogy külön marha pörkölttel, s amit a legjobban szeretnek az a majorannás vetrece. Mikor a gyerekek kicsik voltak mindig ilyen vetrecét rendeltek, a lányom azt mondta ez olyan kanalazós húsi...
És én még főzöm a tarhonya levest gyakran - bár aki katona volt azoknak tarhonyát, lencsét nem lehet adni nagyon, de a férjem hál Istennek, elfelejtette és eszi.

Pinka-Panka 2012.08.25. 12:05:21

@Andrass9: ügyesek vagytok, mondanám, miért nem jöttetek ki,de azt hiszem már 2000 Ft a benzin, így nem érné meg...gyümölcs hegyek voltak:)

Pinka-Panka 2012.08.25. 12:10:06

Mai ebéd:
leszavazás alá került a krumpli főzelék, így lecsót kértek, zöldség levest főztem kocka tésztával, sok zöldekkel. Cékla fő már, az megy a hűtttőbe. Holnapra meg jönnek dolgozni a házhoz és pörkölt már fő, csípősen...
Még egy piskótát sütök vaniliás krémmel.
Meg Bence nap is volt, így kell valami...

Pinka-Panka 2012.08.25. 12:13:27

@anica inkognitóban: te az a cseresznye paprika fokhagymával van töltve?? jól néz ki, meg a kis tököcskék is:9

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 12:28:28

Huhhhh... hazaértem a piacról, zsákmányoltam 100 Ft/kiló áron meglepően szép Lucullus-paradicsomot, kovászolni való uborkát, padlizsánt.... éééés _magyar_ fokhagymát, ami a puff kínainak a fele, viszont tényleg nem kékül-zöldül az uborkalében. Korábban már vettem egy "próbafejet", most visszamentem többért, kikérdeztem az árust, kiderült, hogy maguk termelik, és szinte pironkodva vallotta be, hogy az őszi és tavaszi termésturnus között egy hónapig, április-május környékén, kénytelenek spanyol hagymát árulni, mert az hasonlít legjobban a magyarra. És megköszönte, hogy visszamentem hozzá fokhagymáért! :D :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 12:29:17

@Pinka-Panka: Istenem, van még, aki ismeri a vetrecét?!? :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 12:31:50

@susztertangó: Jóvanna, jóvanna, kattintottam! :) Érdekes blog, kár, hogy szemmel láthatóan leállt... ámbár ha valakit érdekel a török konyha, dolgozik nálunk egy tündéri török kislány, őt bármikor megkérdezhetem a recipékről. :)

Daró 2012.08.25. 12:36:19

@PO: ? Este 11 után Debrecenben a kocsmák bezárnak, alkoholt még a Tecsóban sem adnak. Szerintem ez majdhogy pogrom.
(érdekes, nem mindegyiknek kell bezárni, csak egy bizonyos körzeten belül, a pontos szabályt nem ismerem.)

váj mí 2012.08.25. 12:58:29

Szép jóreggelt. Valami frissítőt, ha lehetne, némi alkohollol, mondjuk egy fehér mojitot.

@LepkeReloaded: Hm, én egyszer elkövettem valami olyasmit köretként, kápia paprikával meg fokhagymával sült mellé.

@Daró: Ez érdekes, amikor még Pesten laktam a "nyócban", már este 10 után nem lehetett alkoholt vásárolni a közértben (bár azért a kocsmás nyitva voltak). 200 méterrel odébb viszont már másik kerület volt, ahol viszont lehetett. Tökéletesen felesleges kerületi rendelkezés.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.25. 13:03:06

@Pinka-Panka: A vetrece viszont nekem ismeretlen, hogy is készíted?

susztertangó 2012.08.25. 13:25:41

@LepkeReloaded: @Andrass9: A felesleges termények szárítása miatt erőltettem, mostanában bukkantam rá, odáig még el sem jutottam, hogy bezár a bazár.Egyébként kössz a visszajelzést, bár nem vagyok érzékeny, ha nem reagáltok, akkó' nem reagáltok.Naná, hogy jobb szeretem, ha de.

Pinka-Panka 2012.08.25. 13:32:25

@Mitzi von Küche: A vetrece marha, sertés, vad, pulyka, csirke mellből is készithető, kicsit savanykás étel, egyfajta tokány-féle.
A gyerekeknek általában pulykamellből, de marhából is főztem.
Lényeg, a szlonna alap zsír kevés, ezen piritom meg a csíkokra vágott húst, s ezzel együtt teszek rá hagymát is fokhagymát is ízlés szerint.Jól átpiritom és rövid lével párolom, miközben sózom, borszozom, mi tettünk bele kevés mustárt, amikor már kész, akkor tejföllel sűritettem és majorannával szórtam meg. Nem kell sok bele, de nagyon érdekes savanykás ízt kölcsönöz a húsnak, van aki citrom levét is tesz bele. Ez tarhonyával kíváló.
Mitzi, még a lényeg, hogy kevés sűrűbb szaft legyen...:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.25. 13:51:00

@Pinka-Panka: barátnőm-féle hamis vadas, gombával is szokta :)
@Daró: úgy sajnáltam a múltkor valamelyik debreceni nagyáruházban, amikor visszapakoltatták az egyetemistákkal a piát, mert pár perccel elmúlt este 10..:( pedig a folyadékbevitel fontos :)))
@Waka: én is szeretnék, csak nem érek rá..:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 13:51:25

@susztertangó: A szárított padlizsán zseniális, a kommentek között rá is kérdeztek, hogy hogyan készül, a blogger meg azt válaszolta, hogy valahol Dél-Törökországban szárítják, mert ott van kellően száraz klíma hozzá. :-( Egyébként meg beletrafáltál bizonyos elképzeléseimbe, mert én is gondolkodom azon, hogy jövőre aszalványokat kellene készíteni, szárított paradicsomot pölö. Tehát a fölösleges termények hasznosítása folyamatosan jelen levő porbléma, így ha találsz ötleteket, linkeld, aztán megcsámcsogjuk a kivitelezhetőséget is. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 13:54:55

@váj mí: Ha megszorulok, vagy hülye maradékok vannak csak a hüttttőben, én is alkotok új ételeket, például cukkinis-paradicsomos csirkecombot. De ettem már csonttá száradt, elfelejtett sajtos pogácsát fűszeres túrókrémmel és rétesalma-paradicsom-nyerscukkini salátával is... :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 13:56:49

@váj mí: A kápia paprika meg sültpaprika-salátának, fokhagymával-olivaolajjal lerétegezve, egyszerűen zseniális...

váj mí 2012.08.25. 14:06:41

@LepkeReloaded: Hm, úgyis előrevetítetted a paradicsomdömpinget ;) ... mna abból kiválóan lehet szárított cuccot csinálni, és elrakni fűszeres olajban.
Jaja, a pénztelenség és a maradékok felhasználásának szükségessége nagyon kreatívvá teszi az embert ;) Nekem a cukkinis tarhonyámban az volt a "nem-szeretem" elem, amikor a cukkinit is és a paprikát is baromi apróra kellett metélnem, hogy kinézzen valahogy a kaja.
Jaj, a sültpaprika, ne is említsd. A nagyimat és anyumat juttatja eszembe. Szezonban 15-20 kilók vándoroltak a piacról a platnira, 2-3 napos elfoglaltság volt. És egy hónapra rá már csak az üres borkánok. Imádom a sültpaprikát!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.25. 14:08:59

@Pinka-Panka: Köszi. Kell a változatosság, új ízek, kombinációk kipróbálása - erre (is) való ez a blog...

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 14:29:29

@váj mí: Amióta beszereztem néhány szuper konyhakést, azóta az icipicire darabolás inkább nagyképű ujjgyakorlat, mint szenvedés. :D Tak-tak-tak-tak, és a vágódeszkán ott hever az icipicire kaszabolt zöldségáldozat. :D A sültpaprika meg jááááájjjj-nyámnyám, ha hajlandó vagy pucolni, én sütném a platnin orrvérzésig, utána osztozunk a végterméken... csorog a nyálam, affene. :D

Pinka-Panka 2012.08.25. 14:32:09

@Mitzi von Küche: ezek régi ételek, én azért csináltam ezeket a tokány féléket, mert egy kicsit untam a pörkölt, sült, rántott dolgokat. 20 évvel ezelőtt ez újdonság volt a menüben, amit variálhat az ember több módon... pláne aki szereti a szaftos ételeket.
ma már a wokban számtalan formában készitheted el.
A barátnőm anyukájától meg egy olyan tejfölös karajt tanultam, ami szinte paprika húsából van és paszirozva egy különleges szószt lehet készíteni...

váj mí 2012.08.25. 14:36:41

@LepkeReloaded: Hm, a szuper konyhakésekkel nekem az a problémám, hogy nem tudom őket megfelelően használni. Cafatokban lógnak a bőrizék az ujjaimról utánuk. Nem baj, majd megyek séf-suliba ;)
Én hajlandó, inkább pucolom, mint sütöm. A szinte feketére sült paprikákat szépen, rétegesen, sóval behintve lerakom a nagyim mázas táljába konyharuhával lefedve, némi hideg víz egy másik tálban, és percek alatt megvan. Csak az a gáz, hogy a nagyim mázas tálja legalább 2000 km-re van tőlem :(.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.25. 14:37:00

@susztertangó: Szárított cukkínivel mit lehet csinálni? Mondjuk a padlizsánt talán el tudom képzelni, ha visszaszívja a vizet magába. Merthogy a Kutymuty-nál kommentelted :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 14:46:14

@váj mí: Az első szuper konyhakésemmel pik-pak kivágtam egy csini darabot a hüvelykujjamból... aztán megtanultam kezelni a fegyvert, élvezettel, boldogan. :) Séfsuliba én is beiratkoznék, szeptembertől Pesten dolgozom, lehet, hogy utánanézek valami ilyesminek... a paprikahámozás pedig pooooontosaaaaaan így történik, ahogy írtad. Cseréptálat fénypostával tudnék küldeni, öreget, de nem nagyikádtól. Szóval akkor süssük-hámozzuk csendben, nosztalgiázva azokat a fránya paprikácskákat... *sóhajt*

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 14:47:44

@Andrass9: Cukkinicsipsz? Házi vegeta alkotórésze? Visszavizezve valamilyen zöldségszósz/leves/akármi alkotórésze? Töprengek. :)

váj mí 2012.08.25. 14:56:00

@Andrass9: Nem vagyok egy gasztroguru, de szerintem tök úgy lehet használni, mint a szárított paradicsomot, csak cukkinis kajáknál. Esetleg még zöldségalapú krémleveséknél, kruton helyett. Fasírtba, salátába, lecsóba, chipsként, rakott cuccok közé. Vagy valami hasonló... Persze, a főzelék nehezen jönne össze belőle, vagy a rántott cucc.

@LepkeReloaded: Nayaps, én most Stuttgartban nézelődöm a séf-sulik között. Olyan kellene, ami nem tematikus (nem csak olasz, sváb, ázsiai stb), hanem általános képzést ad, még ha több időbe és pénzbe is kerülne. De eddig csak tematikusokba futottam bele :(.
Áááá, a nagyim tálja már valahol műanyagzacsi lehet azóta :(. De egy monstre paprika-eltevésben benne lennék ;) Te izzadsz a platninál, én meg elegáncsosan hántom le a paprika héját ;).
Mit művelsz majd Pesten? Hányadik kerületbe sikerült belőnöd magad?

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 15:06:58

@váj mí: Séf-sulik orientációja vonatkozásában egyetértünk. Én is olyat szeretnék lelni, ami nem tematikus, hanem általában tanít rafináltabb technikákra. Monstre paprika-eltevés definitely a deal, platnin paprikát forgatni számomra tökéletesen OK, hámozgatni már inkább nyiffnyaff. Ha pedig kiderülnek (kb. 2 héten belül) a pontos pesti paramétereim, izibe megosztok mindent a blogkocsmázókkal. :D

váj mí 2012.08.25. 15:17:13

@LepkeReloaded: Jaja, séf-sulik. Stuttgartban pl,nincs magyaros étterem. Sok egyéb náció van, de ez pont éppen nem (ha eltekintünk pár étterem goulash-nak nevezett förmedvényétől)
Én hámozo. Persze, annyi pénzem sosem lesz, hogy önálló, saját éttermet nyissak. Sajnos. Pedig jó lenne. Ha lenne ilyen, séf suli után szívesen dolgoznék ott. Ja igen, mondjuk nekem a séf-suli nem ilyen american-style unatkozó htb pótcselekvés lenne, hanem némileg komolyabb. Node, valami majd csak kialakul ;)
Én hámozok inkább.
Tényleg, egyszer majd össze kellene hozni ilyen tematikus blogtalit, amikor nem csak az ismerkedésen, bulin, kaján van a hangsúly, hanem pölö olyasmin, hogy "rakjunkl-el-közösen-1-tonna-sült-paprikát". ;)

Hurri Kán 2012.08.25. 15:23:09

@váj mí:
Ha étteremre nincs pénz, akkor nyissunk egy séf-sulit Stuttgartban, tanítsuk meg főzni a svábokat. :) (Mission impossible...)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.25. 15:41:25

keresztgyerek, unokaöccs visszament a feladónak, ki kell pihennem, megyek shoppingolni:) majd jövök...

váj mí 2012.08.25. 15:43:47

@gyvy: Nagyjából az ;). Van néhány kajájuk, amik finomak, tészta, krumpli, káposzta alapúak főleg, meg sokféle kolbász, de azon túl nem sok. A sváb konyha nem túl változatos. Egy sima halászlétől a falnak mennének ;)

Hurri Kán 2012.08.25. 15:47:04

@váj mí:
Egy német szerintem sose tudna megtanulni -a mi fogalmaink szerint- jól főzni. Egyszerűen hiányzik belőlük a lélek hozzá. Ami nélkül nem megy, bármennyire jó alapanyagaid és fűszereid is vannak.

váj mí 2012.08.25. 15:54:29

@gyvy: A mi fogalmaink szerint tuti nem. Alig néhány alapanyagot használnak, de azt meg kell hagyni, hogy azokat nagy változatosságban. Én nem szeretem a halat, bevallom, nem is igazán tudom emiatt jól elkészíteni, de a sváb konyhában egyáltalán nincs hal. Ami halas kajákat lehet kapni, azok főleg a mediterrán éttermek meg az ázsiaiak kínálatában van. No meg persze, a Nordsee. A főzelékeket egyáltalán nem ismerik. A zöldségek párolva vagy grillezve, maximum. Az echte sváb barátomat sokkoltam a főzelékeimmel. Soha azelőtt nem evett még hasonlót sem. Ja, és a bundáskenyeret sem ismerik, hát még a bundáskenyér szendvicset ;)

Hurri Kán 2012.08.25. 15:58:54

@váj mí:
A halat mondjuk nem értem, miért nélkülözik szinte teljesen az ételeik közül (mármint ami saját) vannak azért bőven folyóik, ahol pedig lehetne fogni. De szerintem egy jóféle, tisztességesen bepácolt marha/ birkasülttől is besokallnának. :)
Párolt zőccség meg monnyon le. :)

váj mí 2012.08.25. 16:21:33

@gyvy: Hm, nos én most nem a teljes német konyháról beszélek, hanem a svábról (Dél-Németország), azt jobban ismerem. Onnan tuti hiányzik a hal meg a herkentyűk (kapni azért persze lehet, csak nem a hagyományos konyha része).
A globális kajáktól nem idegenkednek, van jó pár steak-house és hasonlók. Csak nem tradicionális kaja náluk. Bár általában well-done kérik, ami egy kacsánál merénylet.
Ezért gondolkodom már egy jó ideje egy stuttgarti kifőzdén az üzleti negyedben (ebédmenü). Amúgy is szeretik a tésztaételeket, de ez náluk kimerül nagyjából a maultaschéban meg a spaetzleben, különböző körítésekkel. A léevesek meg ... áááá, hagyjuk. És mint írtam, a főzelékek egyáltalán nem ismeretesek.
Különben a párolt zöldség tényleg mondjon le ...

Hurri Kán 2012.08.25. 16:30:59

@váj mí:
Pedig pl. tésztából is pár apró ötlettel, pár fűszer segítségével csoda dolgokat lehet kihozni. De egy sima főzelékből is, ha pl. a rántást olaj helyett pici zsírral csinálod, és kerül bele egy kis paprika/fokhagyma pl. Na ezek az apróságok, amik szerintem a német konyhából hiányoznak (nem csak a svábból), amiktől íze lesz egy ételnek.

váj mí 2012.08.25. 16:46:22

@gyvy: Namost ott kezdődik, hogy nem ismerik a rántás fogalmát. Leginkább kukoricakeményítővel sűrítenek, ha muszáj. És most a rántás alatt nem a tejfölös lisztben úszó pár szem zöldséget értem ...
A tésztás kajáknál én leginkább nem az olasz vonalra hajazó, rafinált fűszerezésű pennéket, macaronokat, spaggetiket értem, hanem a magyaros ízvilágot. Pl, a hagyományos magyar káposztás kockával (pláne ha házilag készült a tészta) nagyot lehet szakítani, mert van egy hasonló spaetzle, de ez csak a bevezetés, aztán jöhetne a többi magyaros tésztaétel.

Hurri Kán 2012.08.25. 16:55:19

"Namost ott kezdődik, hogy nem ismerik a rántás fogalmát. "
Hát ez az. Mondom én, hogy minél előbb meg kellene kezdeni a német gasztronómia reorganizációját. :)
Tésztából egyébként tényleg nem okvetlen kell az olasz vonalat erőltetni (bár semmi bajom vele), pl. darált hús / valami zöldség hozzá egy-két jóféle fűszerrel, ilyen tök egyszerű dolgokból is nagyon jó ízeket lehet kihozni. Nem akarom lelőni a poént, készülök posztot írni, ami többek között ezt a témát is érinti. :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 17:03:42

@anica inkognitóban: Ezt a kaját nagyon szeretem.
Az én szomszédom meg éjt nappallá téve hányja a szart. Fuldoklunk. Szóval becsüld meg a tiédet.
@váj mí: Nekem mások a tapasztalataim a sváb ételekről. Tudnak ők, ha akarnak.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 17:16:30

@váj mí: He-he, a káposztás kockával, tényleg nagyot lehet szakítani, minimum 1 életfogytiglant!!!
@gyvy: Más népek se nagyon ismerik a rántást, tovább megyek, megkóstolni se nagyon hajlandóak a mi rántásos főzelékünket, ez tapasztalat. Itt is azt mondják, hogy a paprikás szalámi pikánte, ha erős, ha nem akkor húzkodja a vállát, hogy jaja normál. Mondom neki, nem pikánte, te hülye teee, erős, válasz, nem nem, pikánte. Pikáns a fűszerezése, az íze, és nem érti! A másik, h a magyar ételek nagyon időigényesek, ők ezt nem vállalják be.

váj mí 2012.08.25. 17:17:42

@gyvy: Ok, akkor ne lődd le ;), de én pont a darált húsos-paradicsomos-fűszeres vonaltól szakadnék el. Ha lehetne ...

@dömbi: Mesélj kérlek, tényleg. Én a fentieket tapasztaltam a tipikus sváb konyha címszó alatt éttermekben, megspékelve egy echte sváb család kosztjával. Persze, nem ismerek mindent, csak a jellemző vonásokat emeltem ki.

váj mí 2012.08.25. 17:18:50

@dömbi: Márminthogy biológiai fegyvernek minősül a káposztás cvekedli vagy hogy?

Hurri Kán 2012.08.25. 17:19:57

@dömbi:
Hát, ha nekik jó ez a szemellenzősség, tegyék. :) Egyébként pedig elég sok étel van, aminek szerintem egyáltalán nem sok idő és macera az elkészítése, viszont nagyon finom.

@váj mí:
Ne aggódj, paradicsom még véletlenül se nincs benne. ;-)

váj mí 2012.08.25. 17:42:47

@dömbi: Ja bocs, még valami eszembe jutott a rántásos és habarásos főzelékekről, a'la Magyarország. Elképesztően baszott sok rántást szoktak belecseszni a főzelékekbe. Gondolom, általános suli emlék, hogy a zöldborsó főzelék feltétlenül úgy kell kinézzen, mint egy vödör csiriz zöld bigyókkal. Amikor a plázák éttermi részein járok, mindig elfordított fejjel megyek el a "Főzelékfalónak" csúfolt pultok előtt, mert ott bio-csirizt kapni zöldségdarabokkal. De baxta már el nekem echte magyar lány is a frissen fejtett cukorborsómat kibaszott sok habarással (igaz, nem rántás, de a lényeg a lényeg, igaz). Egy kiló frissen fejtett cukorborsóból volt képes főzni 5 liternyi főzeléket, a lisztes-vizes-tejfölös habarásban úszott néhány borsószem. rendesen undorító volt. És még ő volt megsértődve, hogy elküldtem inkább menzára főzni. Pedig akkor ott éppen a halál náthás faszára kívántam.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 17:50:47

@váj mí: A káposztát imádom, minden formájában, a dinsztelt káposztát is azonnal felfalom, de ahogy összekeverik a főtt tésztával, na az a szag.......
anyáááám, az előre megfontolt emberölési kísérlet velem szemben. Ha túl élem, az aki odarakta elém, hát hosszú könyvbe már ne kezdjen bele.
Sváb konyháról, 2 féle tapasztalatom van, egyik családi, másik kinti sváb családok, ahova rendszeresen járunk mai napig is.

váj mí 2012.08.25. 18:01:45

@dömbi: Nu, ezt nem értem, hiszen a káposztás tészta gyakorlatilag dinsztelt káposzta (nagyon szeressem, csak úgy , natúr) kifőtt tésztával és frissen őrölt borssal meg némi aludttejjel. Namost, szerint ebben a komnbinációban nem a tésztának van szaga (főtt lisztes szag), hanem a káposztának.
Vagy én nem vagyok elég kifinomult ;)
Mesélj már lécci a tapasztalataidról sváb konyhailag.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 18:09:14

@váj mí: 10 perc, és itt vagyok. Leüvöltöm a gyerekem haját, elpakolom amit vettünk, stb.

susztertangó 2012.08.25. 18:19:58

@LepkeReloaded: Fűszeres Eszter valószínű, hogy tudna tippet adni, ha most írnál neki, később már a második babájával lesz elfoglalva.@Andrass9: Talán nyakláncot :-)).. most olvasom ezt a törökké lett hazánkfiát.

susztertangó 2012.08.25. 18:24:04

@váj mí: Jól élnek ám a magyarok! Szemétben láttam nylon zacskósan kidobott kakaós csigát. Nem friss, megmaradt? 4 sec mikró és friss, forró!!!Vazebakker!!!

váj mí 2012.08.25. 18:30:10

@dömbi: Ok, megvárom, míg kiüvöltöd magad. Az nekem is biztonságosabb ;)

@susztertangó: Hm, megvallom, én is szoktam kaját kidobni. Bár némi lelkiismeret-furdalással. Nem csak elcseszett konyhai próbálkozásokat, hanem bizony a harmadnapos pékárút is simán. Pedig az is pár perc mikróval ehető lenne. Csak a mikró bekapcsolása többe kerül, mint a frissen sült pékárú. Hm .....

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 18:51:33

@susztertangó: Én is rá gondoltam, ő volt valami japán csodaszakácsnőcinél késhasználati tanfolyamon.
Nem dobok ki kaját, 1., nincs mit, 2.,mert zsugori vagyok
De elgondolkodtató tényleg, h melyik alternativa a "gazdaságosabb", ha frisset veszek, vagy a mikró, sütő?
@váj mí: És már itt is vagyok. Büdös kölyök!!! Idáig azt hallgattam, h ő KICSI! Széltére-hosszára, kicsi. Ezért esténként edzés után, ahány banán, annyi nyers tojás + fél üveg méz a turmixába. Erre most közli, (miután kisebb vagyont elköltöttem kajára) ő a héten nem eszik, mert fogynia kell! Közben meguzsonnázott 40 dkg felvágottat, fél kenyeret, 1 doboz valamilyen szószt, 15 dkg sajtot, fél üveg bébipepperonit.
Édes istenem, mit vétettem ?????

susztertangó 2012.08.25. 18:52:29

@váj mí: Ezt speciel a cégnél láttam, tehát a mikró ára nem tétel.Különben is 10 másodperc hány forint maximumon? És ami a hütttöből kijön bepenészedett ott hagyott maradék...ez már haladó hagyomány, már a 70es években a szép emlékű Terv, Termelés és Kooperációs osztályon időnként kiállitást rendeztem a hűtőben talált romlásnak indul, hajdan erős maradék kajákból. A dógozók többsége fiatal nő volt, most az ő lányaik szemetelnek.----------------
EZ JÓL ESETT:HÁZMESTER A HŰTŐBőL, MOST DIFFUNDÁL KI A BŐRÖMÖN, HEJ!-------------------------------------
Vannak németországi svábok, meg magyarországiak, meg Susztertangó.A magyarországiak valószínű egy kicsit mások:www.origo.hu/print/noilapozo/receptek/20050929solymari.html---------------------------
különös tekintettel a Solymári tunkolósra.

susztertangó 2012.08.25. 18:54:19

@dömbi: Tényleg nem túlzás az "emésztőgödör" epitheton ornancs :-))))))))))))))))))))))))))))))

susztertangó 2012.08.25. 19:06:04

Megyek csinálok vacsit 1 kis fej hagyma, egy körtényi hófehér padlizsánka,némi kioperált és erre a célra félre tett bogyisz paprika ér, mágocsi olaj 1 tojat, friss kenyér.

váj mí 2012.08.25. 19:22:22

@dömbi: Nademost mondd meg, a fél csirkét, a kebapot krumnplival meg a liter kólát kihagyta. Tisztára fogyókúra ;)
Szültél volna nőneműt inkább ... bár, amibe ezek a trendi fogyasztó-izék kerülnek, még mindig jobban jártál ;)
@susztertangó: Ok, ok, elhiszem, amit én pár napi szinten kajában kidobálok, abból jó pár afrikai falu hetekig ellenne. Node, most azért szégyelljem magam, mert a világnépesség azon 20%-ba születtem, akinek nem kell megküzdenie az ivóvízért? De most tényleg, én tökre sajnálom meg minden, de olyanok, mint a nyulak. Most érezzem rosszul magam, mert a múltkor visszaküldtem az ásványvizet, mert húgymeleg volt?
A linked különben nem működik.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 19:38:35

@váj mí: Szóval, a svábok tudnak ha akarnak. pl. sűríteni rántás, keményítő helyett azt hiszem Medvedoki írta, a rozskenyérrel sűrítést. Sok levesük van, sült húsok, ami szerintem párolt inkább, felfújtat csinálnak mindenből ami maradék, a sváb krumplisaláta viszi a pálmát szerintem, halak is vannak, pl. ott "tanultam" kékre főtt pisztrángot csinálni. Gyümölcsös, marcipános, mézes édességek.

váj mí 2012.08.25. 19:58:01

@dömbi: Jah, a sűrítésre nekem is mondta a barátom a kenyeres verziót. Ok, mondom, bár logikailag, mitől különbözik a szimpla rántástól? Elősütött a liszt? Ok, kipróbáltam. A barátom szereti a spenótot, de eddig csak azt a leforrázott izét ismerte, a főzeléket nem. Első nap a kenyeres cuccal sűrítettem, második nap, hagyományosan. Szerinted, mennyire vette észre a különbséget? Pedig direkt rákérdeztem, úgy, hogy tudta, az első spenót főzelék kenyeres sűrítés volt. A második hagyományos. Mondjuk, nálam a rántás vagy a habarás csak jelzésértékűként van a kajákban , hogy összekapja azokat.
Levesek? Mondj már egy tipische sváb levest légyszí, ami nem a savanyú krumplileves. Van valami húsleves-féléjük, pár zöldség-alapú, de inkább nem vagyok éhes .... A gyümölcslevesek, pl., teljesen más bolygóról jönnek.
A krumplisaláta viszont tuti. Imádom. És a káposztasalijuk is ott van. Főleg a vegyes, almás-lilakáposzta-ecetes-fehérkáposzta kombó. Grill cuccokhoz ideális.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 19:58:39

@váj mí: Először nőnemű sikerült, hát...nem éhezett ő sem.
Víz folyik a csapból, kebabot mekis gyors kaját csak végszükség esetén eszi meg, fél csirke??? Teccik viccelni? Fél? minimum 2 egész. Trendi fogyasztó az meg mi? Még C vitamin tablettát sem hajlandóak beszedni. Mostanában a kálcium-magnéziumot megissza, mert eltiltottam a só nyalogatástól, kénytelen, ha nem akar görcsölni.
Kebabot azért nem akarja, mert olvasott valami olyat, h 18 különböző spermát mutattak ki az öntetben valahol pesten, a mekis sajtburgerből meg gondolhatod, 20 db-al kezdi. Hát ki bírja azt anyagilag, és fél óra múlva megint éhes, kólát, üdítőt ihat ha akar, de jobbára a saját pénzéből kell finanszíroznia.
@susztertangó: Az apjába belenevelték, h maradék nem lehet, ezért amíg látja addig eszik, a gyerek meg így született.

váj mí 2012.08.25. 20:47:11

@dömbi: Hm, hát ha jány lett, akkor is az Isten éltesse, de én embert akartam vóna azé't .... nagyjából így fogadta az echte székely nagyapám a születésemet. Azóta sem ismerem. Mert egy ilyet minek? Bár az unokái baxtatnak wiwen... ha tudnák, hogy 3 éve nem járok arra ;)
Nem tippeket akarok adni, meg szerintem c vitaminos meg ca-mg tabikat pezsgőben teljesen felesleges (egyébként a pezsgőtabikból nem sok épül be), itass velük inkább ásványvizet. Ja, és örülj bőszen, hogy a fiad nem konditermes fehérjéken akar élni, a lányod meg nem szűz-tea rajongó. Ezt megúsztad ;)

susztertangó 2012.08.25. 21:04:36

@váj mí: Á, dehogy, nyilván nem totális maradék ellenességről/kidobásról beszélek, csak arról, hogy létezik értelmetlen pazarlás. Pl.:Barátnőm menye és fia a másik nagyinál- az asszony édesanyjánál ebédeltek és hagyta hogy becsomagoljanak két csirke combot-amikor otthon úgy is van 3 db és gyakorlat szerint:kuka.
www.origo.hu/print/noilapozo/receptek/20050929solymari.html

Topy 2012.08.25. 21:16:01

a tarhonya jó...
köretnek, tarhonyás hús, pásztortarhonya, tarhonyaleves...
csak a magas szénhidráttartalom miatt került ki az étrendből... :(

váj mí 2012.08.25. 21:26:58

@susztertangó: Ja persze, az van. Főleg a hipereknél a saját márkás, helyi készítésű szendvicsek, saláták záróra után mennek a kukába, ha nem keltek el. Másnap frissekett készítenek....

Hm, ne haragudj, de csak a főzelék szóig olvastam. Ez legfeljebb magyarországi svábok menüje lehet. Garantálom neked, hogy Baden-Würtenbergben nem találsz olyat, aki ismeri a főzeléket, mint olyat, és nem bevándorló.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.25. 21:27:53

@Topy: én mindennek ellen tudok állni, kivéve a kísértést :DDDDD

Hurri Kán 2012.08.25. 21:48:25

@Topy:
Ez elég szomorú... De hát ma már szinte mindenki önjelölt táplálkozástudományi szakértő, miközben gőzük sincs, mitől döglik a légy. ;-)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 21:52:22

@váj mí: Szegény nagypapád..., ezek a beléjük nevelt baromságok, és így élik le az életüket...
Nálunk a konditermes cuccok, meg a többi szar, egyenlő a drogozással!!!
Ásványvíznek Evian jó?
Jó a gyümölcs levesek nem játszanak, bár az ő csipkebogyó, bodza, alma levesük tojássárgájával dúsítva, habcsókkal, esetleg almamusttal, pirított mandulával, azért éri a pénzt.
Aztán krumplilevesből, amit itt a múltkor írtam, ha van vargányával, rokfortsajttal, isteni. Húslevesük is van, igaz belefőznek akkora pórét,csak nézek, borjúból, tyúkból, marhából, a maradék lét felhasználják egyéb levesekhez is, van még azt hiszem úgy hívják, a királynő tyúklevese. Kenyérleves, sörleves, tejleves.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 21:57:01

@anica inkognitóban: Kérlek Istenem, ne vigyél engem kísértésbe, megyek én magamtól is!

Topy 2012.08.25. 22:04:40

@anica inkognitóban: pörkölt földimogyoró és pogácsa...
na ezekkel nem bírok el...

váj mí 2012.08.25. 22:04:58

@dömbi: Hát ja, szerencsétlen fafejű székely, aki a zsiráfot is letagadja, ha szembe megy vele na Főutcán ... Hm, minden családnak megvan a szégyenfoltja ...

Nem tudom megítélni, mert én akkor iszom bubimentes ásványvizet, ha nagyon muszáj. Eviant Angliában ittam párszor (ott meglepően olcsó), nem rossz szerintem ízre, de semmi extra. Sima csapvíznél jobb.
Hm, erről az almalevesről még csak nem is hallottam, pedig a barátom édesanyja igencsak hagyományosan főz. Habcsók, hm? Mondd, szívatsz te engem? A madártejtől kaptak szinte szívinfarktust, hogy de-hát-az-szinte-nyers-tojásfehérje.
Nem azt mondtam, hogy nincsenek leveseik, vannak, de azt is mondtam, hogy "inkább nem vagyok éhes". A tejlevestől konkrétan hánytam.

Topy 2012.08.25. 22:08:27

@gyvy: a chemotoxtól :D
maradjunk annyiban, hogy baromira megdolgoztam azért, amennyi vagyok, így aztán a magamnak engedélyezett szénhidrátmennyiséget inkább a pogácsabűnözés mezején használom fel :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.25. 22:12:19

@dömbi: ;))))
@Topy: ez a kemény, nem az atomfelhő! :P:DDD

na, én mára igencsak el... jó éjszakát mindenkinek!

Hurri Kán 2012.08.25. 22:12:48

@Topy:
Persze, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mivel tömíti el a szívkoszorúereit. ;-)
Tréfát félretéve, én mondjuk könnyen beszélek, bármennyit ehetek, nem látszik meg rajtam, amúgy meg természetesen mindenkinek a saját döntése, hogy él, mit eszik, csak sokan nem szeretnek szembesülni a következményekkel.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 22:23:07

Hű, izgalmas volt visszaolvasni a sváb konyháról szóló csevegést, jómagam csak északi tapasztalatokkal bírok, megint tanultam dolgokat. :)
@susztertangó: Köszönöm szépen, sose jutott volna eszembe közvetlenül hozzá fordulni, bár a blogját ismerem. Arról lövésem sincs, hogy mit kezdenék a főzőiskolai képzettségemmel... bár morcosabb napjaimon sokszor gondolok arra, hogy abba kéne hagyni a mostani mesterségemet, és kifőzdét nyitni. Tudom-tudom, minden giccses nőciregényben a válságba jutott életű főhősnő cukit/éttermet/kézművesboltot nyit, meggazdagszik, pasit újít... de valahol tényleg élvezném az emberek jó értelemben vett etetését. :D
@váj mí: Az én földi karrierem is úgy kezdődött, hogy "csak lány". Szerencsére volt a közvetlen rokonságban nő, aki erre megígérte apámnak, hogy széttöri a hátán a seprűnyelet... így lettem csak kicsit neurotikus. :D
@dömbi: Issssteni mondás, nagyon röhögök! A fiad leírása meg... mindenevő szexi szekrény... hááááááá....
@Topy: Pogácsabűnözés! :D Holnapra terveztem túrós-szezámmagos kelesztett pogit, tíz darab elfogyasztása egytől három évig terjedő szabadságvesztés a közügyektől való 1 éves eltiltással, kérsz?! :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 22:23:47

@anica inkognitóban: Jó éjt, gyógyulj fel a gyerekjárásból, hamar! :D

váj mí 2012.08.25. 22:33:05

@LepkeReloaded: Hm, mesélj az északiról.

Á, a családnak a suttyó paraszt ágát anyám szerencsére leépítette válásilag, viszonylag hamar.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 22:38:27

@váj mí: Itt is olcsó nagyon, még ami szopkodós üvegben van o,75-ös az is csak 1,10. Ja, és nincs vízdíj se.
Akartak veled etetni tejlevest? Neee mááár! Amiket írtam, tényleg van, szoktam is főzni őket, na jó a tyúklevest nem erőltetem. Madártejről jut is eszembe, hétvégén Genovában kiokosították a pasimat, ha nem tudná, Franciaországban van a legfinomabb madártej, oda menjen ha akar enni.

Valaki nem tudja véletlenül mit takar az A2-es szintű nyelvtudás?
@LepkeReloaded: Nem is láttad még a fiamat, honnan tudod h szexi szekrény? Esetleg a kor meg a rutin?

Topy 2012.08.25. 22:42:20

@LepkeReloaded: gyilkos, gyilkos! :D
naná, hogy kérek! :D
még ha életfogytot kapok, akkor is...
(mondjuk egyszer már jó magaviseletélt harmadoltak - szoktam mondani a testsúlyomra :D )

váj mí 2012.08.25. 23:04:04

@dömbi: Itt vízdíj ugyan van, mármint Stuttgartban, mert most épp Drezdában vagyok. Szóval, vízdíj játszik, de valami minimális csatornázási díjjal együtt. Asszem, olyan 10 euró körül lehet a hideg-meleg víz + csatornadíj együtt havonta. Nem tudom pontosan, mert benne van a kaltmieteben. A csapvíz szerintem iható, ha nincs más, de én a bubis ásványvizet szeressem.
Én becsülettel meg is ettem azt a tejlevest, mert a barátom anyuja főzte, aztán diszkréten elvonultam a mosdóba, és szerintem még a két nappal azelőtti reggeli is kijött. Pedig a tejet szeretem. Pont a tejleves kapcsán kérdeztem rá a gyümilevesekre, és mondták, hogy ők olyat csak akkor ettek először, amikor Görögországban nyaraltak.
A madártejre meg azért húzták az orrukat, hogy gyakorlatilag nyers tojásból van az egész (B+, és a te tejlevesed, az mi a francból volt,he? - de ezt már csak gondoltam ...)
Húslevest egyszer csináltam nekik marhából, de megint orrhúzás lett a vége, mert "túl nehéz". Feladtam, "Egyétek azt a szar sváb raviolit, maultasche néven, tojásrántottával, az nem nehéz b+!".

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.25. 23:12:03

@váj mí: Mint a déli, csak alkalmanként van hal. :-( Jó alapanyagok íztelenül elkészítve, krumpli-hús-párolt zöldség. Hurka, "rievkooche" (= Reibekuchen = lapcsánka :)), Eintopf. Amúgy nem vagyok igazán reprezentatív minta, mert ezek egyetemi menzaélmények. Ja, sörleves, egyszer megírom posztnak. :D
@dömbi: Nagyon röhögök. Pontosan. :D
@Topy: Nááááá, én egy ártalmatlan, kedves kis lepidoptera vagyok, tündérszárnyakon lebegek, egy nagy tepsivel a kezemben... egyébként a túrós-szezámmagos pogi nem gyilkosan zsíros, bár felmutatja a pogácsák alapvetően alávaló vonását, addig eszed, amíg van. :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.25. 23:24:39

@váj mí: Figyelj, fáradok, el kell mennem pihenni, mert most már csak hülyeségeket fogok írni . Tehát a poén az lett volna, hogy itt ez folyik ingyen a csapból, ezzel fürdünk, mosunk, iszunk. Meg van gleccservíz, stb.
Te, a tejlevest is elvileg tojással sűrítik arrafelé, és tesznek bele mandulaaromát, meg vaniliát, meg kétszersültet.
Na mára vége, többi majd holnap.
Szexi szekrény álmot a @LepkeReloaded néninek.

váj mí 2012.08.25. 23:26:54

@LepkeReloaded: Ahham, szóval csak éppen a hal nincs benne. Mármint a déliben.
Azért tudod, dühít néha. Baszott jó alapanyagok (leszámítva persze, a spanyol cuccokat, amik mindenhol zöldségfronton, broáff!), szóval tényleg a német zöldség- gyümik ízletesek, van színük, szaguk, ízük, minden ami kell, és olyan kibaxott jellegtelen kajákat tudnak belőlük gyártani, hogy förtelem.

váj mí 2012.08.25. 23:30:08

@dömbi: Jahooogy ...oké, így nagyjából elmagyarázva, nekem is eszembe jutott a poén csak termálvízzel ;)
Ahham, mandula az volt benne tutti, az jött vissza először a sloziban, és még jó sokáig. Kétszersült tuti nem volt, mert akkor talán elfojtotta volna az ingert, hogy mivel sűrítette, nem tudom, de hogy a gyomromat kipucolta, az biztos.

Benikuty 2012.08.26. 01:17:55

Jó éjt, szép álmokat!

Pinka-Panka 2012.08.26. 06:05:29

Jó reggelt kívánok mindenkinek!

látjátok feleim szümtükkel 2012.08.26. 11:14:54

@Pinka-Panka:
Neked is.

Az én kisfiam bölcsis korában a mustáros husira azt mondta amikor megkérdeztük, mi volt az ebéd a bölcsiben, hogy lukas galuska főzelék.

vörösbor(de)minőségi 2012.08.26. 11:49:53

nem kimondottan fogyókúrás rovat-ámde annál nagyobb önfegyelemre tanit..ami ugy néz ki hogy benézek ide élvezettel olvasgatok,nyelek marha nagyokat és küldöm a francba az összes ilyen olyan fegyelmet és eccerélünk kiáltással már zörgök is a fazekakkal.ámen.
a tarhonya meg annyira jáccik nálam,hogy képes vagyok egy sima piritott és kis fokhagymákkal is ízesitett najó paradicsom és erős zöld is bele....majd félkész-elzár-fedő alatt megy a szex.
a perverzió pedig a legeslegeslegapróbb ami a kereskedelemben kapható.nemtom mé-ez a favorit.

vörösbor(de)minőségi 2012.08.26. 13:38:28

@anica inkognitóban: mindenbe mindig örökkön örökké
amig csak tehetem.:))
majha eü problémák lesznek akkor meg lesz miről nosztalgiázni...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.26. 13:41:32

@vörösbor: ja, hogy zöld erőspaprika??? :)) bocs, ma kicsit ketyós vagyok..

vörösbor(de)minőségi 2012.08.26. 16:31:30

@anica inkognitóban: tessen cseppet lepihenni:))))

vagy a front ami már hálisten ideért mert má csak 25fok van...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.26. 16:51:27

@vörösbor: á, ha most lefeküdnék aludni, lenyomnám a 12-14 órát..:) majd este korán...
süti beállítások módosítása