Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss topikok

  • Isley: A hokkaido tököt is szeretem, tömör a húsa, és mindig édes..... volt, mert pont két hete sikerült ... (2017.10.24. 12:25) Korok tökei
  • she_wolf: @Andrass9: Kinek a pap, kinek a paplan,) (2017.10.24. 01:17) Paradicsomleves a kertből
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Hát igen. Csökkencsük a bürökráciát. Milyen szép. És milyen hazug:( Dagad az or... (2017.10.21. 17:56) Gombatúra
  • she_wolf: @pizzaszeletvágó: Én tegnap hoztam 2 karton tejet az Aldiból. Szeressük. Azt. Sok évvel ezelőtt... (2017.10.20. 18:46) Klasszikus szilvalekvár sütőből
  • Kumari aki Nilüfer: @she_wolf: KI fogom próbálni:) (2017.10.17. 15:01) Fűszeres sült paradicsom

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (56) alma (24) almaecet (9) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (3) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (9) babér (26) babérlevél (30) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (5) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (4) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (12) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (7) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (5) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (15) borecet (7) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (2) bőrke (5) boróka (2) borókabogyó (17) bőrősháj (2) bors (150) borsikafü (3) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (3) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (50) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (24) citromnád (9) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (4) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (36) csilipaprika (36) csilipaszta (15) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (20) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (2) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (12) csombord (2) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (22) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (77) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (8) C vitamin (2) dagadó (3) daragaluska (2) darálthús (19) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (12) egres (3) élesztő (44) ementáli (4) eper (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (23) fánk (3) Farkas András (7) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (32) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (67) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (259) fokhagyma granulátum (7) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (15) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (4) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (8) garnélarák (3) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (53) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (48) gyömbér (73) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (195) hagymakarika (2) hagymalevespor (2) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (10) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (11) helcli (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (19) jalapeño (15) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (17) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (5) kacsamell (5) kacsazsír (24) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (5) kakukkfü (35) kakukkfű (33) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (23) kapor (28) kapormag (6) káposzta (9) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (12) karalábé (19) karamell (3) kárász (5) kardamom (13) karfiol (18) kávé (2) kecsap (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (3) kelkáposzta (13) keményítő (5) kemény sajt (2) kenyér (19) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (2) keszeg (3) ketchup (4) kifli (11) kiflikrumpli (3) kígyóuborka (2) királyrák (2) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kókusz (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (7) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (52) köménymag (5) konyak (3) könyv (2) koriander (19) koriandermag (14) köröm (17) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (94) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (12) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (2) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (5) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) leveles tészta (6) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (19) lila hagyma (7) lila spárga (2) lime (30) lime levél (5) liszt (61) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (16) majoranna (49) mák (9) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (8) mandulaliszt (2) mangold (3) mángold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (17) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (26) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (3) mussel (2) must (4) mustár (44) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (8) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (15) olívaolaj (7) olivaolaj (67) orda (2) ördögszekér (3) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (4) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (20) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (90) paradicsomlé (16) paradicsompüré (16) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (94) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (24) pirítós (2) pirospaprika (42) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (15) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (5) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (26) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (2) rókagomba (3) római kömény (26) római saláta (6) római tál (2) rostélyos (11) rozmaring (40) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (37) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (4) salotta (20) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (95) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (4) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (16) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (3) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (117) sodó (2) sólet (2) sonka (13) sonkahagyma (2) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (11) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (3) szalonna (44) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (17) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (22) szegfűgomba (4) szegfűszeg (4) szegfüszeg (4) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (28) szezámmag (8) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (14) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (5) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (58) tejfel (36) tejföl (59) tejszín (63) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (5) tinóru (2) tócsi (3) tofu (2) tojás (143) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) töpörtyű (5) torma (4) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (21) TV paprika (3) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (27) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (150) Váncsa (2) vanília (19) vaníliakivonat (10) vaníliás cukor (7) vargánya (12) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) virsli (7) víz (13) vörösbor (11) vöröshagyma (83) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (31) zellergumó (20) zellerlevél (17) zellerszár (15) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldborsó (26) zöldpaprika (47) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (3) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (35) zúza (4) Címkefelhő

Barramundi tejszínes BRONZOS VARGÁNYÁVAL

2012.08.17. 07:00 Andrass9

Kaptam anyámtól 4 gyönyörű gombát. Valószínű fenyőtinóru lehetett, ha nem, akkor a halálozási rovatból úgyis értesültök róla. Hazafelé pedig megálltunk a CBA-ban, ahol nagyon friss Barramundi (Ausztrál tengeri süllő itt tenyésztve) volt 3k alatt - vettem is egy fél kilós példányt tisztítva.

Süllőcskével való konzultáció párolt hal irányába indított el, ezért még az este besóztam és meglocsoltam egy lime levével, valamint beszórtam vargánya gomba porral (ez az a törmelék/por, amit a gombaszárítók összesöpörnek a munka végén). Befektettem egy jól záródó Tupperware-be, és elrejtettem a hűtőben (feleségem még a látványát sem szereti. Talán azért eszik évente maximum egyszer hekket, mert annak feje sincs :)

10.jpg 11.jpg

Persze estére befutott egy fazék halászlé is, mert a hal nem jár egyedül! Abból még nem ettem, de később beszámolok róla.

Délfelé megéheztem, gondoltam itt az ideje a halat megfőzni. Elővettem a hozzávalókat és edényeket, és mindent kicipeltem a terszra, hogy ne a lakásban legyen halszag. Ghít készítettem elő, borsot és kis édes csili paprikát (a "Rézangyal meggy likőrben" dobozban tárolom a ledarált saját csiliport). Sót és tejszínt is kitettem.

12.jpg 13.jpg

A gombát felszeleteltem. Meglepően kemény húsa van! A serpenyőben (jó öreg öntöttvas darab - működik az indukciós rezsón is) felforrósítottam 2 evőkanálnyi ghít, majd beletettem a halat, hogy a bőrét jól megpirítsam. Mikor mindkét oldala megpirult - mintegy 30-30 másodperc oldalanként - hozzáadtam a gombákat és öntöttem alá egy deci vizet. Lefedtem egy üvegtetővel, hogy lássam, mi történik.

14.jpg 15.jpg
17.jpg 16.jpg

Amíg a hal párolódott, elővettem egy paradicsomot (51 dekás - idei első rekord), aminek a feléből megcsináltam a köretet - paradicsom sóval, borssal és kis olivaolajjal.

18.jpg 19.jpg

Ennyi pont elégnek látszott körítésnek. A másik felét betettem a hűtőbe. Közben a hal is elkészült, kitettem egy tányérra, hogy megtisztítsam és hozzáférjek a "pörzsanyagokhoz" (hú de nem szeretem ezt a szót!). A gombához hozzáöntöttem egy deci tejszínt, daráltam rá borsot, megkevertem és felforraltam.

20.jpg 22.jpg

Kicsit sűrű volt a tejszín - három hete lejárt már a szavatossága, de semmi baja nem volt. A halról levettem a kabátját, tisztítás közben megeszegettem a fejben talált ehető részeket és szerviroztam magamnak:

23.jpg

Mit is mondjak, remek volt. Semmi fűszert nem kapott són, lime-on és a gombaporon kívül. Érdekes módon a lime nyomtalanul eltűnt - igaz, a páclevet nem használtam fel a sok só miatt. Ebben a lében párolódott mintegy 12 percig. A gombának még kellett utánpárolás és kapott kis borsot is!

A hal hasonlóan Y szálkamentes, mint a pisztráng, vagy a süllő. Íze semleges, húsa szaftos, de lemezes. Valószínű jó hordozója lenne erősebb fűszerezésnek is. Sütni is érdemes, erős bőre megvédi a széteséstől

Tanulság persze itt is van. A halról le kellett volna mosnom a sót, amiben pácolódott és adhattam volna kis lilahagymát a paradicsomhoz. Még most is iszom a fröccsöket, olyan szomjassá tett!

Update a halászlé ügyében. Frenetikus volt! 9/10-es ez is: egy 6 kilós nyurga pontyból készült (szintén Gárdonyból kaptam). A hírnök, ki hozta, jutalmul megkapta a barramundi felét :)

Update gombaügyben: Még élek, és a gomba bronzos vargánya volt Süllőcske szerint. Köszönöm a felvilágosítást!

113 komment

Címkék: hal gombapor barramundi bronzos vargánya párolt hal

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr664711954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.17. 11:27:39

Óóóóó... halacka, gombácka... én is irigykedem, nagyon. :D Egyébként meg nevezzetek infantilisnek, de egy ideje azon töröm a fejem, hogy a barramundi a "Némó nyomában" című halrajzfilmből vajon melyik karakterre emlékeztet leginkább. :D A paradicsom pedig tényleg gyönyörű, még egy indok arra, hogy jövőre sokkal több palántát ültessek, mert természetesen nekem is kell ilyen! Valahol van "cuor di bue" magom, tán csíraképes még, az szokott ilyen hatalmasra megnőni.

spájdernecc 2012.08.17. 11:37:02

@Mitzi von Küche:
de a kakukkfüvet ki ne hagyd :)
a gomba egyik legjobb barátja

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 11:49:10

@spájdernecc: Kösz, még jókor mondtad!
(Valahogy ez a rókagomba nem olyan illatos, mint amit régebben a piacon vettem - ez import Romániából.)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.08.17. 11:55:07

Ha kapuzárási pánikom folyományaképpen előállt derékfájásom csökken, elmegyek halért. Lesz dőzs hétvégén. Az asszonyt hogyan tudnám meggyőzni, hogy passzírozatlanul is jó a halászlé?

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.17. 12:54:35

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ummm... elkészíted a passzírozatlan halászlét és megkínálod vele...? Jobb ötletem nincs. :-/

1kutya 2012.08.17. 13:06:07

Bocs, hog ez most nem villanyoz felt, de egy here halon èlek:-)

1kutya 2012.08.17. 13:37:19

ja, bocs a helyesírásért:)

Pinka-Panka 2012.08.17. 13:48:51

nekem tetszik a recept, a gomba is, majd hagymát én se teszek alá, kicsit szoktam az újhagymából, de nem fogok:)
Ami érdekes nekem az a habtejszín, bevallom én a főzőtejszínt szoktam a sós dolgokhoz. A paradicsom meg szépre kikerekedett, imádom nagyon, szinte azzal és gyümölccsel elvagyok a nyáron.

Pinka-Panka 2012.08.17. 13:52:53

Ja és szép napot mindenkinek! Ma nem kellett főznöm, megtette az uram, lányom helyettem, zöldséges, csípős indiai tésztát csináltak, nem szólhatok semmit:)
Holnap befőzés, remélem túlélem:)

Pinka-Panka 2012.08.17. 13:54:30

@1kutya: nem baj, hogy most annyira nem sajnálunk??:)

spájdernecc 2012.08.17. 13:56:11

@1kutya:
hülye frájd :)
szóval a tököd tele vele:)

susztertangó 2012.08.17. 14:02:25

@Pinka-Panka: Tomától (?) tudom, hogy a főzőtejszin átverés, Ő habtejszint használ. Hogyan és miképpen átverde azt nem tudom, de híszek Tomának.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.17. 14:11:12

@spájdernecc: Vagy hereként lóg egy halon, a tengerben... :D Mindenképp frájd, és mindenképp izé... mulatságos egy kép. :D :D

Pinka-Panka 2012.08.17. 14:22:30

@susztertangó: sajnos ennek se néztem utána, igazság, hogy sütire meg valódi tejszínt veszek azt verem..
előfordult egy-két sütnél, olyan joghurtosnál, hogy azt a hulala félét vettem, de az meg növényi.

Pinka-Panka 2012.08.17. 14:23:52

@hajdulaszlo (volt hajdul): gyógyulást mielőbbit, már ha heveskedtél ennyire:P

Pinka-Panka 2012.08.17. 14:33:17

@LepkeReloaded: elolvasta, komolyan nem tudom sokszor merre menjek, az orvos azt mondta, a legjobb ha 12 vagy 10-os tejszínnel sűritek, itt meg az a jó, ha sima tejszín. Tényleg megbolondul az ember, ettől, hogy már nem tudom mit együnk meg és mit ne:( Mert ugye hiába veszek kefírt vagy joghurtot, az is elég tartósitott, meg mittudomén milyen:(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 14:35:03

@1kutya: Nagyon tudlak irigyelni a finom adriai kaják miatt...

medvedr 2012.08.17. 15:20:04

Klassz! A barramundiban sok lehetőség van szerintem.
A hal gomba nagyon jó szokott lenni. Nálunk gombamártás mindig van bármilyen sülthalhoz. Sajnos csak bolti v. piacos gomba mert nem ismerem a gombákat és az ismerősök közt sincsen gombászó.

süllőcske 2012.08.17. 15:39:43

Csinálj paellát a rókábol, sáfránnyal, a sárgák gyönyöre lesz, és ha még mersz karamellizált barackot is a tetejére tenni olyan finom gyümölcsös áthallások keletkeznek, hogy ihaj. Végül citromfű, menta, vagy bazsalikom reászórva.

süllőcske 2012.08.17. 15:40:36

@Mitzi von Küche: Mitzi, Neked írtam az előzőt.

süllőcske 2012.08.17. 15:50:20

@LepkeReloaded: @susztertangó: Vessetek rám kősziklát, de a kommersz tejszínek egyike sem ízlik, valami nem stimmel. Ha látnám a gyártási folyamatot, talán többet tudnék mondani. Toma állásfoglalását ismerem, de a habtejszín se igen tetszik nekem.
Ami viszont Anahita tejszínelésének nyomán kerül a csuporba, na, az finom és jó.

süllőcske 2012.08.17. 15:52:39

@süllőcske: Megint el fogok aludni itt a sarokban.
Anica, kelts fel, ha jön valaki.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 16:20:58

@süllőcske: Köszi, már elkészült, finom lett. De ha megint kapok, úgy csinálom, ahogy ajánlottad. (Paelláról majd készülök írni, de most torlódik a munka: turbinafejet kell cserélni - nagyon drága, hogy megint tudjak dolgozni és pénzt keresni a műszerjavításokra. Eh, ördögi kör...)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 16:41:22

@Mitzi von Küche: ha gondolod, nekem szerdán fúsár helyett egy adag paella is oké..:DDDD

Pinka-Panka 2012.08.17. 18:01:34

@süllőcske: ma az savanyításom és egyebek közt arra gondoltam, hogy milyen nagy dolog, aki így ismeri a gombákat, halakat, hozzá az ízeket - hát én emelem kalapom előtted. Én nézem a gombát a piacon és hiába látom nem tudom milyen fajta, ehhez születni kell szerintem.

süllőcske 2012.08.17. 18:21:12

@Pinka-Panka: Neveltetés kérdése. Anyám csöpp koromban rászoktatott a határjárásra, a természetszeretetre, ráizgított a gyűjtés, zsákmányszerzés örömére, a gyümölcsöző munkába vetett hitre.
Az ősök eredménye ez,bennem meg készen volt, kódolva a hajlam. Egy kis szorgalom, egy kis sáfárkodás, egy kis otaku, s jé, tényleg gyümölcsözgetik a fácska, amit elültettek.
Csakhogy most én nézegetem, hogy nevelkednek csemetéim, vér szerint, és tanítvány szinten.
No, ez aztán adja az újabb lendületet, mindazt, amit személyesen és szenvedélyesen éltem meg, hitelessé tenni, úgymond "kortárssá".
Nagyon érdekel a savanyításod, ebben nem vagyok gyakorlott. Mesélj sokat, fotós posztot is de jó volna látni. Hogy állsz a savanyított gyümölcsökkel,véralma, szilva? Azok nekem nagyon bejönnek.

Pinka-Panka 2012.08.17. 19:13:41

@süllőcske: de jó olvasni amit írsz és nagyon hálás lehetsz, hogy ezt a tudást elsajátitod.
Holnap uborkát teszek el 10kg-ot, most készítettem elő a főzőlevet, fűszerekkel. Az üveget csomborral bélelem ki, arra jön az uborka, kevés torma közé, cseresznye paprika és rá a fözőlé forrón és dunszt.
Majd paradicsom ivólevet teszek el, ez nem nagy kunszt, hagymával, zellerrel főzöm ízesre, persze paszirozás után és dunszt. Savanyított gyümölcsöt nem szoktam, csak befőttet inkább.
Szeptemberben meg almapaprikát és vegyes savanyút pakolok még el. Ebbe paprika félék, gyöngyhagyma, karfiol, uborka, kis dinnye, sárgarépa, zöld paradicsom van - télen ezt fogyasztjuk inkább.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.17. 19:16:37

@süllőcske: Jó estét mester! Köszönöm a jótanácsokat. A gomba illata és állaga egyáltalán nem hasonlított a vargányára. Olyan kemény volt, mint egy portobello, kukacnak nyoma sem. A ráncosra száradt teteje valóban lehet, hogy a szárazságtól vagyon. Az íze sem vargánya volt. Síma vargányát 5 perc alatt puhára/szotykosra párolsz, ez meg 20 perc múlva lett roppanós. De hát te értesz a gombákhoz, és tényleg elképzelhető, hogy a fránya időjárás tette ilyenné.
A hal bőre alá töltés bomba ötlet, legközelebb megpróbálom. Finom hal, könnyű vele bánni és nem pofázik vissza a serpenyőből.
Az én őseim nem tanítottak sem gyűjtögetést, sem termesztés - ezeket tán húsz éve kezdtem el igazán megkedvelni és sajátkezűleg is belefolyni. Sikerült azért 3 szép gyereket felnevelni, és úgy látom jó földbe vetettem őket :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 19:20:24

@"Remy": ja, tényleg...:D biztos telepatikusan rombolta az én agysejtjeimet is..:DDDD
@Pinka-Panka: én meg ma azon gondolkodtam, hogy...ööö... inkább nem mesélem el..:DDDDDD ;))))))

Pinka-Panka 2012.08.17. 19:30:01

@anica inkognitóban: öööö...én is szoktam olyanokat:)

Pinka-Panka 2012.08.17. 19:33:42

@Andrass9: örülök, hogy 3 gyerek van ez nagyon nagy öröm:))
András, te vagy itt a mélyhűtős - a cukkinit is le lehet fagyasztani, ha köretnek szeretném télire??

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 19:35:13

@Pinka-Panka: a gombák és a halak mellett?? hogy jut rá időd??:DD:P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.17. 19:41:23

@Pinka-Panka: Javaslom a hámozás és blansírozás műveletét, ha kicsit is roppanósra szeretned a kiolvasztás után. Ha lehet szotykos kicsit, akkor azt hagyd ki. Ha nagy, akkor magozd ki, majd akármekkora volt is, kockázd össze. Nagyon jó mélyhűtő gyorsfagyasztóval kellene ahhoz, hogy karikára vagy laskára vágva is eltehesd.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 19:43:03

@Pinka-Panka: nekem most elég összevissza az életritmusom, úgyhogy nem feltétlenül arra jut, amire szeretném, vagy kellene. de remélem, ez is elmúlik. úgyhogy most irigykedem..

Pinka-Panka 2012.08.17. 19:44:35

@Andrass9: nagy és kemény... - 3 perc kb lobogó, forró vizben? majd szikkadni és csomagolni?

Pinka-Panka 2012.08.17. 19:46:05

@anica inkognitóban: jó, hát megértem, én nekem sincs mindig, de ma kimentem egy masszázsra a kozmetikus kislányhoz, feltöltötte elszottyadott bőrőmet, meg fel is töltött - már beérem ilyen kis örömökkel is:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.17. 19:48:03

@Pinka-Panka: Egy-két perc forralni és jeges vízben hűteni, szikkasztani, zacskózni és próbálni olyan rácsot keresni a fagyasztóban, ami nem jeges - arra pakolni, fagyasztót maximumra tenni fél órával előtte. 24 óra múlva visszarakhatod normálra.

Pinka-Panka 2012.08.17. 19:50:37

@Andrass9: köszi szépen, mert azt is beteszem, most nincs kedvünk a tökféléhez, j és jön még kutyára dér..:))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 20:09:15

@anica inkognitóban: Így terjed a butaság...
(A szalicil jó, nem változtatja meg a lekvár ízét és nem okoz allergiát.) Hálisten, még van egy kis üvegtégely igazi patikai szalicilom. Még csak az kéne, hogy valaki azt írja, lejár a szavatossága :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 20:19:43

@Mitzi von Küche: anyám is használja simán..márpedig anyu nagyon figyel minden olyasmire, ami káros lehet.:) kajával soha nem kockáztat (kivéve az abált szalonnát, az akármilyen ártalmas, sosem fog eltűnni a családi asztalról) :))

Pinka-Panka 2012.08.17. 20:20:05

@Mitzi von Küche: nekem is van, de érdekes, hogy a savanyitáshoz nátrium benzátot teszek...
érdekesség, hogy a feloldótt nátrium b a már kihűlt léhez szabadna adagolni az előírás szerint, viszont az uborkát, dinnyét általában forrón teszik és dunszt...ezt ki érti?

Waka 2012.08.17. 20:28:44

Szép estét! Egy olaszrizling kisfröccsöt, ha kaphatnék...
Hal, gomba, tejszín, remek párosítás.
- Azér' a barramundi rohadt nagy hal - mondta Crocodile Dundee.

Waka 2012.08.17. 20:31:19

@süllőcske: Kinn voltam ma a senkiföldjén, tudok ott egy körtefát, szedtem pár kilót, egy adag befőtt éppen kitelik belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.17. 20:33:31

@Waka: Valahogy errefelé nem nő meg oly nagyra :)

Itt a kisfröccsöd is, egészségedre!

Waka 2012.08.17. 20:34:59

Délelőtt főztem egy posztot, aztán elmentem a piacra, nagyon friss kovászolni való uborkát sikerült vennem, igaz bolyongtam egy negyedórát érte. Holnap sült kacsa lesz, főtt krumplival, kovászos uborkával. Lesz egy kis meggyes piskóta, és szederleves is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.17. 20:43:12

@süllőcske: Tájékoztatásodra javítottam a poszt címét! Köszönöm.

süllőcske 2012.08.17. 21:05:20

@Waka: Szia mesterem! Én is fröccsözöm.
Ma padlizsános ikralángost vacsoráltunk(Anahita volt a creator), bazsalikomos paradicsommal. Betyár jól összehozta a lány.
Hársfát mindég csak városban találok errefelé, de Erdélyben aztán sikerült olyan fákat találnom, melyektől kilóméterekre sincs még út se. Ugyanott még vadalma, vadcseresznye mosolygott. A vadalmából arrafelé remek ecetet csinálnak, a vadcseresznyéből pedig nagyon finom pite,és vadhúsmártás készül, akár a holnapi kacsádhoz is menne.

süllőcske 2012.08.17. 21:13:25

@Andrass9: Ismerős ez a szárazságban kemény állagú gombadolog. A gévák is már bimbósan kopognak ilyenkor. A fiam Börzsönyben szedett gombái kapcsán is erről számolt be a minap.

süllőcske 2012.08.17. 21:20:21

@Andrass9: A bőr alá töltött hal sütésénél két módszer is jó. Bőrrel felfelé, lerben, bőrrel lefelé, serpenyőben, éspedig "súly alatt". Mindkettő remek ropogós sült bőrt eredményez, míg a hús védelem alatt, szaftos marad.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.17. 21:24:01

@süllőcske: Megjegyeztem, legközelebb próba lesz!

süllőcske 2012.08.17. 21:33:07

@anica inkognitóban: Székelyül is csak így mondatik.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 21:34:00

@anica inkognitóban: Nekem teljesen ismeretlen volt, mifelénk sparhelt volt a becsületes neve.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 21:35:34

@süllőcske: @Mitzi von Küche: nekem már nem volt kitől hallani:(
a sparheltet is ritkán, de az errefelé ismertebb :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.17. 21:54:18

@anica inkognitóban: Nekünk még volt sparhelt. Dömösön az akkori nyári konyhában azon főztünk, meg a palackos gázoson is.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.17. 21:56:35

A gombás halacska / halacskás gomba után még mindig csöpög a nyálam.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.17. 21:59:17

@süllőcske: A bolti tejszín nekem sem az igazi ízű. Gyerekkoromban egy "bizalmi" asszonytól vette jó anyám a piacon a tejtermékeket, tejfölt, túrót, tejszínt... aztán Ida néni meghalt, a fia még egy ideig piszmogott a tehénkékkel, utána felszámolta a vállalkozást. Én pedig vágyom a régi ízekre, de a mostani piaci árusokban nincsen nagy bizodalmam... nem akarnék jódoldatos szemcseppentővel járni, hogy megtudjam, ki hogyan hamisítja a tejfölt. Ámbár lehet, hogy én váltam paranoiddá öregkoromra. :-/

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 22:01:45

@LepkeReloaded: fogjunk kezet! :)

micsoda szavakat tanul itt az ember :) többek között!:)
@Andrass9: bocs, hogy kicsit lógós vagyok újabban, de végre van elég melóm napközben :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.17. 22:02:36

@anica inkognitóban: Kezet-lepkelábat, nekem van belőle virtuálisan hat, majd jól megszorongatom az ujjaidat! :D :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 22:08:00

@LepkeReloaded: olyan egy agresszív lepke vagy..:DDDDDD franc ezt a sok vegyszert, ez az eredménye: mutáns egyedek..:DD

süllőcske 2012.08.17. 22:25:02

@Andrass9: Nagyanyának Mágocson még szabadkéményes fisteskonyhája volt. Gyönyörű konyha, olyan ízekkel!
Hajnalban keltünk. Az ötéves kisfiút aki én voltam, jól felöltöztették, kiscsizmát is kellett húzni, mert sejtelmesen, szinte súgva mondták: Gombát szedünk. A nyirkos őszi erdőben visítva futkostam, gombától gombáig. Piros kalpagú galambgombák, kékes hátúak is, rőt, köpcös vargányák, sumák galócák, fenséges korallgombák..
A nagy fahordó kosár, amit két felnőtt cipelt, megtelt.
A szín és formakavalkádot aztán elvittük Illés bához, a falu legöregebb, legtapasztaltabb szikár vénségéhez, aki okított: Látod, kislegényke, ha végighúzod az ujjad, és nem mozdul a csinos gallér, galóca az, a tűz vesse fel a magját! Azt a pirosat, míg nem áll rá a szömöd, nyalintsd meg, s ha csíp nem jó az!
Szép volt. Most is az, legfeljebb elrontjuk.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.17. 22:32:42

@anica inkognitóban: Ó, és még nem is láttad az éles szélű pikkelyeket a szárnyaimon, meg a három pár csáprágómat meg azt a csini kis fullánkot a hátsó fertályomon... *sátánian kacag*

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.17. 22:36:38

@LepkeReloaded: Chemotox, a partydrog..:D

na, jó éjszakát, nekem randevúm van a kispárnámmal :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.17. 22:59:50

@susztertangó: Pontosan. Jód és keményítő reakciója.

Waka 2012.08.17. 23:18:48

@süllőcske: A gyümölcsöt most a meggybefőtt adja a piskótában, no meg majd a jó borízű alma a kacsa pocakjában egy rozmaringág kíséretében.
@anica inkognitóban: A ler a sparhelt sütője, abban sül az igazi parázs sütőtök és a krumpli héjában.

Boar. 2012.08.17. 23:35:47

@Andrass9:
Nem véletlen hívja a német "Steinpilz"-nek a vargányát. A bronzos nem csak szemet gyönyörködtető, de keményhúsú, roppanósabb is mint a piacról többnaposan hozzád kerülő nyárivargánya vagy ízletes vargánya. Felénk feketevargányának is nevezik. Sajnos csak nevezik mert két hónapja nem volt olyan eső ami beindította volna őket.
Ma ezt követtem el:
imgfrm.index.hu/imgfrm/2/2/6/0/BIG_0010392260.jpg

Boar. 2012.08.17. 23:37:48

@süllőcske:
Mágocson?
Itt a szomszédban szocializálódtál gombaszedőnek?
Hát akkor szervusz, földi... :-)))

süllőcske 2012.08.17. 23:42:02

@LepkeReloaded: Azaz. A piacon csak attól veszünk ilyet, akit régóta van szöröncsénk személyesen ismerni. A sok lilulékony tejfel dolgát is tőlük tudjuk, meg a bajokat, meg hogy mi az igazi. Szabolcs barátom például, aki nagyszéksósi tanyáján olyan juhsajtot csinál, de olyat! És csoda jókat főztünk együtt, meg minden.

süllőcske 2012.08.17. 23:52:13

@Boar.: Szia. Basszus, nagyon szép az étked, nem akármiben készítve.
Nagyapóék '47-'76-ig éltek ott, és én is gyerekeskedtem arra...:))

süllőcske 2012.08.18. 00:04:56

@LepkeReloaded: Te csak ne bitorold a pikkelyeimet.
Fésűs pikkelye csak egy süllőnek lehet, és ebben nincs pardon, meg kölcsibe, meg hasonlók.
Szép szárnyaid így is elég félelmetesek, ahogy röppensz, megfagy a vér szögény, amúgy is hidegvérű halackában.

Boar. 2012.08.18. 00:08:56

@süllőcske:
Az első vargányákat még nagyanyámmal szedtük a taszári erdőben, ez olyan 20-25 km lehet Mágocstól. Talán '74-'75-ben lehetett.
Az "étek" két házi füstölt csülökből és cirka két kiló pacalból van, a kertből gyűjtött paradicsommal és paprikával gazdagítva, cserépedényben, sütőben készült igen lassú tűzön. Így nem kellett őrizgetni, hiába, ezt a meleget nem lenne könnyű órákig elviselni a tűzhely mellett...

süllőcske 2012.08.18. 00:24:01

@Boar.: Mondom, egy íjhúr. Bocs, ideg.
Néhány nyíllövés a dombok között, ennyi a táv.
Csülkös pacal, nyári zöldgazdagodással!: DD

süllőcske 2012.08.18. 00:29:56

NO, kicsit hunyok, ötkor már a Tiszán kuttyogatnék.
Sziasztok.

Pinka-Panka 2012.08.18. 05:52:36

Mindenkinek jót és szépet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.18. 07:24:29

@Boar.: Köszi az infót. Még soha nem láttam ezt a bronzosat.
Szépet főztél, ennék belőle :)

susztertangó 2012.08.18. 07:34:52

@süllőcske: @Boar.: Most megyek mágocsi olajért a Lehelre. Szotyi íze van, mintha V. Janival klottgatyában csikó frizurára nyírt hajjal és meztélláb!!!! valahol csatangolnánk a földeken, lehúzva egy tányér napraforgót és eszegetni a még alig érett szemeket. Nem tegnap volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.18. 08:05:28

@susztertangó: Tegnap néztem a mezőket, a napraforgó már mindenhol elszáradt. Elég kicsi tányérok voltak rajta :(

susztertangó 2012.08.18. 08:49:51

@Andrass9: A pohár félig tele van! (?????)Nem kell Reglonozni ...

süllőcske 2012.08.18. 10:02:29

@Andrass9: Még csak részben érettek. Nejem munkája most éppen a különböző napraforgók érettségi fokozatának megállapítása, mindenféle színminták, és előttem ismeretlen egyéb jelek alapján.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.18. 10:18:02

@Andrass9: én akkor is megkapom a fizut, ha fél nap reszelgetem a körmöm, de azt utálom, idegesít.Volt egy kis átmeneti kényszer-üresjárat, szerencsére vége:szezon van :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.18. 13:52:39

@anica inkognitóban: Örülök, hogy hallom - én is így vagyok vele!