Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • MadMary: @Waka: Ah...! :-) Egyébként, hogy hencegjek, én is szoktam levendulás panna cottát készíteni, ha e... (2018.02.23. 21:16) Panna cotta
  • CID: @Dikusz: Hogyne emlékeznék, hirtelen rám ilyesztettél, hogy nem ismerek egy becsület süllyesztőt, ... (2018.02.22. 21:41) Kakasaprólék leves
  • CID: @Dikusz: A Szamos utca környékére jársz látogatóba a barátaidhoz, és még nem voltál a Kiskakas Csá... (2018.02.22. 12:32) Kakas
  • Kumari aki Nilüfer: Engem felettébb érdekelne, csak nem alkalmas az időpont. sajnos. (2018.02.22. 11:51) Mandulás kenyérpuding
  • Fenchurch68: @Kumari aki Nilüfer: @MadMary: Bizony van, nekem a sok-sok éven át nagyon rémes, egyre súlyosabb l... (2018.02.19. 17:17) Paradicsomos húsgombóc

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (2) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (59) alma (26) almaecet (10) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (7) aszkorbinsav (2) avokado (4) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (29) babérlevél (31) bacon (24) Balaton (2) balzsamecet (6) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (3) barbecue csirke (2) barbeque (2) barnacsiperke (3) barnacukor (14) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (34) bazsalikomsó (6) BBQ (5) BBQ szósz (2) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bőr (2) bor (17) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (165) borsikafü (4) brassói (2) bulgur (2) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (2) cajun (3) cajun fűszerkeverék (12) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (10) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (54) citromfű (12) citromhéj (22) citromlé (27) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (2) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (3) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (38) csilipaszta (16) csilipehely (2) csilipor (2) csiliszósz (3) csili krém (11) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (15) csirkecomb filé (4) csirkemáj (5) csirkemell (13) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (7) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (2) csontvelő (2) csuka (3) csülök (23) csusza (2) cukkíni (15) cukkini (9) cukor (81) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (2) dagadó (3) dara (2) daragaluska (2) darálthús (23) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (15) édeskömény (13) egres (3) élesztő (45) ementáli (4) eper (3) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (7) fahéj (25) fánk (3) farhát (2) Farkas András (9) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (16) fehérbors (34) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (71) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (277) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (6) füstölény (2) füstölő (3) füstölt (3) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (5) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (5) galambbegy saláta (3) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (9) garnélarák (4) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (2) ghi (2) ghí (27) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) Gouda sajt (2) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (56) gyömbér (78) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (214) hagymakarika (2) hagymalevespor (4) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (13) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (2) homár (2) húsgombóc (2) húsleves (14) húsos szalonna (4) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (25) kacsazsir (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (6) kakukkfű (33) kakukkfü (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (28) kapormag (7) káposzta (10) kapri (3) kapribogyó (9) karaj (8) karaláb (14) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (16) karfiol (18) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (15) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (20) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (4) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (7) kömény (56) köménymag (7) konyak (3) könyv (2) koriander (23) koriandermag (15) köröm (19) körte (6) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) krumpli (99) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (3) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (9) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (7) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (8) lemezes túró (2) lencse (11) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (20) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (31) lime levél (6) liszt (66) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (18) majoranna (53) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (3) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (8) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (8) marhaoldalas (4) marhaszegy (5) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (2) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (16) meggy (7) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (28) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (47) mustármag (13) mustármagliszt (2) NaBe (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (9) olajbogyó (6) oldalas (24) olíva (2) oliva (16) olívaolaj (7) olivaolaj (71) orda (2) ördögszekér (4) oregano (34) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (15) padlizsánkrém (2) palacsinta (5) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (24) paprikacsuma (18) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (2) paradicsom (96) paradicsomlé (17) paradicsompüré (19) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (10) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (2) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (99) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (25) pirítós (2) pirospaprika (48) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (16) pörkölt (9) portobello (3) prézli (22) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (3) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (6) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (3) rizs (28) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rókagomba (3) római kömény (28) római saláta (7) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (44) rozsliszt (6) rum (12) sáfrány (10) sáfrányos rizs (2) sajt (38) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (22) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgaborsó (2) sárgarépa (105) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (6) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (17) shallot (3) shalott (3) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (8) snidling (17) (128) sodó (3) sólet (2) sonka (14) sonkahagyma (3) sópehely (2) sör (22) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (23) spenót (31) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szalonna (48) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (23) szegfűgomba (4) szegfüszeg (4) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (39) szerecsendióvirág (33) szezámmag (9) szezámolaj (4) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szódabikarbóna (6) szójaszósz (17) szőlő (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (13) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (63) tejfel (38) tejföl (62) tejszín (64) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (6) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (151) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (5) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (22) TV paprika (4) tyúk (3) uborka (15) újhagyma (28) újkrumpli (10) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vagdalthús (2) vaj (156) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (8) vargánya (13) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (87) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (12) zabpehely (4) zakuszka (3) zeller (34) zellergumó (20) zellerlevél (18) zellerszár (19) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (28) zöldpaprika (51) zöldség (2) zsálya (30) zselatin (4) zsemle (9) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (38) zúza (4) Címkefelhő

Praktikák és babonák a konyhában 1.

2012.07.27. 07:00 Andrass9

Hiányt kitöltő posztsorozatnak szánom, mivel magam is bedőltem néhány babonának, nomeg van pár trükk, amivel könnyebbé tudnám tenni mások életét is. Felkértem szerzőtársaimat és néhány kommentelőt, ossza meg velünk ezirányú tapasztalatait (és esetleg képeit) én meg vállalom a szerkesztő szerepét. Remélem, hogy a kommentek, amit ezen posztokhoz kapni fogunk, tovább bővíti majd ismereteink tárházát!

A diótörés legjobb eszköze (szerintem):

csofogo.jpg

Ez egy csőfogó, ami elég sok háztartásban megtalálható. Ára valahol 1000 Ft körül lehet, Barkácsáruház, Vasedény, stb. boltban kapható, vagy a sufniban megtalálod.

Miért állítom, hogy ez a legjobb eszköz?

  • Akkorára tudod beállítani a fogó száját, hogy ne morzsolja porrá a dióbelet, de azért összetörje a héját.
  • Használatával nem repülnek a dióhéj darabok az egész lakásban
  • Nem ütünk az ujjunkra a kalapáccsal.

Szerintem már ez a három érv is igazolja a módszer kipróbálását.

dio1.jpg

Fogd be a diót a fogó két pofája közé az íves részbe. Bal kezeddel (ha balkezes vagy, akkor a jobbikkal) fogd át az egészet fogóstul, de csak lazán - a kezed az ernyő, ami felfogja a repkedő dióhéjat. Lassan szorítsd a fogó szárát, amig meg nem érzed az első erősebb roppanást, majd még egy kicsit, hogy apróbbra törjön a héj. Készült az akcióról videó is, de oly pocsék lett, hogy nem terhellek vele titeket.

 

 

Honnan tudjuk, hogy sikeres volt-e az eltett befőtt/lekvár sterilizálása?

Ma már majd mindenki csavaros fémkupakos befőttes üvegbe főz be. Amikor az üvegek kihűltek, a kupaknak be kell horpadnia, mivel az üvegben vákuumnak kell lennie. Azt, hogy elég jól zár a kupak, a hangjáról lehet felismerni. Körmünkkel kopogtassuk meg a kupakok közepét, és figyelmesen hallgassuk a hangját. Ha az magas hangon koppan, akkor jól sikerült a vákuum. Ha mély hangot hallunk, érdemes leszedni a kupakot, megtörölni az üveg száját és egy új kupakkal újta kidunsztolni az üveget. Megéri - nem fog megromlani !

 

 

Vas serpenyő vagy palacsintasütő beavatása, tapadásmentesítése:

Nem igérem, hogy, teflon bevonatot tudunk házilag a vasra varázsolni, de egy ősi módszerrel egész jó eredményt lehet elérni. Ez pedig a vasra ráégetett zsír/olaj réteg, ami nem oldódik fel, akár tojás is sülhet rajta. Hasonló feladatot lát el a palacsintasütőn is a ráégett zsír. Amennyiben a serpenyőt társad szépen kisikálta mosogatószerrel, és az szépen meg is rozsdásodott, meg kell ismételni a beavatási eljárást.

Válasszunk enyhén szeles napot, mert a lakásból nagy mennyiségű füstöt kell kiszellőztetni. Mossuk ki alaposan az edényt és tegyük erős lángra. Amikor a víz már elpárolgott, öntsünk bele egy bő evőkanál étolajat, csorgassuk körül az edényen, esetleg - ha van - szilikon ecsettel vagy libatollal kenjük körbe. Az olaj rövidesen elkezd füstölni, amitől ne ijedjünk meg. A lényeg, hogy a nagy része elpárologjon, és barnás feketés rétegben feltapadjon az edény belsejére. Amikor már csak pár csepp maradt, egy osszegyürt papírtörölközőval töröljük ki, egyenletesen oszlassuk el a felületen, és hagyjuk kihülni.

serpenyo1.jpg serpenyo2.jpg
serpenyo3.jpg serpenyo4.jpg
serpenyo5.jpg serpenyo6.jpg

Használat után nyugodtam mossuk el, de csak enyhén mosogatószeres vízzel, töröljük szárazra és egy olajos papírszalvétával kenjük be. Mosogatógépbe természetesen ilyen edényt nem szabad tenni!

 

 

Citromlé és a gyümölcsök:


A gyümölcsök egy része megbarnul, ha oxigénnel érintkezik a vágási felület. Vannak akiket ez nem zavar - az ízén nem változtat különösebben. Én azért jobban szeretem a szép szőke őszibarack kompótot vagy az almás pitét. Ezt az oxidálódási folyamatot lehet alaposan lelassítani citromlével (vagy akár ecettel is, de annak fura lenne az íze). Egy citrom levét keverjünk el 2 dl vízzel, és ebbe forgassuk a szeletelt gyümölcsöt azon frissiben. Amilyen szerencsénk van, még javít is az ízeken :)

1kutya javaslata - fejreállított befőttes üveg:


Bármilyen befőttet, lekvárt, ha beletöltöttük az üvegbe, tegyük rá a kupakot, hagyjuk egy percig felforrósodni, majd zárjuk le és állítsuk fejre az üveget. Pár perc múlva visszafordíthatjuk és elfelejthetjük a dunsztolást.

felforditjuk.jpg

A tudományos magyarázat emögött az akció mögött a levegő átbuborékolása a forró lekváron/kompóton, ami sterilizálja a maradék kártevőket is a gőzben.

306 komment

Címkék: citromlé praktikák diótörő babonák palacsintasütő

A bejegyzés trackback címe:

http://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr524671235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

skylla 2012.07.27. 17:55:37

es bar en nem vagyok hal, en is kikernem magamnak, bar ha daralthus lennek, na akkor repesve felertekelödnek egy makaroni lattan

süllőcske 2012.07.27. 17:59:29

@Mitzi von Küche: Kösz a közleményt. Én meg a fincsi ossobucodat, Szegeden nem vágják körösztbe sehol a lábat. Ez Rédei biotészta, tönköly, alga van benne, más nincs. Ki kell próbálni, nekem bejött. 25 deka, 380 HUF, CBA.

Öreg Sam 2012.07.27. 18:03:06

@Öreg Sam:
Ja!
Hogy az eredeti témához is szóljak:fuck anal kersztbetéve a fazékon,mert ugy nem fut ki,na ezt ne próbálja ki senki!
Nem tudom nagyanyám honnan vette :))

Hurri Kán 2012.07.27. 18:11:25

@Öreg Sam:
Pezsgős üveg szájába állított kiskanál, hogy ne menjen ki a szénsav?
Hát ha valakik kibont egy üveg pezsgőt, és nem bírja meginni, többet ne süssön rá a nap, vagy mi. :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 18:15:08

@süllőcske: Kösz, keresni fogom. Mindenfajta szélesmetéltet nagyon kedvelek (Most egy Aldis vargányást próbáltam).
A tésztáknak más-más ízük van formájuk szerint, a szélesmetélt (tagliatelle) sokoldalúan használható, halakhoz is. Tkp. ha folyami harcsapaprikást eszünk túrós csuszával - az is ilyen. (Éhes disznó...)

süllőcske 2012.07.27. 18:17:42

@gyvy: Praktika: Harapjon hozzá nyers, sózott, borsozott csiperkegombát, akkor majd meg tudja inni.
Voltam ilyen francia vernissageon, és tetszett.

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.27. 18:18:16

@skylla: Царcкая золотая водка
Tuti így van, jó voltam oroszból. :)

Öreg Sam 2012.07.27. 18:19:23

@gyvy:
" Az lófasz Mama!"-hogy egy klasszkust idézzek!
Ezüstkanálnak kell lennie annak a kanálnak! :DD

Hurri Kán 2012.07.27. 18:25:12

@süllőcske:
Legközelebb tesztelem, nem hallottam még erről. ;-)

@Öreg Sam:
Alpakka mán lúf...arok? :D

süllőcske 2012.07.27. 18:27:22

Nagyanyám hagymavágása: Bal tenyerébe vette a hagymafejet, a markában sűrűn bevagdosta, majd igyenöst a zsírba aprította kézből. Pityókát ugyanígy.

süllőcske 2012.07.27. 18:39:02

Nagyapó hagymaevése: Ugyanúgy tett, mint nagyanya, csak a hagyma bevágásaiba sót, paprikát szórt, keresztbe hasogatva nyeste a bicskájával, rá a szalonnára, kenyérre.

süllőcske 2012.07.27. 18:50:18

Ruszki praktika: A dunai kubikgödrök jegén pecáltak a szovjet tisztek. Aprócska vesszővel cincáltak, fogták a bodorkát szakmányban, a ruszliba. Vodka járt körbe-körbe, mi meg néztük mivel pícélnek ezek? Lábuknál valami rőzseszerűségben kutakodtak, hát szamárkóró volt az. Abban pedig, a bogáncs tövében, valamely kis színes kukac telelt. A bodrik ezt ették, de nagyon. Máig nem tudom, barátnőnk melyik rokona kelt volna ezekből a színes kis hernyókból.

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.27. 18:51:49

@Mitzi von Küche: A Wordben van cirill betűkészlet, de a webről is le lehet tölteni. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.27. 18:58:06

@süllőcske: Camapкopoвaя бабочка? :D :D :D
*integet*

süllőcske 2012.07.27. 19:03:51

@LepkeReloaded: Da,,da, da, ócseny malenkájá bábocská.
Kácsint..

Pinka-Panka 2012.07.27. 19:08:40

@skylla: lyánykák nem félreérteni, felénk ezt így hivják:))

süllőcske 2012.07.27. 19:14:27

@Pinka-Panka: Praktikus szóhasználat, mi tagadás.
Viszont nálad lehetne szép csendéleteket fösteni. A lábasod pecsenyéje is módfelett érdekelne.

Hurri Kán 2012.07.27. 19:18:37

Na kérem. Művelőggyünk egy kicsit.
www.youtube.com/watch?v=8T2gMeYvdY8

@süllőcske:
Egy pecsenyét hamarosan posztolok majd. :)

@Pinka-Panka:
Karajnál, egyben sütve, hogy éred el, hogy ne száradjon ki? Eddig bárhogy próbáltam, olyan lett, mint a pozdorja...

süllőcske 2012.07.27. 19:19:55

Elkészült a nagy mű, igen. Éhes vagyok, asszonyom elmaradt valamely könyvesházban, lyányom még színházban. Szabad-e a kifőtt tésztát főzővizében tartani? Vagy hogyan lehet frissen megőrizni, míg érkezik a csapat?

Pinka-Panka 2012.07.27. 19:20:31

@süllőcske: annyira, hogy már meg is rendeltem Józsinál a húst, reggel megyek érte - most dióból készitem lábosban, zsírban és fűszerek, rozmaring szál, hagymákkal...:) Különben elnézést mindenkitől, de néha rosszalkodom, mikor ilyen szóhasználattal élek, de tényleg szoktam így nevezni a sok időt igénybe vevő melót...

Hurri Kán 2012.07.27. 19:22:34

@süllőcske:
Akkor szétázik. Lábosban, fedő alatt inkább, a vizet leöntve róla.

Pinka-Panka 2012.07.27. 19:24:01

@gyvy: karajnál, kolbász középre és már este befűszerezem, ezt egy olajos pácban tartom reggelig a hűttőben - akkor előmelegítem a zsírt a lábosban és kéregsütés, minden oldalon, majd elcsendesitem a tüzet alatta minimálisra és kevés vízzel, mindig utánaöntögetve - fedő alatt párolom. Lényeg lassan és ha kiment a víz a puhulás után akkor van kész. A színét az elősütésnél már megnyertük, a kiszáradás oka a sütés a puhulás után, ezt mondta a séf barátunk.

Hurri Kán 2012.07.27. 19:26:03

@Pinka-Panka:
Kolbászt én is tettem bele, de nem pácoltam, csak locsolgattam néha sülés közben. Kérget sem sütöttem rá. Legközelebb teszek vele még egy próbát.

Pinka-Panka 2012.07.27. 19:27:45

@gyvy: a kéregsütés kötelező, az tartja bent a hús nedveket, a pác is puhitja, a zsír is fontos, olajban nem jó...

Hurri Kán 2012.07.27. 19:29:17

@Pinka-Panka:
Olaj meg sem fordult a fejemben. ;-)

Pinka-Panka 2012.07.27. 19:29:34

@gyvy: a nagyim emlékszem az oldalast pl levesnek tette fel anno és mikor félpuha vót, azt bedörgölte fokhagymával, kicsi paprikával, sóval kicsit és zsírban csak átsütötte - leesett a csontról, olyan puha volt...

süllőcske 2012.07.27. 19:30:10

@gyvy: Emberkém, a karajt kenni kell! Csontos legyen, s ha lehet, bőrös, a zsíros bőr felül legyen. Ha tepsis, csont nélküli, burkolni érdemes. Hosszan ne legyen nagy hő. A hőt váltakoztatni szükséges. Jó a körbepirítás, majd kis tűz, vagy gyönge tűz, rápirítás. Nem utolsósorban, ne legyen ipari vízidisznó.

Hurri Kán 2012.07.27. 19:33:46

@süllőcske:
No ez az, honnan tudom a piacon, milyen gyesznóból származik? Ha egyben sütök húst, maximum az első fél órában van a sütő nagy lángon, utána lejjebb veszem. Karajt próbáltam úgyis, almaszeleteket raktam mellé a tepsibe, jó íze lett tőle, puha is lett, de ugyanúgy kiszáradt.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 19:39:21

@süllőcske: Tésztát leszűrve jénaiba tenni, lefedve tárolni. Ha tálalni kell, 2 perc mikrózás után már friss-forró lesz.

süllőcske 2012.07.27. 19:42:23

@gyvy: Ez a kardinális kérdés mindig, a beszerzés.
A gyönge tűz alatt tényleg konfit hőt értek. Úgy szép rózsaszín, szaftos lesz, húslében gazdagon.De nagyon nehéz a karajt egybesütve jól megkészíteni, nekem is bőven van kudarcom, de sikerem is.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 19:43:47

@Mitzi von Küche: jut eszembe: praktikákról: ha valamiért péksüteményt kell másnap mikróznom, kis felespohárnyi vizet is beteszek vele együtt, felfrissül a pogácsa, kifli stb.:)
@Pinka-Panka: mit képzelsz: eszembe sem jutott :O:DDD
@LepkeReloaded: na, ez nem jutott eszembe, ezért nem boldogultam (a fordító meg hülye)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.27. 19:56:55

@süllőcske: A krumplit én is marokból vágom bele a kajába. A hagymát is meg kéne próbálnom, köszi az ötletet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.27. 20:02:08

@Pinka-Panka: Nem vagyok lyányka, de mifelénk is így hívják a pepecs melót.

Pinka-Panka 2012.07.27. 20:04:38

@gyvy: szerintem a rövidkarajnál - én a kisebb tenyérnyi ki gömbölyű formát választom, -nem szoktam a lapos széle formát választani - de a hosszú karaj mint tudjuk az mindég szaftosabb..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 20:04:54

@Andrass9: lyánykának elég "érdekes arcú" is lennél..:DD

Pinka-Panka 2012.07.27. 20:05:14

@Andrass9: akkor egyetértünk a karajban is pecselésben is:)

süllőcske 2012.07.27. 20:06:09

@Andrass9:Ez is mutatja remek, célszerű, alázatos gondolkodásodat. Amiért igen szeretünk. Szép témaválasztásod is megtartó, köszönet.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 20:14:05

@anica inkognitóban: A péksüteményt, croissant-t reggel a mikro grillfokozatán mindkét oldalán 1-2 percig átsütöm - olyan, mintha frissen sült volna.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.27. 20:14:52

@süllőcske: Legutóbb, mikor kistesóm némileg megkésve esett be a túrós tésztára, a wokban pirítottam szalonnát, majd abban igen nagy lángon, rázva-dobva melegítettem át.

Pinka-Panka 2012.07.27. 20:17:55

@Waka: jaajjj ne is mondd - imádom a túrós tésztát én meg meg is piritom és akkor a legjobb amikor a túrót is beszívta a tészta ...

süllőcske 2012.07.27. 20:20:33

@Waka: De milyen jól tetted. Még jobb, mint előtte!

süllőcske 2012.07.27. 20:27:44

Valóban, családom érkezett. Lányom izeni: Két óra gyönyörűsége volt a színházban, s miután hazaért, ez folytatódott. Azt mondja, az algás tagliatelle diszkrét ízvilága, a hal fűszeressége rendes kompozíció.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.27. 20:27:45

@süllőcske: Mellesleg, anno volt egy étkezdevezetőnk, amint elkészült a kifőtt tészta beleöntette tepsikbe, és betették az előremelegített sütőbe. Nem tapadt össze, nem ázott szét, ress maradt tálalásig.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.27. 20:31:15

@süllőcske: Egy kis pozitív megerősítés. :) Most kell kiülni egy pohár borral a kertbe, hallgatni a tücsköket, remek lezárása egy napnak.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 20:35:08

@Waka: ja, csak nálunk tücsök helyett 6 köbméter béka énekel..:D

süllőcske 2012.07.27. 20:35:10

@Waka: Kert most nem jöhet, mintázóállvány mellé a rajnait, mellette laptop, hát így.
De igazad van.

Hurri Kán 2012.07.27. 20:41:29

@anica inkognitóban:
Jobb lenne, ha a hiéna is őshonos lenne felétek? :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 20:42:21

@gyvy: végülis én anyatigris vagyok, a hiéna is macskaféle, úgyhogy már olymindegy lenne..:D

Hurri Kán 2012.07.27. 20:43:48

@anica inkognitóban:
Nem tudom, mikor Bodrog-ártéren sátraztunk, inkább hallgattam a békákat, mint ha hiénák lettek volna helyettük. :)

süllőcske 2012.07.27. 20:45:43

@Waka: Különben a fene megesz egy jó kuttyogatásért, társak fogják a pecsenyeharcsákat. Holnap trágyahordás anyám kertjébe, Vasárnap gipszöntés, hétfőn bronzöntés, hét közepén talán..

Pinka-Panka 2012.07.27. 20:47:51

@anica inkognitóban: a béka hasznos állat, én szívesen hallgatom a kuruttyolást, csak nehogy a közelembe jöjjenek...még lány koromban, akkor még Hajdú géppel mostam és mentem le a teraszon kezemben a kosárral teregetni. a terasz mellett volt egy mályvafánk és elhaladok mellette, persze fürdő ruhában valék, s egyszer csak ráugrott a hátamra valami és végig siklott rajtam, - úgy vísitottam, hogy a szomszéd bácsi aki fülhallgató nélkül sziesztázott épp - úgy ugrott ki a lakásból, hogy kit nyúznak élve. Eldobtam mindent és mikor magam mögé lestem, láttam, hogy parányi kecskebéka ugrált szeppenten. Azóta a békákat csak hallgatni szeretem:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 20:55:09

@gyvy: fosnál, mi?:DD
@süllőcske: szombaton a Tiszán azt csinálták a pecások :)
@Pinka-Panka: én nem undorodom tőlük, csak csendben lennének:D a levelibéka pl. kifejezetten szép állat szerintem:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.27. 21:03:27

@gyvy: teszel alá csipet zsírt, letakarod fóliával, belébököd a hőmérőt, és betolod a sütőbe. úgy szabályozod a sütőt, hogy70 fok körül legyen, így az idő kb több óra lesz. de utűna olyan szaftos és rózsaszínes, hogy elámulsz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.27. 21:09:43

@anica inkognitóban: Az se' csúnya muzsika, meg remek szúnyogirtó.
@süllőcske: Szegény ember...
Trágyahordás = trágyagiliszta, tegyél félre egy marékkal, hátha gilisztacsokorra jönnek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.27. 21:11:39

Az egyik ismerős a From here to eternity című James Jones regényt keresi nagy erőkkel, angolul, elektronikus formátumban. Egészen véletlenül nincs meg valakinek?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.27. 21:16:18

Na menek, holnap erős nap lesz, csak estefelé leszek, jó mulatást a poszthoz!

Hurri Kán 2012.07.27. 21:18:25

@anica inkognitóban:
Csalánba nem üt a ménkű :)

@Babette_:
Max. lázmérőt tudnék belébökni. :)
Eddig is alacsony hőmérsékleten sütöttem, kaptam most annyi hasznos tanácsot, muszáj lesz megpróbálkozzak vele.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.27. 21:31:46

@gyvy: akkor tedd 20 percre nagy lángra, utána 2-3 órára kb 100 fokra (nemtom, milyen sütőd van)

Hurri Kán 2012.07.27. 21:37:20

@Waka:
Egészen véletlenül itt van a gépemen pdf-ben. ;-)

@Babette_:
Nagy lángon kb. 30-40 percig szoktam sütni (hideg sütőbe rakom be mindig), utána 100 fok fölött valamivel. Sima gázsütő van otthon.

süllőcske 2012.07.27. 21:39:24

@gyvy: Babette jól mondja. Van még egy trükk: Pirítás előtt lassan növelni kell a hőmérsékletet, míg langyos nem lesz. Ekkor pirítjuk, röviden. Ezután jön a 60-65 fok lassan, de az előmelegítés lerövidíti a folyamatot, a maghő eléri gyorsan a 63 fokot, kész.
Az ízességhez jócskán hozzájárul a sólé, vagy pecsenyelé (fűszeres körbepirításból származó) be fecskendezése. Ezután jön a pecsenye rácson való, gyakran forgatása, pihentetése. Ez a tíz perc azért kell, hogy a húslevek ne follyanak ki, egyenletesek maradjanak. Jöhet a kés.

Hurri Kán 2012.07.27. 21:45:37

@süllőcske:
Igen, azt már olvastam máshol is, egy kis ideig pihentetni kell a húst, mielőtt felvágjuk. Na most már tényleg ki kell találnom valami egybekaraj-variációt, és megsütni.

süllőcske 2012.07.27. 21:53:07

@gyvy: Csak poszt(impresszionista) stílusban...

Hurri Kán 2012.07.27. 21:56:10

@süllőcske:
Van pár elképzelésem, nem tudom még, melyik lesz a befutó.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.27. 22:15:34

Zavtra, tyúk au vin bugyet (kicsit sztarij). Na milyen internacionalista vagyok,

susztertangó 2012.07.28. 00:05:40

1./ A beavatás sajnos a jénaikon is műxik.
2./A Móriczsigán a Főzelékfalóban ettem ma ebédre zöldbab főzeléket 2 fasirttal.Valamely ízes ragacsos szaftban úszkált némi ződbab.
3./ a Boráros teret elkereszteltem Kis Balkán térnek.
4./ A Nyugati,- Marx,- Berlini- teret pedig Vizelde térnek.
Nem kívánt törlendő, megyek aludni, mert lesek a székről :-(((..

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.07.28. 09:34:05

@gyvy: Mo-n a nádi farkas (Canis lupus minor) és az erdei farkas (C. lupus typicus) volt őshonos.
Anicáék felé a nádi farkas volt jellemző. Igen alacsony cukiságfaktorral rendelkezett, Arany János is meleg szavakkal említi, toportyán fíregnek nevezve.
Az utóbbi évtizedben visszatelepült, kisebb populációkat Veszprém megyében figyeltek meg. Tehát a Blogkocsma olvasói közül elsősorban Wakát veszélyezteti, de ha a feltételezett migrációs útvonalat tekintjük, akkor Boart is.

susztertangó 2012.07.28. 10:00:56

@gyvy: Nekünk a kedvenc kódunk, ha jól tévedek a- na várj csak, hogy is van, ez az:ti tá titi/titi tá ti/tititi/és a vége tá ti tá/ Valami ilyes. hő

Hurri Kán 2012.07.28. 10:18:26

@PO:
A nádi farkas az véletlen nem ugyanaz, mint az aranysakál? Merhogy állítólag a Zemplénben, és a Dráva mentén is egyre rendszeresebben előfordul.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.07.28. 10:31:45

@gyvy: van ilyen vélemény is, de többen az ellenkezőjét állítják. Én nem tudom eldönteni. Egy biztos, az aranysakál egy nagyobb róka-szerű, ez nem közelíti meg a régebbi leírásokban olvasható közepes vizsla méretet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.28. 15:47:59

@PO: szóval nem a nyolcason vándorol...

süllőcske 2012.07.28. 15:57:13

@Babette_: Igaz, köszi, csak néztem a szót, miért nem jó, Rajnai Rizling meg mondta: Jóvanaz, hukk.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.28. 16:00:32

@süllőcske: hát ha Rajnai Úr mondta, akkor tényleg jóvanaz.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.07.28. 16:38:57

@Babette_: szerencsédre nem ;-) Inkább a hetesen jön be, majd Szántódnál átkompol Tihanyba, onnan szanaszét. Néhány bamba példány, aki lekési a kompot, inkább délre húz. Ott kötnek egy laza kompromisszumot, a nádasok, ruderáliák helyett beérik az erdővel. Na, ott keresztezhetik Boar komám útját, amikor az békésen, csigásíj és puska nélkül épp vargányára megy. Megkívánhatják, főleg, ha többen vannak, éhen vannak. Inkább mennének más vargányavadászokra, vannak még ott bőven...

süllőcske 2012.07.28. 18:46:55

@PO: A toportyán, a nádi farkas, az aranysakál egy faj, bármit mondanak. Legfeljebb változatokról beszélhetünk, térben és időben. Az lehet, hogy 500-1000 éve más méretű példányokból állt a hazai populáció. A halak is sokat változnak, rengeteg példát mondhatnék.

susztertangó 2012.07.28. 19:13:43

@susztertangó: Kiegészítés: a Vizelde tér az átható húgyszag miatt lett.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.28. 19:24:37

@susztertangó: jaj, de jókat ettem ott, mikor suliba jártam! :)

susztertangó 2012.07.28. 19:39:11

Valóban a Főzelékfalóban? Mert pont a hszed feletti hely alkalmatlan mostanság. 30 méterrel odébb esetleg.."mi még tudtuk, hol a Tej Büfé, hová sokszor betértünk...+"

susztertangó 2012.07.28. 19:40:26

Lám ott maradt a +, de nem is baj, béke poraira, mármint a Tejbüfének.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.28. 19:41:38

@susztertangó: tőlem kérded? ha a Móricz körtéri főzelékesre gondolsz, akkor igen. 5 éve végeztem a Ménesin, ott, meg a sarki gyros-osnál jókat csipegettünk :)

susztertangó 2012.07.28. 21:20:59

Igen, csak nem kattintottam Rád.Ott én is, bár csak a KEK re jártam kizárólag a Virág kiállítás és vásárra, hehe.De ez a főzelékes gyalázatos.Lehet, hogy a többi kaja jó, de ez a ződbab, na mindegy, ilyet 1966-68-ban a seregben sem tudtak elkövetni.

vörösbor(de)minőségi 2012.07.29. 06:49:36

@Daró: szerintem ez nem babona kategoria:))de onnan datálódhat,amikor még nem rozsdamentes kések voltak többségében-és az intelem megmaradt a kések rozsdamentessé váltak.nem történik égvilágon semmi ha napjaink fémjeivel(robotgép/kanál/kés/bármi-érintkezik.nem jajdul fel a padlizsánunk,és nem fog sértődötten elszineződni.amugy is egy hisztis kis zőccség mert marha sok olajat kiván ha sütöd,majdnem szénné kell égetni héját ha azt akarod zamatos legyen...szóval megkívánja az odaadást:))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.07.29. 08:11:14

@vörösbor: úgy, úgy!
A vas penge elszínezi a hagymát, a padlizsánt. Ezért régebben ezeket fakéssel darabolták. Süllőcske "Dunán innen, Tiszárúl" c. írásában az öreg halász is így bánik a hagymával. Kérdeztem Süllőcskét, milyen fából lehetett ez a kés? Hegyi berkenyéből, válaszolta. (Őneki magának ébenfából van egy kése, amire azt írta, iszonyú tömör a fája, nehezebb, mint a víz. Igen, és ezért nem lehetett úsztatni, más módon kellett szállítani. Ezért olyan drága a zongora, meg a hegedű.)
A hetvenes évektől megjelentek az olyan ötvözetből készült késpengék (téves szóhasználattal: rozsdamentes), amelyek csak nagyon lassan rozsdásodnak, de már nem színezik el a hagymát, padlizsánt. De a régi szakácskönyvekből az intelem megmarad: fakéssel. És aki ezeket tovább másolja, az kopipali és tudatlan.

Boar. 2012.07.29. 13:15:19

@gyvy:
Nagyjából az egész országban előfordul már az aranysakál.
Én 2007-ben lőttem egyet de azon a területen volt olyan, aki tíz fölött járt...

süllőcske 2012.07.29. 14:10:01

@Boar.: Szegedig is följött a Maros-völgyben. A torkolat fölött 1 km-el láttuk őket a Marosparton.
A Maros- szögben még több lehet, gyéren lakott Körös-Maros Nemzeti Park. Hód is van. Pár hete láttam egyet harcsázás közben.

vörösbor(de)minőségi 2012.07.29. 17:11:04

@Pinka-Panka: azt ismered-e,hogy tésztát megpiritani mint egy lebbencset-és ezt felönteni vizzel azaz megfőzni.a továbbiakban minden ugyan az-ugyan úgy,a hatást kivéve,ami frenetik:))
valami isteni ízek lesznek,-jó nem fehérség van a tányéron na de ez hol kívánalom?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.30. 20:52:02

anyósom praktikája: újabban nem befőttesüvegbe teszi el a dzsemet, hanem vákuumfedeles műanyagedényekbe. légmentesen zár, könnyen egymásrapakolható..kérdése: a sütőlekvárt is műanyagdobozban árulják, nem? és igaz. ja és a tavaly ilyen módon elrakott lekvárja még köszöni, jól van :)
@vörösbor: valamelyik nap jutott eszembe, milyen rég láttunk...

vörösbor(de)minőségi 2012.07.31. 10:34:11

@anica inkognitóban: :DDDDD
valszeg mostanában sok a "halas"élvezkedés amit én csak lábujjhegyen olvasok-mert genetikailag hibás vagyok ez ügyben(is).
de élvezettel olvasom ezt a jó kis csapatot a szeretetteljes szurkálódások és oltások is tök rendben vannak-igy jó ahogy van-csak így tovább.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.01. 19:29:07

@vörösbor: Akkor a feleségemnek is azonos genetikai hibája lehet ... A halakat elküldtem más tájegységre egy időre - visszajöhetsz :)

susztertangó 2013.08.08. 12:52:42

@anica inkognitóban: Így is rétettük!(Vajh olvasod-e?)