Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sült paprika saláta vagy télire

2012.07.12. 07:00 Andrass9

Itt a paprikaszezon, nem lehet megállni, hogy ne készítsünk sült paprikát! Mindenféle paprikából elkészíthető - régen pritaminból csináltuk, azóta megjelent a kápia (meg valami kaliforniai rémség is). Feleségem szokás szerint rajtaütésszerűen megjelent egy kosár (zacskó) kápia paprikával, hogy süssem meg. Süsd meg! Pont most?

Na mindegy, az asszony szava parancs, hát tüzet raktam. Ha már grill, akkor elővettem a csodahűtőből 4 csirkecombot és két szárnyat a kapirgálós fajtából, mivel húst is kell enni itt meg ott,.

Egy ilyen szép kupac kápia várta a máglyát, hogy elkárhozzon:

1kapia.jpg

Ez egy fantasztikus adag volt! A húsa legalább 5-6 mm vastag, már kicsit ráncos, vagyis a tökéletes állapotban leledzett a grillezéshez! Gyorsan fel is pakoltam a parázsra (most egyenletesen elterített parázsra tettem a grillbe, amit alacsony hőfokra próbáltam beállítani (magyarul a parázs éppen csak pislákolt):

2grillez.jpg

Le is takartam a tetejével, hogy süljenek ahogy bírnak. Félidőben (az vajon mikor van? Gondolom egy találomraméter megmondja) ránéztem, eléggé égettek-e. A lényeg, hogy a paprika minden oldala feketére süljön. A füst is hozzáad az ízhez, hát ne sajnáljuk!

3megsult.jpg

Mondjuk ez még igényel némi sütögetést, de már csak nem rakom fel az összes képet a feketére égett paprikákról?

Szóval, amikor úgy döntünk, hogy megfeketedett a héj, akkor az egész cuccost egy lefedhető lábasba, vagy hőálló zacskóba tesszük. A lényeg, hogy le tudjuk takarni, és a saját gőzében párolódva felpuhul a héj.

4parol.jpg

Amikor már kezelhető hőfokot ér el a paprika (gy.k. nem ég le a bőr az ujjunkról), akkor ügyesen kivetkőztetjük a cellulózos héjból a megsült jószágot. Vannak, akik ezt csapvíz alatt adják elő, de - véleményem szerint - azzal sok finom szaftot eresztünk le a lefolyóba:( Valahogy így néz ki a leszedett héj, ha rendesen pucoltuk:5hamoz.jpgA csumáját még hagyjuk benne, azt majd akkor kell kivenni, ha végelgesítjük az eledelt. Oka: így a szaftja a csumából is kicsorog tovább gazdagítva a paprika ízét.

6hamozva.jpg

Jöhetnek a fűszerek, amivel tovább emeljük a sült paprika gasztronómiai értékét (most ezeket tettem bele):

  • kis csomó bazsalikom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 frissen felszedett pici hagyma
  • kakukkfű
  • kis rozmaring (egész kicsi!)
  • kis ág zsálya
  • marék snidling
  • egész bors, koriander kis serpenyőben megpirítva
  • Balzsamecet
  • oliva olaj (igen - az a kommersz, bolti! Akkor is, ha Beni szerint az snassz!)

7fuszerek.jpg

Persze a zöldebb fajtákat összesaraboltam késsel, míg a szárazabbját a pirítás után először megtörtem a mozsárban.

8fuszerek.jpg

Ha már íly szépen haladtam, gyorsan bele a fokhagymát, meg a hagymát is a mozsárba (jó, jó, nekem nincs olyan szuper mozsaram, mint PO-nak, de ez is megteszi, ha odafigyelek!):

9fokhagyma.jpg

Előbb alaposan összezúztam ami fentebb látható, majd a sarabolt zöldfűszerek is a mozsárban végezték, először csak magukban, majd olajjal és balzsamecettel higítva.

A paprikákból kihúztam a csumáját (amit azon módon gyorsan le is szopogattam, mielőtt a komposztba ment volna), kettévágtam és szétnyitottam, mint egy jó könyvet. A kikukucskáló magocskáknak egy jó kézzel búcsút mondtam:

10csumazva.jpg

Az így megtisztított szeleteket sorban leraktam egy jénaiba, ahol minden sort bepepecseltem a mozsárban zúzott fűszerpasztával.

11fuszerezve.jpg

Ez a művelet addig tartott, míg elfogyott a paprika. Ekkor jött a MEO feleségem személyében, aki szerint kell bele még ecet. Hát ment még bele ecet, amíg elfogadottá vált az íz. Az így összeállított dolgot (saláta vagy amit akartok) akár azonnal el lehet fogyasztani, vagy másnap felszolgálni a vendégeknek (vétek lenne!!!). Ha viszont később is ennétek belőle, a jénaiban a paprikát a mikróban forrásig hevítsük, majd kis kupakos üvegekbe tegyük be (lehet dunsztolni is, de én inkább öntök rá egy kis olajat. Mondtam már, hogy lusta vagyok?)

12uvegbe.jpg

Most találtam még két üveggel tavalyról is. Kicsit más volt az ízesítése, de szintén remek.

Jó étvágyat hozzá!

UPDATE! A ráöntött olajat másnapra beitta és az egész egy fínom zselés anyag lett!13pankak.jpg

170 komment

Címkék: sültpaprika kápia paprikasaláta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr724638521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.07.12. 12:01:22

@anica inkognitóban: ja, ez dícséret a javából:PP
még ha dömpert mondana, azért kapna:))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.12. 12:10:42

@Pinka-Panka: A diétátoknak akkor örülök, ha nem kényszerből betegség miatt van. Kolbi nélkül meg nem maradok, viszek magammal erősítést a vásárláshoz.

1kutya 2012.07.12. 12:12:09

@gyvy: nahe! pultoztam egy pár évig:)

@Andrass9: csucsu!:-DDD

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.12. 12:18:06

@Andrass9: nem fogod elhinni, a mi (maradék) sárgabarackjainkat az hangyák rágták szét belülről...

Hurri Kán 2012.07.12. 12:19:07

@1kutya:
Én is, csak a másik oldalon. :D

susztertangó 2012.07.12. 12:35:04

@anica inkognitóban: Szerelés közben mondta?@Daró: Ennek az ételnek a neve: Meggazdagodott Szénégető Spagettije!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.12. 12:55:48

@Babette_: Sajnos elhiszem:( Ami nem pottyant még le, az fekete a rengeteg hangyától. Már az őszibarackra is kivetették csápjaikat. A fatorzset kellett rovarirtóval spriccelnem, hogy elfogyjanak ...

1kutya 2012.07.12. 13:02:03

@Babette_: @Andrass9: én tegnap néztem meg a kopasz barackokat és kemények voltak, aztán találtam egy puhát. csodálkoztam is rajta, de aztán leszedtem. megfordítottam a kezemben, erre a hátoldalán egy pici lukból 10-15 hangya masírozott kifelé.
ezek szerint "kényszerérlelik" is?

@gyvy: én itt is, ott is:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.12. 13:04:22

Bácskai nagynéném ugyanígy csinálja a paprikasalátát... na jó, rendszerint húsos zöldpaprikából, a fűszerezése fokhagyma-só-olaj, viszont én így is megkergülök érte. A zöldfűszerek hozzáadásáért külön piros pont! :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.12. 13:06:26

@1kutya: A hangyák-kukacok-repülő dinoszauruszok által már megcsócsált gyümölcs tényleg "kényszerérik". Gyerekkoromban volt sárgabarackfánk, én visítva örültem az első, feltűnően korán megérő gyümiszemeknek - mindaddig, amíg drága dédim fel nem világosított, hogy a szupergyorsan "érő" szemeket a fa azért dobta le, mert kukacosak. És lőn Dédinek igaza. :-/

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 13:12:23

@LepkeReloaded: azt, hogy kukacos a gyümölcs, észre sem vennéd, ha nem néznél bele...:)
mondjuk, én még a cseresznyét is kettéharapom, hogy a vega verziót egyem.

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.12. 13:22:22

@anica inkognitóban: Höhö... azért a gyümölcsön lévő luk meg a kukackaki apró szemcséi árulkodóak, plusz én külön gyanakvással szemlélem a többihez képest túlzottan érett gyümölcsszemeket is. Sárgabarackot, szilvát reflexszerűen választom ketté, cseresznyét-meggyet-almát-körtét megvizslatom, likas-e. Pedig egyébként nem vagyok finnyás, de kukaccal nem osztozom semmin, vagy ő, vagy én! :D

1kutya 2012.07.12. 13:25:53

@anica inkognitóban: pedig egy kis fehérje egészséges:)

@LepkeReloaded: a cseresznyén a gyümölcslégy szúrását nem veszed észre max mikroszpókkal! vízbe kell tenni, kijönnek belőle:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 13:26:38

@LepkeReloaded: mondjuk, amikor tegnap délután a melóhely udvarán legeltem a sárga, meg piros móra-bórát, nem érdekelt, laknak-e benne :))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 13:27:19

@1kutya: nem azt mondtam, hogy nem veszek húst a számba, hanem a kukacos cseresznyét, almát stb-t nem eszem..:DDDD

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 13:30:58

@Andrass9: @Babette_: Vajon mi lehet a csodás sárgabarackjainkkal, amelyek még alig színesedtek, amikor eljöttünk... (Na mindegy, holnap majd kiderül.)

spájdernecc 2012.07.12. 13:31:12

darazsak kívülről, hangyálok belülről érlelik a gyümölcsöt

1kutya 2012.07.12. 13:33:00

@anica inkognitóban: szegény éhező harmadik világbeliek meg eszik a roston kukucot, te meg itt finnyáskodsz!

1kutya 2012.07.12. 13:33:33

@Mitzi von Küche: forduljak oda, nézzem meg?:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 13:34:26

@Mitzi von Küche: holnap már jöttök? :)
á, tudod, hogy élőben kulturáltan viselkedünk :D
@1kutya: fúj....:DDD

Topy 2012.07.12. 13:38:05

@anica inkognitóban: mindig mondom: csak az a cseresznye kukacos, amiben kukacot keresnek! :D:D:D

Hurri Kán 2012.07.12. 13:41:00

@Topy:
No meg előfordul, egy idő után már ott is kukacot látnak, ahol nincsen is. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 13:54:12

@gyvy: azért az a biztos, ha megnézi az ember.:) bár anyám pl. belevágja hideg vízbe, magyarán vízbefojtja a bestéket :D

Hurri Kán 2012.07.12. 13:59:03

@anica inkognitóban:
Én mostantól a gyümölcsöket fogom védeni. Megmondom a gazdáknak, jó pénzért kieszem belőlük a kukacokat. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 14:02:07

@gyvy: gyümölcsjogi aktivista..:D bezzeg a pálinkát megiszod, akkor nem sajnálod a gyümölcsöt..:D

1kutya 2012.07.12. 14:04:38

@gyvy: miről ismered meg a fiú almát?

kikandikál a kukaca.

Topy 2012.07.12. 14:05:46

@gyvy: a nők mindenütt a kukacot keresik! :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.12. 14:05:48

@1kutya: Kezdtem már úgy főzni gyümölcslevest, hogy 15 perc múlva kukacuszoda lett a fazék... :-((( Szóval marad a magvalás, gyanakvás, lukkeresés.
@anica inkognitóban: Te minden kompromisszumra hajlandó nőszemély, te... :D
A roston féreg pedig világos üzlet, semmi zsákbakukac, magad döntöd el, hogy kívánsz-e rippropp pufi fehérjeforrást a tűzről, vagy sem. Ha viszont gyümölcsre állítod be az ízlelőbimbóidat, majd a nyelveden a kukackaki apró morzsáit érzed... no, az becsapás!

Topy 2012.07.12. 14:06:14

@anica inkognitóban: de mondhatjuk úgy is, hogy csak kukacoskodás! :D

Hurri Kán 2012.07.12. 14:06:38

@anica inkognitóban:
Kegyed fordítva ül a rossz lovon. Mindössze megadom a gyümölcsnek a végtisztességet, hogy a lehető legmagasztosabb formában fejezze be földi pályahullását. :D

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.12. 14:06:50

@Mitzi von Küche: nemtom, mici.
nekünk megbolondultak a gyümölcsfák: decemberben a jó időben kivirágoztak a fák, majd tavasszal úgy döntöttek, hogy ők már virágoztak, most nem kell,
majd a maradék 10% virág májusban elfagyott.
így volt vagy fél kiló meggy, ami két nap alatt megaszalódott a fán a hőségben, lesz van fél kiló szilva a kilenc fán, a sárgabarackon levő 20 szemet meg a hangyák ették meg, a fosókáról már éretlenül is potyog az összvissz kb kiló gyümölcs.
kénytelen vagyok a hűtőházból gyümölcsöt venni lekvárnak, pálinka meg idén nem lesz:(

1kutya 2012.07.12. 14:16:51

@Babette_: javítottam az utolsó mondatodat: "kénytelen vagyok a hűtőházból gyümölcsöt venni pálinkának, lekvár meg idén nem lesz:("

gondolom ezt akartad írni, csak elrontottad! (hogy is lehetne másképp?:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.12. 14:31:59

@1kutya: vicces, de nem igaz, a tavalyi pálinka is itt porosodik még, nem győzöm ajándékozni.
nem iszunk alkoholt.

medvedr 2012.07.12. 14:53:33

Nekem ehhez nélkülözhetetlen a kapribogyó. Hagymát viszont nem rakok bele. A kaprit meg Itáliából a coopost a nagyobb szeműt teszem hozzá. Ilyen egy sznob állat vagyok.

1kutya 2012.07.12. 14:56:10

@Babette_: na, ezt tudja meg gyvy! mihelyst kiengedik az OPN... akarom mondani ORFI-ból, rögtön leköltözik hozzátok!:-DDD

Hurri Kán 2012.07.12. 14:59:25

@1kutya:
Én kijövök, a személyzet megy az OPNI-ba. Mindenki a maga dolgára. :D

spájdernecc 2012.07.12. 15:12:24

hol is van az a rengeteg fölösleges pálinka?

1kutya 2012.07.12. 15:17:05

@gyvy: :-DDD

@spájdernecc: gondoltam, hogy rácsap valaki!:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 15:18:36

@gyvy: "de milyen jóóól kijövök, ha bemegyek.." :))
@1kutya: ez nagyon ütött...:DD
@spájdernecc: ahol Gyvy nincs :DDD eccerű..:D
@medvedr: azt hiszem az utolsó mondatod alapján, hogy túl empatikus vagy és idomultál a betegeidhez..:)
@LepkeReloaded: tudod, hogy nem vagyok egy válogatós nyafka, de inkább éhenhalnék!!

spájdernecc 2012.07.12. 15:24:41

@1kutya:
a fölösleges készletek raktározása inproduktív és baromi drága :)
dől belőlem a segítőkészdég
@anica inkognitóban:
gyvy olyan, mint Schrődinger macskája
ott van mindig, mindenhol :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.12. 15:42:21

@anica inkognitóban: Kedvesem, hívj paranoid és borúlátó lepidopterának, de nem tudom, még hány évig-évtizedig tartható fenn derék európai társadalmunk öléggé pazarló életmódja. Anyukám zongorázó úrilánynak született 1928-ban... aztán megtanult disznót etetni és csirkét belezni a háború alatt. Lehet, hogy mi nagyikként ízletes kukacpörkölt-recepteket vagy szupergazdaságos tökmaghasznosítási ötleteket fogunk csereberélni? Ne adja az ég, hogy igazam legyen... de valahol nagyon örülök, hogy pl. tudok tésztát gyúrni, halat-csirkét belezni, gyümölcsöt-zöldséget nevelni és tartósítani. Borúlátó éjjeli pillangó üzemmód kikapcs. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 15:50:35

@LepkeReloaded: mind igaz, amit írtál, de a férgek és a rágcsálók olyan fokú undort váltanak ki belőlem, hogy simán kínozni lehetne velük (1884.?).úgyhogy én elrágcsálok majd bármi és bárki mást és túlélem, ha beledöglök is :D
@spájdernecc: én vírushoz szoktam hasonlítani Gyvy kollegát..:D

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.12. 15:52:40

@anica inkognitóban: Oké, akkor a kukacpörkölt-receptet megtartom, cserében bármikor remélhetsz csalánfőzelék-, répazöldje-saláta és pitypangleves-receptet! :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 16:00:39

@spájdernecc: ebben biztosak lehetünk mindannyian..:DDD
@LepkeReloaded: rendben, paktum megkötve :)

BariKarika 2012.07.12. 16:01:21

@Babette_: azert en atgondolnam...inkabb lekvar ne legyen...

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.12. 16:04:58

@BariKarika:
te, most debilbe' nyomod?:D
nem iszunk alkoholt, pálinkát még kevésbé. az ember néha egy felest, ha nincs túl meleg, ha fáradt, nagyjából negyedévente. lekvárt viszont minden nap eszik. tavaly teliraktam a spájzot, alig van benne most valami.

BariKarika 2012.07.12. 16:08:46

@Babette_: nem kedves babette, melozok...es valoban, utolag lattam meg a masik valaszod, de torlesre nincs lehetoseg...egyebkent lehetne a kerdesedre a valaszom az is, hogy igen, amennyi hulyeseget ma is kaptam, tartok tole, hogy fertozo...
sajnalom, hogy iden nem tudtal befozni...ures spajznal keves szomorubb latvany van...

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.12. 16:08:47

@anica inkognitóban: Tudtam, hogy megegyezünk, remek kocsmárosné! :D :D

Hurri Kán 2012.07.12. 16:21:41

@anica inkognitóban: @spájdernecc:
Na kérem... Már megint miféle ízetlen tréfálkozásnak lettem elszenvedője? :D

spájdernecc 2012.07.12. 16:22:56

@Babette_:
a fosóka a ringló nálatok?

spájdernecc 2012.07.12. 16:26:41

@gyvy:
ez nem tréfa, hanem terminológiai egyeztetés:)

1kutya 2012.07.12. 17:00:26

@spájdernecc: a fosókaszilva az a korai sárga, apró szemű, ami nagyon sok útszélen is megtalálható. a ringló majdnem barack méretű, van belőle kék és a fosókához hasonló sárga héjú is.

1kutya 2012.07.12. 17:03:26

@1kutya: egyébként kedvelt alanya a baracknak, nemes szilváknak, alanyként a neve mirabolán.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 17:08:11

@gyvy: ízetlen?? örülj, hogy nem vagy pácban..:D
@1kutya: kollegákkal megint lelegeltünk vagy fél kilót per koponya a mórából :D

1kutya 2012.07.12. 17:11:38

@anica inkognitóban: nektek könnyű, csak ki kell menni cigizni az udvarra:)

(gondolom székrekedésetek nem lesz egyikőtöknek sem:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 17:12:42

@1kutya: hát, arról a két fáról bárki ehet, aki arrajár :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.12. 17:48:11

@BariKarika: ú, van olyan ügyfél, akitől 20-at csökken az ember ikúja...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 19:23:26

@Babette_: azt hiszem, hosszútávon mindenki veszít valamit ebben a csatában..

Pinka-Panka 2012.07.12. 19:58:50

Zöldsége rizseshúst főztem ma hajnalban, kovászos uborka volt mellé - természetesen én raktam el az uborkát és fokhagymásan persze...
Holnap ami marad az lesz:)

Pinka-Panka 2012.07.12. 20:06:24

@anica inkognitóban: csakis azt raktam reája - és és nem raktam ki az 50 fokos kánikulába, hanem Öreg Sam-re hallgatva megkovászolódott az a konyha pulton is, csak akkor vittem ki, amikor leszedtem a pirtóst - mert olyan kis ducis uborkákat vettem...

Pinka-Panka 2012.07.12. 20:09:19

@anica inkognitóban: én sajnos nem tudom, de féltve őrzöm a recipét amit küldött nekem az ugorkáról...

Pinka-Panka 2012.07.12. 20:11:11

András remélem nem sértődött meg a reggeli nagy ívű kommentemen, amit tényleg ártatlanul böktem be...

Pinka-Panka 2012.07.12. 20:17:27

@anica inkognitóban: én azt tudom, hogy rendes, de féltem kitilt az ivóból:PP pláne nem is fogyasztok alkoholt, képzelheted akkor miket írnék:))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 20:19:34

@Pinka-Panka: na, akkor gyorsan töltök neked egy Berentzen karamellt.. szeretni fogod :)

Pinka-Panka 2012.07.12. 20:20:40

@anica inkognitóban: ha te mondod:) töltsél egy párat akkor:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 20:21:47

@Pinka-Panka: oké .:DDDDcsalós, nem érzed az erejét (na, nem mintha a 16% olyan rengeteg lenne), viszont sok után fejbeverhet :)

Pinka-Panka 2012.07.12. 20:23:21

@anica inkognitóban: micsoda?? én már csak a 7% -os pezsgőt iszom meg, a többitől keresztbe áll a szemem:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 20:41:18

@Pinka-Panka: ja, bocsi...:DD és olyan laza, mint a rigalánc...:DD

Pinka-Panka 2012.07.12. 20:42:39

@anica inkognitóban: :DD
meccs van megint, hogy ketten vagyunk a kocsmában??

Hurri Kán 2012.07.12. 20:59:21

Van, aki nem itt dolgozik. :P

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 21:04:12

@gyvy: hát, lassan rajtad is leltári szám lesz..:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 22:30:09

a www.euro-tresor.hu/kepek/termek/burg_wachter_800_alpha.jpg
-ot ideteszem a pultra, fiúk, aki legkésőbb megy aludni, zárja be a kocsmát!

szép álmokat...:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.12. 22:42:27

Tudnátok, itt milyen élet van: vacsoráznak a népek (de nem ám csak néhány rákocskát, mint mi), korzóznak, fagyiznak, persze a kisgyerekek is ott ugrálnak - szegény válságsújtotta spanyolok...

Hurri Kán 2012.07.12. 22:44:23

@Mitzi von Küche:
A németek meg majd kifizetik...

spájdernecc 2012.07.13. 05:32:29

Jó reggelt!
csipamosót!

susztertangó 2012.07.13. 05:37:53

@spájdernecc: 04 48 óta mosom kávéval. Ma kitűnő nap lesz péntek 13. Egyébként belétek is :-))!

Pinka-Panka 2012.07.13. 05:51:55

Sziasztok:)
Mindenkinek szerencsés napot, ki kell tölteni valami lottó félét - bár babonás nem vagyok - de hátha most jön a szerencse.

1kutya 2012.07.13. 06:23:19

reggelt! KV, CG, zuhany.

@Pinka-Panka: jó hogy mondod! LOTTÓ!!!

spájdernecc 2012.07.13. 06:50:26

@1kutya:
hétalvó :)
jövőre cserebogár-gradáció lesz?
fölböktem tegnap a kert egy részét, eszméletlen mennyiségű csimasz van
én meg szegény pockot / nem a kettes számút! / hajszoltam lapáttal a kirágott bab miatt

Boar. 2012.07.13. 07:09:41

@Babette_:
Van egy deja vu érzésem ahogy a tetves csuhások újabb harácsolásáról olvasok...

Öreg Sam 2012.07.13. 07:19:51

Jóó reggelt!
Végre némi enyhülés,még alunni is tudtam 1-2 órácskát.
@spájdernecc:
Régi vesszőparipám ez a vakond dolog.
Az emberek nagy többsége nem is tudja,hogy szegénykém ragadozó,nem rág ki palántákat.
Igaz,szarul néz ki a gyepen a sok turás,de akkor nem a vakondot kell kiirtani,hanem az élőhelyét megszüntetni,(talajfertőptlenités pl)önként odébb áll egy házzal :D

spájdernecc 2012.07.13. 07:32:03

@Öreg Sam:
nekem semmi bajom a vakondokokkal, se golfozni, se teniszezni nem akarok az udvaron :)
pocokról beszéltem, nem pucokról :))

Pinka-Panka 2012.07.13. 10:27:44

@1kutya: na akkor töltsük ki:))
Én most megyek, ha nyerek megveszek:) komolyan akkor partyt rendezek:)

susztertangó 2012.07.13. 13:29:11

2008ban, jó sok év után ismét sátraztam a siófoki kempingben egy újmódi sátorral: feldobom kerek lap, leesik sátor és kecsua. Csak egy polifómom volt és éjjel igen fura érzés volt, hogy egy alagutat fúrnak a derekam alatt és megáll a fúrópajzs. Aztán tovább ment egy másik sátor alá. A fene a nadrágjába Vakond Úr!
süti beállítások módosítása