Hosszúnak és kellemesnek bizonyult az idei spárgaszezon. A télire való elrakásról már írtam, de azóta is spárgát eszünk spárgával. Figyelmes és kíváncsi olvasóim ugyan a fényképek dátumát a télire való eltevés posztjának idejére datálhatják, de ez csupán kóbor apácák megtévesztését szolgálja.
Kedvenc spárga ételeink:
- spárgakrémleves (bárkor, bármennyit, bármilyen hőfokon)
- Besameles sonkás tepsis spárga (mai témánk)
- Csőben sült vajas zöldspárga (mai másik témánk)
- Spárga hollandi mártással (eddig még nem sikerült)
- Párolt zöldspárga köritésnek
Besameles sonkás tepsis spárga 2 személyre:
- 1 csomag szép friss spárga (a vágási felületet nézd a boltban, mennyire száradt már)
- 3 dkg vaj
- 3 ek liszt (lehet Graham liszt is, csak kicsit furcsán fognak a pöttyök kinézni benne)
- 3 dl tej
- só, bors, szerecsendió
- 10 dkg prágai sonka (papírvékonyra szeletelt hagyományos füstölésű sonka persze jobb, ha hozzájutsz)
- egy csomó petrezselyem
- Reszelt sajt (opcionális)
A spárgákat rendesen megtisztítom - ki nem állhatom, ha szálkás marad. A spárga végeket és a hámozékot kevés vízben jól kifőzőm a másik csomag spárgából készítendő krémleves alaplevének.
8 percre spárgafőzőben(magas keskeny fazék szűrőkosárral) fejükkel felfelé állitva megpárolom kicsit. Mivel ezzel a technologiával a spárga gyakorlatilag csak gőzben fürdik, nem kell sem cukor, sem só a deci vízbe. Ha nincs ilyen eszközöd, akkor nagyon kevés sós-cukros vízben főzd meg. Ez a lé lehet a leszűrt alaplének félretett víz tovább gazdagítva azt. A cukor nem nagyon hatol be a zöldségbe, de jót tesz a krémlevesednek.
A lecsöpögtetett sípokat lefektetem egy jénai, inox, zománcos, vagy akármilyen szimpatikus tepsibe:
Lényeg, hogy elférjen benne. A vajból, lisztből és tejből besamel mártást készítek, amit izlés szerint fűszerezek. Most akkor honnan tudjam mennyivel, kérdezheted. Nem tudok segíteni, sohasem mértem vagy kóstoltam amikor főztem. Kezdetben keveset használj a fűszerekből - a lényeg a spárga és sonka harmóniája. Ha már sokadikat főzöd, elkezdheted variálni.
Felszeletelem a sonkát fél centis csíkokra és rászórom a spárga tetejére. Van amikor egyben hagyom - sokkal viccesebb lesz, hogy nem tudom rendesen kiszedni a tányérra :) Ráborítom a besamel mártást, és mehet a forró sütőbe. Nem kell neki sok idő,csak amíg szépen fortyog a mártás. Kalandvágyók ekkor megszórhatják reszelt sajttal, de csak valami semlegesebb ízűvel, mint pl. trappista vagy mozzarella és még vagy 5 percig pirítsák felső lángon vagy a sütő grilljével.
Tálalás előtt rászórom a petrezselymet, és mehet az asztalra:
Felszolgálásnál először a szilárdabb rész kívánkozik a tányérra (likacsos a szedőlapátom):
Majd rákanalazok a szószból is egy jó adaggal:
Valaki közben ellopta a villámat, de adott egy kanalat a szafthoz és még késem sincs ...
Akkor most lássuk a csőben sült vajas spárgát, aminél szerintem egyszerűbb étel nincs is a földkerekségen! Talán csak Mitzi "zsenge borsóleves, káposztás kocka új káposztából (még egy csirkét kirántok mellé)" ebédje űbereli egyszerűségében...
Hozzávalók ismét két személyre (csak ketten vagyunk, hát annyira főzünk):
- 1 csomag spárga - fél kiló (ebben az esetben fehér volt itthon, de a zöldből talán még finomabb)
- 3 dkg vaj
- 5 dkg reszelt parmezán (jellegű) sajt
- kis csomó petrezselyem
- só, bors, szerecsendió - vagy amit szeretsz abban a pillanatban fűszerként.
Elkészítése:
A spárgát alaposan megtisztítom (lehámozom az alját, mindaddíg, amíg a szálkák eltűnnek - halban sem szeretem őket, nemhogy spárgában!).
Spárgafőzőben vagy magas fazékban nagyon kevés vízzel megpárolom vagy 10 percig (a leve ismételten a krémlevest hivatott gazdagítani), majd egy tetszőleges tepsibe beleszórom:
Na tessék, hát nem belelépett a képbe. Akkor próbáljuk újra.
Szóval a spárgát betesszük a tepsibe és megkenjük az olvasztott vajjal:
Rászórunk egy nagy marék reszelt parmezán sajtot. Itt sajnos nem lehet válogatni, trappista vagy karaván egyszerűen nem passzol a spárgához:
Ez meg életlen lett, de gondolom az elképzelés átjött. Ezt jól összekavarjuk a tepsiben, legyen belőle mindenütt, mielőtt berakjuk a 200 fokos sütőbe. 5-7 perc alatt kész is (persze, nem gazdaságos ezért bemelegíteni a sütőt, viszont FINOM!):
Ebből akár önmagában, akár bármilyen húsétel mellé köretnek kiteszünk a tányérra egy jó adagot, esetleg saját készítésű vajat darabolunk rá és megszórjuk további kevés sajttal:
Ha valakinek nem izlett, szagolhat csillagszóró hagymát helyette :)
További jó étvágyat!
Az utolsó 100 komment: