Vendégposzt - gyvy
Rakott tészta
Az eredeti elképzelés bolognai spagetti volt, úgy, hogy a ragu kiegészítésre kerül némi gombával. Sajnos közelben lévő, megközelíthető erdő híján csak közönséges, piacon kapható csiperkével. Innen viszont jött a következő ötlet, akkor ne paradicsomos, hanem tejfölös legyen. Következzék a recept.
Kellékek:
500 gr darálthús (disznóból, vagy marha ízlés szerint)
3-4 nagyobb fej gomba
1 fej vöröshagyma
1 pohár tejföl
fokhagyma
petrezselyemzöld
pirospaprika (édes)
só
bors
1 csomag (500g) tészta
A darálthúst felrakom az apróra vágott, olajon megfuttatott vöröshagymára, az elején fűszerezem sóval, borssal, pirospaprikával. Vizet ilyenkor nem öntök alá, a gomba úgyis enged majd levet. Amíg fedő alatt rotyogott, összevágtam a gombát, először vékony csíkokra, aztán azokat kb. félbe, nem túl kicsire. Kb. 20 perc után rátettem a gombát is a húsra. Ahogy a gomba is kiengedte a levét, megkóstoltam, ekkor került véglegesítésre a fűszerezés, és tettem bele a fokhagymát, és az apróra vágott petrezselymet. Pár pecig főtt tovább, ekkor nyakonöntöttem a tejföllel, a tejföl éppen csak egyet rottyant, elzártam alatta a tűzhelyt.
Mire mindez elkészült, a tészta is megfőtt. Egy megfelelő méretű jénai tál aljára ment egy adag tészta, utána mártás, majd ismét tészta, a tészta tetejére reszelt sajt. Kb. 20-25 perc sülés után levettem a jénai fedelét, és immár anélkül pirult még kb. 10 percig.
Kóstoláskor kiderült, hogy a fokhagyma-petrezselyem-gomba hármas a tejföllel együtt nagyon jó ízt ad. Olyannyira, 3 tányérral voltam kénytelen kóstolni, hogy biztos finom –e.
A végére még egy apró kiegészítés: mivel a tészta is elég jól felszívja a tejfölt, ekkora mennyiség minden további nélkül elbír még egy pohár tejföl.
Menet közben megszületett a következő rakott tészta ötlet is, mely szerint a darált húsra nem gomba, hanem friss spenót és jó sok fokhagyma kerül majd, és megy a sütőbe az előbbi forgatókönyv szerint.
Vörösborban – tárkonyban fürdetett négylábúak
A négylábúak ezúttal vaddisznó és marha voltak újkorukban.
A fürdetéshez kb. fele-fele arányban használtunk vaddisznó combot-gerincet, némi csontosat is természetesen, valamint marhalábszárat. Tulajdonképpen pörköltként indítjuk, némi zsíron, de ezúttal nem túl sok hagymán. Só, és bors mellett most inkább csak édespaprika került bele, csípős éppencsak. Ahogy főttek a húsok, némi vízzel felöntöttük, majd a vége felé, mikor már majdnem teljesen kész, került bele először a tárkony, majd öntöttük fel borral.
Az utolsó 100 komment: